5. 12. 2017

Scéna měsíce: Listopad 2017

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Gotham
herci
David Mazouz (Bruce Wayne)
scéna
Snaha zapomenout
allyska

Nejlepší listopadová scéna přišla hned z kraje měsíce, a to v seriálu Gotham. Může za to perfektní herecký výkon Davida Mazouze, ztvárňujícího Bruce Wayna. Od začátku řady si užívám neobratné začátky jeho boje se zločinci. Nyní se ale Bruce snaží vyrovnat s tím, že někoho zabil, možná ho také stále sžírá, že Ra‘s zabil toho kluka kvůli němu. Těžko říct, ale ony pocity ho vedou k tomu, že se rozhodne bavit se se svými vrstevníky. Své neodbytné myšlenky zahání alkoholem a vypadá bezstarostně. Najednou je z něho playboy Bruce, opilý a tancující v klubu. V samotném závěru je však vidět jeho ztrápený obličej. To byl opravdu velký skok z předchozích záběrů, až mě z toho zamrazilo.

A.R.G.U.S.

Punisher
epizoda
1×03 Kandahar (17.11. 2017)
herci
Jon Bernthal (Frank Castle)
scéna
Frank ve válce
A.R.G.U.S.

Na Punishera jsem se dost těšil, protože ho Jon Bernthal v Daredevilovi ztvárnil perfektně. A když pak dostal vlastní seriál, tak jsem od něj čekal pořádný akční nářez. Toho jsem se dočkal, nejvíc se mi vryla do paměti scéna ze třetí epizody, kdy sledujeme Frankův flashback, když byl v armádě. Dostal jsem skvělou akční scénu, kde nám Frank ukázal, že do boje dokáže dát vše. Boji nechyběla brutalita a k tomu skvělá hudba, což zapříčinilo, že jsem si tu scénu pouštěl znovu ještě několikrát.

Furiant

The Blacklist (Černá listina)
epizoda
5×08 – Ian Garvey (15. 11. 2017)
herci
Megan Boone (Elizabeth Keen), Ryan Eggold (Tom Keen), James Spader (Raymond Reddington), Hisham Tawfiq (Dembe Zuma), Diego Klattenhoff (Donald Ressler), Mozhan Marnò (Samar Navabi), Amir Arison (Aram Mojtabai), Harry Lennix (Harold Cooper)
scéna
Převoz Liz a Toma do nemocnice
Furiant

Jako listopadovou scénu měsíce jsem tentokrát vybral převoz Liz a Toma do nemocnice během podzimního finále páté série seriálu The Blacklist. A musím se přiznat, je to zejména díky songu „The Sound Of Silence“ od americké skupiny Disturbed, který hrál v pozadí. Tu písničku miluju – líbí se mi i originál z šedesátých let od Simona & Garfunkela, ale od Disturbed je naprosto dokonalá. Takže už s prvními tóny mi začaly trochu slzet oči a já věděl, že něco bude špatně. Během toho převozu do nemocnice a i následně v ní se mi ale líbily i různé drobnosti, které ten seriál polidšťují a které se do dané situace opravdu hodily – rozhovor umírajícího Toma a Liz v autě, pohled Harolda na Reddingtona, Dembeho položení ruky na ruku Reddingtona či chycení za ruce Arama a Samar. Sice to všechno skončilo smrtí Toma (což mě překvapilo a naštvalo zároveň), ale za tuto scénu a tento song dávám tvůrcům palec nahoru.

lukascoolarik

Mr. Robot
epizoda
herci
Rami Malek (Elliot Alderson), Portia Doubleday (Angela Moss)
scéna
Hra na přání
lukascoolarik

Tento měsíc jsem měl jasno v tom, že vyberu scénu ze seriálu Mr. Robot. Jenže jakou vybrat, to už byl celkem oříšek, když nám bylo naservírováno hned pět výborných epizod prošpikovaných pamětihodnými scénami. Omezil jsem se proto na kinematograficky nejzajímavější prvky a zůstala mi epizoda eps3.4_runtime-error.r00, točená zdánlivě na jeden jediný záběr, čímž bych ale lehce podváděl, kdybych celý díl považoval za jednu scénu, proto jsem nakonec vybral emotivní moment z výše uvedeného a mnohými nedoceněného dílu. Poté, co se Elliot rozhodne nespáchat sebevraždu, se vydá ke zlomené Angele, která stále nezpracovala svou nevědomou účast na útocích v 71 budovách E Corpu. Ve vizuálně brilantní scéně Elliot vypráví Angele o jejich snech z dětství, přičemž Elliot je tmavou figurou na krvavém a rozzuřeném červeném pozadí, zatímco Angela v andělsky bílém oblečení vyčnívá v melancholií nasáklé černé. A přestože k sobě mají tak blízko, dveře mezi nimi nám připomínají, že k sobě mají vlastně také hrozně daleko.

Pajky

Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu
epizoda
herci
Finn Cole (Michael Gray), Joe Cole (John Shelby) a Aimee-Ffion Edwards (Esme)
scéna
Michael přijíždí vyzvednout Johna
pajky

I v listopadu to bylo překvapivě jednoduché. Sliboval jsem si nezapomenutelné scény od Punishera, ale to, jak mě rozmetal závěr první epizody Peaky Blinders, nic překonat nedokázalo. Peaky Blinders dostanou všichni poštou výhrůžku, že po nich jde italská mafie kvůli odplatě. Tommy se snaží dostat celou rodinu na jedno místo, aby s nimi situaci probral a ochránil je, ale vzhledem k jejich současnému vztahu to nebude nic jednoduchého. A tak posílá Michaela, aby přesvědčil i Johna k návratu z venkovského sídla. Uprostřed hádky mezi Johnem, Michaelem a Esme se najednou zpoza projíždějícího vozu se slámou vynoří několik střílejících mafiánů. A dva z hlavních hrdinů padají k zemi s několika kulkami v těle… V tu chvíli jsem určitě nebyl jediný u obrazovky, kdo zapomínal dýchat.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Lixandra

Lixandra

Blacklist: Přesně, ta píseň je naprosto dokonalá.
před 6 roky
thegreatestmanthateverlived

thegreatestmanthateverlived

Doufám, že ve výběru někdy uvidím poslední epizodu GODLESS, nic tak epického jsem už totiž roky neviděl.
před 6 roky
bronislav.rosenberg

bronislav.rosenberg

Ta scéna mě dostala , pouštěl jsem ji několikrát za sebou...
před 6 roky
Další články k tématu