richardK

off
JménoRichard
Věk
BydlištěHavířov 1
Twitter
Instagram
Facebook@rkprodukce
Poznámka
Názory uživatele richardK
plakát
Three-Body
2. srpna 2023
další názory k seriálu

Nejlepší čínská scifi pro přemýšlivého diváka

Čínská tvorba dokáže zaujmout, ale ne v oblasti scifi. To už teď neplatí. Problém tří těles je poutavou podívanou pro přemýšlivého diváka, kterému se dostává řada současných problémů ve vědeckém balení, přičemž zápletka se velmi umně namotá na linku s mimozemšťany. Zajímavé je, že jde o poměrně věrnou adaptaci románu Liu Cixina (dle jiných zdrojů), což je asi největší úskalí seriálu. Doslovnost ho místy připravuje o atraktivitu, zpomaluje děj a řada scén se v podstatě opakuje. Někdy to není na škodu, jelikož je možnost vědecké teorie a fyzikální zákony vstřebat a aspoň se pokusit o pochopení. Jenže tato "nedokonalost" se projevuje i v části, která se věnuje jedné z hlavních postav. Vlastní zápletka využívá i hru ve virtuální realitě pro pochopení úmyslu mimozemšťanů, jelikož je ale román kritikou současných poměrů (částečně se opře i do čínského zřízení), musíte si za E.T. dosadit pozemskou entitu. Nádherně to dokreslí třeba scéna s kobylkami, které přežijí všechno. Humornější část obstarává postava inspektora, který ve společnosti vědců prozře, ale ve finále je to on, kdo jim dá tu nejdůležitější lekci o životě. Škoda zmíněného kolísavého tempa, protože jinak jde o skvělou, hloubavě zaměřenou podívanou o tom, kam lidstvo kráčí.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
70 %
plakát
Tajná invaze
27. července 2023
další názory k seriálu

Nakonec dobré špionážní scifi

První epizoda dokázala nalákat. Dynamický děj, plný „špionážní akce", výbuch a dokonce zemře jedna ze známých postav. A to nabušené herecké obsazení, kde trochu zanikne i Olivia Colman. No, tady se nešetřilo. Po technické a režijní stránce není co řešit, osobní souboje jsou povedené, byť kvůli stáří některých herců je střih v podstatě nutnost, patrné je to hlavně u Mendelsohna, hrajícího Talose. Zápletka je i díky schopnosti Skrullů podmanivá, jen to chtělo přeci jen něco víc, než jen tradičně podané špionážní drama. Sice je chvályhodné, že jsem se dozvěděl jednu zajímavou informaci z osobního života Furyho, ale obavy o osud planety se moc nedostavily.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
70 %
plakát
Čistě platonicky
13. července 2023
další názory k seriálu

Platonický vztah je i zábavný

Tak tu máme Setha Rogena a jeho styl humoru, který se tentokrát trochu drží zpátky, ale i tak mně tenhle herec většinou nebaví. V Platonic je o něco snesitelnější, možná i proto, že má vedle sebe Rose Byrne, která je lepší herečka. Je tu pár dobrých vtipů (s dobrmanem, nebo bouchnutím do zad, které nastartuje erekci), něco z nudného života manželů středního věku a hlavně krátká stopáž epizod, kdy hned ta druhá má supr úvod v koupelně. Dojde i na trapnosti a ironii. Po poslední epizodě mohu konstatovat, že se nakonec z toho vyklubala fajn podívání, ale u Setha Rogena dál zastávám názor, že dabuje lépe, než hraje.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
60 %
plakát
V Clearingu
5. července 2023
další názory k seriálu

Inspirováno skutečnými příběhy

Tak tohle mně dostalo. Seriál o sektě The Family je natočený podle skutečných událostí, byť je z nějaké části fiktivní. Tvůrci se inspirovali nejen románem In The Clearing, ale také osudem Sarah, která o svých otřesných zážitcích vydala v r. 1995 knihu. Oč jde? Banda pomatenců, jak to u kultů bývá, si hraje na bohy a snaží se z dětí vychovat novou rasu-blond vlasy, modré oči, znáte to. Středobodem děje je unesená 8 letá Sarah (ve skutečnosti se to nepodařilo prokázat, ale nemusí jít nutně o fikci) s 13 letou Amy, nejstarší „dcerou“ zakladatelky sekty. Je tu i druhá linka s ženou (Freya) a jejím synem, s kterou se pojí jedno tajemství. Třetím do party je detektiv Saad (ve skutečnosti jde o De Mana, který léta po kultu tzv. šel). Celé je to pojato jako psychologický thriller s mystickým laděním a musím napsat, že tvůrci splnili zadání téměř na 100%. Místy nervy drásající scény (pro mne, jako rodiče) dokáží vyvolat představu, co se v Rodině děje. Je trochu škoda, že dějová rytmika není konzistentní, občas to přeskakování se stmíváním na konci scén (dnes už archaický prvek) ruší, ale to se ztratí při sledování kvalitních hereckých výkonů, především Teresy Palmer v roli Freyi, dále tu máme Guy Pearce, či Mirandu Otto jako vůdkyně kultu (ve skutečnosti Anne Hamilton Byrne, o které detektiv řekl, že když zemřela, tak to byl jeho nešťastnější den v životě). A dětští herci srovnávají krok s dospělými, Lily La Torre (Sarah) a především Julii Savage (Amy) si hned oblíbíte. Tady zvedám palec nahoru a od Disney+ tu máme snad nejlepší seriál sezóny (minimálně do příchodu Lokiho).

