10. 11. 2013

Rok s postergame

Je to skoro rok, co jsme představili novou hádanko hru zvanou Postergame. Zajímá vás, jak se vám celý rok dařilo a co bude dál? To a mnohem více se dozvíte v článku.

Rok utekl jako voda a můžeme rekapitulovat. Kdopak si pamatuje na náš první, vzhledem k tématu plakátu téměř doslovný, výkop s Chuckem? První hádanku prokletých čtverečků si vyzkoušelo 389 lidí, ale jen 135 jich v kostičkách dokázalo rozpoznat hrdinu stejnojmenného seriálu.

Dnes už běžně hádá i 800 lidí a já mám co dělat, abych na vás vymyslel nějakou kulišárnu, kterou do pěti minut po odkrytí zadání neodhalí skoro stovka lidí. Takhle vás tahat za fusekli se mi dařilo na začátku. Tipuji, že dnes by hádanku s Prison Breakem po první nápovědě vědělo určitě víc lidí než tři. A co teprve prokletý „černoch“ Chandler. Ten vám dal pořádně zabrat. Jen dva z vás věděli správně po první nápovědě. Zrovna tady by člověk řekl, že Přátele pozná každý. To byla ale doba. To jsem si ještě myslel, že trofej uhodl jsem jediný po první nápovědě by nemusela být až tak vzácná. Kde jsou ty časy. Dodnes ji nikdo nezískal a asi ani nezíská. Průměrně totiž po první nápovědě správně odpovídá 90 lidí! Neuvěřitelné, že? Hlavně když vždycky zrovna vám ty zpropadené čtverečky nic neříkají.

Jak šel čas (interaktivní graf)

Ukázat v grafu: Odpovědělo / Odpovědělo správně / Správně po první nápovědě

Někdy to jde, jindy ne

Pokud se vám nedařilo rozpoznat zadání ani se Supermanem, tak tahle hra rozhodně není pro vás. Charakteristické esko poznal snad téměř každý. Celých 378 lidí hned, což Supermana řadí na první místo, co se týče nejsnazšího uhodnutí po první nápovědě. Druhou pozici drží Game of Thrones, který je podle mě i přes typický meč přece jen o dost těžší rozpoznat. I tak 361 lidí ani vteřinu nezaváhalo. Na třetím místě je poručík Columbo s 320 správnými odpověďmi po první nápovědě. Tento úžasný detektiv je i držitelem dalšího rekordu a to nejlehčí hádanky vzhledem k počtu uhodnutí. Správně odpovědělo 604 lidí. Těch pět co tipovalo Monka, by se mělo stydět, i když to bylo teda těsně vedle :)

Když už jsme u těch špatných odpovědí, tak musíme vyzdvihnout Dextera. Toho někteří vidí všude, přestože v prvním roce nebyl v zadání ani jednou. Možná i kvůli tomu ho všichni mají tendenci vidět kde se dá. Letos se tak náš oblíbený antihrdina stal nejčastější špatnou odpovědí a to hnedle 8×. Jsem zvědavý, co bude nejčastější špatná odpověď až zadám Dextera, tedy pokud si ho nebudu ďábelsky šetřit na soudný den. Jednoznačným vítězem v matení je aprílový Dirt, červené šaty přisoudilo Emily z Revenge 75 z vás. Právě díky tomuto zadání následně vznikl fotočlánek Jako vejce vejci v seriálových plakátech. Byli tu však i další specialisté na matení nepřítele. Glades si s CSI Miami spletlo 52 lidí a skoro stejného výsledku dosáhl 30 Rock, kde 51 lidí hádalo, že se jedná o Suits.

Hlavně odpovídat rychle

Ale zpátky k správným odpovědím. Ve fóru občas někdo naříká, jak je možné, že není první. Vždyť jsem to věděl hned! Ha. Kdybyste tušili. Nejrychlejší borci jsou schopni zadání rozpoznat během 15 vteřin od zveřejnění. Alespoň u Firefly to takhle zvládl T.E.O.N.A.S. Průměrný čas prvního řešitele za těch 52 kol byl neskutečných 442 vteřin. Je ale pravda, že to je hodně zkreslené prvními koly, kdy se na odpověď u Dead Like Me čekalo i 37 minut. V posledních 10 kolech bylo většinou do pěti minut jasno, kdo je novým držitelem trofeje Rychlý tipař. Když tedy pomineme aktuální kolo, kde se na odpověď čekalo skoro hodinu. Holt je to tak, doba vypuštění zadání je někdy zrádná.

Když už jsme u těch rychlých tipů, něco vám musím prozradit. Do nového ročníku totiž máme pro rychlé tipaře jednu velmi příjemnou novinku. Kromě zisku 1000 bodů do celoroční soutěže (k té se ještě dostaneme), budeme rozdávat nejrychlejšímu i 1000 kreditů. Přeci jen uhodnout první je čím dál tím složitější, tak to chce pořádnou odměnu a pěknou motivaci navíc, souhlas? Ragellymilcalem to zvládli oba za uplynulý rok celkem 6×. Takže tady na ty dva si dejte pořádný pozor :) Majzla si dávejte taky na nenápadného Furianta, který je sběračem druhých a třetích míst. Díky tomu dosáhl neskutečné průměrné umístění – pod 10!

Kredity a celoroční hra

Jelikož jsme už nakousli kredity, tak se taky vrhneme na nějaká pořádná a zcela jistě nesmírně zajímavá data. Hm. Postergame je asi nejlehčí způsob jak kredity získat ve větším než malém množství. Pokud se vám podařilo celý rok odpovídat po první nápovědě, tak jste si nahrabali celkem 3186 kreditů a to jen za to, že jste si hráli. To ujde, co? Nejvíc to bylo samozřejmě opět u těch prvních kol, kdy se za Přátele rozdávalo hezkých 318 kreditů. V poslední době to ale není horší, další štědrá (čti pro ostatní docela těžká) zadání se také našla. Například Shield byl za 103, už jednou zmiňované Glades za 100 a v neposlední řadě i zrádná španělská tvorba Na lodi za příjemných 137 kreditů.

Každopádně to už nebudu příliš prodlužovat a mrkneme se na to, na co čekáte celou dobu, přejděme tedy k vyhlášení celoroční hry. Zahrajte oslavnou fanfáru, celoroční náročnou tipovací soutěž totiž vyhrává Ragelly, která si za své vítězství bude moci vybrat libovolnou věc z našeho giftshopu. Kromě pár výjimek si celý rok udržovala náskok zapříčiněný zmíněnými prvotipy. Uvidíme, jak se ji povede v novém ročníku, protože konkurence za rok docela vyrostla a jste čím dál tím víc šikovnější.

Co bude dál? My teď všechny výsledky zaarchivujeme (možná dáme i nějakou trofej za účast v postergame 2013 s počtem hvězdiček reflektujícím umístění v tabulce) a začneme hezky od nuly. Doufám, že už se těšíte na mnou vymyšlené záludnosti, dám si pořádně záležet, to mi věřte!


Hádáte postergame? A jak vám to jde? A jak by vám to šlo bez Googlu?

Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Crazy-Nut*

Crazy-Nut*

Tahle hra mě chytla hned od začátku, sice nejsem až tak velký seriálový maniak, když jsem viděla ty obrázky...
před 10 roky
Misel

Misel

já teda nevím jak to někdy může někdo uhádnout po první nápovědě je fakt že já fotky moc nesleduji takže mám...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

No nepřipadá mi, že by se ti vymýšleli záludnosti těžko :D. Poslední dobou už tam ani moc nechodím, protože...
před 10 roky
Další články k tématu