20. 10. 2016

Téma: Trend návratů zrušených seriálů

Verdikt o zrušení v dnešní době neznamená, že se seriál musí nutně rozloučit nadobro. Stanice si jej můžou přehazovat jako horkou bramboru, nebo se k němu třeba vrátit po letech. V článku se na téma návratů podíváme podrobněji.

Téma: Trend návratů zrušených seriálů

V posledních letech nikdy nevíte, co se na nás vyvalí. Streamovací služba Netflix začala s vášní přebírat zrušené seriály a nadělovat jim nové série, a to jak u novějších děl, tak i u starších kousků. Po jejím vzoru se začaly postupně přidávat i jiné stanice. Dnes již konec rozhodně neznamená konec a dvojnásob platí rčení, že naděje umírá poslední.

Netflix s tímto nezačal. I v minulosti se sem tam objevily přesuny seriálů mezi stanicemi. Jedna ho nechtěla a druhá vycítila příležitost. Ostatně díky tomu jsme se dočkali například nádherného závěru v osmé řadě Scrubs (a taky celé deváté série). Příkladů by se našlo mnoho a ještě se k nim dostaneme.

Za zmínku stojí také nerozhodnost stanic samotných. Jednou si řeknete, že novou řadu nechcete, a pak to přehodnotíte… nebo naopak. Breaking In, Unforgettable, Drop Dead Diva, The Killing, to je jen několik příkladů seriálů, které domovská stanice nejprve zrušila, jen aby vzápětí rozhodnutí zvrátila a objednala novou řadu. Na druhé straně pak stojí chudáci jako Vinyl, The Brink nebo Luck, kde druhá série byla objednána, ale nakonec došlo k přehodnocení a zrušení seriálu po první řadě. Abychom byli spravedliví, u Luck to mělo co dělat se skandálem ohledně smrtí koní během natáčení, ale i tak se do této škatulky dá seriál zařadit.

Nechte se stáhnout netflixáckou vlnou

Každopádně tu hlavní vlnu odstartoval Netflix, který má ve svém repertoáru celou řadu převzatých seriálů. Od AMC koupil The Killing (seriál tak 2× přežil svou smrt), od A&E Longmire, od NBC Unbreakable Kimmy Schmidt (dřív, než se začal vůbec na komerční stanici vysílat), od Cartoon Network Star Wars: The Clone Wars, od Foxu Arrested Development a aktuálně se připravuje na říjnovou premiéru nových epizod Black Mirror (původně Channel 4) a listopadovou premiéru pokračování Gilmore Girls (původně The CW). Navíc má pod svou taktovkou také Fuller House, který je přímým pokračováním osmiletého slavného sitcomu od ABC.

Stěhování však zažilo mnohem více seriálů. Například JAG byl na NBC zrušen po první sérii. Ihned ho ale převzala stanice CBS, která objednala druhou řadu. Ze seriálu se stal velký hit, který běžel deset sérií a dočkal se spin-offu NCIS. Podobně NBC zrušila po první sérii policejní drama Southland. Toho se ujala kabelovka TNT a natočila další čtyři řady. Kabelovka TBS zase převzala od Foxu animák American Dad!, který zde úspěšně začíná již svou třetí sezónu. ABC po třech řadách zrušila komedii Cougar Town, kterou poté převzala také TBS a natočila další tři série. V neposlední řadě pak Yahoo! odkoupil od NBC zrušený sitcom Community a natočil šestou sérii, i když kvůli tomu nakonec streamovací služba v oblasti původní streamovací tvorby zkrachovala s tím, že ve třetím čtvrtletí roku 2015 kvůli slabým výkonům Community a dalších dvou seriálů prodělala 42 milionů dolarů.

Mnohdy však převzetí seriálů nepřichází ihned po jeho zrušení. Netflix je tím jasným důkazem, viz Gilmorky, Arrested a mnoho dalšího, co jsme již zmínili. Stejně tak se mohli radovat fanoušci i dalších seriálů. Stanice Fox zrušila v roce 2003 animák Futurama, který byl o pět let později převzat kabelovkou Comedy Central, kde vzniklo během tří let a kousek celkem 52 dalších epizod. V roce 2000 byl po sedmi letech na ABC ukončen sitcom Boy Meets World, který, podobně jako Netflix s Fuller House, se dočkal přímého pokračování ve formě Girl Meets World, a to o 14 let později a na Disney.

Úspěchy zůstávají až do současnosti

Kabelovka Showtime aktuálně chystá novou řadu Twin Peaks, která se na obrazovkách objeví v příštím roce, tedy 16 let po skončení původního seriálu, jehož stanice ABC zrušila po druhé sérii. Naděje neumírá ani v Británii, kde stanice Dave po deseti letech od konce osmé řady natočila devátou sérii sitcomu Red Dwarf. Aktuálně zde běží 11. série a potvrzená je již i dvanáctá.

Výčet slavných značek však zdaleka nekončí. Comeback zažil Comeback na Showtime v roce 2014, když se komedie vrátila na obrazovky po devíti letech od zrušení. Letos v lednu se po čtrnácti letech na Foxu otevřely dveře pro Muldera a Skullyovou z The X Files a nutno říct, že stanice trefila do černého. Již nyní se hovoří o dalším pokračování, které by mělo vzniknout hned, jakmile si hlavní představitelé udělají na natáčení čas. O rok dříve slavila ta stejná stanice úspěchy s návratem slavného agenta Jacka Bauera v minisérii 24: Live Another Day, která dokázala, že seriál ani nemusí být pryč z obrazovek nějak extra dlouho, aby se fanoušci svezli na vlně nostalgie a nové epizody si s chutí opět pustili.

Z dalších čestných zmínek nás čeká na začátku příštího roku nová série Prison Break, která je o to ošemetnější, že hlavní hrdina na konci čtvrté řady zemřel. Očividně „zemřel“ stejně silně jako celý seriál. Dá se předpokládat, že i zde Fox bude slavit úspěchy, reakce fanoušků na první trailery a fotografie jsou velmi pozitivní a zvědavé. V neposlední řadě se zaradovala i kabelovka HBO, která v příštím roce přivede zpět svou úspěšnou komedii Curb Your Enthusiasm. Abychom ale byli fér, zdejší pětiletá pauza nevznikla z toho důvodu, že by stanice o seriál neměla zájem, ale její tvůrce a hlavní představitel Larry David prostě potřeboval pauzu a načerpat další inspiraci.

Spin-offy a převzaté značky

Kapitola sama o sobě jsou pak spin-offy. U nich se tvůrci snaží těžit ze slavné značky, občas dokonce i ukázat nějakou tu postavu z původního seriálu (většinou se jedna z nich stane i hlavním hrdinou ve spin-offu, ale není to pravidlo). Přesto se dá říct, že spin-offy nejsou to pravé ořechové, co by diváky zrovna dvakrát lákalo. Jistě, v minulosti se našla celá řada výjimek, spousta z nich ostatně dokonce předčila slávu svého předchůdce. U spin-offu se však vystavujete většímu risku, protože je to skutečně buď, anebo. Například AMC s Fear the Walking Dead slaví úspěchy. Seriál má za sebou dvě úspěšné sezóny a chystá se na třetí. Nedosahuje sice povědomí, chvály ani sledovanosti svého staršího kolegy, ale pořád jde s přehledem o druhý nejsledovanější seriál stanice, takže není důvod pochybovat o jeho úspěchu.

To samé se ale nedá říct o Heroes Reborn. Vzrušující nové tváře, návrat mnoha starých známých… přesto fanoušci zůstali vesměs chladní. Jistě, první epizoda se setkala s velkým zájmem. Ovšem ten opadával jako jehličí z vánočního stromečku. Na konci měl seriál štěstí, že jej stanice NBC vůbec odvysílala celý. Zrušeno po první řadě. V příštím roce se s dalšími snahami o prosazení spin-offu již zmíněné slavné značky setkáme na Foxu, kde poběží novinka 24: Legacy. Po Live Another Day Jacka Bauera nahradí Eric Carter, budeme se muset obejít i bez Chloe. Má seriál vůbec šanci, nebo je předem odsouzen k zániku, stejně jako noví Hrdinové? Na odpověď si budeme muset ještě počkat, každopádně názory jsou již nyní velmi rozporuplné. Stačí se jen podívat na naši tabulku Kdo přežije 2016, kde dva týmy věří v prodloužení, tři týmy tipují zrušení a lid? Ten už méně nerozhodný být nemůže. Nejtěsnějším poměrem 51:49 hlas lidu tipuje zrušení po první sérii.

