28. 3. 2023

Auvajs. Méně britských seriálů na streamech kvůli EU?

Auvajs. Méně britských seriálů na streamech kvůli EU?

Možná jste o tom už někdy slyšeli. Evropská Unie má pro streamovací služby působící na jejím území nařízení, podle kterého určitá část produkce musí být evropská. Aby se ochránila kultura, kulturní dědictví a podobné bla bla bla.

Což bylo relativně donedávna pro streamovací služby celkem řešitelné, protože prostě nakoupili práva na seriály od BBC a nacpali je na svoji platformu. Což je mimo jiné jeden z důvodů, proč Sherlock tak různě migruje mezi všemi službami.

Změny v EU

Jenže pokud nežijete někde na opuštěném ostrově, tak jste si jistě všimli, že Velká Británie unii s velkým prásk opustila v roce 2020. Jelikož nejde o úplně jednoduchý proces, tak některé smlouvy a nařízení ještě platí, ale postupně jak se Británie odstřihuje, tak se objevují nové a nové problémy.

A tím jedním problémem je, že britské seriály výhledově už nebudou ty správné evropské. Ty jsou definovány jako pořady, které pocházejí ze zemí EU nebo ze zemí, které ratifikovaly Evropskou úmluvu o přeshraniční televizi (ECTT) Rady Evropy, mezi něž patří právě sousední země, jako je Velká Británie, Turecko a Ukrajina.

Houšť a větší kapky

Komise ale nyní zvažuje, jak tato kritéria zpřísnit. Podle přístupu uvedeného v dokumentu z prosince 2022 by země, které podepsaly ECTT, měly mít rovněž úzké vazby na EU a její vnitřní trh, přičemž jsou zahrnuti členové Evropského hospodářského prostoru, kandidátské země EU nebo potenciální kandidátské země a suverénní státy, které podepsaly dohody o používání eura, jako je například San Marino. Jak je vidět, ani do jedné z těchto kolonek nám Británie moc nezapadá.

Nařízení má projít revizí v roce 2026, ale už teď streamovací služby vidí, že to bude problém.

Investice do obsahu

Proč? Protože 28 % všech investic do evropského obsahu totiž schramstnou ostrovani. Na Němce zbývá 21 % a na Francouze 15 %. A to jsou jen investice v roce 2021. Teď si představte všechny ty seriály a filmy nahromaděné za předchozí roky. Navíc s tím vyvstává další problém. Pokud se britská produkce nepočítá mezi tu evropskou, tak se logicky počítá mezi tu neevropskou a kazí tím procentuální poměr. Tudíž nejelegantnější řešení je prostě ji nemít, nebo alespoň ne v takovém rozsahu.

Což je pro nás špatná zpráva, protože to znamená méně Sherlocka a o to více Komisaře Rexe…

Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře20zobraz všech 20 příspěvků
andromache

andromache

Já osobně budu mluvit jak mi zobák narostl a nemíním se cenzurovat... A pokud píšeš že to není poprvé,...
před 59 týdny
andromache

andromache

Sorry, nebylo to z toho poznat.. A navíc, když jsem jednou v ráži, tak jsem v ráží a jsou...
před 59 týdny
andromache

andromache

Abys ji sem hned netahal :P. Sherlock je prostě arogantní dick a hotovo. A pokud vím, netajím se názorem...
před 59 týdny
Další články k tématu