27. 7. 2020

Top 5 velkých seriálových výročí srpna 2020

Top 5 velkých seriálových výročí srpna 2020

Srpen bývá posledním měsícem klidu, než v září vypukne haló okolo nové sezóny. I přesto se však čas od času najdou v seznamu kousky, které začínají o pár týdnů dříve než konkurence, a které se dokážou nakonec nezapomenutelně zapsat do seriálového světa. Z druhé strany pak v srpnu míváme poměrně dost finálí, kdy se loučí seriály vysílané přes léto.

Každý měsíc pro vás připravíme žebříček největších seriálových výročí, která budeme oslavovat. Může jít o seriály, které se před lety začaly vysílat, nebo také o výročí od doby jejich konce. Rubrika je vytvořená podobně jako vašich oblíbených 5 nejočekávanějších seriálů měsíce – najdete zde tedy žebříček pěti velkých výročí s kratším povídáním, a v druhé polovině článku pak kompletní seznam výročí od začátku a výročí od konce našich milovaných seriálů.

Doufáme, že tímto článkem na vás dolehne nostalgie a že si jeho prostřednictvím vyčleníte chvilku na to, abyste si minimálně pustili oblíbené díly nebo alespoň krátká videa na Youtube, v tom časově náročnějším případě vás pak plánujeme navnadit rovnou na opáčkový maraton, protože moc dobře víme, jak moc nesnášíte, když tohle děláme! :-)

Co se týče samotného výběru, seriálových začátků a konců bylo samozřejmě více. Aby však spodní souhrnné seznamy nebyly tak přehlcené např. jednosezónními nebo neznámými věcmi, snažila jsem se vybírat jen ty seriály, které běžely delší dobu, nebo které jsou ve všeobecně větším povědomí. U začátků mi pětileté výročí přijde docela málo – spousta seriálů se pěti řad dočká, takže u začátků dávám hranici minimálně deset let. Pět let od konce už mi naopak přijde, že by se mělo připomenout, protože si kolikrát ani neuvědomujeme, že už je to tak dlouho od doby, co jsme se s daným seriálem rozloučili.

5

Weeds (Tráva)

Vysílání

2005–2012 na Showtime

Výročí

15 let od premiéry

Seriál

Seriál od tvůrkyně, která má na svědomí také Orange Is the New Black. Jenji Kohan představila na Showtime v roce 2005 komedii, která je takovou ženskou variací na Breaking Bad – v hlavní roli je matka, která se snaží zabezpečit rodinu a rozhodne si vydělávat prodejem marihuany. Seriál se rychle stal velkým hitem a na obrazovce strávil skvělých osm let. Pro Mary-Louise Parker to byla jedna z prvních hlavních televizních rolí a ta, která jí zajistila jméno a kariéru v televizním průmyslu. Seriál slavil úspěchy nejen u fanoušků, ale také u kritiků. Pravidelně získával nominace na Emmy a Glóby a Mary-Louise dokonce Glóbus za hlavní roli jednou vyhrála..
4

Queer As Folk

Vysílání

2000–2005 na Showtime

Výročí

15 let od odvysílání finále

Seriál

V srpnu to bude 15 let od doby, kdy se s námi rozloučil po pěti sériích posledními rytmickými údery basů v Babylonu seriál Queer as Folk. Kabelovka Showtime ho převzala od Britů, kteří příběh o partě kamarádů, kteří jsou jen tak mimochodem gayové, představili ještě o rok dříve. Nutno však říct, že americká verze sklidila po celém světě daleko větší úspěch a proslavila své hvězdy. Tvůrci to přitom od začátku neměli lehké. Na casting se totiž tolika uchazečům nechtělo, herci se báli, jak na ně budou diváci a fanoušci pohlížet, až je uvidí v takto odvážném projektu, zvlášť na kabelovce Showtime, která se odvážných a explicitních scén rozhodně nebojí. Gale Harold se nakonec nechal přemluvit a dobře udělal. Jeho Brian se stal nezapomenutelnou postavou a vzorem pro tisíce diváků, především díky proměně, kterou si v průběhu seriálu prošel. I když už je to 15 let od konce seriálu, je Queer As Folk více aktuální než kdy dřív a dokazuje, že LGBTQ+ postavy můžou spolehlivě utáhnout hlavní role, či dokonce všechny role ve kvalitním, zábavném a nezapomenutelném díle plném emocí, které vezmou za srdce i příslušníky opačné orientace.
3

Six Feet Under (Odpočívej v pokoji)

Vysílání

2001–2005 na HBO

Výročí

15 let od odvysílání finále

Seriál

Od Showtime plynule přecházíme k HBO. Další kabelovka, která se nebojí odvážných témat, pro diváky před 15 lety připravila jedno z nejlepších seriálových finálí všech dob. Seriál o rodině, která se živí v pohřebním průmyslu, se vysílal pět let a na první pohled zaujal hvězdným obsazením. Jedinečný formát týden co týden lákal k obrazovkám rekordní počet diváků, kteří si postupně Fisherovic rodinku zamilovali. Pro tvůrce Alana Balla šlo o první velký seriálový projekt, u kterého naplno ukázal své kvality, aby o pár let později mohl na stejné stanici naservírovat na stříbrném podnose True Blood. Seriál odstartoval kariéru velké hrstce herců, mezi nimiž nechyběl ani Michael C. Hall, který se poté stal nezapomenutelným sériovým vrahem Dexterem.
2

