25. 4. 2013

Richard Castle: Heatová a hra s ohněm

Sice pozdě, ale přece. Před Vánoci u nás vyšla třetí kniha o detektivce Nikki Heat z pera nám dobře známého Richarda Castla ze seriálu Castle. A jaká je? V naší recenzi se dozvíte, že skvělá...

Já vím, psal jsem to i minule, ale když ono se snad ani jinak nedá. Tahle knížka je lepší než předchozí. Obě dvě. A možná i dohromady.

Trapné narážky na divně přeložený název si však tentokrát odpustím. Už jen kvůli tomu, že jsme si mohli vyzkoušet, že vymyslet český a přesně padnoucí název pro knížku není vůbec jednoduché. Musím přiznat, že se mi nakonec ten oficiální líbí víc než jakýkoliv námi navržený, a to jsem tam pár „žhavých“ kandidátů měl. Dokonce nemohu po vzoru minulých recenzí ani nadávat na to, že Richard nemá na přebalu svoje mikrobio. Skoro to vypadá, že někdo moje nářky četl a třetí kniha už je na obalu vyladěná tak, jak jsem o tom psal ve svých předchozích recenzích.

Ale nesuďme knihu jen podle obalu, takže zpátky k obsahu. Děj se tentokrát točí okolo vraždy kněze v masochistickém salónu. A jak už určitě díky znalostem ze seriálu a taky z předchozích dvou knížek tušíte, nic není takové, jak se na první pohled zdá. O tom se Heatová brzy přesvědčí, když se dostane mezi mlýnské kameny vedení a byrokratické policejní úředníky.

Zanedlouho poté už nemá svůj odznak, ani svoji zbraň a jediný, kdo jí mimo službu může pomoci s pátráním, je náš starý známý Rook. Docela mě překvapilo, že se objevil tak pozdě! Až na straně 65.

Kniha je mnohem akčnější než předchozí dvě a události mají rychlý spád. V jednu chvíli jde Heatové o život a za chvíli už pokračuje v pátrání, kdy jí sice jde zase o život, ale tentokrát při zcela jiné situaci.

Příběh svojí strukturou opět připomíná jednu z epizod seriálu, ale to není na škodu. Stále se něco děje a díky své zašmodrchanosti se vám strůjce všech vražd a útoků na Nikki nějakou chvíli nepodaří odhalit. Na konci ale do sebe vše pěkně zapadne, jak už jsme zvyklí.

Zaujalo mě velké množství vysvětlivek a poznámek pod čarou. I když někdo tvrdí, že to je chyba překladatele, že nedokáže zahraniční reálie popsat česky, mně naopak přijde, že tenhle styl, kdy se dvojsmyslná jména nepřekládají a jen se vysvětlivkou čtenáři popíše, co v tom bylo ukrytého za vtípek, je ve výsledku lepší. Minimálně v téhle psané formě.

Pokud bych to měl shrnout, tak mi přijde, že série o Nikki Heat pomalu, ale jistě zraje jako víno. Nedostatky z počátku série jsou zapomenuty a i příběh začíná být takový víc vážný, o čemž se přesvědčíme hned v další knize, která u nás vyjde opět v nakladatelství Zoner Press. Snad brzy. Hlad po dalším příběhu Nikki Heat je veliký.

Již tradičně si můžete na stránkách nakladatelství Zoner Press přečíst na profilu knihy prvních pár stránek, abyste věděli do čeho jdete. Ale pokud máte doma předchozí dvě knížky, tak tahle by vám rozhodně chybět neměla.

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
doxii

doxii

no nevím...první dva díly jsem si hned běžela koupit, ale přiznám se, že tím druhým sem se...
před 11 roky
dagsoftware

dagsoftware

Jednotka bola fakt dobrá. Dvojku som začal čítať, moc ma nebavila, po pár kapitolách som ju odložil. Asi po...
před 11 roky
duobrylos

duobrylos

Já sem četla všechny 4 vydané knížky..první kniha mě dost zaujala, hodně jsem se u ní nasmála. Četla...
před 11 roky
Další články k tématu