30. 11. 2012

Under the Dome jako seriál nakonec na CBS

Před víc jak rokem jsem psal o tom, že Showtime chystá seriál na motivy jednoho z bestsellerů Stephena Kinga. Už si vybavujete? Ne? Tak vás hodím do obrazu – šlo o knihu Under the Dome. Obsah se dá ve zkratce popsat asi nějak takto: Nad malým městečkem v Nové Anglii se vytvoří průhledná neprostupná bublina. Nikdo nemůže ven a ani se nikdo nedostane dovnitř. Určitě si dokážete představit, jak všichni uvnitř z toho musí šílet. A toho se rozhodne využít zkorumpovaný politik k upevnění svého vlivu.

Jelikož od té doby, co jsem o tom psal uplynulo spousta času a nic se nedělo, tak se autoři začali koukat po jiných možnostech, jak udělat z knížky seriál. A v tu chvíli zafungovala korporátní synergie. Z původního vývoje pro kabelovku Showtime sešlo, ale jelikož je vlastněná CBS Corp., tak to na celoplošnou televizi neměli tvůrci daleko. Obzvlášť, když i autorská práva ke knize vlastní Simon & Shustler, což je pro změnu další z dcer megakorporátu CBS. Takže, když se to dostalo hlavnímu megahlavounovi na stůl, tak to jen přesunul z jedné stanice na druhou. Tohle se už jednou stalo u Tudorovců, kde byl ale směr opačný a z CBS se přesouvalo na Showtime.



Každopádně v okamžiku, kdy se seriál dostal pod křídla CBS bylo rozhodnuto. „Není potřeba točit pilot, chceme rovnou seriál pro náš nový letní blok.“, zaznělo z úst Niny Tassler prezidentky CBS Entertaiment. Pro nás z toho plyne, že Under the Dome uvidíme již toto léto v kombinaci s loňským odzrušeným Unforgettable.

O samotném seriálu se toho zatím moc neví. Obsazení v tuto chvíli není známo, jisté je jen to, že produkovat bude i nadále Spielbergova Amblin Television. Stejně tak scénář je pořád v rukou Briana K. Vaughana (Lost), jen se dá asi očekávat, že se trochu změní jeho koncept. Z původní mini-série bude třináctidílný seriál s otevřenějším koncem, aby se dalo případně za rok opět pokračovat. Takže milovníci knihy budou na konci asi stejně překvapeni jako nečtenáři. Do jaké míry budou naštvaní je už jiná otázka.

CBS s tímto projektem vstupuje na pole neorané mimosezónního letního bloku, kterému vždy dominovaly kabelovky a celoplošné televize krmily diváky jen reprízami či reality-show. Uvidíme, jak se jí bude v silné konkurenci dařit.

Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
phoebess

phoebess

A Haven je taky na motivy knihy Stephena Kinga... kam ten King nevleze, že jo? ;)
před 11 roky
channina

channina

Sláva, jsem si říkala, kam to vyšumělo...
před 11 roky
missB

missB

Tak to se hodně těším. A jestli si dají záležet na propracování postav má to určitě velký potenciál.
před 11 roky
Další články k tématu