5. 12. 2014

Jaro 2015 na České televizi začne už v lednu

Česká televize oznámila program na jaro! Na co se můžeme těšit?

Jaro 2015 na České televizi začne už v lednu

Česká televize měla 3. prosince tiskovou konferenci, na které v pohodovém duchu představila svůj program na jaro 2015. Pojem jaro teď zní při pohled z okna dost vzdáleně, takže vás snad potěší, že kanály České televize vytasí mnoho svých karet už v lednu.

Dočkáme se jak nových seriálů z vlastní tvorby, tak i řady dokumentů se zajímavými zaměřeními, ale i soutěžemi v nových i dobře známých formátech. ČT se rozhodla pustit i do zajímavých minisérií a také plánuje odvysílat druhou sérii jednoho svého staršího seriálu. O tom všem si teď stručně povíme.

Seriály staré i nové

To, co vás zajímá jistě nejvíc, jsou seriály, kterými také začneme. Hlavním lákadlem je dvanáctidílný seriál Vraždy v kruhu, ve kterém si zahraje Ivan Trojan spolu s Richardem Krajčem. Drama je popsáno jako společensko-psychologické, které spíše než na akční přestřelky sází na silnou osobnost hlavního hrdiny, majora Holiny (Ivan Trojan). Řešeno bude celkem dvanáct vražd, které budou nějak spojené se zvěrokruhem, jak napovídá název seriálu. Pokud vás popis zaujal, určitě budete rádi, že tato novinka se zařadí mezi ty seriály, které se své premiéry dočkají už v lednu.

Pokud jste si v roce 2011 rádi poseděli u Znamení koně, tak teď budete jásat radostí, protože Česká televize, taktéž v lednu, uvede druhou řadu tohoto seriálu z prostředí farem a dostihů. Příběh se bude odehrávat tři roky po konci první série. Klára Horová (Tereza Voříšková) pověsila kariéru nadějné jezdkyně na hřebík a vyměnila ji za starosti o domácnost v roli mladé matky.

I povídkový cyklus Škoda lásky se v lednu dočká svého pokračování. Povídky se budou i nadále točit kolem lásky v jakémkoliv slova smyslu, tvůrci se navíc u druhé řady rozhodli být rozmanití a obsáhnout vskutku zajímavé příběhy, takže se je podle všeho na co těšit.

Rozmanité minisérie

Další lednovou novinkou na programu České televize bude tentokrát třídílná detektivní minisérie s názvem Případ pro exorcistu. Scenáristé se při psaní opřeli o literární předlohu Detektivové od Nejsvětější Trojice od Michala Sýkory. ČT jde v poslední době o rozmanitost, v tomto případě to jde přímo cítit, protože detektivku o exorcistech jsme zatím na českých obrazovkách vidět nemohli.

Na jaro 2015 jsou naplánované ještě další dvě minisérie. První z nich je Reportérka, kterou má na svědomí Jan Hřebejk, a vychází ze skutečných událostí. Soustředí se na mladou novinářku Hedviku (Tereza Voříšková), která se pokouší prosadit.

Druhá z plánovaných minisérií bude mít název Jan Hus a samotný název už svědčí o tom, o čem bude pojednávat. Do role jednoho z nejvýznamnějších Čechů naší historie byl obsazen Matěj Hádek a důvodem pro natočení tohoto dvoudílného televizního filmu bylo blížící se šestisté výročí upálení náboženského reformátora. Toho využila spisovatelka Eva Kantůrková, která se rozhodla odvyprávět jeho příběh širšímu publiku.

Dokumenty všeho druhu

Nyní přejdeme k dokumentárním a publicistickým cyklům, která obvykle vysílá Česká televize na svém druhém kanálu. V tomto žánru ČT sází na Kmeny, šestnáctidílný cyklus o různých životních stylech městských subkultur, od hackerů po hip-hopery. Námětem pro tento cyklus byla kniha se stejnou tématikou, kterou spáchal raper a výtvarník Vladimir 518, který se podílí i na tomto dokumentu.

Na leden má ČT připravené celkem tři dokumentární cykly. První je Kdo neskáče, není Čech, který dokumentuje lidi, co žijí vesnickým fotbalem. Jako druhý je tu Moje soukromá válka, kde se 16 různých lidí pokouší prosadit určité změny ve společnosti. A do třetice přichází Jeden rok s Fulbrightem, kde se podíváme na životy deseti studentů, kteří se rozhodli učit se ve Spojených státech.

Dále z dokumentů a publicistických pořadů na jaře přijdou Nabručení, kde jsou důchodci v přímém přenosu konfrontováni s mladou generací a se vším, co k ní patří. O životech psovodů hendikepovaných pojednává dokusoap Život je pes. Pravý dobrodruh si nenechá ujít cyklus Dobrodruh o radách pro cestovatele začátečníky i profesionály. A o tom, že nezaměstnaní nemají lehký život, bude pojednávat Cesta ze dna.

Soutěže a talk-show

Nyní si okrajově ukážeme, jaké má ČT v plánu soutěžní pořady. Hodinu pravdy snad ani není třeba představovat, i ta se na jaře na televizních obrazovkách objeví. Poněkud neobvyklé soutěžení přinese Míň je víc, kde zvítězí soutěžící s nejnižším skóre. První česká pěvecká reality show Zpívá celá rodina se v lednu vrátí s novými díly. A pořadem o neobyčejných prožitcích obyčejných lidí Kousek nebe bude provázet Pavel Kříž.

Kromě soutěží se díky ČT rozšíří české talk-show. DoktorKA bude inspirativně pojednávat o zdraví i léčbě nemocí. Talk-show bude provázet MUDr. Kateřina Cajthamlová. Druhá nová talk-show ponese prvky reality-TV a název Děti na tahu. Děti v ní budou vyprávět o tom, jakou mají rodinu, jakým stylem je rodiče vychovávají a jaký na ně mají vliv.


Co říkáte na jarní seriálové schéma České televize? Zaujala vás některá z plánovaných novinek? Budete tohle jaro trávit více času u televizních obrazovek?

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
lukascoolarik

lukascoolarik

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře24zobraz všech 24 příspěvků
TheLuky12

TheLuky12

Přesně, Cirkus Budowsky je podle mě nejlepší český seriál. Druhá řada je zatím stejně dobrá jako ta...
před 9 roky
Tulrika

Tulrika

Zaujala mě ta fotka s plakátem Festivalu fantazie. Tak se asi mrknu, když jsme taková subkultura. A...
před 9 roky
IrmaVep

IrmaVep

Ta mě taky zaujala nejvíc :D
před 9 roky
Další články k tématu