19. 12. 2016

Hity roku 2016 podle uživatelů SerialZone

Konec roku 2016 se nezadržitelně blíží. Pojďme se podívat, jak tento rok v seriálovém měřítku hodnotíte vy, uživatelé SerialZone.

Hity roku 2016 podle uživatelů SerialZone

Již třetím rokem vás vítám u našeho zábavného přehledu, s nímž si rekapitulujeme končící aktuální rok. Letošek byl na seriály velmi bohatý. I když obecně mnoho z vás hudruje, že seriály ztrácí na kvalitě, objektivně musíme uznat, že se letos ve výčtu našlo několik skutečně povedených nových kousků, které mají potenciální šanci stát se kultovními klasikami.

Nesmíme ale opomínat ani vracející se seriály. Některé z nich letos chytly doslova druhý dech a fanouškům ten jejich vyrazily. (Hold the door(e), řeč je o tobě!). Jiné naopak zklamaly, ale o tom bude samostatný článek. Dneska se jen radujeme z kladných hodnocení, tak se na něj pojďte podívat spolu s námi.

Nejlépe hodnocené v roce 2016

První kategorií, které se podíváme na zoubek, jsou letošní nejlépe hodnocené seriály. Nerozlišujeme zde novinky a stálice, je to žebříček celkových favoritů. V top desítce se najde několik překvapení – stará minisérie i jedno drama ze série Chicago!

Za celé tři roky, kdy vám tyto přehledy přinášíme, nedokázal najít konkurenci. Sherlock již potřetí vyhrává tuto kategorii. Letos získal 461 nových hodnocení, u kterých se průměr vyšplhal na 92,5 %! Spousta spokojených diváků, jak je vidět. Spolu s ním se do žebříčku z loňska probojovaly také seriály Game of Thrones (loni 8, letos 7) a Friends (5, 8). Game of Thrones opět získává pomyslnou cenu za nejvíce nových hodnocení v tomto žebříčku, má jich za letošek 691 a celkově již 4135.

Mezi nejlépe hodnocenou desítku se dostaly také tři novinky, o nich si víc povíme v další kategorii.

Nejlépe hodnocené novinky v roce 2016

Rok 2016 nám přinesl celou řadu výborných nových seriálů. Oceňujete je i vy, jak je vidět na naší tabulce. Desítku uzavírá Kosmo, které má hodnocení 83,6 %, takže naprosto výborný nadprůměr.

Nejlépe ze všech dopadla letní senzace Stranger Things od Netflixu. Seriál si ohodnotilo 567 lidí, kteří mu společně zajistili průměr přes 90 %, což se mu povedlo jako jedinému z žebříčku. Druhý The Grand Tour má zhruba měsíc po premiéře hodnocení 89,5 %, které mu udělilo 175 uživatelů.

V novinkách najdeme všehochuť, je vidět, že dáváte šanci různým novinkám. První tři místa zabírají novinky streamovacích služeb, konkrétně Netflixu a Amazonu. Nechybí ani britská Victoria, kabelovkový Westworld nebo čeští Trabanti a již zmíněné Kosmo. Do desítky se dostaly pouze dvě novinky z Velké pětky, a to Lucifer (Fox) z midseason a This Is Us (NBC) z nové sezóny.

Česká vlna v roce 2016

Naše nová statistikofilní kategorie! České seriály obecně nepatří k příliš oblíbeným, panuje všeobecný názor o tom, že domácí tvorba je ve srovnání s tou zahraniční méněcenná a nekvalitní. Přesto české stanice zvládají čím dál více natáčet velmi slušné seriály a fanoušci pomalu začínají své názory měnit.

V desítce nejlépe hodnocených českých seriálů (opět se počítají pouze hlasy, které jste udělili nově v roce 2016), najdete novinky i klasiky. Žebříčku vévodí Případy 1. oddělení s 86,8 %, které jsou aktuálně jediným českým zástupcem v naší nové facebookové anketě o seriálech ukončených v roce 2016, které vám budou nejvíce chybět.

Samozřejmě většinu žebříčku tvoří klasika, ke které se stále rádi vracíte. Pohádka O krtkovi je jasná volba, stejně jako Četnické humoresky nebo Bylo nás pět. Příjemným překvapením je dvojnásobná účast Trabantů, kteří se drží s průměrým hodnocením nad 85 %. Nechybí ani streamácká satira Kancelář Blaník.

