28. 2. 2013

10 důvodů, proč koukat na Poslední základnu

10. března se na české televizní obrazovky dostane seriál Poslední základna (Last Resort), v premiéře jej uvede televize Fanda. Pojďme se podívat, proč stojí za to si tento seriál zapnout.

1. Protože to není dlouhé a je to horká novinka

Na začátek asi ne zrovna vhodný bod, přesto důležitý. Seriál má pouhých 13 epizod, proto se ani při jedné nenudíte. Žádné vatové díly. Žádné vyčkávání. Děj má spád, zvraty a (viz bod 9) každá epizoda uteče rychleji, než byste chtěli.

Přestože je seriál čerstvá novinka, která se před několika týdny teprve dovysílala v USA (na stanici ABC), velice rychle se dostala k nám. Radim Mana, PR koordinátor Fandy a Novy Sport, se k zakoupení tohoto seriálu osobně vyjádřil: „Je to seriál s velkým potenciálem a je to novinka, která zaznamenává úspěch po světě. Věříme, že si seriál najde své fanoušky a pravidelné diváky. Diváci FANDY mají rádi dobrodružné a sci-fi seriály a Poslední základna právě tyto žánry v sobě skloubí.“

A my s ním souhlasíme, seriál si totiž na SerialZone vydobyl slušných 77,5 % a v letošních novinkách se dostal i před takové bomby jako jsou Revolution, Nashville nebo Anger Management.

2. Protože zápletka aneb jak se v jednu chvíli může vše pekelně… zvrhnout.

Místo: Atomová ponorka USS Colorado. Lokace: Arabské moře.

Kapitán Marcus Chaplin právě nabírá pět členů SEALs (americké speciální jednotky), kteří se vracejí ze své mise v Pákistánu. Po překročení rovníku přichází šifrovaná zpráva z velitelství, aby ponorka vypálila 4 nukleární rakety na cíle v Pákistánu. Jenže něco není v pořádku – zpráva přichází přes nouzovou síť namísto té oficiální. Když kapitán žádá o potvrzení, americká ponorka USS Illinois na ně vypálí raketu.

Od této chvíle jsou z nich psanci. Jenže ne bezmocní – v odpalovacích komorách jim vězí 18 jaderných raket a ponorku kryje nový systém maskování, díky kterému se stanou vůči nepřátelským sonarům neviditelní. V této situaci zabere kapitán panensky nádherný ostrov Sainte Marina, na kterém stojí stanice NATO a kde vládne mafiánský boss Julian Serrat. Kapitán si je ale vědom toho, že drží v rukách velkou moc, a že nepřátel, kteří o ni budou usilovat, je víc, než by si kdy myslel…

3. Protože to na můstku přetéká charismatem

Ač je to na seriály ne zrovna typické (a schválně jestli jste si toho všimli), v drtivé většině z nich se v hlavních rolích objevují běloši. Last Resort jde ale proti proudu, a tak můžeme sledovat kapitána Marcuse Chaplina, zásadového a autoritativního chlapa v podání Andre Braughera (který kapitána (lodi) už jednou hrál – ve vizuálním spektáklu roku 2006, Poseidon), kterak kočíruje americkou supertajnou jadernou ponorku a pro skvělý proslov nechodí daleko. Že by kolem sebe ale měl nějaká herecká nedochůdčata se říct nedá.

Zdatně mu totiž sekundují jak Scott Speedman (Underworld, xXx: Nová dimenze) v roli prvního důstojníka Sama Kendala, tak charismatický Robert Patrick v roli velitele posádky Josepha Prossera (jestli si ho pamatujete jen jako T-1000 v Terminá­torovi 2: Dnu zúčtování, tak se styďte; zářil v Aktech X, Smrtonosné pasti 2 a i ve Walk The Line). Takového Daniel Lissinga, známého ze seriálů Crownies a Out of the Blue, si zamiluje především ženská část diváků.

Dále se zde objeví Dichen Lachmanová (Being HUman (US), Dollhouse), Bruce Davison (X-Men, X-Men 2), „ousíčkovská“ Autumn Reeserová, Jessy Schramová (Veronica Mars, Na doživotí, Crash, Falling Skies), Daisy Bettsová (Město ztracených, Out Of the Blue, Clona) a mnoho dalších.

4. Protože konspirace aneb když jde Američan proti Američanovi

Seriál není jen obyčejným skriptovým dramatem. Nutí diváka zamyslet se nad tím, o čem (ve vlastním státě) ví nebo neví. Nutí ho přemýšlet o tom, nakolik je politická moc oddělená od občanů, jak se ve stejné situaci zachovají lidé různého postavení. Jak se každý snaží chránit to svoje a neprovinit se proti nadřízeným, systému, osobní cti. Jak se zachová kapitán ponorky, kterého námořnictvo nutí vykonat rozkaz v rozporu s jeho přísahou.

Seriál perfektně ukazuje, jak je každý člověk sám sobě dvojitým agentem – když vykonává společenskou funkci a zároveň pronáší vlastní názor. Zároveň také ukazuje spletitost globálních politických vztahů, ukazuje jak mají občané státu pramalé povědomí o tom, co stát (možná) dělá a ptá se, kde je a kde má být hranice veřejně dostupných a utajovaných materiálů, a co všechno ještě má nebo nemá občan vědět.


A tak jsme svědky toho, jak své dvojaké role hrají téměř všechny postavy. Kapitán ponorky, který je zároveň voják a zároveň dodržuje svůj kodex cti. Zástupce kapitána, který miluje Ameriku víc než svou ženu, ale svou ženu chce ochránit, jak to jen jde. Admirál, který je jedním z nejvyšších armádních velitelů země, ale zároveň má na palubě ponorky svou dceru. Nový ministr obrany, který chce celou záležitost co nejdříve sklidit ze stolu. Velitel posádky, který zodpovídá za své muže, ale neuznává autority. A další a další. Každý zde ví o něco víc než ostatní a každý sleduje své zájmy. Bratr bratru je vlkem. Stát ve státě není pojem, ale pravidlo. Čest, morálka a spravedlnost jsou hodnoty z minulých časů; a všichni – téměř všichni – jsou mezi mlýnskými kameny a vybrat si tu nejlepší možnost často neznamená vybrat si tu správnou. V tomto všem dění se stávají věci, které na každého člověka vrhají pokaždé jiné světlo.

5. Protože pod hladinou moře bývá člověk obklopen ocelí a atomovkami

Schválně, kolik z vás si vzpomene na seriál odehrávající se v ponorce? Určitě se hlásíte všichni, že? :) já osobně krom SeaQuestu (což je sci-fi z budoucnosti) a Das Boot (což je film Ponorka převedený na třídílnou minisérii) neznám žádný. Jó filmů, těch je habaděj – Ponorka U-571, K-19: Stroj na smrt, Hon na ponorku, Krvavý příliv… ale seriálů jako šafránu. Už jen proto stojí za to se do klaustrofobických prostor mrknout.

6. Protože hudba

Podkres pro seriály bývá vždy až téměř na jednom z posledních míst žebříčku potřeb. V Poslední základně ale jemné tóny hudby Roberta Duncana (fanoušci Castlea a Buffy zpozorněli) dotváří příjemnou atmosféru idylického života na ostrově. Nemusíte si jí téměř všimnout, v pravou chvíli ale zjistíte, že sílí, ale netvoří protiklad pro obraz, jen jej vhodně doplňuje. A celou kompozici posiluje.

7. Protože ostrov, příroda a vůbec všechno kolem…

Scény z ostrova Sainte Marina se natáčely v nádherných exteriérech Havajských ostrovů (konkrétně ostrova O'ahu) v okolí Kualoa Ranche. Záběry kotvící ponorky se natáčely v Kahana Bay, zbytek různě po ostrově, obsahujícím bezpočet lesních rezervací, přírodních parků, údolí a pláží. Filmaři měli při výběru lokace šťastnou ruku, protože městská část ostrova je na jihu a východě (+ armádní základna USA), zbytek je příroda, a na ostrově po celý rok nespadne průměrná denní teplota pod 25 °C (to, že tam občas zuří tornádo, je věc jiná).

