20. 3. 2012

10 důvodů proč se dívat na Terra Novu

Pozor, článek obsahuje spoilery! Pokud si nechcete nechat vyzradit části děje, nečtěte si poslední body :-)

Jistě každý z vás již zpozoroval upoutávku na seriál Terra Nova, která se má už od 1. dubna objevovat na kanálu Prima Cool. Seriál, jehož domovskou stanicí byl FOX a jenž byl produkován samotný Spielbergem. Pokud jste ještě Terra Novu neviděli, připravil jsem pro vás 10 důvodů, proč se na ni dívat.

1. Český dabing

Pokud neradi čtete titulky a nechce se vám přemýšlet nad angličtinou, na Prima Cool uvidíte celou první sérii Terra Novy s českým dabingem.

2. Technické vychytávky

Jste-li fanouškem scifi, jistě vás potěší realistická technologie budoucnosti. Sice zde naleznete technické vymoženosti jako časové portály, sonická děla a další rafinované vynálezy, nicméně designem a základem se drží reality.


3. Ideál americké rodiny

Terra Nova není pouze scifi. Dovolil bych si ji označit i jako rodinný seriál. Setkáváme se zde s početnou rodinou Shannonových, okolo nichž se z velké části točí děj seriálu. Bývalý policista a hlava rodiny Jim (Jason O‘Mara), jeho žena a úspěšná lékařka Elizabeth (Shelley Conn), vzpurný syn Josh (Landon Liboiron), který se usilovně snaží propašovat přítelkyni přes portál, starší ze dvou dcer, sympatická Maddy (Naomi Scott) a nejmladší Zoe. Tahle rodinka vám přiroste k srdci.


4. Kombinace mnoha zajímavých žánrů

Jak již jsem říkal, Terra Nova není pouhé scifi. Je sice nejdominantnějším, ale skvěle ho doplňují lehce komediální prvky, nějaká ta krimi zápletka a samozřejmě je třeba říci, že je to rodinný seriál. Téměř každý si přijde na své. Naleznete zde akci, humor, trochu napětí a hlavně skvělé pohledy na krajinu obklopující Terra Novu.


5. Úžasná příroda

Když už zmiňuji ony skvělé pohledy, mohl bych to více rozebrat. Je třeba říci, že ze „špinavého“ roku 2149, kde lidé vlivem znečištěného ovzduší musí nosit respirátory, se časo-prostorovým portálem dostáváme do minulosti, konkrétně o několik miliónu let zpátky.


Je asi jasné, co zde na nás číhá. Hustý prales s bujnou vegetací, kterou tvoří samozřejmě dinosauři. Někteří jsou dravci, jiní vegetariáni. Tvůrcům musím vyseknout poklonu za jimi vymyšlené nové druhy (což je velice duchapřítomné, když si vezmeme, že doposud nebyly objeveny zdaleka všechny druhy těchto obřích „ještěrek“), kterých je zde opravdu mnoho a samozřejmě mají velice kvalitní digitální ztvárnění.

Kromě živočichů se můžete těšit na spoustu nádherných rostlin, které kolonii obklopují.


6. Skvělý soundtrack

Co budete určitě zbožňovat je soundtrack. Pochází z dílny Briana Tylera, mezi jehož práci patří např. soundtrack pro Hawai 5–0, Star Trek: Enterprise, Painkiller Jane nebo pětidílnou filmovou sérii Nezvratný osud.


7. „Špinavá“ verze země

Když mluvím o „špinavé zemi“, myslím tím rok 2149, kde se ocitáme na samotném začátku série a v průběhu se sem ještě nejednou podíváme. Ovzduší je zde v tak hrozném stavu, že lidé musí nosit kyslíkové masky a respirátory, bez nichž by se venku nedalo dýchat. Je zde všudypřítomný smog, po ulici se jen tak povalují odpadky a mezi nimi spousta lidí, kteří nemají kde bydlet. Země je přelidněná a tak je zde i zákon o rodině, kdy každá smí mít pouze 2 potomky, což Shannonovi směle porušují. Jedinou nadějí na nový život se tedy stává vědecké středisko Hope Plaza, kde je postaven portál do minulosti. Právě zde se sestavují „výpravy“ ke kolonii Terra Nova a nyní se pořádá již 10. v pořadí. Do ní je samozřejmě sezvána spousta vědeckých špiček a mezi nimi samozřejmě lékařská elita, Elizabeth Shannonová a její rodina. Jenže i to má svůj háček, jež tkví v mladé Zoe Shannonové… Jakožto 3. dítě je totiž nezákonná a Jim Shannon je nyní ve věznici. Aby se mohl připojit k rodině a propašovat Zoe do minulosti, musí jeho žena podplatit spoustu lidí a nakonec dojde i na běh „o naději“ v samotném Hope Plaza.


8. Šestkaři

Někteří seriáloví diváci přímo milují záporáky a u Terra Novy si rozhodně přijdou na své. Není tu totiž jen jeden záporák, ale je jich tu celý tábor. Jsou to takzvaní „Šestkaři“(v o­riginále „Sixers“) v čele s odhodlanou Mirou (Christine Adams). Říká se jim tak podle čísla jejich výpravy. Byli najati a vměstnáni do portálu bohatými a vlivnými magnáty a jejich cílem odstranit komandéra Nathaniela Taylora (Stephen Lang), který si elitu „špinavého“ roku poštval proti sobě díky stylu, jímž vede kolonii.


9. Kolonie

Název seriálu je zároveň názvem kolonie v minulosti. Nese název Terra Nova a v jejím čele stojí již zmiňovaný komandér Nathaniel Taylor. Jednou z nejúctyhodnějších vlastností velitele je, že vždy jedná v zájmu kolonie. Samozřejmě v ní není sám, je zde téměř 1000 obyvatel a mezi nimi vědecká elita, lékaři, obchodníci, zemědělci a samozřejmě početná armáda, která zde byla první, aby zajistila budování a obranu. Lidé uvnitř se k sobě chovají zdánlivě přátelsky a počestně, ovšem později se dozvídáme, že ani Terra Nova není bez zločinů, ale máme zde přeci bývalého policistu Jima Shannona, ne?


10. Velkolepé finále

Spoiler:
A na závěr jsem si nechal samotný konec série. Celý seriál běží rychlým tempem, tu a tam zabočíme ke spokojené rodině, jindy k nějakému zločinu, ale především je zde boj se „Šestkaři“ a Taylorovým „ztraceným“ synem Lucasem. Ve finále to bude právě Lucas, kdo přivede spolu s 11. výpravou armádu žoldáku, kterým jde pouze o vytěžení planety a samotného „investora“ akce. Dojde k obrovské bitvě, nakonec prolomí obranu Terra Novy a na nějakou dobu ji ovládnou.



Pokud máte tedy rádi akci, dobrodružství, scifi a rodinné seriály, určitě se máte na co těšit. Když se S. Spielberg pustil do produkce veledíla jako je Terra Nova, určitě dobře věděl, co na sebe uvalí a myslím, že udělal dobře. Ne nadarmo je Terra Nova nejdražším seriálem od dob LOST. Je zde tolik digitálních efektů, úžasná krajina, špičkoví herci a nádherná hudba. Zdaleka jsem neshrnul vše.

Pokud jsem některým prozradil o ději až příliš, opravdu se za to omlouvám, ale co navnadí člověka lépe, než nakousnutí nějaké zápletky, že? Na závěr bych tedy rád doporučil zhlédnutí Terra Novy, jelikož je opravdu o co stát.

Připomínám, že Terra Nova bude vysílána od 1. dubna na kanálu Prima Cool!

Já osobně se nemohu dočkat na český dabing série, a co vy?

Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
Treatys

Treatys

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře29zobraz všech 29 příspěvků
Idrial

Idrial

Mě se TN docela líbí, taky jsem mívala problémy s plánováním sledování seriálů, ale z novinek nic...
před 12 roky
pepezz

pepezz

Rozhodně TN stojí za zkouknutí. Narazil jsem k ní tak trochu omylem a ani nevěděl co by to mělo být ale...
před 12 roky
Treatys

Treatys

Stojí za to, ale bohužel dalších sérií se nedočkáme (ledaže by to ještě nějaká televize přehodntila :D)....
před 12 roky
Další články k tématu