27. 6. 2013

Jak se z The Big Bang Theory stal celosvětový hit

Šestá série nejúspěšnější komedie současnosti více než zdvojnásobila počet diváků, kteří seriál sledovali během první série v roce 2007.

Big Bang v kostce:

• jednička v ratingu, dvojka v celkové sledovanosti

• přirozené spojení humoru a srdíčka

• nové postavy → nové možnosti → další rozvoj oblíbených stálých charakterů

I když se v dnešním článku budeme bavit o seriálu, který se točí okolo skupinky geniálních vědců, samotný seriál The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku) televizní zákony gravitace neustále vyvrací.

Úspěšná komedie stanice CBS nasadila svým ratingům v šesté sérii doslova rakety pod zadek. V sezóně, kdy většina seriálu drtivě upadla, šel Big Bang proti proudu a výrazně si zvýšil jak celkový počet diváků, tak především množství fanoušků v klíčové skupině 18–49 let. Seriál láme své rekordy v době, kdy by se logicky měl ubírat směrem dolů k zemi, ke zrušení.

Syndikace, je to to, oč tu běží?

Seriál je kromě domovské CBS jedničkou také v syndikaci. Logicky jsou tato dvě fakta spojena. Bohaté opakování na místních stanicích po USA i celém světě (jen v USA se na různých stanicích BBT objevuje 7× za čtyři hodiny!). Tato opakování, která začala v roce 2011, přitahují k CBS nové fanoušky, kteří Big Bang objevili a nyní chtějí sledovat čerstvé nové epizody.

„V dnešní době už byste se museli doslova připoutat k nějaké tyči na ulici, abyste neviděli naši show, protože je ve vysílání každou minutu,“ řekl Simon Helberg (Howard).

Nicméně nelze zobecnit, že rozmach seriálu z pera Chucka Lorreho a Billa Pradyho je zásluhou pouze syndikace. Během sezón se rozrostlo herecké obsazení, přidaly se nové postavy a dějové linie. Seriál také nabral více hloubky a komplexnosti. V letošní sezóně ukázal BBT více srdce, než kdykoliv předtím.

„Myslím, že je to naše nejsilnější série. Osobně je má nejoblíbenější,“ říká Johnny Galecki (Leonard). „Takové příběhy, jaké nyní ukazujeme, jsme v prvních sériích neměli. A děj točící se okolo vztahů, to si nejprve musíte u publika zasloužit, pokud tvoříte komedii.“

Nicméně seriál tyto příběhy netlačí do extrémů, jak dodává Jim Parsons, který za svého Sheldona získal již dvě sošky Emmy. „Přijde mi, že jsou scenáristé velmi opatrní ohledně toho, aby příběh nespadl příliš do sentimentálnosti. To by z místnosti vysálo všechen smích.“

Postavy a jejich vývoj

Určitě se všichni shodneme na tom, že se postavy hodně vyvinuly od doby, kdy seriál v roce 2007 začínal. Tenkrát to byl jen Leonard a Sheldon, jejich pěkná sousedka Penny a jejich dva nerdovští kamarádi, Wolowitz a Raj. Kluci měli svůj Star Trek a komiksy, ale žádné zkušenosti v romantice a vztazích.

Jejich vesmír se od té doby hodně rozšířil. Leonard si dává druhé kolo s Penny (pozn.: ne, tak to myšleno není :-D ), Wolowitz je ženatý astronaut a nevinný Sheldon má vážnou známost v podobě Amy. Dokonce nyní svítá naděje i pro Raje, který se seznámil s Lucy. Tento přechod ovšem neproběhl skokem. „Nebylo to tak, že by se tihle kluci jednoho dne probudili a naráz byli těmi nejcoolovějšími lidmi ve městě. Byl to proces, pomalý proces. Když stárnete, vaše priority se lehce začnou měnit. Začínáte přemýšlet o rodině a lásce,“ říká Kunal Nayyar (Raj).

Parsons ovšem připomíná, že dostat se sem trvalo Big Bangu šest let, tedy více, než jak dlouho většina seriálů přežije. „Vypadá to nelogicky, ale podle mě seriálu k vývoji pomohlo především to pomalé tempo, kterým jsme se do této fáze dostali. Myslím, že to postavám dodává na věrohodnosti. Nejsou to velké změny, ale jsou uvěřitelné.“

Načasování příchodu nových postav (Amy a Bernadette) bylo přesné. Holky vehnaly novou jiskru i do stálých hráčů, alespoň to tvrdí výkonný producent Steven Molaro: „Kdybyste mi v první sérii řekli, že z Wolowitze bude ženatý astronaut, řekl bych vám, že je to blbost. Ale když se zpětně podíváte na uplynulých šest let, zjistíte, že ten přechod byl plynulý a krásně se na něj koukalo.“

„Když vyberete jakékoliv dvě postavy z naší skupinky a zavřete je do jedné místnosti, stane se něco vtipného. To je super,“ říká Kaley Cuoco (Penny).