Hannibal

Vysílání

2013–2015 na NBC

Výročí

5 let od odvysílání finále

Seriál

Čas letí jako voda. Jako by to bylo před rokem, co stanice NBC po třech sériích zrušila své mistrovské dílo Hannibal. Znáte to, na ty nejlepší seriály prostě nikdo nekouká, protože to není jen nenáročná oddychovka, u které se nemusí přemýšlet. U Hannibala jste přemýšlet museli od začátku do konce, a pravděpodobně to diváky moc bolelo, takže se rozhodli seriál vzdát. Je to ale škoda, protože nové seriálové převyprávění o slavném psychiatrovi, který si ve volných chvílích zabíjí oběti a dává si je na gril, a ještě stíhá terorizovat Willa Grahama, který mu je na stopě, rozhodně stojí za to. Seriál zaujme všemi svými prvky. Nabízí neokoukanou a inovativní vizuální stránku, kterou doplňuje silný scénář a výborné herecké výkony v čele s Madsem Mikkelsenem. Před začátkem vysílání spousta fanoušků hannibalovských filmů měla strach, jak se se slavnou rolí vypořádá kdokoliv jiný než Anthony Hopkins, ovšem Mikkelsen rychle dokázal, že je stejně skvělý Hannibal jako jeho slavný předchůdce. I když se seriál rozloučil již před pěti lety, naděje na pokračování stále žije. Seriál nedávno zařadil do své knihovny Netflix a tvůrce Bryan Fuller se opakovaně nechával slyšet, že by rád v příběhu pokračoval, pokud mu to situace umožní. Přesun na Netflix by mohl zažehnout nové rozhovory, nezbývá než čekat.
1

Prison Break (Útěk z vězení)

Vysílání

2005–2009, 2017 na Foxu

Výročí

15 let od premiéry

Seriál

V srpnu to bude 15 let od doby, kdy se na televizních obrazovkách poprvé představil seriál Útěk z vězení. Dokážete to pochopit, že už je to tak neskutečně dlouhá doba?! Stanice Fox vytvořila inovativní napínavé konspirační drama, ve kterém chytré a zábavné postavy se zcela rozdílnými povahami zasadila do jednoho omezeného prostoru federální věznice. Od začátku bylo jasné, že téma plánování útěku z vězení se nedá natahovat do nekonečna. I když by mohlo jít o skvělou jednosériovou záležitosti, úspěch novinky v sezóně 2005/06 donutil šéfy stanice, aby seriál prodloužila pro druhou řadu. Prison Break se nakonec dočkal čtyř sérií a vrátil se v roce 2017 ve formě minisérie, prostřednictvím které si fanoušci mohli připomenout své oblíbené postavy. Seriál si získal fanoušky po celém světě a náš kraj není výjimkou. I když se názory na kolísající kvalitu sérií různí, téměř všichni se shodují v tom, že první série patří k tomu nejlepšímu, co kdy v televizním průmyslu vzniklo.

Přehled pro srpen 2020

Výročí začátků seriálů

[30 let] Drop the Dead Donkey (1990–1998)
[20 let] Shaka Laka Boom Boom (2000–2004)
[20 let] Down to Earth (2000–2005)
[20 let] Dora the Explorer (Dora průzkumnice) (2000–2014)
[15 let] Weeds (Tráva) (2005–2012)
[15 let] VyVolení (2005–????)
[15 let] The Girls Next Door (Děvčata od vedle) (2005–2010)
[15 let] Rome (Řím) (2005–2007)
[15 let] Prison Break (Útěk z vězení) (2005–2017)
[15 let] It's Always Sunny in Philadelphia (2005–????)
[10 let] The Great British Bake Off (2010–????)
[10 let] Melissa & Joey (Melissa a Joey) (2010–2015)
[10 let] Jack Taylor (2010–2016)
[10 let] Česko Slovensko má talent (2010–????)

Výročí konců seriálů

[55 let] The Third Man (Třetí muž) (1959–1965)
[45 let] Death Valley Days (1952–1975)
[40 let] The Cuckoo Waltz (1975–1980)
[35 let] Fat Albert and the Cosby Kids (1972–1985)
[35 let] Battle of the Planets (1978–1985)
[15 let] Six Feet Under (Odpočívej v pokoji) (2001–2005)
[15 let] Queer as Folk (2000–2005)
[15 let] Henry's World (1999–2005)
[10 let] Mistresses (Milenky) (2008–2010)
[5 let] Melissa & Joey (Melissa a Joey) (2010–2015)
[5 let] Hannibal (2013–2015)
[5 let] Falling Skies (2011–2015)
[5 let] Defiance (2013–2015)

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
andromache

andromache

Však počkej na velká výročí září :D :D. To bude komentů :D.
před 3 roky
IrmaVep

IrmaVep

Mno, bez mučení přiznávám, že jsem zprvu ani nesjela na článek, pač jsem okamžitě ztratila zájem, když se...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Jinak já z toho výběru viděla QaF, Six Feet Under, Hannibala i Prison Break. Kromě Hannibala jsem...
před 3 roky
Další články k tématu