Připravte se tedy na úžasné záběry reálné přírody, které si konkurenční Revolution musí tak těžce a draze doplňovat počítačem…

A že by ostrov byl tolik neznámý? Není. Natáčí se na něm seriál Hawaii 5–0, natáčely se zde filmy Bitevní loď, Jurský park, 50× a stále poprvé, Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna, Karate Kid II, Pearl Harbor, a seriály Ztraceni a Řeka.

8. Protože napětí a akce nesmí chybět

Znáte tu obvyklou scénu z amerického filmu, kdy ten hodný míří na toho zlého, půl hodiny se rozhoduje, zda vystřelit a nakonec ho za mocných tónů hudby a proudu slz dojatých diváků nechá žít? Tak to jste se právě nedívali na Poslední základnu.

Kulkami a mrtvolami se zde rozhodně nešetří (ale je pravda, že zde není ani po kolena mletého masa). Co seriálu nechybí, je totiž akce v tu správnou chvíli. Hlavní postavy (a v tomto ohledu si zamilujete hlavně chladnokrevného Daniela Lissinga) se rozhodují ve zlomku sekundy, žádné citové výlevy. Myslíte si, že vás už nemá co překvapit? Že všemu rozumíte? Bum! Všechno je jinak.

Zvlášť v deváté epizodě se vám rozplynou všechny představy o sladkobolných amerických akčních filmech a seriálech. Teror a protiútok v jednom akčním, dvaačtyřiceti­minutovém balení. Na co se zdržovat přemýšlením o zabití člověka. Čas je přeci tak drahý…

Armádní prostředí tady na vás opravdu dýchá. Při natáčení seriálu se všechny věci konzultovaly se třemi armádními odborníky, takže srdce každého vojáka bude určitě potěšeno.

9. Protože jeden díl netrvá 40 minut a není jen o baretech

Jasně, jeden díl trvá 43 minut, ale o tom tento bod není. Last Resort skýtá skvěle vyvážený mix akce, napětí, humoru a taky trochu „těch citových záležitostí“. Každá epizoda uteče jako voda a finále seriálu tu bude trestuhodně rychle.

Seriál není je o „zelených mozcích“. Je protkán břitkým chlapským sarkasmem, zvraty ve správnou chvíli, lidmi, kteří se ztrácejí a vracejí, aby zachránili děj, skvělými dialogy a spádem, díky kterému vám každá epizoda uteče rychleji než přestávka na oběd v práci.

10. Protože dabing

Odpůrci titulků a ti, kteří nemají čas sledovat obraz můžou jásat. Nova nebude vysílat seriál v původním znění, ale bude dabovaný. A my máme jako jediný český server možnost znát kompletní dabérskou partu.

Dále se v seriálů objeví hlasy Petra Lněničky, Pavla Tesaře, Vojtěcha Hájka, Petra Neskusila, Václava Rašilova, Ivo Hrbáče, Jana Vondráčka, Jakuba Saice, Jiřího Pragera, Natálie Topinkové, Petra Štěpánka, Davida Suchařípy a Ireny Máchové.


Seriál Poslední základna (Last Resort) se na obrazovkách Fandy začne vysílat 10.3. ve 20:20.


Obrázky: blogspot.com, hitfix.com, tvafterdarkon­line.com, thatsatlanta.com, technologytell.com, travelmuse.com, go.sky.com

Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře26zobraz všech 26 příspěvků
xtomas252

xtomas252

Já si to tak osobně neberu, na to mě znáš moc málo, abys něco takovýho mohl napsat. Vím, že tam nějaký...
před 11 roky
BuBBleS

BuBBleS

postava se jmenuje Jones, ale on mu opravdu říká Jonesy... a po amíkovsku s tvrdým... však si to...
před 11 roky
Seraphine313

Seraphine313

Jo, říká to tam... já jsem se ohradil proti tomu, jak Tomáš říkal, že se tak ta postava jmenuje.
před 11 roky
Další články k tématu