Pro Chucka Lorreho, který si se svými seriály zažil úspěchy, ale které mu navíc přinesly řadu nových vrásek, je BBT procházka růžovou zahradou. „Rozhodně nepovažuju za samozřejmost, že můj seriál funguje tak bezchybně a radostně na každé úrovni. Seriály jsou velmi stresující prostředí. Po mnoho let suplují rodinu. A jako v každé rodině i tady se vždy něco pokazí nebo povede. Já oslavuju vždy, když se něco vyvine správně.“

Více popu a bangu

Na začátku toho moc velkého ve Velkém třesku nebylo. V první řadě se stihlo odvysílat jen pár průměrně sledovaných epizod před tím, než se seriál na dlouho čtyři měsíce rozloučil kvůli velké stávce scenáristů. Tolik ztraceného času by mohlo kdekoho položit, ale u BBT se scenáristé, herci a celý štáb otřepali a když se vrátili, byli rozhodnutí, že uspějí, víc, než kdy dříve.

A světe div se, ono to zafungovalo. Sérii od série Big Bangu rostou čísla. Seriál začínal s 8,4 miliony diváky. Ve čtvrté řadě se přesunul z pondělků na čtvrtky, kde si CBS vytvořila nový komediální blok. Šestá série se vyhoupla na průměrné číslo 18,8 milionů diváků za epizodu. Seriál pravidelně drtí konkurenci, a to včetně kdysi neporazitelného American Idolu. Když se seriál vrátil v lednu po vánoční pauze, poprvé se mu podařilo přesáhnout hranici dvaceti milionů diváků. Také v syndikaci nezpomaluje, týdně se ke starým epizodám vrací 11,2 milionů lidí.

Značný dopad má BBT také na všechny geeky. Nový druh brazilské včely získal název podle Sheldonovy typické hlášky – Euglossa bazinga. Po Sheldonovi je pojmenován také asteroid (246247 Sheldon­cooper). Vědec Stephen Hawking a astronaut Mike Massimino hostovali v seriálu a Leonard propůjčil hlas Spockovi ze Star Treku.

„Je to báječné. Představte si, že pracujete na sitcomu a jeden den říkáte, že je právě na place vítěz Nobelovy ceny. A pak tu jsou týpci z NASA. Jo a jen tak mimochodem, Stephen Hawking se objeví ve vaší show. Je to šílené, vzrušující. Vidět všechny ty lidi, kteří mají zájem účastnit se našeho výtvoru,“ pyšní se Lorre.

Srdce i humor na scéně

Big Bang se natáčí před živým studiovým publikem ve studiu Warner Bros., nicméně občas jsou některé scény předtáčeny dopředu. Během předtáčení se jednou parta sejde u Howarda a Bernadette, kde mluví o dopise, který Howardovi zanechal jeho otec. Howard si ho nechce přečíst, ale všichni stejně mají teorii o tom, co v něm je. Každý v partě Howardovi řekne svou verzi dopisu.

Plac je plný vědy, quantum superposition. Nechybí humor. Sheldonův popis je šílený a nepravdivý. Ale nechybí ani emoce. Všichni mají o Howarda starost a on je dojatý. „Myslím, že scenáristé skvěle balancují mezi humorem a srdcem,“ říká Melissa Rauch (Bernadette).

Spojení humoru a emocí není u BBT neobvyklé. Příkladem může být scéna, kdy si Sheldon vybere Amy, aby byla jeho kontaktem v případě nouze. „Sklidilo to smích. Ale myslím si, že i přes vtipnou složku je to jeden z nejdůležitějších momentů, který ukazuje, co jsou tyto postavy schopné jeden pro druhého udělat,“ říká Mayim Bialik (Amy).

Kam se to bude vyvíjet dál?

To prozatím nikdo neví. Tvůrci tvrdí, že neplánují příliš dopředu. Všechny příběhy si tak získávají vlastní přirozený průběh. Herci netuší, co se stane příště.

Cuoco doufá, že Penny a Leonard vydrží spolu až do konce seriálu. Ale to je vše, nelze nic jiného než doufat. „Klidně by nás mohli rozejít příští týden. Vždycky nám tu to riziko visí nad hlavou. Na jednu stranu se mi to líbí, protože mi přijde, že to odráží reálný život.“

Herci nedokážou odhadnout, jak dlouho seriál ještě poběží. Parsons nadhodil deset let. „Asi se mýlím. Rozhodně to neříkám jistě. Vidím to jako přijatelné logické číslo.“

Galecki si myslí, že seriál je již za polovinou, ale na druhou stranu zdaleka nemíří skrze své příběhy do cílové rovinky. Herci prozatím tvrdí, že u BBT chtějí vydržet až do samotného závěru.

„Stále se snažím vstřebat to, že jsme opravdu součástí toho všeho,“ říká Helberg. „Je neuvěřitelné pracovat na seriálu, který po šesti letech stále plní titulky novin i internetových we­bů.“


The Big Bang Theory je silnější než kdy dříve. Čím si myslíte, že to je? Zůstává seriál na stejné úrovni, jakou si držel na začátku? Neveze se jen na vlně populární kultury, kdy lidi mají rádi to, co se líbí všem ostatním?

Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře34zobraz všech 34 příspěvků
ragelly

ragelly

Díky :) U mě osobně patří asi na třetí místo, na dvojku bych dala tenhle a jednoznačně nejlepší (a...
před 10 roky
LenkaTalaskova

LenkaTalaskova

Ale jo musím souhlasit po zvážení :D Ale tenhle rozhodně patří do top 3 :)
před 10 roky
rancor1223

rancor1223

Já seriál sleduji pravidelně od prvního dílu a byť se to teď trochu zlepšuje, nestojí to oproti původním...
před 10 roky
Další články k tématu