8. 5. 2016

Scéna měsíce: Duben 2016

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

iZombie
epizoda
herci
Rose McIver (Liv Moore), Andrea Savage (Vivian Stoll)
scéna
Nový řád
allyska

V dubnu se vysílalo finále iZombie, tak mi bylo jasné, že scénu nebudu muset hledat jinde. Vybrat ale scénu, která byla v závěrečné epizodě nejlepší, je teda těžké. Byla to akční jízda nabitá skvělými hláškami. Z nichž asi vede: „Tady je Major.“ Ale pozvat si jmenovce tvůrce seriálu Roba Thomase s jeho kapelou a následně při písničce Unwell vidět Liv, jak přichází k Vivian, pochutnávajíc si s kolegy vojáky na mozku Thomase, byla paráda. Stejně jako Vivian, jsem zvědavá, jak se Liv popere s novým řádem. Moc se mi líbí, jak se seriál posunul dál. V první řadě byl hlavní záporák Blaine. Vše se zdálo takové komorní, že zombie problém je jen v Seatlu, a teď nám to bylo vyvráceno. Navíc je nyní Major také zombie, Clive už konečně o zombie ví, ale stejně nechápu, že mu chování Liv nikdy nepřišlo podezřelé. A nakonec Blaine, asi věřím, že je „hodný“ a je to zábava sledovat. Klidně si ale za pár dílů nechám líbit, že bude opět padouchem, jako u Penguina v Gothamu.

Furiant

11.22.63
epizoda
herci
James Franco (Jake Epping), Constance Towers (Sadie Dunhill), Sarah Gadon (mladá Sadie Dunhill)
scéna
Jake tancuje se Sadie
Furiant

Seriály a filmy podle knih Stephena Kinga mám – až na výjimky (ehm, druhá a tředí řada Under the Dome, ehm) – velmi rád, a tak jsem si minisérii 11.22.63 rozhodně nemohl nechat ujít. Knihu jsem však nečetl, takže nevím, co v ní bylo jinak. Samotný seriál se mi hodně líbil, divák se ale musí oprostit od nějaké logiky cestování časem. I proto jsem byl spokojený se závěrečnou scénou poslední epizody, kdy Jake vyzval k tanci svoji lásku ze šedesátých let, Sadie. Ta sice vůbec netuší, kdo Jake je, ale tanec neodmítne. V průběhu tance se pak Jake Sadie zeptá, jestli prožila šťastný život. Sadie se zamyslí, nakonec však odpoví, že ano. Tvůrci nás neochudili ani o záběr na mladou Sadie, což atmosféře ještě více přidalo. A proč jsem zvolil právě tuhle scénu? Zaprvé mě v dubnu nic jiného tak moc nezaujalo, zadruhé mám rád takové ty „hořkosladké“ happy endy a takhle scéna nám jej vlastně dopřála, a zatřetí, James Franco to zahrál opravdu velice dobře.

Gabik.029

Scandal
epizoda
5×17 – Thwack (7. 4. 2016)
herci
Kerry Washington (Olivia Pope), Jon Tenney (Andrew Nichols)
scéna
Olivia vražedkyní
gabik.029

Scandal je jedním z u nás podceňovaných seriálů, který si však své místo na výsluní Shondalandu skutečně zaslouží. Již mnohokrát dokázali scenáristé svými činy šokovat, a scéna z mého dubnového výběru tuto skutečnost jen potvrzuje. Návrat Andrewa byl určitě nejen pro mne nečekaným překvapením a svými požadavky a zneužíváním mi celou epizodu lezl na nervy. (Můžeme se ale pozastavit nad tím, jak skvěle svou roli Jon Tenney sehrál?) Olivia byla v rámci možností trpělivá a navzdory traumatu, kterým si díky Andrewovi prošla, se s ním snažila vyjednávat. Pohár trpělivosti však v závěru epizody přetekl. Andrew Oliviu svým jednáním vyprovokoval a její potlačované vzpomínky z hrůzy, kterou prožila, se vydraly na povrch. Olivia v zápalu směsi emocí popadla židli a Andrewa, odkázaného na kolečkové křeslo, bez mrknutí oka umlátila násilně k smrti. Jednalo se skutečně o herecký koncert této dvojice a osobně jsem byla překvapena barvitostí této scény.

lukascoolarik

The Blacklist
herci
James Spader (Raymond Reddington), Megan Boone (Elizabeth Keen), Piter Marek (Nik Korpal), Diego Klattenhoff (Donald Ressler), Susan Blommaert (pan Kaplan)
scéna
Lizina smrt
lukascoolarik

Tento měsíc byla má scéna jasná. Blacklist předvedl něco, co otřáslo řadou fanoušků, ale hlavně samotným seriálem. Od epizody jsem očekával mnohé, ale toto opravdu ne. Zatímco první polovina dílu se nesla v duchu otázky: „Přežije to dítě?“, druhá polovina vás přiměla ptát se: „Přežije Liz?“ Odpověď byla šokující a já ani po pár minutách nevěřil, že to tvůrci opravdu udělali. Po marné snaze oživit Liz si Red vyslechl krutou pravdu, a to, že Liz je po smrti. James Spader opět dokázal své nadání a jeho reakce tak byla dokonalá. Sebevědomý Red se rázem proměnil v trosku, která se zmohla sotva na pár slov… Ať už věříte jakékoliv teorii o tom, že Liz to vlastně přežila, musíte uznat, že tato scéna se zapíše do dějin Černé listiny.

Pajky

New Girl
epizoda
4×18 – Road Trip (26. 4. 2016)
herci
Zooey Deschanel (Jess) a Hannah Simone (Cece)
scéna
Jess, pravá kamarádka
pajky

Vybrat nejlepší scénu za duben pro mě bylo opravdu těžké. Vzhledem k tomu, že příští měsíc bude mít většina seriálů závěr sezóny, tak jsem se rozhodl, že drama si nechám na květen a vyberu něco odlehčeného z komedií, co sleduju. Skvěle mě pobavilo například finále Brooklyn Nine-Nine a scéna, kdy Terry a Jake utíkají s „pacientem“ nemocnicí, nebo scéna, ve které Sheldon představoval svoje oblíbené „Star Wars“ tousty, které mají temnou stranu. Nakonec jsem se však rozhodl pro scénu z posledního dílu New Girl. Překládat zhulenou Jess bylo sice za trest, ale musím uznat, že mě holky pobavily. Nejvíc mě dostala scéna, kdy Cece dorazil první svatební dar. Je od Schmidtovy matky a jasně Cece naznačí, že se nedokáže postarat o jejího chlapečka. Cece vzteky začne mlátit do dárku a Jess ji zastaví, podá nějakou hůl a řekne: „Tímhle naděláš větší škodu.“ To mě dostalo.


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
ragelly

ragelly

Zatím tam pro mě nebyl díl, který by mě nebavil, fakt doporučuju, já na komedie moc nejsem, ale Galavant a...
před 8 roky
teraxa

teraxa

Já právě na tyhle typy seriálů opravdu nejsem, tak se mi do toho nechtělo, ale po tomhle? Přemluvím se :)...
před 8 roky
majka147

majka147

Na buduci mesiac musíte dať finálne Damiena... Lebo toto bolo tak brutálne ....že až
před 8 roky
Další články k tématu