7. 6. 2015

Gilmore Girls opět na scéně!

Včera večer byl v USA zakončen 4. ročník televizního festivalu ATX na vysoké notě – největším panelem sezóny, který obsadili herci a tvůrci jednoho z nejpopulárnějších seriálů let minulých – Gilmore Girls (Gilmorova děvčata) . V divadle v Austinu se sešli Amy Sherman-Palladino (tvůrkyně), Lauren Graham (Lorelai), Alexis Bledel (Rory), Danny Strong (Doyle), Jackson Douglas (Jackson), Jared Padalecki (Dean), John Cabrera (Brian), Keiko Agena (Lane), Kelly Bishop (Emily), Liz Torres (Patty), Liza Weil (Paris), Matt Czuchry (Logan), Milo Ventimiglia (Jess), Scott Patterson (Luke), Todd Lowe (Zack), Yanic Truesdale (Michel) a další.

Seriál Gilmore Girls běžel na stanici WB a poté na nově vytvořené CW sedm let, dočkal se 153 epizod. Šest sérií vzniklo pod taktovkou Sherman-Palladino. Poté se však tvůrkyně neshodla se studiem o výsledné podobě své smlouvy a milovaný seriál opustila. Fanoušci stáli před divadlem několik hodin ve snaze dostat se mezi 1200 šťastlivců, kteří se do sálu vejdou. Poblíž byla přistavěna dokonce sanitka, jelikož celý den bylo ve městě velké horko a lidé snadno mohli chytnout úpal. Internet je plný různých reportů z akce. My jsme pro vás vybrali zdroj z THR, který panel mapuje opravdu podrobně, posuďte sami.

Střípky a informace:

1. Panel uvedla Arielle Kebbel (Lindsay) s tím, že Gilmore Girls bylo to nejlepší místo, kde se učit hereckému umění.

2. Tvůrkyně přišla s nápadem na Gilmorky poté, co se rozhodla, že už nikdy nechce pracovat v televizi. Její manžel jí však přesvědčil, že psaní je něco, co ji baví a chce to dělat. Seriál se vytvořil až poté, co se Sherman-Palladino setkala s lidmi od WB. Ze schůzky odcházela s tím, že stanice příběh koupila, ale ona sama netušila, o čem seriál bude. Jediné, co věděla, že půjde o dramedy o matce a dceři, která bude zasazená do malého městečka. Po tomto setkání Sherman-Palladino odjela na dovolenou, kde přemýšlela o jednotlivých detailech. Návštěva domu Marka Twaina jí dodala inspiraci a proměnila seriál v to, čím se stal.

3. Lauren Graham původně nemohla přijít na zkušební natáčení pilotu. V té době totiž hrála v jiném seriálu. Poté, co si však přečetla scénář, si uvědomila, že by nesnesla, aby se role ujal někdo jiný. Byla obsazená až po Alexis, která v té době dělala modeling, aby si vydělala na studium na filmové škole. Na casting ji poslala právě modelingová agentura. Šlo pouze o její pátý či šestý casting v životě! Alexis absolutně netušila, co dělá. „Dostala jsem před sebe scénář a ihned jsem věděla, kdo ta osoba je,“ vzpomíná herečka.

4. Jsem jedničkou ve psaní postav žen, které jsou nemožné herecky obsadit," řekla Sherman-Palladino ohledně problémů s obsazením Rory předtím, než potkala Alexis. „Rory musela být člověk, kterého jste nikdy předtím nepotkali.“ Fakt, že Lauren i Alexis jsou si dost podobné, tvůrkyně považuje za magický zázrak. Sherman-Palladino dále uvedla, že od začátku chtěla v roli Richarda Edwarda Herrmanna. „F- you za to, žes umřel,“ začala svůj dojemný monolog o tom, jak jí herec, který zemřel na konci roku 2014, chybí.

5. „Rozhodovalo se mezi dvěma kanadskými Deany,“ prozradila tvůrkyně s tím, že roli nakonec získal Padalecki.

6. První scéna, kterou Graham a Bledel společně natočily, byla chůze a mluvení najednou. Alexis přiznala, že se nikdy netrefila na svou značku. Lauren jí celý týden pomáhala s tím, kde má být, byl to totiž důležitý týden, ve kterém se stanici prezentují piloty. „To byl ten první moment, kdy jsme si řekli ‚Wow‘. Holky měly hned od začátku skvělou chemii.“

7. „Společně to nějak uděláme,“ řekla Bishop ohledně nějaké (jakékoliv) formy pokračování seriálu.

8. Scénáře epizod bývaly 85 stran dlouhé. To je neuvěřitelně mnoho i pro dramatický seriál. „Využili jsme z nich vše, jen jsme to urychlili,“ řekla Graham. Sherman-Palladino vytvořila prezentaci na 64 stran, ve které stanici přiblížila celý příběh s nádechem toho, o čem seriál je. Do vyčleněného času se ale o 15 minut nevešla. Zbylé scény musely být přidány do pilotu, protože dle autorčiných slov ji zástupci stanice vůbec neposlouchali!

9. „Od pilotu jsem věděla, že nás objednají. Věděla jsem to od té doby, co se natočila ta scéna u stolu v bistru,“ prozradila Sherman-Palladino moment, kdy to do sebe vše začalo zapadat. „Celé jádro, prostředí, o to šlo.“ První série byla pro Lauren a Alexis velmi obtížná, jelikož ještě nebylo plně vybudováno celé městečko a nebyly vymyšleny všechny postavy. „Doslova byly tyto dvě v úplně každé scéně celou první sérii!“ Tvůrkyně vzpomínala, jak obě herečky pořád vypadaly hrozně vyčerpaně a jak se jich neustále ptala, jak jim může pomoct. Nakonec se rozhodla, že na pomoc přizve zbytek městečka.

10. Nejčastější hláškou, kterou Lauren slyší je „Oy with the poodles already.“ Sherman-Palladino prozradila, že se nakonec rozhodla přidat Lorelai do slovníku trošku židovské mluvy.

11. Ohledně skonání Herrmanna tvůrkyně řekla, že nikdo netušil, že byl nemocný. „Ed byl první, kdo prohlásil, že se zúčastní tohoto panelu. Proto je to tak na pytel. Byl tak milující, věděl o světě všechno. Byl to náš pan prezident.“ Následoval sestřih scén s milovaným hercem, který rozslzel sál.

12. Po skončení klipu se rozsvítilo celé pódium, které bylo plně vybaveno věcmi ze Stars Hollow, byli představeni další herci, kteří se setkali s bouřlivým přivítáním ze strany fanoušků. Sherman-Palladino prozradila, že prázdná židle na konci řady je pro Edwarda.

13. „Logan byl blbec!“ reagoval Ventimiglia na četné odpovědi fanoušků na otázku, kdo byl pro Rory nejlepší. „Žádný z vás pro Rory není dost dobrý,“ řekl Patterson směrem k Ventimigliovi, Czuchrymu a Padaleckimu.

14. Liza Weil, která aktuálně září v úspěšné novince How to Get Away with Murder, se původně ucházela o roli Rory. „Šla jsem číst pro Rory. Potom mi zavolali, že jsem se jim líbila, ale na Rory jim nesedím. Ale že pokud to vyjde, možná pro mě něco najdou,“ vzpomíná herečka. „Nyní to hodně oceňuju, jsem za to ráda. Původně jsem měla být jen ve třech epizodách, ale postupně se to prodlužovalo.“ Sherman-Palladino dále uvedla, že role Jesse byla vytvořena speciálně pro Mila, kterého viděla ten rok v jiném pilotu, který ale nebyl vybrán pro seriál. „Cítíte to uvnitř sebe. Vidíte někoho a víte, že pro ně můžete psát,“ prozradila. „S Mattem to bylo úplně to samé. Věděla jsem, že chci pro Rory vysokoškolského přítele. Tohle bylo asi poprvé, co se o ni nějaký kluk nezajímal od samého počátku.“ „Byl to blbec!“ dodal Czuchry v souvislosti k tomu, co před několika minutami řekl o Loganovi Ventimiglia.

