avatar uživatele

martin2

off
JménoMartin
Věk
BydlištěOstrava
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatele martin2
plakát
Glória
23. srpna 2022
další názory k seriálu

Dobré špionážně-politické drama z doby studené války

Děj seriálu je zasazen do Portugalska konce 60. let 20. století. Portugalsko v té době bylo sice součástí západního světa, ale nebyl to demokratický stát a navíc jako jedna z posledních zemí mělo kolonie a snažilo si je udržet i za cenu dost bezohledné koloniální války. Pro pochopení seriálu je to myslím celkem důležité, protože vychází poměrně dost z dobové portugalské reality a chce nám ji zároveň ukázat. Nejedná se tak o čistě akční špionážní příběh, ale spíše o špionážně-politické drama. V seriálu proti sobě vlastně stojí tři strany. Představitelé režimu, kteří chtějí zabránit změnám, Američané, kteří potřebují zachovat spolupráci s Portugalskem, ale zároveň mají své vlastní zájmy, navíc příliš nepodporují válku v koloniích, a sovětská KGB, která má pochopitelně rovněž své zájmy a která spolupracuje s místním (komunistickým) odbojem.
Z hlediska špionážního je to seriál, který patří k těm autentičtějším. Pochopitelně ani tady se nevyhneme některým klišé o práci agentů, ale v porovnání s jinými seriály je to ještě úměrné. Pokud bych to měl po této stránce k něčemu přirovnat tak asi k The Americans (ne proto, že hlavní postava také pracuje pro KGB, ale z hlediska toho, jak je tam špionážní činnost vylíčena).
Z celého seriálu je vidět, že se snaží o moderní pojetí, a daří se mu to. Hrdinové nejsou jednoznační, to platí i pro hlavního hrdinu, který je jinak alespoň z mého pohledu po většinu první řady sympatický (ke konci už poněkud méně), nicméně vzhledem ke své činnosti ohrožuje lidi kolem sebe a často je musí i obětovat, aby splnil úkol nebo nebyl sám odhalen. Prostředí, ve kterém se seriál odehrává, vypadá autenticky, výprava se opravdu povedla a alespoň, co vím o dobových reáliích, tak jsem v ní nenašel žádné do očí bijící chyby. Násilí, které nám seriál ukáže, nešokuje ani tak prvoplánovou brutalitou jako je spíše děsivé tím, z jaké situace vychází a že je obvykle čistě účelové. Objeví se také přiměřeně nahoty, což ocení především mužská část publika, ale nějaké vyloženě odvážné scény nečekejte.
Plný počet bodů nedávám, protože si myslím, že tento seriálový projekt mohl špionážní práci představit ještě trochu autentičtěji, také závěrečný díl nebyl úplně uspokojivý, něco se vyřešilo, něco ne a je jasné, že si seriál nechal otevřená vrátka k pokračování.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
90 %
plakát
Kolo času
4. prosince 2021
další názory k seriálu

