9. 8. 2012

Podzim 2012 na České televizi

Od 11 hodin měla dnes tiskovku k podzimu veřejnoprávní Česká televize. Takže co nás čeká? Namátkou třeba Game of Thrones, Boardwalk Empire, Californication, Pilíře Země či Borgiové! Více se dozvíte uvnitř článku!

Podzim 2012 na České televizi

Jak bylo na tiskové konferenci řečeno, Česká televize nabídne na podzim tradičně široké spektrum pořadů napříč všemi žánry a pro různé cílové skupiny. Nás však ale zajímají seriály, takže se budeme věnovat v tomto článku zejména jim. Na prvním kanálu veřejnoprávní televize se mohou diváci těšit na původní tvorbu ČT. Pokračovat budou oblíbené seriály, dostane se však i na nějaké ty novinky. ČT 2 pak nabídne zahraniční akviziční seriály. Tak se do toho spolu pustíme, co říkáte?

ČT 1

Každý pátek večer od 7. září bude vyhrazen dalším osudům rodiny Dvořákových, které budeme sledovat v nových epizodách seriálu Vyprávěj. V prvních dílech bude mít divák šanci zavítat do období mezi lednem a listopadem roku 1989. Po Sametové revoluci postavy zažijí celou řadu historických mezníků, například první svobodné volby, rozdělení Československa, povodně, zasedání Mezinárodního měnového fondu v Praze či teroristické útoky v září 2001 v New Yorku.

Od pondělí 3. září je pro nás připraveno 13 dílů závěrečné čtvrté série seriálu Zdivočelá země v hlavní roli s Martinem Dejdarem. Vedle již zavedených a známých tváří se ale objeví i nové, divákům dosud neznámé postavy. „Diváci se mohou těšit také na Marka Vašuta, jenž hraje západního Němce, který si přijede prohlédnout svůj rodný dům,“ sdělil režisér Hynek Bočan.

Ententýky, tak zní název jedné z novinek. 15 dílů se bude vysílat od 5. září každou středu. V seriálu se řeší partnerské a rodičovské vztahy z pohledu dnešní mladé a střední generace. A prý by se v situacích, které se v seriálu objeví, měl každý najít. Představí se v něm například Jitka Schneiderová, Zuzana Kajnarová, Lucie Zedníčková, Kristýna Kociánová, Kateřina Hrachovcová či Filip Blažek, Martin Písařík, Petr Čtvrtníček, Oldřich Vízner a Miroslav Táborský.

Čtvrtek na ČT 1 bude od 6.9. patřit třinácti epizodám humorného cyklu Okno do hřbitova, který se natáčel podle stejnojmenné předlohy spisovatele Miloslava Švandrlíka v brněnském studiu České televize. Jedná se o cyklus krátkých tajemných (někdy až hororových) televizních povídek. Režisérem projektu je renomovaný tvůrce Vladimír Michálek. „Doufám, že se diváci budou při sledování bát i dobře bavit,“ řekl režisér. „Povídky jsou lehce úsměvné a mají rychlý spád. Není to seriál a každá povídka je jiná. Jak formou, tak i obsahem. V každé jsou jiní herci. Pro mne to byl zajímavý tvar, jeden díl cyklu má totiž pouze 26 minut,“ dodal.

V neděli se do vysílání se vrátí i oblíbený zábavně kriminální cyklus Ach, ty vraždy! s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli, obohacený o nové díly, formát Setkání s hvězdou či nový třídílný cyklus Ztracená brána v režii Jiřího Stracha.

No, a co se týče dalších pořadů, tak Toulavá kamera nahlédne v pěti dílech i na Slovensko. Od 3. listopadu čeká diváky popáté taneční show Stardance: Když hvězdy tančí. Zajímavou publicistickou novinkou bude Tísňová linka s moderátorem Mirkem Vaňurou, kterého možná znáte z obdobného pořadu 112: V ohrožení života na TV Nova, a cyklus Stopy, fakta, tajemství nebo magazín Rub a líc.

I akviziční seriály si na ČT 1 našly místo – ve středu večer se bude vysílat čtvrtá a pátá řada Californication, ve čtvrtek britší Podfukáři, v pátek pak boběží Kriminálka Paříž a druhá a třetí série Města žen. Každý všední den odpoledne se zasmějeme u britského sitcomu Moje rodina.



ČT 2

Druhý kanál přinese od středy 5. září premiérovou řadu kultovního pořadu v licenci HBO Na stojáka. Sólové výstupy i scénky, nebo parodie na free style battle před nemilosrdnými diváky v Retro Music Hall v Praze představí plejádu ostřílených mistrů žánru stand up comedy. Další den, tedy od čtvrtka 6. září, se pravidelně budeme setkávat v tak trochu jiné (talk) show s Tomášem Matonohou a jeho hosty na prknech brněnského divadla Reduta v pořadu nazvaném Na forbíně TM. Televizní sestřih nabídne to nejlepší, co mohli diváci v divadle Reduta vidět. Kromě rozhovorů uvidíme i různé skeče, improvizace a různé humorné scénky.

Na dvojce se bude vysílat i spousta dokumentů – namátkou třeba historické cykly Kronika III. říše, Letecká válka, Göring a Konvoj nebo vědecké cykly Velký, větší, největší, Fatální střet a Letecké katastrofy. Dramatické okamžiky přinesou cykly Speciální jednotky zasahují a Speciální operace NAVY SEALS. A co se týče vlastní dokumentární tvorby, bude to například dvanáctidílný cyklus Sbohem Československo o rozpadu Československa nebo Perly českého dokumentu, které jsou popisovány jako „nejucelenější přehlídka historie českého dokumentu v posledních letech“.

Teď už ale k tomu, o čem jste četli v perexu článku. Dvojka totiž na podzim nabídne několik velmi zajímavých (a bombastických) zahraničních seriálů. Od neděle 9.9. to budou Borgiové s Jeremym Ironsem v hlavní roli. Borgiové jsou považováni za první opravdovou kriminální rodinu historie. Mezi jejich „specialitky“ patřily vraždy otrávením, loupeže, přepadení, incesty a tak dále. Během renesance získali značný vliv a díky pochybným praktikám se dokonce roku 1492 jeden z nich stal papežem. Na ČT uvidíme první řadu, která čítá devět epizod.

11. listopadu pak Borgie vystřídají osmidílné Pilíře Země, ve kterých se objeví taková jména jako Ian McShane či Matthew Macfadyen. Minisérie je natočena podle stejnojmenné novely Kena Folleta a pojednává o náboženském sporu kolem stavby katedrály v Kingsbridge v Anglii dvanáctého století. Nedělní odpoledne pak bude vyhrazeno čtvrté a páté sérii britsko-kanadského kriminálního seriálu Případy detektiva Murdocha.

Těšit se ale můžeme i na seriály z produkce HBO, které sbírají jedno ocenění za druhým. Jedná se tedy o vynikající seriály Hra o trůny (Game of Thrones), Impérium – Mafie v Atlantic City (Boardwalk Empire) a starší Řím.


Tak jak to vidíte, zaujala vás nabídka naší veřejnoprávní televize? Těšíte se, až si zopáknete Game of Thrones? Nebo vás zajímají původní české seriály? Dejte nám vědět do komentářů!

(zdroj: tiskové materiály ČT + DigiZone.cz)

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
Furiant

Furiant

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře33zobraz všech 33 příspěvků
Exredaktorka

Exredaktorka

nova? :D:D:D:D
před 11 roky
VanThomass

VanThomass

Asi tak nějak :-D :-D
před 11 roky
channina

channina

Zrovna koukám na TV a na ČT 1 ukázka na Body of Proof (u nich Tělo jako důkaz), to, myslím, v seznamu...
před 11 roky
Další články k tématu