České novinky v roce 2016

Pokud bychom si z českých seriálů vyfiltrovali pouze letošní novinky, Trabant se katapultuje na první příčku, kde nad druhým Kosmem vede v průměrném hodnocení o 1,8 % (85,3 vs. 83,5). Jde vidět, jak moc vás zábavné putování Dana Přibáně a jeho party zaujalo.

Druhé místo slaví Česká televize se satirou Kosmo. Do výběru se dostala také reality show Tvoje tvář nebo streamácké novinky Luxus na talíři a Semestr. Pro čtenáře jeden malý bonus, i když advent ještě neskončil :-) Fruiko určitě jednou ze svých adventních hádanek upozornil i na Pět mrtvých psů, jelikož tento dříve zcela neznámý seriál top desítku uzavírá.

Nutno ale říct, že na rozdíl od předchozích kategorií tento filtr ukazuje širokou škálu hodnocení. Nad 80 % mají pouze čtyři seriály, Psi a Semestr se dokonce dostali pod 70 %, což už je spíše průměr.

Nejvíce hodnocené v roce 2016

Nyní přecházíme od kvality ke kvantitě. V této kategorii se skrývají seriály, které ve vás v tomto roce budily největší zvědavost. Na rozdíl od předchozí kategorie zde vaše hodnocení nemusí být nutně kladné, ale nejen dle nejlepšího hodnocení si člověk dělá obrázek, že…

Nejvíce hodnocení, konkrétně 960, od vás v roce 2016 získala ďábelská novinka Lucifer, přičemž kvalita jí vychází na 87 %. Vesměs ale žijete superhrdiny a fantasy. Shannara, Shadowhunters, GoT, Legendy a Arrow následují v nejvíce nových hodnoceních, všechny tyto seriály jich mají nad 580. Jedinou komedií je Big Bang s 569 hlasy.

V desítce je pět novinek, tedy úplně stejně jako loni. Jde vidět, že novinky vás stále baví, což je super, protože seriálová závislost se dá pouze zvětšovat :-D

Nejvíce hodnocené novinky v roce 2016

Pojďme se na novinky podívat podrobněji. Hned na začátek musíme zmínit 10. místo, minisérii The Night Manager. Jde totiž o seriál, který ve většině zdejších kategorií, kam by se potenciálně mohl kvalifikovat, obsadil nepopulární 11. příčku! Chudák… Ale tady mu to vyšlo alespoň na tu desítku, takže si na něj alespoň prostřednictvím nejvíce hodnocených novinek můžete vzpomenout. Získal 292 hlasů.

Žebříčku samozřejmě vévodí Lucifer, jeho necelou tisícovku už jsme zmiňovali. Do top 10 v rámci všech seriálů se spolu s ním probojovaly také Shannara (796), Shadowhunters (706), Legendy (673) a Stranger Things (567).

V druhé polovině nechybí podzimní Westworld, který si za pouhé dva měsíce dokázal nastřádat již 424 hodnocení! HBO očividně našla nástupce pro GoT, alespoň co se hypu týče. Celkově je tato desítka hrou kabelovek, pouze Lucifer a Legendy jsou z Velké pětky, jinak všechny seriály vysílají právě kabelovky (Manager je spoluprodukce Británie a USA).

Nejzvědavější diváci v roce 2016

Je samozřejmé, že nejvíce si do svých watchlistů přidáváte novinky. To dokazuje i naše desítka, kde najdeme pouze dva seriály, které neměly letos premiéru. Game of Thrones jste si přidali do watchlistu 1341× (5. místo) a The 100 1096× (9. místo).

Letos je to poměrně monotónní, Lucifer u vás vítězí na plné čáře. I zde slaví prvenství, a to s celkem 1819 přidáními do watchlistu. Shannara zaostává o nějakých 130 bodů (1684), Stranger Things slaví bronz s 1662 přidáními.

Poprvé v přehledu vítáme také cestování časem v podobě Timeless (1304× přidáno). Opět platí, že stále více a více podléháte kabelovkám a streamovacím službám, jejich seriály zde mají šestinásobné zastoupení.

Nejlákavější novinky roku 2016

Jelikož v předchozím žebříčku bylo osm novinek, v této kategorii nemáme téměř žádné změny. Deváté místo patří Shadowhunters, kteří se ještě dostali nad 1000 přidání do watchlistu (1024), desátá Frequency už má jen trojciferné číslo, i když těsně (970).

Dá se tedy říct, že kromě Westworldu jste byli v nové sezóně nejvíce natěšeni na Timeless, všechny ostatní seriály měly premiéru už na jaře nebo v létě.

Český watchlist

Opět přidáváme také českou kategorii, jelikož jsme pro vás v Novince pod lupou začali recenzovat také tyto kousky. Rádi bychom si mysleli, že právě díky nám se spousta seriálů do tohoto žebříčku dostala, ale neděláme si iluze, že byste si je nenašli v programu sami i bez nás :-)

Nejvícekrát si cestu do vašich watchlistů našlo Kosmo (354), které následuje Pustina (333) a Ohnivý kuře (325). Většina seriálů z této kategorie běží na našich stanicích. Čestnou výjimku tvoří desátý Semestr (165), který vysílá stream.cz.

Do seznamu se dostala také Tvoje tvář, kterou jste si zvolili za vítěze v našem druhém ročníku SerialZone Awards v kategorii český/slovenský seriál. Zde (nejvíc přidané do watchlistu) skončila na osmém místě, ale o pár kategorií výš (nejlepší hodnocení českých novinek) jí patří 5. příčka.

Nejzářivější budoucnost

Žebříček seriálů, které jste si nejvíce přidávali do Chci vidět, naplno ovládly novinky. Vítězem se stal překvapivě Timeless, který vás očividně láká, ale potřebujete se ujistit, že sledování skutečně bude stát za to. Do Chci vidět si ho letos přidalo 356 z vás.

Cestování časem je obecně trend nejen u novinek, ale také u vašeho zájmu. Kromě Timeless se v žebříčku nachází také Frequency, Time After Time a 11.22.63, u kterých jde o hlavní motiv.

Je zajímavé sledovat, jak obecně u vás mnohem větší zájem vzbuzují vážnější věci. Komedie abyste v celém článku hledali pomalu lupou, a když už, tak je to Big Bang nebo Modern Family, tedy opravdu staří veteráni. Jinak vše ostatní jsou temnější dramata, fantasy, superhrdinské věci a podobně, prostě takové, které ve vás vyvolají spíše napětí než smích.

Bonus: Jaké hity přinese rok 2017?

V poslední kategorii budeme věštit budoucnost. Podíváme se na seriály, které prozatím neměly premiéru, už nyní ale o nich máte velké povědomí a s napětím je očekáváte. Samozřejmě se nedá říct, že bychom tento seznam mohli porovnat s celoročními úspěchy za rok v článku, protože zatím nevíme, jaké novinky stanice objednají pro další sezónu od září. Minimálně se ale můžeme podívat na to, co bude žhavé v první polovině roku 2017, takže pokud hledáte novinky na vyzkoušení, určitě se mrkněte do odkazů, o co jde, protože z těchto seriálů dost možná vyrostou další hity.

Je super, že po rozpačitých reakcích na Lukea Cage jste nezahořkli a nezlomili jste hůl nad dalšími seriály v kombinaci Netflix/Marvel. Iron Fist vévodí žebříčku očekávaných novinek v roce 2017. Překvapivější je druhé místo, kde navzdory příšernému traileru a již jednomu zrušení a následnému vzkříšení sedí Emerald City, moderní zpracování slavného příběhu o čaroději ze země Oz.

A konečně tu máme i komedie! Powerless je sice komedie o (super)hrdinech, ale to nevadí, i tak to bereme. Desítku uzavírá The Mick, který bude mít premiéru již 1. ledna.

V seznamu nechybí ani další Chicago, spin-off Blacklistu, předělávka filmu a/nebo knihy Taken a Series of Unfortunate Events a komiksový Riverdale, který je zároveň poslední novinkou od The CW v této sezóně. První dvě ve sledovanosti moc neuspěly, uvidíme, jak na tom bude Riverdale.


Které seriály patří v letošním roce mezi vaše největší oblíbence? Které jste si zamilovali i přes to, že o ně není všeobecně velký zájem? A u koho si naopak myslíte, že si prvenství nebo jen umístění v dané kategorii nezaslouží?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře40zobraz všech 40 příspěvků
Squerago

Squerago

bude nekdy hodnoceni uzivatelu na SZ ?
před 7 roky
ragelly

ragelly

Jako rozdávání procent lidem podle oblíbenosti? :D Asi ne :D
před 7 roky
Vachisek

Vachisek

Lucifera čeká 10 sérií. Za 9 let budeme řešit můj tip zatím. :D
před 7 roky
Další články k tématu