Seriál nevystihl předlohu

Po druhém díle jsem chtěl napsat něco jako že první díl je obzvláště nepovedený, ale od druhého dílu se to začíná lepšit. No, po pátém dílu je definitivně jasné, že seriál zdůrazňuje často úplně jiné motivy než autor předlohy. A mám neodbytný pocit, že to tvůrci seriálu dělají zcela záměrně.
Nechápu, proč pozměnili charaktery hlavních postav, asi jen proto, aby se celý příběh tvářil rádoby dospěleji a současněji. A když jsme u toho, skoro všichni mladí hrdinové jsou v předloze spíše nesmělí a jejich milostný život se rozvíjí jen pozvolna, takže, když jsem viděl, že Rand a Egwain jsou už milenci nebo Perrin, že je ženatý, nechápal jsem – je to úplně zbytečné odchýlení se od předlohy.
Výsledkem změn také je, že hrdinové jsou alespoň zpočátku buď nezajímaví, nebo nesnesitelní (až na Morgain a jejího strážce, ti jsou výborní, jen mi úplně nevyhovuje, že Lan vypadá jako samuraj). Všechno je to ještě umocněno výběrem a nezkušeností herců (kromě Pike je podle mě jejich úroveň určitě o stupeň horší než v GoT a Zaklínači). Nicméně nakonec se na ně dá zvyknout.
Předloze by sedělo klasické pozvolnější vypravování celého příběhu, ale tady je vidět jak se spěchalo, aby hned na začátku byla nějaká pořádná akce a divák se nenudil. Stejné je to i s brutalitou. Výsledek je, že to působí spíše divně, než abych se o postavy bál. Akční scény mi navíc zezačátku nepřišly nějak zajímavě natočené, nicméně tohle je zrovna věc, která se dle mého postupně zlepšuje.
Atmosféru předlohy hodně ničí také neuspořádanost světa, ve kterém se v seriálu pohybujeme. Například Dvouříčí je vzdálená zastrčená oblast daleko od obchodních tras a politických center, žije se tam velmi tradičním způsobem. Z toho je zřejmé, že lidé si tam jsou dost etnicky podobní, podobně se oblékají a drží se jasně vymezených pravidel a zvyků, jak je to v takových uzavřených komunitách běžné. A teď si to srovnejte s tím, co nám ukazuje seriál. A když už jsem zmínil oblékání. Kostýmy některých komparzistů ničí atmosféru taky. Příběh předlohy se odehrává v době, která připomíná zhruba renesanci, ale oblečení lidí je občas jak z nějakého postapokalyptického westernu (zvláště městečko a lidé v hospodě ve 3. epizodě). Nechápu to, protože jiné kostýmy jsou naopak skvělé nebo alespoň odpovídající. Je to možná drobnost, ale narušuje můj divácký zážitek a přispívá k nevyrovnané úrovni celého seriálu.
Vyznění příběhu a děj celkově se zřejmě nezlepší a jak to tady už napsal MaxQ, bude se asi od předlohy čím dál více vzdalovat. Nejvíce přitom člověka zamrzí, že se tak děje naprosto zbytečně (úpravy provedené vzhledem k převedení textu do seriálové podoby bych pochopil, ale tohle opravdu ne). Některé změny totiž nedávají v rámci Jordanova světa vůbec smysl.
Souhrnně musím říct, že dívat se na seriál se znalostí předlohy je pro mě čím dál těžší. Tohle je opravdu velké zklamání.

Edit 2. řáda:
Druhá řada se zdá lepší, ale jen pokud se smíříte s tím, že seriál své předloze neodpovídá. Nicméně některé věci se zlepšily (výprava, řekl bych, že i herecké výkony). Také uznávám, že pro toho, kdo nezná knižní předlohu, to po dějové stránce zase nemusí být tak špatná podívaná. Z těchto důvodů zvyšuju hodnocení ze 40 % na 60 %.

83 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
60 %
plakát
Invaze
29. října 2021
další názory k seriálu

Čtyři díly a emzáci v podstatě pořád nikde

Že v prvním díle řešíme docela nezajímavé problémy hrdinů, mi nevadilo. Těšil jsem se, kdy se to rozjede. Od druhého dílu mi vadí chování v podstatě všech hlavních hrdinů. Kdyby se tak chovali všichni na planetě, tak ani ty mimozemšťany nepotřebujeme a už dávno bychom vyhynuli. Nicméně závěr druhého dílu ve mně zanechal pořád ještě trochu optimismu. Jenomže pak přišly další dva díly, ve kterých se v podstatě nic nestalo (nemluvě o naprosto nelogickém chování postav). Opravdu nechápu, jak takový scénář mohl někdo schválit, protože právě scénář společně se způsobem vyprávění (jednotlivé dějové linie se střídají po pár minutách a děj se přitom nestačí nikam posunout) srážejí tenhle seriál téměř do podprůměru.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
50 %
plakát
Jaguar
27. září 2021
další názory k seriálu

Dobrý seriál, ale se slabším scénářem

Seriál je svižně natočený s velmi dobrou až výbornou výpravou a zdařilými hereckými výkony. Co mi vadí, je trochu slabší scénář, který se někdy snaží jít zbytečně na efekt a tak produkuje nezajímavá klišé. Také se mi zdá, že se autoři seriálu nedokázali rozhodnout, jestli točí špionážní drama se snahou o docela věrohodnou psychologii hlavní hrdinky, nebo spíše akční záležitost. Řekl bych, že uvízli tak někde uprostřed, například ta úvodní znělka působí mnohem akčněji, než jaké to nakonec je. Hodnotím ale po dvou zhlédnutých dílech, takže se to možná ještě nějak usadí. Kdo má rád Španělsko nebo příběhy odehrávající se na začátku 60. let, může si připočítat dalších 10 % k dobru.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
70 %
plakát
Za stínem noci
10. září 2021
další názory k seriálu

Dívat se na to dá, ale ...

zápletka je opravdová pitomost.
Nicméně to v konečném součtu ani tak velkou roli nehraje. Hlavní problém jsou postavy a jejich chování. Tolik debilních a nesympatických lidí v jednom seriálu už jsem dlouho neviděl. Jejich jednání je zcela iracionální, téměř v každé situaci mužete počítat s tím, že se rozhodnou tím nejhorším možným způsobem nebo udělají nějakou jinou blbost. Ale ještě horší je, když začnou řešit svá osobní traumata z minulosti nebo aktuální vzájemné vztahy. A to vše za situace, kdy je lidstvo v podstatě vyhubeno. Někde jsem si říkal, že to snad scénáristé nemohli myslet vážně.
Na druhou stranu pak se děj posune dál a hlavně první řada má docela dynamiku (neustálé přesuny letadlem), takže se na to dá dívat, i když u toho nadáváte.
Většina dílů druhé řady je bohužel slabších, časem se to trochu rozjede, ale stejně jen kroutíte hlavou, jak naprosto pitomně a nereálně se tam všechny postavy opět chovají.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
60 %
plakát
Evropské kmeny
20. února 2021
další názory k seriálu

Nesmyslný název

Tak bohužel alespoň pro mě další zklamání. Například už ten název je zcela nesmyslný. Hodnotím po třech dílech, tak nevím, jestli se to někam neposunulo, ale dost o tom pochybuji. Geograficky se totiž příběh odehrává na území o rozloze maximálně několika tisíc kilometrů čtverečních v okolí (bývalého) Berlína - soudím alespoň podle toho, že se dá všude dojít za několik hodin nebo maximálně dní pěšky. A hrdinové jsou vesměs Němci, takže o nějakém zachycení celé Evropy nemůže být vůbec řeč. A takových nesmyslů je v seriálu víc. Děj je jednoduchý a vcelku předvídatelný, postavy jsou černobílé a sci-fi motivy naprosto neoriginální.
50 % dávám proto, že seriálů je v současnosti přece jen o poznání menší výběr, a také kvůli námětu, který sám o sobě není vůbec špatný. O to víc zamrzí, že to takhle dopadlo.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
50 %
plakát
Seal Team 6
25. června 2018
další názory k seriálu

Hodnocení s přihlédnutím ke 2. řadě

První řada byla celkem snesitelná. Už tehdy to bylo hodně založené na v podstatě nezajímavých osobních a rodinných problémech všech postav, ale bylo tam zároveň dost dobře natočené akce a děj byl relativně smysluplný a alespoň trochu uvěřitelný.
Ve druhé řadě bohužel přibylo těch osobních a rodinných dramat na úkor akce, prudce narostl počet lidí, kteří mají nějaké trauma, každý se chce někomu pomstít... Scénář je plný zbytečných klišé a těžko uvěřitelných situací. Ale co scénárista opravdu nezvládl (nebo to byl možná spíše záměr, o to to je horší) je vylíčení mezinárodní situace. Takže zlý muslimský terorista z Bosny, kterému zabili rodinu zlí Srbové, spolupracuje s rovněž zlými Rusy, kteří jsou sice tradiční spojenci Srbů, ale to mu evidentně navadí. A zlí Rusové ho dokonce nechali usadit v Čečensku, jako by tam neměli s islamisty dost vlastních problémů, a Putin tam za ním na poradu posílá své nejbližší spolupracovníky. Seriál se bohužel svezl na vlně antiruské kampaně a to tím nejhloupějším možným způsobem.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
40 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
50 %