richardK

off
JménoRichard
Věk
BydlištěHavířov 1
Twitter
Instagram
Facebook@rkprodukce
Poznámka
Názory uživatele richardK
plakát
1883
12. února 2023
další názory k seriálu

Westernová klasika ala Sheridan

Prequel Yellowstone je tentokrát pravou westernovou podívanou z dob osídlování severní Ameriky. Už provázející proslovy dcery Duttonových Elsy, jenž obsahují slova jako smrt, peklo, bolest, zmar nastiňují, co se tady bude dít. A děje se to, smrt číhá na každém kroku a počet osadníků při cestě za lepšími zítřky rapidně klesá. Přitom Sheridan nenabízí jen akční drama, ale hlubší sondu poměrů této doby, což ale občas brzdí děj. Dojde i na lásku, ale zrovna v tomto případě uspěchanou, kdy se Elsa zamiluje do kovboje, který je provází a když zemře, tak se záhy zamiluje do indiána. Ale čím lze lépe aspoň trochu vylepšit chmurnou podívanou? Moc jiných možností totiž není. V seriálu nejsou žádné jiné dějové linky, žádné flashbacky do minulosti, čímž je vše koncentrováno na bolestivou osudovost a to je asi ten největší přínos 1883. Protože o to lépe lze pochopit zatvrzelost Johna Duttona v Yellowstone. Navíc se dozvíme, jak vzniklo místo života a věčného odpočinku několika generací Duttonových.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
80 %
plakát
Legenda jménem Vox Machina
11. února 2023
další názory k seriálu

Anime se strhujícím osudovým příběhem

Nejsem příznivec anime (a hry nehraji), ale najdou se vyjímky, kterým dám šanci. A bez dlouhého přemýšlení mohu napsat, že seriál především díky druhé sérií se řadí na špičku žánru. Tvůrci využívají k vyprávění hrdinskou partu, kde si ale každý kope tak trochu za sebe, mezi lidmi nemají valnou pověst a rozhodně nejsou prototypem kladných hrdinů. Navíc jsou ve válce nejen proti reálným démonům (a nejen), ale i těm svým, vnitřním a jejich podstatu odkrývá především druhá řada. Zatímco první řada vypráví klasicky vystavěnou story a spíše nám jednotlivé postavy představuje, ta druhá je už epická s řadou osudových odhalení a s nahlížením do nitra hlavních postav, které musí řešit dilema, co budou dál se sebou dělat. Tady se nakonec ukáže nejvíce pojítek, které drží partu pohromadě, byť už to vypadá, že svůj boj chtějí vzdát. Vše je zakomponováno do tentokrát rozmáchlejšího příběhu, kdy se Vox Machina postaví Chromovému konkláve, čtyřem prastarým a velmi mocným drakům. Sledovat naprosto ukázkově spředený děj, který nenudí ani na sekundu a dává větší prostor emocím je lahůdkou, kterou jsem naposledy zažil u Arcane. Tvůrci drží pevně v rukou sled událostí, které propojují ve správný okamžik, kdy o něco jde, takže na první pohled i menší dějové odbočky mají svůj význam. Cesta za mocnými relikviemi je pak nejen napínavá a dramatická, ale i hojně skropena krví, takže animáku si užijí spíše dospělí. A slyšet "dračí" hlas v podání Lance Reddicka jako vládce Thordaka je onou pověstnou třešničkou na dortu, která mně přinutila dát naprosto zasloužené hodnocení 90% za obě řady, ale především za druhou. PS. Až mám trochu strach, že ta třetí tak povedená nebude.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
90 %
plakát
LOCKWOOD a spol.
4. února 2023
další názory k seriálu

Fantasy pro mladší může zaujmout i starší

Duchařská fantasy, určená pro mladší, zaujme i starší. Pilot nastiňuje charakter hlavních postav, hlavně Lucy Carlyle, kdy sledujeme její první krůčky ve světě duchů resp. při jejich „likvidaci“. Takže nechybí formulář, kde podepisuje, že může přijít k úhoně, dokonce i zemřít, to aby bylo jasno, že tu jde do tuhého. Po nepříjemném zážitku se rozhodne změnit agenturu a seznámí se s mladým Lockwoodem, který už pár duchařských zážitků má za sebou a založil vlastní agenturu. Jejich společná cesta za lovením duchů tak může začít. Strašidelně působící interiér starého domu nesmí chybět, ani silný duch a k tomu pár artefaktů na boj s ním. Zábava začíná a to vcelku zdařilá, vizuálně i efektově, herecky jakž takž, scéna se záchranou v poslední sekundě je pak tradičním klišé, kterého se režiséři asi nikdy nevzdají. Zbytečně dlouhý přijímací pohovor s trapným vyzněním taky moc nepřesvědčil, ale jako celek to vše drží pohromadě a seriál by mohl patřit mezi to lepší, jako např. Locke And Key. Jen ty agenturní intriky, inspektoři apod.je spíše brzdou, působí to strojeně jako Lockwood and co s mečem za pasem (pozorný divák si velmi rychle všimne, jaký problém mají postavy s jeho vytahováním a zastrkováním).

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
60 %
plakát
Ztracena v bílém šumu
4. února 2023
další názory k seriálu

Výborný námět, jenž není dobře natočený

Ztracena v bílém šumu je seriál, natočený podle ,ve Španělsku, oblíbeného románu. Je škoda, že mu produkce nevěnovala více pozornosti, protože zpracování patří mezi klasickou TV produkci, která nenadchne, ale ani neurazí. Zmizení 6 leté dívky rozjede vyšetřování policie, které ale není úspěšné. O událost se zajímá i místní deník a stážistka Miren, která se později stává redaktorkou. Je to ona, kdo si sebou přináší trauma z minulosti, což ji samozřejmě ovlivňuje a možná proto se tak o vypátrání dívky snaží. Když uplyne 6 let, tak na 12. narozeniny dívky dostane obálku s kazetou, která dává naději, že žije. Ale je to ona? Mezi 6 letou a 12 letou je už přeci jen rozdíl. Příběh vypadá dobře, bohužel průměrné herectví (s vyjímkou Milena Smit jako Miren), režie a kamera to nijak neposouvají na lepší úroveň. Děj je trochu kostrbatý, napětí se nedostavuje, ani nic mysteriózního tu není. Překvapivě se moc času nevěnuje rodičům, pro něž to musí být hodně bolestivá událost, ale více Miren a jejímu trauma. Tady pak vznikne další linka, spíše rušivá. Nakonec se tvůrci vytasí s 5. epizodou, která má konečně ten správný drive, protože se věnuje situaci kolem unesené dívky a nepoužívá žádné dějové odbočky. A to je přesně to, co lze režii vytknout nejvíce, že mohla scény lépe navázat na samotný únos a situaci poté, třeba jak je to v Gone Baby Gone. Finále s klasickou ztrátou mobilního signálu, je bez překvapení, ale scéna v domě únoskyně je dobře dramatická a konečně i napínavá. Je velká škoda, že tak poutavě napsaný příběh nedokázala španělská TV produkce proměnit v lepší podívanou.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
60 %
plakát
Black Snow
31. ledna 2023
další názory k seriálu

Australské krimi drama dokáže zaujmout, byť strhující není

Austrálie přichází s napínavým krimi drama a snahu přinést kvalitní podívanou podporuje i hlavní herecká hvězda Travis Fimmel, z kterého opět dělají trochu podivína, ale to nijak v rámci žánru nevadí. Jeho role detektiva, pracujícího na oddělení neobjasněných a starých případů, patří k tomu nejlepšímu, co nám tvůrci nabízí. Bohužel hned úvodní scéna s dívkou, kterou zabijí, ukazuje, že ne vše tu bude plnit měřítka top podívané. Na základě nových informací se detektiv James Cormack ujme po 25 letech případu vraždy Isabel v zapadlém městečku Ashford. Příběh se tak rozdělí na dvě linky, ta současná s probíhajícím vyšetřování a ta minulá, sledující osud Isabel. Právě u ní ale tvůrci volí dlouhé scény, které děj trochu brzdí. U té detektivní pak sází na mírně mysteriozní přístup s odpovídajícím zvukovým backgroundem, ale i tady by to mohlo jít trochu lépe. Je škoda, že ani v jedné nedokáže děj nijak strhnout, byť se o to režie dost snaží, hlavně příběh Izzy částečně selhává v tom, co chce sdělit a jak. Finále jen podtrhne celkový dojem velmi dobrého seriálu (bacha na úplně poslední minutu), ale nic více.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
70 %
plakát
Dom
19. ledna 2023
další názory k seriálu

Psychologicky vystavěné drama má co nabídnout

Tak už i brazilská produkce umí udělat seriál, který potěší oko diváka a telenovela to není. Sledovat příběh otce a syna, kteří se dostanou na opačnou stranu barikády, která je vystavěna z kriminální, činnosti, má něco do sebe. Děj se hlavně zaobírá procesem, jak k tomu mohlo dojít a co se pokazilo a dělá tak ve dvou retrospektivních linií, kdy vidíme, že vše začalo už mladém věku Pedra "Doma", v době, kdy otec byl nasazený jako tajný agent v boji proti drogám. Přičemž tvůrci více využívají výrazové prostředky, než sáhodlouhé dialogy a činí tak velmi dobře. V podstatě každá linka s hlavními postavami příběhu má co nabídnout. I vztah Pedra a Lica, kamaráda od dětství, je skvěle podaný a že to nakonec nedopadne dobře, se dalo očekávat. Jenže je toho trochu hodně, hlavně scén z minulosti, což narušuje kompaktnost děje a někdy tvůrci tlačí moc na pilu dramatizace a po pár epizodách se to trochu "okouká". Nicméně vztah otce, který se snaží syna zachránit a nehodlá polevit i když by na to měl plné právo (nakonec i dcera už nad svým bratrem láme hůl), je dojemný, byť zvrat očekávaný. Ale to, co se děje po něm je napínavá a přitom i dojemná podívaná, kterou "vymyslel" sám život. Musím uznale napsat, že se seriál povedl, což je zásluha nejen výborných herců, ale i románové předlohy podle skutečnosti, jenž napsal Pedrův otec a skvělé režie Breno Silveira, který krátce po dotočení zemřel (14.5.2022). Na jeho počest tvůrci vytvořili v druhé sérii speciální epizodu.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
70 %
plakát
Prezident v pořadí
18. ledna 2023
další názory k seriálu

Klasicky střižená story o problémech USA

Kiefer Sutherland sice nemá charisma svého otce, ale na tuto roli jeho herecké schopnosti stačí. Příběh a děj je v podstatě klasika, vícero krát viděna. Ministr, který má být vyhozen, se díky atentátu stane prezident a náhle přichází do Bílého domu spravedlnost, prozíravosti, férovost, což ale některým nevoní a snaží se ho odstavit. Prezident tak vede boj na několika frontách a tím odhaluje nedostatky vládního aparátu. O tom, že jde o idealizování fungování prezidenta USA, není ani nejmenších pochyb a navíc se to děje v atraktivní formě. Jen to postrádá hloubku, odkrývání nepříjemných témat se děje povrchně. Na nenáročné podívání je to v pohodě.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
60 %
plakát
Starosta Kingstownu
17. ledna 2023
další názory k seriálu

Mayor of Kingstown je novodobým westernem se správným kovbojem v hlavní roli

Taylor Sheridan opět ukazuje, že patří mezi nejlepší scénáristy současnosti. Téma práv vězňů zaobalil do westernového konceptu a do hlavní role dosadil toho správného kovboje Michaela McLuskyho s tváří Jeremyho Rennera. Ale nechybí tu i dějové linky a postavy, které umí dodat i hlubší rozměr, než jen tvrďáka, kolem kterého se kupí mrtvoly. Veškeré dění je provázáno v tempu, které má čas i na duši, proto tu má své místo matka Mika se svým filosofickým nadhledem a také prostitutka Iris, o jejíž osud se nakonec bude divák zajímat více, než by čekal. Seriál patří mezi první ligu, což je znát na režii, která zaváhala snad jen v epizodě s popravou vězně, na kameře a především hereckém castingu. Zajímavé jméno se objeví i mezi producenty- Antoine Fuqua, kterému již nikdo neodpáře skvělý režijní počin Training Day a jeho spolupráce je na řadě detailů znát, protože je to toto dílo, které bez skrupulí ukázalo na špinavé policejní praktiky a Fuqua vše propracoval do nejmenších detailů. Mayor Of Kingstown nabízí té špíny ještě o tunu navíc. Je jí tolik, že postupně začíná jednotlivé aktéry špinavých dohod ohrožovat. Mike to věděl a všechny varoval, ale vše už bylo v bodu, kdy ho nikdo neposlouchal a ani jeho vyjednávací schopnosti nemohly zabránit neodvratnému střetu. Bohužel i tady se k vůli dramatizaci pár scén nabalilo trochu uspěchaně např. rozhodnutí Mika po vraždě svého bratra, něco tu je jen pro výplň času, ale nejde o nic, co by výrazně snižovalo kvalitu seriálu. Závěrečná scéna poslední epizody nakonec dostane mnohého diváka a věřím, že řada z nich se už těší na druhou sérii.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
90 %
plakát
Velký lov
17. ledna 2023
další názory k seriálu

Lovci jsou rozpolcenou story o hrůzách koncentračních táborů a lovení nacistů

Od seriálu jsem čekal spíše přístup ala Maratonec, ale dostal jsem rozpolcený příběh, který v rámci minulosti a v navázání na postavy, které koncentrák přežili, funguje na výbornou. Jenže hodně toho kazí partička lovců nacistů, která je jak z jiného seriálu (hlavně ty postavy, které nemají s minulostí nic společného). Jejich motivace účastnit se lovu nacistů v USA je značně pofiderní a slova o elitní partě nejde brát vážně. Ještě že v čele stojí Al Pacino, který i v letech odvádí pozoruhodný výkon. Naopak jejich nacistický protivník je zvládnutý na výbornou. Bohužel seriálu nepomáhá ani místy zvolená humorná forma, ironizující pár dodnes přetrvávajících předsudků, která v kontrastu s vyprávěním příběhu z koncentračního tábora nemá ten správný dopad (ve druhé sérii to již tvůrci nepoužívají). Sporná je i linka s mladým Jonahem, hlavně jeho přerod v zabijáka. Ve druhé sérii je jeho postava už jen prototypem vraha a scénáristická obezlička se snoubenkou působí už značně otřepaně. A pokud chcete vidět nejstupidnější akční scénu za posledních 10 let, pak se podívejte na 4 díl druhé série, kdy je Jonah se snoubenkou v hotelovém pokoji napaden maniakálním zabijákem, jenž kope za nacisty. Jinak zápletka využívá po vzoru Area 51 konspirační teorii, že Hitler nezemřel, bohužel i tady nakonec autoři selhávají a dívat se na jejich verzi pravdy je utrpení. Samotné odhalování identit nacistů a odhalení projektu Sponka je to, co drží seriál nad vodou včetně emočně silného prolnutí osudů židovských postav. Ale příběhový mišmaš, který na to tvůrci napojili, naopak kvalitu podívané silně sráží dolů, především v druhé sérii, které chybí ona osudovost minulosti, kterou se snaží nahradit zvratem, jenž se ale dá očekávat. Tady je fakt škoda, že jsme nedostali seriálového Maratónce nebo něco jako Mnichov. To by bylo zcela jiné kafé.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %
plakát
Kodaňský kovboj
16. ledna 2023
další názory k seriálu

Kodaňští kovbojové nejsou pro každého

Tak to je artovka, jak vyšitá. Těžce uchopitelná, pokud se nenaladíte na mozkové závity tvůrců seriálu. Story o „mimozemšťance“ aneb dívce s nadpřirozenými schopnostmi, jenž je záměrně i tak stylizovaná a zaplete se s podsvětím v Kodani, v podstatě tahá diváka za nos (např. při zabíjení jednoho vazouna, kdy ho ubodávají x ranami, nevystříkne ani kapka krve). Děj je pomalý, s hodně kroužící kamerou, převážně zleva doprava a navozuje částečně psychedelický pocit. Se scénami si režie hraje dle potřeby, takže vidět hlavní postavu Miu si lehnout a vzápětí podpalovat dům, bez jakékoliv návaznosti, je tady podstatou vypravěčského schématu. Mysticismus, jenž provází Miu, zabředává do bahna zločineckých scén a postav, kdy některé z nich se chovají jak prasata, takže úplně stejně chrochtají a ryčí. Dialogy a herectví jsou úsporné, obrazové vyjádření je o něco důležitější a jednotlivé figurky příběhu jsou vykresleny na výbornou. Po 2 a půl epizodě jsem si musel trochu oddechnout, abych se v příštích dnech na seriál dodíval a pokusil se zjistit, zda je tak dobrý a něco jsem nepochopil, nebo nejsem naladěný na tu správnou frekvenci. Nakonec jsem se dodíval a musím uznale pokývat hlavou nad odvahou Netflixu dát něčemu takovému zelenou. Mně tato podívaná pročistila mysl a odpočinul jsem si od hromady víceméně rutinní tvorby, byť se fanouškem Kodaňských kovbojů nestanu.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %