28. 11. 2013

Hudba na SerialZone

Od vydání narozeninového článku se roztrhl pytel s přidáváním hudby od vás, uživatelů. Víme, že stále máte spoustu otázek, co se správného vkládání týče. V dnešním článku se vám na ně pokusíme odpovědět.

Hudba na SerialZone

Jak si mnozí z Vás jistě všimli, SerialZone nabízí nespočet možností toho, co vkládat do profilů jednotlivých epizod a tím je obohacovat. Loňskou novinkou se stala hudba. Znáte takový ten pocit, kdy slyšíte v nějakém seriálu skladbu a říkáte si: „Co to je za písničku? Tu bych si rád poslechl celou.“ Od nápadu jsme se rychle dostali k realizaci a seriálová hudba jako nová vychytávka na našem webu byla na světě.

Mnozí z vás již vkládání hudby využili, víte, jak formulář vypadá. Těm, kteří se tomu zatím vyhýbají, můžeme tuto aktivitu jen doporučit. Nicméně s rostoucím zájmem a aktivitou z vaší strany se objevuje také stále více nejasností a chyb. Cílem tohoto článku je přesně vymezit pravidla, kterými je potřeba se řídit. Vytyčíme body, které byste měli dodržovat, a nastíníme také ty, které byste měli vynechat.

Epizoda, ke které se hudba vkládá

Jako první je důležité ujistit se, že písničku vkládáte ke správné epizodě. Pokud jdete na vkládací odkaz přímo z profilu epizody, mělo by vám číslo epizody i dané série automaticky naskočit. Pokud vkládáte písničku manuálně, automaticky se tam nastaví první série a první epizoda. Raději si dvakrát zkontrolujte, zda máte díl vyplněný správně. Redaktoři kontrolují funkčnost skladeb, ale bohužel není v jejich silách vždy se ujistit, zda v epizodě písnička opravdu zazněla.

POZOR! Skladby se v řadě případů přidají k první epizodě celého seriálu (což je výchozí pozice formuláře), ne k vámi zvolené a domnělé epizodě. Věnujte tomu prosím zvýšenou pozornost.

Skladba

Název písničky nemusí být tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá.

1) Všechna slova kromě předložek a členů začínají velkým písmenem. U předložek a členů je nutné psát malým písmenem. Zda máte písničku správně napsanou si můžete překontrolovat například na tunefind.com.
* Příklad: I'd Like to Teach the World to Sing

2) Dávejte si pozor, která písnička začíná členem a které ne.
* Příklad: The Greatest Love of All (George Benson) vs. Greatest Love of All (Whitney Houston)

3) Názvy můžete počešťovat u klasické hudby, muzikály ne.
* Příklad: Sonáta D dur vs. Hair, Grease

4) Pokud má písnička prodloužený název, pište druhou část do uvozovek. Nedávejte ji do závorek ani neoddělujte pomlčkou. Ve výsledku se totiž značí písnička a vedle interpret do závorky, no a dvě závorky vedle sebe nevypadají nejlépe.
* Příklad: Are We All Related „Or Are We Not“

Interpret

Aneb člověk nebo skupina, kdo skladbu zpívá. Do této kolonky nepatří ani autor textu písně, ani skladatel hudby.

1) Všechna slova začínají velkými písmeny. Tady je to snad jasné, když jde o vlastní jména.
* Příklad: The Rolling Stones

2) Dávejte si pozor na to, které kapely mají před svým názvem člen.
* Příklad: The Beatles (ne Beatles), The Rolling Stones (ne Rolling Stones)

3) Pokud má písnička více interpretů, oddělujte je čárkou.
* Příklad: REM, U2 (ne REM + U2, REM a U2 ani REM spolu s U2)

4) Symbol „&“ pište pouze tam, kde je oficiálně v názvu kapely. Nepište jej jako synonymum pro spojku „a“.
* Příklad: Harold Melvin & The Blue Notes (ne REM & U2)

5) Nepoužívejte zkratku „Feat.“ ani „ft.“ Základním slovem je featured, zkratka se původně používala pro zvýraznění hvězdného hosta, který na písničce spolupracoval. V současnosti se však rozšířila po celém světě včetně České a Slovenské republiky, i když je mnohdy užívána chybně. Jak už jsme tedy psali v bodě 3), více interpretů oddělujte čárkou.

6) Pokud nejde o původní písničku, ale její novou (tzv. cover) verzi, máte na výběr. Buď vložte původní písničku a napište původního interpreta, nebo vložte cover verzi a napište nového interpreta. Nemíchejte to.
* Příklad: Glad You Came – Glee vs. Glad You Came – The Wanted

POZOR: U cover verzí nepište k interpretovi jméno postavy! Písničku nezpívá postava, ale herec/herečka, pište tedy jeho/její skutečné jméno. Především si na to dávejte pozor v Glee, Smash, Nashville a podobných hudebních seriálech, tzv. ne Rachel, ale Lea Michele.

7) Počešťujte pouze skladatele-klasiky, nikoho jiného.
* Příklad: Petr Iljič Čajkovskij (ne Pyotr Ilyich Tschaikovsky)

Odkaz na YouTube

YouTube je sociální médium, které je v současnosti primárním zdrojem komerčních videí a hudby. Pokud se vámi hledaná písnička na této stránce nenachází, je dost pravděpodobné, že si ji nikdo nikde jinde nepustí. Snažte se tedy vkládat písničky, které se na YouTube dají najít.

1) Pokud na YT opravdu není, vložte písničku pouze v případě, že má pro epizodu zásadní význam. Může se na ni posléze odkazovat, několikrát si ji postavy během dílu zpívají atd. Pokud jen hraje v rádiu, bez YT odkazu nevkládejte.

2) Nedávejte do odkazu záznamy z koncertů typu „Live Audio“.

3) Nevkládejte odkaz na video, které obsahuje zvukové rušivé elementy – křik fanoušků, špatná kvalita zvuku atd.

4) Nevkládejte video ze seriálu, které obsahuje kromě hudby i dialogy.

Ideální je se snažit najít oficiální videoklip. Největší zdroj pro tyto klipy je kanál VEVO. Pokud však oficiální videoklip začíná předscénou (např. Michael Jackson – Black or White), nevkládejte tento odkaz, ale snažte se najít verzi, kde zní pouze písnička. Nejlepší je v tomto případě sáhnout po typu Písnička + lyrics (slova).

Krátký popis scény

Popis scény je zpravidla místem, kde se dělá nejvíce chyb. Popis by měl být výstižný, jasný, krátký, ideálně na jeden řádek. Rozhodně nespoilerujte!

1) I stručnost má ale své meze. Napsat „Úvod“ nebo „Závěr“ opravdu nestačí.
* Příklad: Úvodní scéna, kde… nebo Závěr epizody, kde…

2) Popis pište v přítomném čase, ne v minulosti.

3) Pište gramaticky správně, nevyužívejte nářečí, obecnou češtinu ani citově zabarvená slova.
* Příklad: Věta „Když tam ten hloupej agent vkráčel celý to tam rozmlátil.“ je špatně z hlediska gramatického i stylistického.

4) Nezapomínejte na interpunkci (čárky, tečky, středníky).

5) Pokud hudba zazněla ve více scénách, snažte se mezi nimi najít pojítko. Využívejte pomocná slova „posléze“, „potom“, „zatímco“ atd.

6) Snažte se nezačínat popisek slovy „Zní, když…“ nebo „Hraje se, když…“. Popište samotnou scénu.

Pokud jde o cover verzi, můžete do popisu vepsat jméno původního interpreta. Nepište už název písničky, ten už je zmíněn výše. Zde je také jediná výjimka, kdy můžete napsat formulaci „Zní, když…“.
* Příklad: Když Castle potká Beckettovou, zní upravená verze skladby od Louise Armstronga.

Základní formulář máme za sebou, nyní se pojďme podívat dál.

Promo videa, Sneak-peeky a další

Zmíněná videa mají diváky nalákat na následující epizody, nicméně nepatří do kategorie hudby, ale do médií (videí). Hudbu z prom a sneak-peeků nepřidávejte.

Úvodní a závěrečné znělky

Spousta seriálů má skvělou úvodní, případně závěrečnou znělku, na kterou se týden co týden těšíme. Je ale nesmysl vkládat tyto znělky ke každé epizodě samostatně. Pokud chcete hudbu ze znělky přidat, udělejte to pouze u pilotní epizody (1×01). Do popisu vložte „Úvodní znělka seriálu“, případně „Závěrečná znělka seriálu“.

Doplnění chybějících údajů

Při snaze o opravení či v mnohých případech doplnění chybějících informací vždy zkontrolujte, jestli je to, co hodláte upravovat, opravdu špatně. Při doplňování vždy zkontrolujte i kvalitu a správnost přidávané písničky.

Nezapomeňte vždy vyplnit komentář ke změně! Díky němu redaktor snadno pozná, co bylo špatně, kde došlo ke změně a jestli se tedy změna může schválit. Změn se nebojte. I za pouhé doplnění popisu scény dostanete dva kredity. Stejná odměna vás čeká za přidání YouTube odkazu.

Nefunkční audio

U nefunkčních písniček se dělá nejvíce chyb. Klikací odkaz na nefunkční audio slouží k tomu, aby redaktoři měli přehled, které skladby mají neplatný odkaz na YouTube, tzv. které písničky nejde přehrát nebo které nevyhovují výše zmíněným pravidlům.

Předtím, než na Nefunkční audio kliknete, se přesvědčte, že písnička opravdu přehrát nejde. Nejjednoduším způsobem, jak si nefunkčnost ověřit, je rozkliknout přehrávanou skladbu přímo na YouTube, kde se většinou dozvíte, v čem problém vězí. Mezi nejčastější příčiny patří např. pozdější začátek audio stopy, případně neschopnost prohlížeče video přehrát.

POZOR: Odkaz na nefunkční audio neslouží k označování skladeb, které v epizodě nezazněly! Pokud takovou písničku u epizody objevíte, kontaktujte přímo redaktory, kteří jsou u epizody uvedení.

Na závěr jedno upozornění

Blížíme se k samému konci našeho průvodce přidáváním hudby na SerialZone. Při vkládání písniček se snažte vždy vyplnit všechna pole. Nejen, že dostanete maximální počet kreditů, ale zároveň také usnadníte práci redaktorům a všem seriálovým nadšencům, které písnička zaujala a snaží se ji dohledat.

Existují desítky stránek, které se zabývají hudbou v seriálech. Vždy si své informace ověřujte na seriózních webech. Za ten se dá do jisté míry považovat například tunefind. Nejdůležitější je, abyste se ujistili, zda skladba v epizodě opravdu zazněla. Na zmíněném tunefind písniček naleznete opravdu hodně, ale ne všechny jsou k epizodě správně přiřazené. Například u seriálu Suits (Kravaťáci) je správně přiřazená pouze polovina všech písniček!

Myslete na to, že maximálně můžete získat za vložení sedm kreditů, nicméně redaktoři od tohoto počtu můžou při schvalování odečítat; závisí to na tom, zda je vše správně vyplněno. Především je však našim cílem sjednotit kategorii hudby tak, aby u všech přidaných skladeb bylo vše jasné a srozumitelné.


Máte k vkládání hudby další otázky? Ozvěte se nám v diskuzi pod článkem, pokusíme se vám co nejkonkrétněji odpovědět.

Poděkování: Za podklady k článku děkuji redaktorům, kteří se o hudbu starají: HonZajs000, Thierry14 a dalším, kteří svými nápady a poznatky přispěli.

Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře18zobraz všech 18 příspěvků
Laďulína Prdulína

Laďulína Prdulína

Koukám, že nejsem jediná, kdo měl takový problém :D
před 10 roky
HonZajs000

HonZajs000

Nedělat si z toho zbytečně těžkou hlavu. Je-li skladba ve více scénách, vybrat jednu nebo dvě a...
před 10 roky
Laďulína Prdulína

Laďulína Prdulína

Možná to tak nevypadá, ale občas nad jednou skladbou sedím dost dlouho, dokonce si danou scénu...
před 10 roky
Další články k tématu