3. 4. 2011

Richard Castle: Heatová a vlna žáru

Konečně jsme se dočkali. Fenomenální kniha Heat Wave našeho oblíbeného seriálového spisovatele Richarda Edgara Castla konečně vychází i v češtině.

Richard Castle: Heatová a vlna žáru

Dlouho jsem přemýšlel, co o knize napsat. Nakonec, jelikož to píšu pro SerialZone.cz, to vezmu z hlediska seriálového. Nebo je tu snad někdo, kdo si chce přečíst knihu a neviděl ani jeden díl ze seriálu Castle na zabití? Pak se mu tedy omlouvám, ale možná bude lepší, když si přečte recenzi knihy na nějakém více knižním webu.

Než se opřu do vlastního obsahu knihy, napsal bych ještě pár řádků o knize samotné. Potěšující je, že pod papírovým přebalem (ten je stejný jako na knize v seriálu) najdete úplně stejnou grafiku i na tvrdých lesklých deskách. O něco méně už vás potěší trochu hyzdící logo televize Prima, ale chápu, že v rámci marketingu bylo jeho umístění nutné. Přeci jen ze samotného názvu by některým televizním fandům nemuselo dojít, že je to TA kniha. Navážení se do samotného překladu názvu si odpustím, anglický dvojsmysl je těžko přeložitelný a vzhledem k obsahu knihy to nakonec není tak hrozné. Navíc těchhle debat jsou po internetu všude plné diskuze.

Trochu mě zarazilo, že ani na přebalu, ani v knize samotné není žádné info o autorovi. Myslím, že seriáloví fanoušci by chrochtali blahem, přečíst si Castlův životopis a jeho bibliografii složenou především z knih ze série o Derrickovi Stormovi. Takhle na ně čeká jen malinkaté pomrknutí v poděkování a to je trochu málo.

Ale již k samotnému příběhu. Nikki Heat během vlny příšerných veder vyšetřuje vraždu bývalého realitního magnáta Matthewa Starra, který si díky svému rychlému pádu na dno přivodil i rychlý pád na chodník. Ze šestého patra. Jak v zápětí poznamenává druhá hlavní postava knihy. Tou je Jameson Rook – novinář sbírající podklady pro svůj článek o detektivech NYPD, který se díky svému přátelství se starostou nalepil na Nikki a její tým. Na tom je jasně vidět, že Castle silně čerpal ze svých osobních zkušeností na policejním okrsku, protože v knize nalezneme i detektivy Relaye a Ochoa. Takzvané Roachovce. Jim byla předobrazem seriálová dvojka Ryan a Espozito. V knize nedostávají příliš prostoru a tak se toho o nich moc nedozvíme.

Detektivní příběh se rychle zaplní spoustou podezřelých, díky čemuž vám čtení bude příjemně odsýpat. Možná se vám bude ze začátku zdát, že místy překlad trochu skřípe a vznikají divné jazykové konstrukce, celkem rychle se na ně dá zvyknout a přestanou vás při čtení unavovat tím, že po vás vyžadují zvýšenou pozornost. Zápletka je celkem zdařilá, a i když jsem si místy připadal, že čtu recap nějaké dosud neodvysílané epizody seriálu, celkem jsem se bavil. Rook sice nenadhazuje takové šílené teorie jako Castle, ale i tak se s ním a jeho špičkováním s Nikki budete bavit. Zklamání se ovšem dostaví při čtení jejich SPOILER » společné sexuální scény «. Přeci jen tohle se v seriálu probíralo a z toho, co zaznělo, by člověk čekal v knize něco víc.

Sumasumárum, kniha je příjemná oddychovka, která by neměla chybět v knihovničce žádného Castlofila a to i přesto, že je to v podstatě další díl seriálu. I tak se vyplatí si ji přečíst – minimálně v létě u bazénu při čekání na novou sérii. Dvěstě stránek příhodně rozdělených do dvaceti kapitol uteče jako voda a na konci se určitě budete těšit, až se zase s Heatovou a Rookem setkáte v Naked Heat, která se k nám snad časem také dostane.

Knihu u nás vydává nakladatelství Zoner Press, na jehož stránkách si v profilu knihy můžete přečíst prvních pár stránek, ať víte, co od ní můžete čekat. Doporučená cena knihy v maloobchodní síti je 229 Kč, ale na internetu se dá sehnat i pod ty dvě stovky.

Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu