26. 7. 2023

Podzim 2023 na České televizi

Podzim 2023 na České televizi

Hlavní taháky

Oktopus

OKTOPUS je zkratka „oddělení kontroly termínově odložených případů útvaru S“. Vymyslel si ji stárnoucí kapitán Dítě hlavně proto, aby se mohl věnovat třicet let starému případu Jordán. U podplukovníka Schwarze, svého nadřízeného, nalézá pochopení, ale když mu přidělí k ruce mladou ambiciózní kapitánku Fáberovou, je brzy jasné, že jen u jednoho případu nezůstane. Kauzy, které OKTOPUS řeší, se odehrály v minulosti a na detektivech je, aby nacházeli nové okolnosti a indicie, které jim pomohou staré případy konečně vyřešit. Jejich pátrání nás zavede do zajímavých prostředí málo známé Prahy, mezi uzavřené sociální skupiny a také do hráčských doupat a na závodiště v Chuchli, kde karbaník a sázkař Dítě tráví volný čas.

Startuje 28. srpna 2023.

Osada

Krávy se pasou, sluneční paprsky házejí prasátka na hladinu rybníka, kačeny vyvedly mladé… A nad tou idylou zní z chaty řev Milana Rubala. Po dvou letech se štáb režiséra Radka Bajgara vrátil na místo činu, do malebného kraje Berounky a nižborských rybníků, aby ve fiktivní osadě Záhoří natočil druhou řadu úspěšného komediálního seriálu.

2. série startuje 1. září 2023.

Nákupy v zahraničí

Česká televize nakupovala i v zahraničí a i když u prvního seriálu to je jen u sousedů, tak se na podzim dočkáme slovenského seriálu Petra Kolečka Iveta. Dalším tahákem bude srbská Besa, kdy po velkém úspěchu první řady pokračuje srbský seriál dalšími deseti epizodami. Těšit se můžeme i na britský detektivní Vigil, jehož hlavní devízou je atraktivní prostředí. Zločin se totiž odehrál na palubě britské jaderné ponorky Vigil, vyzbrojené nukleárními raketami. A protože ta nemůže přerušit svou strategickou misi na moři, musí se policejní vyšetřovatelka dopravit na její palubu.

Další velkou zahraniční novinkou je 11.22.63 (Dallas 63) – mysteriózní minisérie podle románu Stephena Kinga o středoškolském učiteli, který se vydá zpět v čase, aby zabránil Leemu Harveymu Oswaldovi ve vražednému útoku na amerického prezidenta. Historickou minisérií je i Ridley Road od BBC přibližující atraktivní formou špionážního thrilleru málo známou část britské historie: boj tajné židovské organizace 62 Group s britskou neonacistickou stranou National Socialist Movement v 60. letech 20. století.

A na závěr nás čeká i repríza prvních dvou sérií kultovního Riget (Království) od Larse von Triera na nějž naváže premiéra nejnovější třetí série.

Neseriálové taháky

Stardance: Když hvězdy tančí

O titul se ve dvanácté sérii z řad osobností utkají Eva Adamczyková, Marek Adamczyk, Ivana Chýlková, Iva Kubelková, Tereza Mašková, Darija Pavlovičová, Vavřinec Hradilek, Richard Krajčo, Josef Maršálek a David Prachař. Taneční partnery a partnerky jim budou dělat nováčci Kateřina Bartuněk Hrstková, Zuzana Dvořáková Šťastná, Dominika Rošková, Jakub Mazůch, Daniel Kecskeméti, z minulých řad se pak vrací Lenka Nora Návorková, Adriana Mašková, Dominik Vodička, Martin Prágr a Jan Tománek, který letos nebude porotcem. Zároveň místo čtvrtého porotce nebude zaplněno a letos budou hodnotit pouze Zdeněk Chlopčík, Tatiana Drexler a Richard Genzer.

12. série startuje 14. října 2023.

Dokumenty

Nedílnou součástí programového schématu bude tradičně i dokumentární tvorba.

V návaznosti na čtyři úspěšné řady gastro cestopisu Manu a Matěj na… mění známá moderátorská dvojice Emanuele Ridi a Matěj Ruppert azurové moře a pláže za zasněžené hory v novém kulinářském cestopisu Manu a Matěj na horách.

Novinkou budou i dvě šestidílné série zaměřené na dojemné příběhy – Proč právě my? o rodinách čelících vážným nemocím dítěte a Děti narozené dvakrát o různých formách náhradní rodinné péče.

Československý vesmír přibližuje dějiny, současnost i budoucnost našeho putování vesmírem. Začíná u průkopnických pokusů raketové dopravy prvorepublikových podnikatelů. Pokračuje snahou zahlédnout Sputnik na noční obloze a vysláním našich vlastních družic a astronautů do kosmu. A končí – aspoň prozatím – pokusy o dobytí Marsu. Vypráví kombinací autentických archivních materiálů a výpovědí kosmonautů, kteří do vesmíru letěli – i těch, kteří se na hvězdy jen dívali.

Největším tahákem bude pak Jak se dělá škola. Reforma školství není něco, na co čekáme, ale co už probíhá. Na mnoha školách patnáct i více let. Desetidílná série Jak se dělá dobrá škola se snaží v této proměně rodiče zorientovat. Pojďte se podívat, jak takové školy vypadají a zda s tím budete spokojeni, protože brzy se to bude týkat i vás.

Déčko

Na ČT :D seznámí průvodkyně Bára a Coco dětské diváky s různými druhy umění v zábavně vzdělávacím pořadu Múzárium aneb Všechny múzy světa. Co dělat, když jde o život, poradí cyklus Zachraň se, kdo můžeš! a chybět nebudou ani nové díly večerníčků Žížaláci a Zahrádka pod hvězdami. Nových dílů se dočká i Datová Lhota.

I Déčko nakoupilo nějaké ty seriály v zahraničí a tak se dočkáme nových dílů PAW Patrol (Tlapková patrola), Blaze and the Monster Machines (Plamínek a čtyřkoláci) a objeví se i Šmoulové 3D.

Kromě toho se můžeme těšit na 8. sérii Masterchef Junior.

Online

Na novinky se mohou těšit také uživatelé webové platformy iVysílání. Divákům se představí šestidílná dokumentární série Pickupeři režiséra Tadeáše Daňka odkrývající svět pouličního svádění a skupin mužů, kteří systematicky oslovují dívky a seznamují se s nimi na veřejnosti. Unikátní desetidílná Bitová generace Štěpána FOK Vodrážky nahlédne do zákulisí tuzemské herní scény a přinese příběhy vzniku nejzásadnějších počítačových českých her.

Kromě toho se na iVysílání objeví i zahraniční seriály Normal People (Normální lidi) (ten je již dostupný) a Conversations With Friends (Rozhovory s přáteli) (dostupný na podzim). Na webu se i o něco dříve objeví Drømmeren – Karen Blixen bliver til (Kniha snů Karen Blixenové), který jinak bude vysílat ČT ART.

Pickupeři

Šestidílná dokusérie odkrývá pro většinu Čechů neznámý svět pouličního svádění. Aktéry docusoap jsou takzvaní streetaři nebo také pickupeři. Je to skupina mladých mužů, kteří systematicky oslovují dívky a seznamují se s nimi na veřejnosti, především na ulicích. Jsou organizovaní a mají svou vlastní techniku a strategie, které využívají při svých pokusech získat zájem dívek. Fungování jejich komunity je postaveno na kamarádství, bizarním soutěžení, na sdílení zkušeností, ale také na nekorektním přístupu k ženám, na manipulativních technikách a na schopnosti několika z nich vydělávat peníze na těch ostatních. Série nás provede do nitra této kontroverzní subkultury. Prozkoumáme, kým jsou streetaři skutečně a co je motivuje k jejich činnosti. Díky rozhovorům se členy komunity odhalíme jejich příběhy, důvody pro jejich účast a názory na jejich činnost.

Bitová generace

Příběhy vzniku nejzásadnější českých her, které formovaly generace fanoušků. Dokumentární série o počítačových hrách a herních vývojářích od konce 80. let do současnosti. Dokumentární série nahlíží do zákulisí tuzemské herní scény. Z garáží až k miliónovému byznysu. Ukáže, kdo byli a jsou její průkopníci, vizionáři a nahlédne pod pokličku suverénního tvůrčího odvětví, které generuje větší příjmy než filmový a hudební průmysl dohromady.


Tak čemu z novinek dáte šanci?

Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
litllewitch

litllewitch

Nedělej si to. Iveta je fakt špatná.
před 43 týdny
Fruiko

Fruiko

Jsem viděl jen pilot, ale nepřišlo mi to moc vybočující z Kolečkovi tvorby.
před 43 týdny
litllewitch

litllewitch

Za mě je bez Prušinovského fakt marnej. Ten humor byl ještě horší jak 4. cenová, pokud to vůbec vtipný...
před 43 týdny
Další články k tématu