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
80 %
plakát
Silo
1. července 2023
další názory k seriálu

Silo je krimi scifi o osudech lidí "uvězněných" v režimu

Neskutečné, jak Apple TV drží laťku kvality stále vysoko. I seriály, které nejsou až tak úspěšné, mají svou úroveň, ale pokud se nic nezkazí, tak atmosférické Silo bude patřit k hitům tohoto roku. Téma, jak lidé, žijící v něčem uzavřeném (tady Silo o 144 patrech) a nemohou ven, protože tam je otrávený vzduch, není nové. Ani to, že jsou ovládáni, bez přístupu k vědění a jen pracují, jí, občas zábava a řízený je nejen sex. Tudíž je důležité, s jakým příběhem se přichází. S atmosféricky kriminálním a napínavým. Lidem, žijícím 140 let v silu, je dookola připomínáno, že přežít se dá jen v něm, jelikož mimo něj okamžitě umřou. Důkazem jsou lidé, kteří občas musí vyjít ven a utřít senzory (trest smrti). Jenže se objeví pochybnosti. Manželka šerifa nemůže počít přes veškerou snahu dítě i když ji byla vyňata antikoncepce. Jenže zjistí, že vyňata nebyla a doktor to jen předstíral. Přidávají se další signály, že tu není něco v pořádku. Následná tragická událost spustí řetěz událostí, které začnou odhalovat tajemství dlouho ukrytá na dně sila. V retrospektivním vyprávění odvíjející se příběh postav, které jsou ochotny i přes následky se dobrat pravdy, dokáže pohltit, ale také nutí k zamyšlení. Výborný obraz, doprovázený patřičným hudebním backgroundem, seznámí diváka nejen se silem, ale i jeho hierarchickou strukturou a celkovou náladou lidí, kteří tu žijí od narození, akci tady moc nenajdete. Spíše jde kriminálně laděné story o manipulaci, lži a tím pádem zneužitelnosti (kdo žil v komunismu, tak se bude hned orientovat). A i když v jednom zásadním momentě ustoupí logika, což se v kontextu událostí dá vstřebat, tak pro mne zatím vynikající podívaná. Obrovským plusem je výkon Rebeccy Ferguson, nezaostávají ani Tim Robbins nebo Common jako Sims. Druhá řada již byla přiklepnuta a nezbývá, než se na ní těšit.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
80 %
plakát
Spy/Master
26. června 2023
další názory k seriálu

Rumunská špionážní story dokáže zaujmout

To se povedlo. Seriál je spíše nízkonákladový, ale přesto dokáže přinést místy napínavou špionážní story o pravdě, lži a důvěře. O to jde nejvíce a proto akce tu moc není a je odsunuta spíše na vedlejší kolej, až na poslední epizodu. Vše se soustředí na postavu vysoce postaveného "agenta" v době vlády komunistického diktátora Ceaușescua (byl jeho pravou rukou), který se rozhodnul pod tíhou okolností zběhnout do USA. A vcelku se tvůrcům daří vytvořit místy až vtahující atmosféru, kdy sledujeme zpravodajskou hru, odpovídající době (konec 70. let minulého století) a s patřičným vizuálem. S jeho útěkem se rozpoutá zpravodajská hra několika agentur, přičemž každá má jinou představu o tom, jak má hra skončit. Na scénu se tak dostanou fígle, jenž se stávají tím nejdůležitějším prvkem děje. Ono zjišťování, kdo mluví pravdu, či lže bude vždy divácky přitažlivé, o překvapení pak není nouze. Samozřejmě svůj prostor dostane i Victorova rodina, jeho přátelé, nakonec i sám Ceaușescu. Je jen škoda, že poslední epizoda je vzhledem k předchozím dílům nějaká "divočejší" a úplně mi nesedla, ale zřejmě se tvůrci chtěli divákovi zavděčit akčnějším pojetím, což ale trochu nezvládli. Když to shrnu, tak ze seriálu nebude hit, ale solidní podívaná to je a těch 6 epizod mi vcelku uběhlo.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
70 %
plakát
Město v plamenech
18. června 2023
další názory k seriálu

