3. 2. 2017

Kdo bude příští Doctor Who?

Je to tady, první kolo spekulací se naplno rozběhlo. Je to pár dní, co Peter Capaldi ohlásil, že končí v roli Doctora a fanoušci seriálu Doctor Who už rozjeli mnohé diskuze o tom, kdo by byl tím vhodným třináctým Doctorem.

Chris Chibnall před sebou má nezáviděníhodnou volbu. Na začátku jedenácté série se totiž stane novým showrunnerem seriálu, když nahradí Stevena Moffata. Novou sérii navíc načne s někým, koho si sám vybere. Na Doctorovi začne pracovat sice až koncem tohoto roku, jméno nového Doctora proto určitě ještě několik měsíců nebudeme znát, ale to spekulace fanoušků jistě nezastaví.

Právě fanoušci vytvářejí velký tlak na BBC a tvůrce. Ať bude rozhodnutí jakékoliv, tak se vždy najde část zastánců, ale také množství nespokojených, kteří si v roli představovali někoho jiného. Jedno je však jisté už teď, tentokrát je mnohem silnější hlas skupiny, která si žádá, aby doktor nebyl muž bílé pleti. Dost možná se tak tentokrát dočkáme změny rasy či dokonce pohlaví…

Jmen, která se na internetu objevují, je už teď vážně velké množství, a tak jsem docela dlouho přemýšlel o tom, jak článek dát dohromady, aby dával smysl a měl hlavu i patu. Nakonec jsem se rozhodl využít skutečné sázkové kurzy, které vypsaly tři velké britské sázkové kanceláře, a vybral 10 nejzajímavějších jmen s nejmenším kurzem.



Jméno: Benjamin John Whishaw

Narozen: 14. října 1980, Clifton, Velká Británie

Věk: 36 let

Předchozí seriály: Nathan Barley, The Hour, London Spy

Proč by měl být Doctorem: Ben Whishaw je jedním ze dvou nejvážnějších kandidátů podle všech tří sázkových kanceláří a odpověď je jednoduchá. Jeho herecký životopis obsahuje mnoho povedených kousků. Zahrál si hlavní roli ve filmu Parfém: Příběh vraha, předvedl se také v Atlasu mraků a momentálně je nedílnou součástí Bondovské série, kde hraje roli Q. Pokud se tedy tvůrci přeci jen rozhodnou vsadit na bělocha, tak Ben by měl být první volbou.


Jméno: Sarah Caroline Olivia Colman

Narozen: 30. ledna 1974, Norwich, Velká Británie

Věk: 43 let

Předchozí seriály: Rev., Twenty Twelve, Broadchurch, The Night Manager

Proč by měla být Doctorem: Zvláštní, jak moc dokáže kurzy ovlivnit názor jednoho člověka. Hned po oznámení odchodu Capaldiho totiž Olivia nepatřila mezi vážné kandidáty, ale potom David Tennant prohlásil, že by byla ideální pro roli Doctora a rázem má nejnižší kurz hned u dvou kanceláří. A nakonec to i dává smysl, fanoušci volají po ženské hrdince a koho jiného by si měl Chibnall vybrat než herečku, se kterou spolupracoval posledních několik let na seriálu Broadchurch? Pokud tedy Doctor změní pohlaví, tak je Olivia zajímavou volbou.


Jméno: Richard Ellef Ayoade

Narozen: 12. června 1977, Londýn, Velká Británie

Věk: 39 let

Předchozí seriály: Nathan Barley, IT Crowd, Noel Fielding's Luxury Comedy

Proč by měl být Doctorem: Richard Ayoade je u britských diváků velkým oblíbencem a stejně tak tomu je i u televizních kritiků, přičemž za všechno může jeho kultovní role Maurice Mosse v IT Crowd. Vzhledem ke svým ostatním rolím však dokázal, že herecký repertoár má mnohem širší a dokáže zahrát cokoliv. Pokud navíc tvůrci budou hledat muže jiné barvy, tak se Richard nabízí jako první možnost.


Jméno: James Norton

Narozen: 18. července 1985, Londýn, Velká Británie

Věk: 31 let

Předchozí seriály: Happy Valley, War & Peace, Grantchester

Proč by měl být Doctorem: James Norton za poslední roky na britských obrazovkách zdomácněl, a to hlavně díky seriálům Happy Valley a Grantchester. Doctor Who navíc podle mnohých potřebuje hlavně omladit a na koho jiného tak vsadit než na herce lehce po třicítce? K dobru si může připočíst i fakt, že už se v seriálu jednou objevil. Navíc se nechal slyšet, že by se do seriálu rád vrátil. V roce 2014 řekl: „Moje postava měla dost ošklivý konec, možná by mě mohli obsadit jako někoho jiného.“


Jméno: Hayley Atwell

Narozen: 5. dubna 1982, Londýn, Velká Británie

Věk: 34 let

Předchozí seriály: The Pillars of the Earth, Agent Carter, Conviction

Proč by měla být Doctorem: Hayley se proslavila hlavně díky postavě Peggy Carter, která se objevila v několika filmech od Marvelu a navíc si vysloužila i vlastní seriál. V roce 2015 byla fanoušky dotázána, jestli by chtěla být společnicí Doctora, a odpověděla: „Chtěla bych být Doctorem.“ A nyní je sázkaři považována za jednu z žen, které by mohly převzít Tardis a začít s ní cestovat.


Jméno: Reeson Wayne Shearsmith

Narozen: 27. srpna 1969, Hull, Velká Británie

Věk: 47 let

Předchozí seriály: The League of Gentleman, Psychoville, Inside No. 9

Proč by měl být Doctorem: Reece je nejen herec, ale i scenárista a má nadstandardní vztahy například s Markem Gatissem. I díky tomu se v roce 2015 objevil v jedné z epizod a prohlásil, že to považuje za čirou radost a odznak cti. Který tvůrce by při výběru nové hlavní postavy nechtěl slyšet něco takového?


Jméno: Rory Kinnear

Narozen: 17. února 1978, Londýn, Velká Británie

Věk: 38 let

Předchozí seriály: Count Arthur Strong, Black Mirror, Penny Dreadful

Proč by měl být Doctorem: Rory Kinnear byl považován za vážného kandidáta i při předchozí volbě, kdy se hledal nástupce za Matta Smithe. Možná to napodruhé vyjde, kdo ví? Od té doby totiž dokázal, že herecký rozsah má vskutku skvělý. Ať už to bylo v Black Mirror, nebo v Penny Dreadful. K tomu si stejně jako Whishaw hýčká i roli v nových bondovkách, kde se objevuje jako Tanner.


Jméno: Andrew Scott

Narozen: 21. října 1976, Dublin, Irsko

Věk: 40 let

Předchozí seriály: My Life in Film, The Town, Sherlock

Proč by měl být Doctorem: Skoro to vypadá, že musíte mít v životopise roli v bondovce, aby vás sázkové kanceláře braly vážně jako uchazeče o post Doctora. Irský herec Andrew Scott ji ve výčtu skutečně má, ale největší nárůst popularity získal po skvělém představení v Sherlockovi, kde si zahrál Moriartyho. Mimochodem první herec ve výčtu, který není Angličan. Co myslíte, nebylo by skvělé ho vídat na obrazovce častěji?


Jméno: Richard Madden

Narozen: 19. června 1986, Elderslie, Skotsko

Věk: 30 let

Předchozí seriály: Sirens, Game of Thrones, Medici: Masters of Florence

Proč by měl být Doctorem: Richard Madden je další zajímavé jméno, které bylo v minulosti skloňováno ve spojitosti s Doctorem Who. Favoritem je hlavně u bulvárních plátků a navíc by mohl pokračovat ve skotské tradici po Tennantovi a Capaldim. K tomu se již několikrát vyjádřil, že je velkým fanouškem seriálu a rád by se v něm objevil. Dřív mu vadilo, že v něm hrála jeho bývalá přítelkyně Jenna Coleman, ale ta už je také pryč. Načasování by tedy nemohlo být lepší.


Jméno: Rupert Grint

Narozen: 24. srpna 1988, Stevenage, Velká Británie

Věk: 28 let

Předchozí seriály: Snatch, Sick Note

Proč by měl být Doctorem: Všechno mu hraje do karet. Doctor Who potřebuje omladit a na seznamu nenajdete mladšího herce. Přesto má zkušeností dostatek a v post-potterovské éře už dokázal, že z něj nebude herec jedné role. Do role byl zvažován už při hledání náhrady za Matta Smithe. Navíc Doctor už dlouho touží být zrzkem a lepšího asi nenajdeme, ledaže by to vzal Ed Sheeran.

Nenechte se mýlit, tohle není kompletní výčet herců, na které se dá vsadit. Sázkové kanceláře vypsaly kurzy na další desítky. Vsadit se dá i na fakt, že se vrátí někdo z trojice Eccleston, Tennant a Smith. Jak už bylo řečeno, potrvá ještě pár měsíců, než se dozvíme výsledek, ale spolehnout se můžete na jednu věc. Určitě vám přineseme další informace…

Jak se vám zamlouvají favoriti sázkových kanceláří? Našli jste mezi nimi toho svého? Nebo to nakonec bude úplně někdo jiný?

Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře40zobraz všech 40 příspěvků
Klik

Klik

Z tých čo nepoznám vyzerajú sympaticky Ben Whishaw,Richard Ayoade aj Richard Madden. Z tých čo poznám by...
před 7 roky
lucikt

lucikt

Naprosto souhlasím
před 7 roky
pavelbezak123

pavelbezak123

Nechtěl by jsem, aby doktora hrála žena. Ruperta Grinta by jsem nechtěl. Byl V potterovy, a už je okoukaný.
před 7 roky
Další články k tématu