11. 6. 2017

Scéna měsíce: Květen 2017

Vítáme vás u dalšího článku z naší rubriky, do které redaktoři vybrali scénu, která se jim za uplynulý měsíc nejvíce líbila, a zároveň svůj výběr zdůvodnili. A vy neváhejte napsat do komentářů tu vaši.

allyska

Billions
epizoda
herci
Paul Giamatti (Chuck Rhoades), Jeffrey DeMunn (Chuck Rhoades starší)
scéna
Tohle znamená konec
allyska

Konec předchozího dílu, kdy nám je odhaleno, že Chuck vše pečlivě naplánoval, pro mě byl velmi překvapující. Jelikož jsem si myslela, že onou investicí chce získat finanční prostředky na boj s Axem, ne, že předpokládá jeho pokus o sabotáž. Poslední díl je hodně emoční a nejsilnější scénou, a pro mě zároveň scénou měsíce je Chuckův rozhovor s otcem. Ten mu poví, že podepsáním požadovaného dokumentu spolu skončili. To, že ani nemrkl a využil jeho důvěry a především svého kamaráda, je pro něj poslední kapkou, už s ním nechce mít nic společného. To mě i trochu zarazilo, přišlo mi, že se Chuckův otec ničeho moc neštítí. Zastávám názor, že to Chuck přehnal, ale těším se na další řadu díky nastíněnému ději. Také ale nechápu, že se k němu Wendy vrátila. No, uvidíme, nepochybuju, že to bude ještě dost zajímavé.

Furiant

Into the Badlands
epizoda
herci
Emily Beecham (Minerva), Ally Ioannides (Tilda)
scéna
Rozhovor a následný boj Vdovy a Tildy
Furiant

No, na to že květen znamená konec seriálové sezóny, tak těch dechberoucích scén zase tak moc nebylo. Nebo jsem vůči některým věcem už trochu imunní. Takže tentokrát nevolím žádnou smrt, ale závěrečnou scénu z předposlední epizody druhé série Into the Badlands, kdy se Tilda konečně postavila své matce a do očí jí řekla, co si myslí o jejím chování v poslední době. Tuto scénu jsem vybral ze dvou důvodů – zaprvé se mi líbilo, že si Tilda konečně uvědomila, jaká Minerva vlastně je a že není lepší než ostatní baroni, když káže vodu a pije víno. Druhým důvodem je ta úžasná bojová sekvence, která následovala po rozhovoru. Nejsem žádný expert na bojovou choreografii, ale přišlo mi to naprosto uvěřitelné (samozřejmě v rámci tohoto seriálu) a tedy velmi dobře natočené. Pozitivem pro mě je i to, že scenáristé neudělali z Tildy žádnou ufňukanou holčičku, ale že se nevzdala ani poté, co byla zraněna a souboj se Vdovou prohrála.

Gabik.029

The Handmaid's Tale (Příběh služebnice)
epizoda
herci
Elisabeth Moss (Offred), Zabryna Guevara (velvyslankyně Castillová)
scéna
Realita
gabik.029

Tento měsíc jsem s výběrem scény neměla sebemenší problém. Už během sledování jsem věděla, že mám jasného vítěze, přestože byla teprve polovina měsíce a řada seriálů měla silná finále. Pro seriál a hlavně pro hlavní postavu se jedná o zlomovou scénu (kterou v knižní předloze nenajdeme), čehož si byli vědomi umělci před kamerou i za kamerou. Do Gileadu přijíždí mexická velvyslankyně, která má zájem o služebnice. To však Offred netuší a své „poslání“ jí vychválí, aby udělala dojem a neshodila své nadřízené. Když se však dozví pravdu, rozhodne se velvyslankyni prozradit, jaká je krutá realita. Svěří se jí, jak nemá žádná práva, jak ji vězní a v případě neposlušnosti týrají, jak je každý měsíc znásilňována, i jak jí sebrali dceru. Svitla jí naděje, že by jí mohla velvyslankyně pomoct, ale ta jí po tomto významném proslovu oznámí, že jí pomoct nemůže, což je pro Offred velká rána. Zajímavé bylo sledovat pouze tyto silné herecké výkony, které nebyly podtrhnuty žádnou hudbou, jelikož emoce z ní vystupovaly i bez ní.

lukascoolarik

Better Call Saul (Volejte Saulovi)
epizoda
3×05 – Witness (8. 5. 2017)
herci
Bob Odenkirk (Jimmy McGill), Michael McKean (Chuck McGill)
scéna
Chuck v Jimmyho pasti
lukascoolarik

Zatímco minulý měsíc byl v Better Call Saul poraženým Jimmy, tentokrát byl potupen Chuck, a sice v soudní síni. Jimmy se rozhodl obelstít svého bratra a dokázat, že jeho alergie na elektřinu není fyzická, ale duševní nemoc. To se mu podařilo za pomocí chytře podstrčené baterie od mobilu, o což se postaral Huel, další známá tvář z Breaking Bad. Chuck následně zahájí dechberoucí monolog, v němž je krásně shrnuta podstata celého bratrského sporu. Všichni účastníci soudu jsou šokováni a Chuck si uvědomuje, že celý boj sice ještě neprohrál, ale schytal pořádnou ránu, která bude ještě hodně dlouho bolet. Michael McKean si bez debat zaslouží potlesk za svůj herecký výkon, protože i ti z fanoušků, kteří ho nenávidí do morku kosti, s ním museli soucítit.

Pajky

Sense8
epizoda
herci
J. Smith (Will), Tuppence Middleton (Riley), Tina Desai (Kala), Jamie Clayton (Nomi), Doona Bae (Sun Bak), Miguel Ángel Silvestre (Lito), Max Riemelt (Wolfgang), Toby Onwumere (Capheus), Freema Agyeman (Amanita), Naveen Andrews (Jonas Maliki) a Terrence Mann (Mr. Whispers)
scéna
Překvapivá akce
pajky

Některé měsíce je těžké vybrat nejlepší scénu, protože se toho moc neděje. Jenže květen je opačným případem. Závěr série mnoha seriálů, do toho nová řada Doctora Who a skvělé novinky jako American Gods nebo Handmaid's Tale. Všude bych minimálně jednu scénu vybral, přesto se našla jedna, která je všechny překonala – a je z finále Sense8. Poté, co je Wolfgang unesen, vydá se celý cluster na záchrannou akci do Londýna. Will se setká s panem Whispersem poprvé tváří v tvář, což Whisperse vykolejí a clusteru zajistí možnost výhody a šanci zlikvidovat organizaci, která je pronásleduje. Napínavá hudba a rychle plynoucí akce, tahle scéna má všechno, co by měla mít. Dokonce i zlověstné varování od Willa, když se v posledních vteřinách nakloní nad Whisperse a řekne: „You want a war? We'll give you a war.“ Jednu chyba však ta scéna přeci jen má. Jak se později ukázalo, je to poslední scéna seriálu…


Které scény a ve kterých seriálech se za uplynulý měsíc vryly do paměti vám?

Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
allyska

allyska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Corisan

Corisan

Souhlas :) pro mě skvělá epizoda od začátku do konce. krom této závěrečné scény na mě taky zapůsobila...
před 6 roky
katush

katush

Milujem ten seriál a hlavne ich vzťah, presne, ten vývoj a tá scéna. Oni majú mnoho takých. Aj keď...
před 6 roky
singularita
před 6 roky
Další články k tématu