Nepovedená adaptace o několika lidských osudech

City On Fire nám mělo nabídnout mysteriózní kriminální drama, jenže místo toho jsme dostali mysteriózní nudu. Schématem vyprávění jde seriál ve stopách parádního Unforgotten, jen mu chybí protkání zločinu s postupným odhalováním důkazů pod taktovkou policejního útvaru. Tudíž i u City On Fire sledujeme na první pohled několik postav bez vazby na případ a spojovacím prvkem je pouze tělo postřelené dívky. Policejní vyšetřování pak vytváří vlastní linku, která se pomalu na jednotlivé aktéry navazuje. Bohužel vysvětlovací „výlety“ do minulosti, např. když vyšetřující detektiv najde důkaz, jsou vcelku zbytečné. Ale největší slabina je, jak je příběh odvyprávěn, co nám vlastně chtějí autoři říct. A oni nám toho chtějí říct hodně, ale při sledování se vůbec nedostavil pocit, že to musím dále vidět. Nesourodé příběhy, jakoby uzavřené ve svém sdělení, mně nedokázaly dost zaujmout a tak tady jde palec dolů.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %
plakát
Will Trent
13. června 2023
další názory k seriálu

Will Trent je charizmatický detektiv, byť se Sherlock Holmes z něho nestane

Will Trent je detektiv, který má svůj styl vyšetřování s důrazem na všímavost, v čemž se trochu podobá Sherlockovi, ale jeho kvalit nedosahuje. Ani není třeba, protože i tak dokáže zaujmout. Tvůrci rozdělili každý případ do dvou epizod, ta finální končí vyřešením největší záhady Trentova života. Děj je svižný, občas i akční, ale stále důsledně sledující stopy, vedoucí k odhalení pachatelů. Samotný detektiv je pak často konfrontován s ostatními kolegy, kteří tyhle "chytráky" nemají v lásce, protože jim kazí průměry. To, co oni vyšetří za několik měsíců, to Will zvládne za den, dva. Pochválit lze Ramona Rodrigueze, který jej hraje a také jeho psího kamaráda, bohužel ostatní herci jsou takový průměr. Občas i některý díl je více, či méně zajímavý, ale seriál si celkově těch 70% ode mně zaslouží.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
70 %
plakát
Smrtící podoba
13. června 2023
další názory k seriálu

Rachel Weisz a dvojitá podivnost

Nejsem až tak mainstreamový divák, ale tohle je i na mně moc. Dvě jednovaječné sestry, každá jiná, se názorově střetávají v příběhu o ženách a jejich problémech, od porodu až po menopauzu. Lze na tom něco změnit? Obě jsou špičkové lékařky, jedna z nich s vědeckými ambicemi. Proto se rozhodnou jít si pro peníze,aby mohli vést vlastní ústav. Jejich pouť ale vede přes psychologicky vystavěné témata, jenž jdou do detailních vyobrazení, zahrnující i sexuální potřeby, a v tom se orientovat není jednoduché. Setkání s potencionální investorkou je pak myšlenkový výplach, který by asi ani Freud nepobral. Je sice chvályhodné, že se tu objeví i kritika současného vnímání žen, tlak na jejich dokonalost, jenže chtělo to sdělit záživněji, než přes dialogové "mlácení slámy". Jediné, na co se dá dívat bez výhrad, je samotná, vlastně zdvojená Rachel Weisz.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %
plakát
High Desert
13. června 2023
další názory k seriálu

Potrhlá Arguette baví jen trochu

Co produkce Apple TV umí na 100% je přitáhnout hvězdy a nejinak je tomu i v této komedii, u které jsem se ale moc nezasmál. A jsou to hlavně Patricia Arguette (Peggy) a Rupert Friend (guru Bob), kteří drží drží seriál nad vodou v rámci jinak nemastného a neslaného děje. Humor je spíše prvoplánový, občas se něco povede, občas je trapný. Co taky víc chtít od potrhlé ženy staršího věku, která se stylizuje jako hippie a punk dohromady a hraje si na detektiva. Ale zatímco „detektivní linka“ s guru Bobem je fajn, tak zbytek jako scény s divadlem či „objevení“ mrtvé matky ji zazdívají svými, již uvedenými, trapnostmi. Patricia Arguette pak na sebe strhává pozornost, ale na můj vkus až moc a když to srovnám s nedávno viděným Poker Face, tak mohu s klidem v srdci po 4 dílech napsat, že tohle se moc nepovedlo. Ale kdo má rád trochu crazy děj, bez velkého očekávání, tak se možná s potrhlou Peggy pobaví.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %