27. 11. 2015

Novinka pod lupou: The Expanse

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Expanse
Žánr drama / sci-fi / krimi
Stanice Syfy
Premiéra 23. 11. 2015 (pilot), 14. 12. 2015 (seriál)
Vysílání každé úterý večer
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Sledovanost pilotu: –

Kdo?

Tvůrci Mark Fergus, Hawk Ostby
Herci Thomas Jane, Steven Strait, Cas Anvar, Dominique Tipper, Wes Chatham, Paulo Costanzo, Florence Faivre, Shohreh Aghdashloo

Ve zkratce

Seriál na motivy slavné stejnojmenné knižní série, který stanice Syfy popisuje jako její nejambicióznější projekt v celé její historii. Příběh je zasazen dvě stě let do budoucnosti. Lidstvu se podařilo obsadit solární systém. Drsný detektiv a kapitán vesmírné lodi na útěku spojí své síly na případu pohřešované mladé ženy. Případ z počátku vypadá jednoduše, ovšem rozvine se v závod skrze solární systém a odhalí největší konspiraci v dějinách lidstva.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Velmi, velmi příjemné překvapení! Všichni asi dobře víme, že k novinkám stanice Syfy musíme přistupovat s rezervou, protože nikdy nevíme, co nás čeká za zážitek. Po zhlédnutí pilotu The Expanse ale můžu s jistotou říct, že novinka se moc povedla. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala, protože tu je hned několik lokací a samostatných příběhů, které seriál divákovi představuje.

Úvod byl slabší. Detektiv nedostal moc prostředků, se kterými nakládat, a tak i když jde o hlavní postavu, vlastně jsme se o něm téměř nic nedozvěděli. Každopádně jakmile se děj přesunul do vesmíru, byla jsem zaháknutá a ani jsem nemrkala. Dobře, možná některé scény vypadaly dost uměle (viz nehoda mimo vesmírnou loď, ty kousky meteoritu vypadaly hrozně polystyrenově. Příběhově a prací s kamerou to ale byla špička. Sci-fi do sebe lehce proplétal akci i hororové prvky, přesně jak se mi to nejvíc zamlouvá.

Cliffhanger na konci mě dokázal víc než nalákat na další epizody. Prozatím nedokážu posoudit všechny postavy, protože jak tam je tolik lokací a každá má své osazenstvo, tak se v tom člověk trošku ztrácí a hlavně většina postav zatím nedostala mnoho prostoru, ale z toho, co jsme zatím viděli, to vypadá, že všechny dějové linie budou dobře rozehrány a pokud budou tvůrci šikovní (a já doufám, že budou!), tak se eventuálně dokonce všechny propojí a celá první série bude uzavřená jednotka.
  • sex bez gravitace
  • střípky hororového žánru
  • vesmírná dějová linie
  • detektivní linie
  • nestoprocentní grafika
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Knižní sérií jsem nedotčen, takže se alespoň nemusím rozčilovat nad tím, co a proč bylo změněno. Očekávání jsem si nestanovil vysoká, i když zde Syfy nabízí „nejambicióznější projekt“. Oni to totiž používají skoro tak často jako Briti „How are you?“. Přesto námět zněl zajímavě a protože dobré sci-fi se zoufale nedostavá, tak si to cestu na můj watchlist našlo snadno.

Nyní už k samotné pilotní epizodě. Co se týče herců, tak je pro mě Expanse velká neznámá. Vlastně jsem z pilotu znal jen Jonathana Bankse a Juliana Richingse, ale neřekl bych, že herci budou nějaká zásadní slabina. Ano, není to herectví na Emmy, ale na poměry Syfy je v pořádku. Jak už to tak bývá, tak všichni samozřejmě musí dobře vypadat, ale to už jsem se naučil akceptovat.

Vcelku se dá říct, že mě to zaujalo. Na druhou stranu však nemůžu tvrdit, že by mě to nadchlo víc než piloty Killjoys nebo Dark Matter. Vysvětlení děje i představení postav proběhlo hodně zkratkovitě a ne úplně přehledně. Podle mě by si to zasloužilo trochu víc. Budoucnost na Zemi mě zklamala asi nejvíc, nejen nesympatickou herečkou, ale také tím, že New York vlastně nevypadal moc futuristicky. Tu trochu zklamání mi ale vynahradil překvapivý konec. Potrženo, sečteno – Já dám šanci i další epizodě. Je tady možnost dobré rozvinutí a chci vědět odpovědi na několik otázek…
  • Jonathan Banks si svou minutku užil
  • má to možnost být zajímavější
  • nabídlo to pár otázek na které chci znát odpověď
  • závěr epizody překvapil
  • Smrťák ze Supernatural
  • představení postav
  • sex scéna byla zklamání
  • během pilotu mě to nezaujalo víc než Killjoys či Dark Matter
  • New York nevypadal 200 let v budoucnost
  • linka ze Země mě nezaujala (zatím)
70 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Dokáže podle vás obstát a stát se hitem?

Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
corine

corine

Millerův klobouk má špatnou barvu, Naomi by měla mít úplně jiné vlasy a Amos si sice bude holit hlavu, ale...
před 8 roky
teraxa

teraxa

No já to zhodnotím krátce. Pro mě prozatím lepší pilot než DM i Killjoys. Snad se to i dobře...
před 8 roky
_karel_

_karel_

Koukám, že sex ve stavu beztíže vyvolal u redaktorů ambivalentní dojmy. :-) Mně se to líbilo. Teda...
před 8 roky
Další články k tématu