15. Strong, který spoluvytvořil letošní hit Empire, žertoval, že Cookie (Taraji P. Henson) by všem jen zkomplikovala život, kdyby se někdy zatoulala do Stars Hollow.

16. Všichni herci dostali otázku, co si myslí, že by jejich postavy dělaly dnes. Weil měla nejlepší odpověď pro všechny: „Ráda bych si myslela, že Paris a Doyle jsou pořád spolu.“ Strong souhlasil s tím, že by stále byli manželé a Doyle by si myslel, že všichni, pro které pracuje, jsou idioti. Padalecki si myslí, že Dean by převzal Doose's Market, který by přejmenoval na Dean's Market.

17. „Je skvělé, že se Danny stal hlasem černé Ameriky,“ řekla Sherman-Palladino o Strongovi.

18. „Vždycky jsem cítila, kam směřujeme, ale seriály mají svůj vlastní život a často vás překvapí. Prostě jsem ho nechala, ať mě vede, kam chce. Seriál mě hodně naučil.“ uvedla tvůrkyně na otázku, zda od začátku věděla, kam se příběh bude ubírat.

19. „Nesnažili jsme se moralizovat, jen jsme tvořili podle toho, kdo Rory byla,“ uvedla Sherman-Palladino ohledně Roryiny ztráty panenství. Žertovala, že studio i stanice se dostaly do bodu, kdy už to opravdu chtěly. „Já jsem chtěla, aby to byl Dean, a chtěla jsem, aby v té době nebyli spolu.“

20. Ohledně toho, jak příběh skončil pro Lorelai, se Lauren nedržela zpátky. „Podle mě to nebylo skvělé. Nevěděli jsme jistě, že jde o konec. Neměli jsme tam Amy [Sherman-Palladino]. Nemůžu na to odpovědět, protože to nikdy doopravdy neskončilo. Nevyřešilo se to uspokojivě,“ prozradila herečka a dodala, že si myslí, že Luke a Lorelai jsou stoprocentně spolu. Později dodala, že si myslí, že se vzali.

21. Sherman-Palladino prozradila, že neviděla celou poslední sérii. „Bylo pro mě těžké neříct naposledy "střih“."

22. Tvůrkyně, která aktuálně pracuje na pilotu pro Amazon a na divadelním muzikálu, odmítla prozradit čtyři poslední slova, která měla v plánu pro finále seriálu. „Pořád si to držím v tajnosti, protože si myslím, že je prozradím až na své smrtelné posteli.“ Lauren řekla, že je nechce slyšet, pokud je nebude říkat ona sama nebo je neuslyší z úst někoho v seriálu tak, jak to původně bylo zamýšleno. „Jinak by to bylo moc smutné, když byste si uvědomili, že je to něco, co nebylo součástí našeho seriálu.“

23. „Myslím, že už je docela načase, nemyslíte?“ řekl Patterson ohledně pokračování ve formě filmu. Sherman-Palladino ale všechny spekulace zase dala k ledu. „Omlouvám se, ale aktuálně se nic nepřipravuje. Je tu ale plus: Nikdo tady na pódiu se nenávidí. To je hodně důležitý krok. Muselo by do sebe všechno zapadnout – správný formát, načasování, rozpočet – jistým způsobem by to byla pocta. Pokud na to někdy dojde, myslím, že po tom všichni skočíme.“ Všichni herci souhlasně přikyvovali. Ohledně formátu (film, minisérie…) tvůrkyně uvedla, že netuší, protože „to není reálné“. Nicméně slíbila, že pokud to toho půjdou, udělají to správně.

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
truelovevlasticka

truelovevlasticka

Gilmorky jsou moje srdcovka a kdyby měli natočit film a nebo nějakou tu miniserii budu skákat radostí !!!!...
před 8 roky
truelovevlasticka

truelovevlasticka

jasně ještě jsem něco zapomněla podotknout Ragelly velké díky zaskvělej článek,fotky a že jsme si mohli...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Co se stalo Patty, že tak zhubla. Snad to není nějaká nemoc.
před 8 roky
Další články k tématu