6. 4. 2014

Game of Thrones opět legálně online!

Game of Thrones opět legálně online!

Již dnes, v noci z neděle na pondělí, se v USA odvysílá dlouho očekávaná premiéra čtvrté série Game of Thrones (Hra o trůny). Členové naší redakce se v pátek vydali do pražské pobočky této stanice, aby vám přinesli exkluzivní recenzi první epizody.

Ještě než přejdeme k velmi spoilerovému popisu, máme pro všechny fanoušky skvělé zprávy! Videoportál HBO GO nabídne – stejně jako loni – první epizodu zdarma s českými titulky! Fanoušci budou moct nad novým dílem chrochtat blahem již od sedmi hodin ráno. Aby toho nebylo málo, epizoda bude nově dostupná také na HBO CZSK kanálu na youtube, prohlédnout zdarma si ji bude moct pustit opravdu každý zájemce!

Aktualizováno: Odkazy k online sledování
HBO GO
Youtube

Dost už ale obecných (leč potěšujících) řečí na úvod, pojďme se podívat, co nás vlastně zítra čeká.

Dva meče

Bitvy a obecně akční scény se první epizodě spíše vyhýbaly. Samozřejmě pokud jste natěšení na akci, bát se nemusíte, dočkáte se, i když v menším množství. Díl začíná roztavením slavného meče Led z valyrijské oceli, který je jedním ze symbolů seriálu již od pilotní epizody. Bylo rozhodnuto, že už není k užitku, proto z něj byly vyrobeny dva nové meče. Kdo se ale stane jejich novými vlastníky?

Cizinec

Epizoda se převážně soustředila na naše staré známé přeživší postavy, ovšem nechyběl ani jeden nováček. A nutno říct, že jde o velmi šarmantního nováčka. Exotický princ Oberyn oplývá velkou dávkou charisma. Své protivníky poráží s chladnou hlavou, ledovým klidem a jen minimem námahy, jak se o tom můžeme velmi brzy přesvědčit, když ukáže svou pravou tvář před Tyrionem Lannisterem. Kdo by ho však považoval pouze za mistra slov a měl pocit, že s mečem prince porazí, mohl by se dočkat nepříjemného překvapení. Možná se někdo takový najde v nové sérii?

Ale zpět k dojmům z prince, pár minut před rozhovorem s Tyrionem totiž přichází scéna, kdy z obrazovky přímo stříká chemie mezi Oberynem a jeho milenkou. Stává se tak ve chvíli, kdy si společně vybírají nové adeptky (a adepta) k milostným hrátkám.

Drsňačka

Arya se nám pěkně vybarvuje! Se Sandorem cestuje po zemi, když narazí na Pollivera, který jí onehdá sebral její Jehlu. Arya touží po pomstě, nejen za meč, který jí věnoval brácha, ale i za svého kamaráda, kterého Polliver propíchnul. Arya i Sandor jsou největší drsňáci, když vejdou do hospody. Slovo dá slovo a ze slov se rychle vyklube rvačka. Arya vystrašeně stojí stranou, ale v jednu chvíli se v ní něco zlomí a holka se vydá zmlátit a zabít první nešťastníky. V triumfálním momentu si vezme zpátky Jehlu a zopakuje budoucímu nebožtíkovi jeho řeč o tom, jak si s Jehlou bude vybírat špínu ze zubů, aby ji zloduch poznal, než mu propíchne hrdlo.

Rýsující se lovestory?

Krásná Khaleesi si možná budování vojska zpříjemní s chlapem! Ne že by o zájemce měla nouzi, že. Flirtování tu je až až, i když Daenerys ze začátku vypadá jako studený psí čumák, ke konci dílu začne pomalu pookřávat. Kvůli komu, ptáte se? Čtenáři knih samozřejmě vědí, co se bude dít, pro diváky a nováčky to však může být velmi zajímavá dějová linka. Sympatický Daario Naharis rozhodně není tuctová postava, však uvidíte.

Co bude dál?

Přece svatba! Joffreymu a Margaery brzy budou zvonit svatební zvony! A služebné se poperou o to, která sežene ten nejkrásnější svatební náhrdelník ze všech. Do hlavního města se sjíždějí hosté a samozřejmě i nepřátelé. Jedno je každopádně jisté, na tuhle svatbu se opravdu hodně dlouho nezapomene a lidé si o ní budou vyprávět…

ragelly

Trošku hůř se mi epizoda hodnotí, jelikož jsem zatím neměla možnost dohnat třetí řadu. Samozřejmě mé pečlivé ucpávání uší a zakrývání očí, když se kdekoliv zmínily spoilery ze třetí série a zvlášť z Rudé svatby letělo ihned z okna ven :-)

Každopádně epizoda byla výborná. Přišlo mi, že jsme si sedli a za pět minut už byl konec. Seriál se veze na stejné vlně jako dřív, spíše převažuje kvalita a pomalejší tempo před snahou zachytit co nejvíce detailů.

Herecké výkony snad nemá cenu hodnotit, ale zastavila bych se u nováčka. Už když jeho družina skvěle slovně setřela prťouse Tyriona, začal mi být sympatický, a to jsem ho ještě ani neviděla. Jakmile se objevil na scéně, dokázal ihned okouzlit. Jeho chladnokrevnost, se kterou jednal s Lannistrovci v nevěstinci, byla perfektní. Neznám knížky, nevím, jak významná postava tohle je a co nás v souvislosti s ním v této sérii čeká, ovšem za mě musím říct, že se rohodně nemůžu dočkat. Čekám ohňostroj.

Suma sumárum mi nezbývá nic jiného než všem epizodu doporučit. I když se spíše řešily důsledky masakru z minulé série a děj se nikam neposunul, i tato více psychologická rovina seriálu moc sluší.


Čtvrtá série je tu! Odpočítáváte hodiny? Těšíte se na nové postavy? Budete koukat na HBO GO nebo na Youtube?

Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Sheerwood

Sheerwood

»SPOILER«
před 10 roky
Carnastea

Carnastea

Moc se těším a ta fotka je úžasná, čučím na ni asi po stý :)
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Přesně tak. Ono bylo tolik možností, tolik potenciálu... Ale člověk míní a GRRM mění. Ale trochu mě...
před 10 roky
Další články k tématu