avatar uživatele

Mr. Sebasti

off
JménoDr. Leidner
Věk22 let (Rak)
BydlištěSweden
Twitternemám
Instagram
Facebooknemam (možná)
Poznámka
Názory uživatele Mr. Sebasti
plakát
Vraždy podle Agathy Christie
16. června 2016
další názory k seriálu

Agatha Christie v roli Francouzů

Do Agathy Christie se tentokráte pustili Francouzi. A výsledek je velmi zajímavý. Dle mého názoru je každá epizoda jinak kvalitní. Nejlepší ale je, když se scénáristé drží knižní předlohy, do příběhu nejsou vkládány hloupé a leckdy nevěcné scény a rozuzlení je stejně tak překvapivé, jako v knihách Agathy Christie.
A právě od předloh se pozdější díly dost liší. Ale první díly s nečekanými zápletkami se leckdy mohou vyrovnat takovým seriálům jako je např. Slečna Marplová (2004). Potěší i tu a tam nějaká známá francouzská tvář. Ale i tak převažují epizody, které jsou většinou zbytečně zdlouhavé.
Nejlepší epizoda - Čas přílivu.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
60 %
plakát
Slečna Marplová
31. května 2016
další názory k seriálu

Ach ty změny...

Opravdu nevím, zda bylo nutné provést tolik zásadních změn oproti výtečným románům Agathy Christie. Nehledě na to, že v několika předlohách slečna Marplová ani nevystupuje. V některých epizodách je změněno naprosto vše, možná maximálně prostředí a pár postav zůstává, dokonce párkrát změnili i postavu vraha. To si skutečně myslí, že dokážou napsat lepší zápletky než Agatha?
Například Sittafordská záhada, která je toho úžasným příkladem, mi místy přijde neuvěřitelně překombinovaná a zaplácaná zápletkami, které jsou někdy až přehnané a působí spíš komicky. Ale třeba Tajemství Chimneys, které nemá s knižní zápletkou společného vůbec nic, se mi líbilo díky nepřehnanosti a uvěřitelnosti.
Epizody, které jsou své knižní předloze věrné, jsou pak ale opravdu povedené. Ale někdy se tvůrci snaží zaujmout "dojemnými scénami", které jsou opět až komické (Zkouška neviny, Modrá pelargonie), což je opět mínus. Ale také se snaží vytvořit tajemnou atmosféru a emotivní konec (V hotelu Bertram, Rozbité zrcadlo), což je zase příjemné.
Herečky Geraldine McEwan i Julia McKenzie mi na postavu staré panny, která se až nápadně často připlete k vraždě, sedí. Nakonec mi z toho vychází 74%.
Oblíbená epizoda - Ohlášená vražda / Rozbité zrcadlo

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
70 %