Trocha zamyšlení aneb je to všechno o penězích

Co vlastně tento trend vracení známých značek způsobilo? Množí se názory na to, že v současné době, kdy je televize doslova přehlcena seriály (jen v loňské sezóně jsme vám představili téměř 200 nových seriálů v naší rubrice Novinka pod lupou!), logicky z toho vyplývá, že se témata budou muset začít opakovat. I když v televizním průmyslu pracují někteří velmi talentovaní lidé, vymýšlet neustále něco nového donekonečna prostě a jednoduše nelze. Diváci však ke známým tématům přistupují spíše skepticky. Téměř každá stanice, téměř každý seriál se potýká s kritikou, že nevybočuje z řady a nepřináší nic nového. A když se o to pokusí, tak ho další velká skupina lidí odsoudí jako nerealistické sci-fi.

S tím jde ruku v ruce také sledovanost, základní stavební kámen celého průmyslu. Od sledovanosti se odvíjí vše. Zatímco u placených – prémiových kabelovek se to tolik neřeší (seriály jsou placeny z uživatelského předplatného), u Velké pětky a základních kabelovek je sledovanost klíčovým prvkem. Je to prostá rovnice. Čím více lidí seriál sleduje, čím více lidí se o něm baví, tedy čím více je seriál v povědomí, tím více si vydělá na reklamně. Zadavatelé reklamy cílí na diváky v letech 18–49 let, u kterých mají největší šanci k ovlivnění a nalákání na svůj produkt. Pak je jasné, že když Super Bowl sleduje 100 milionů Američanů, vynaložím větší investici, která má velkou šanci se mi ve výsledku vyplatit. A stejně tak i u seriálů. Když vím, že na The Big Bang Theory kouká 17 milionů lidí a z nich většina patří do mé cílové skupiny, jsem ochotná stanici za reklamu zaplatit.

Bohužel v současnosti sledovanost spíše upadá. Rozvíjí se různé sledovanostní platformy. Lidé mají moře možností včetně DVR (nahrávání pořadů), online sledování a podobně. Dívat se na seriály živě v televizi vyšlo z módy. Když k tomu připočtete obecný nezájem o seriály, které jsou sice nové, ale přináší stará a okoukaná témata, zjistíte, že máte problém. Stanice si jsou moc dobře vědomy upadající sledovanosti, která se světelnou rychlostí řítí dolů. Výsledkem je hledání ve své vlastní seriálové historii.

Značka jako záchrana sledovanosti

Protože proč by neměla fungovat stejná značka, která byla celosvětovým fenoménem před několika lety? Lidé si ji zamilovali, takže stojí za to zariskovat, vzít zpět buď značku samotnou, nebo ještě lépe i s původními herci a tvůrci, a vytvořit nové příběhy. Tato taktika se ukázala být hodně efektivní. Především v případech, kdy se skutečně na obrazovce objevili opět staří známí herci v milovaných rolích, diváky jako by pohltila vlna nostalgie a skutečně opět začali k televizorům usedat. Důkazem jsou v podstatě téměř všechny seriály, které jsme zmínili ve výčtu výše. S tím, kolik rozruchu je kolem Gilmorek, se dá předpokládat, že i tento seriál naváže na úspěšnou vlnu a nenechá fanoušky chladnými. Dokáže stejné reakce vyvolat také návrat klasik jako Prison Break nebo Twin Peaks? Musíme se nechat překvapit… Jedno je ale jisté. Dokud fanoušci budou na tyto snahy kladně reagovat, seriály se nám budou stále vracet zpátky. V dnešní době zrušení již rozhodně neznamená konec.

Kapitolou samou o sobě jsou pak prequely a rebooty slavných seriálových i filmových značek – např. se aktuálně chystá nová Xena, ale to je téma zase na někdy příště :-)


Speciální poděkování patří všem, kteří nám píšou své komentáře pod články a diskutují o tom, jaké zprávy přinášíte. K sepsání tohoto článku jste mě inspirovali právě vy se svými postřehy a dotazy ohledně vracejících se seriálů i vznikajících nových spin-offů.

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře38zobraz všech 38 příspěvků
Allien.9

Allien.9

Nemluvili o tom náhodou jen fanoušci, kteří v něj - tak jako já - doufali? :-D
před 7 roky
Kafka Tamura

Kafka Tamura

Těžko říct.
před 7 roky
misiacik0308

misiacik0308

tak tak. Dnes je veľmi ťažké nájisť niejkú novinku, ktorá je fakt dobrá. Je nad slnko jasné, že ak ste boli...
před 7 roky
Další články k tématu