28. 6. 2020

Top 5 velkých seriálových výročí července 2020

Top 5 velkých seriálových výročí července 2020

Po velmi náročném studijním jaru studentům začínají letní prázdniny! Proto i dnešní vydání seriálových výročí bude zahrnovat převážně letní kousky, se kterými jsme v minulosti trávili prosluněné dny volna. A věříme, že v dnešním seznamu už si najdete některé kousky, které jste viděli a na které ani po letech nedáte dopustit.

Každý měsíc pro vás připravíme žebříček největších seriálových výročí, která budeme oslavovat. Může jít o seriály, které se před lety začaly vysílat, nebo také o výročí od doby jejich konce. Rubrika je vytvořená podobně jako vašich oblíbených 5 nejočekávanějších seriálů měsíce – najdete zde tedy žebříček pěti velkých výročí s kratším povídáním, a v druhé polovině článku pak kompletní seznam výročí od začátku a výročí od konce našich milovaných seriálů.

Doufáme, že tímto článkem na vás dolehne nostalgie a že si jeho prostřednictvím vyčleníte chvilku na to, abyste si minimálně pustili oblíbené díly nebo alespoň krátká videa na Youtube, v tom časově náročnějším případě vás pak plánujeme navnadit rovnou na opáčkový maraton, protože moc dobře víme, jak moc nesnášíte, když tohle děláme! :-)

Co se týče samotného výběru, seriálových začátků a konců bylo samozřejmě více. Aby však spodní souhrnné seznamy nebyly tak přehlcené např. jednosezónními nebo neznámými věcmi, snažila jsem se vybírat jen ty seriály, které běžely delší dobu, nebo které jsou ve všeobecně větším povědomí. U začátků mi pětileté výročí přijde docela málo – spousta seriálů se pěti řad dočká, takže u začátků dávám hranici minimálně deset let. Pět let od konce už mi naopak přijde, že by se mělo připomenout, protože si kolikrát ani neuvědomujeme, že už je to tak dlouho od doby, co jsme se s daným seriálem rozloučili.

5

Big Brother

Vysílání

2000-??? na CBS

Výročí

20 let od premiéry

Seriál

Vedle Survivora je Big Brother další velká realitka stanice CBS, která se vysílá přes léto posledních dvacet let a stále diváky baví. Nejde o žádný světoborný počin – skupinka lidí je odříznutá od světa a snaží se zůstat ve hře a bavit publikum. V letním období mimo hlavní sezónu jde o skvělou výplň dlouhých dnů, u které nemusíte přemýšlet a dokonale se zabavíte. I Česko se konceptem inspirovalo, když před lety vytvořilo úspěšné série reality show Vyvolení, která funguje na podobném principu. Big Brother svou soustavně vysokou sledovaností dokazuje, že realitky vládnou světem a jsou v podstatě téměř jedinou konstantou v televizi. Seriály se střídají jako ponožky, ale realitky s námi zůstávají navždy.
4

Freaks and Geeks (Machři a šprti)

Vysílání

1999–2000 na NBC

Výročí

20 let od odvysílání finále

Seriál

Machři a šprti. Nedoceněný seriál, který si diváci našli až po letech a mnozí dodnes litují, že se dočkal pouze jediné série. Komediální drama skončilo před dvaceti lety, ale i v dnešní době se v něm dá najít spousta aktuálních témat, které mladí dospívající lidé musí dnes a denně řešit doma i ve škole. Rozhodně jde o kousek, který by neměl ujít pozornosti seriálových fanoušků. Ostatně o tom svědčí i naše „historická lupa“:, resp. komentáře u článku od vás všech, kteří se za seriál postavíte odhodlaně vždy, když to potřebuje. A dnes známé obsazení v čele se Sweetsem z Bones, Judy z Dead to Me, Vincentem/Frankiem z Deuce a samozřejmě s Marshallem z HIMYM je jen třešničkou na dortu. Hvězd zde najdete mnohem víc, nechybí ani Busy Philipps nebo Seth Rogen – všichni o dvacet let mladší a většinou před dobou své největší slávy.
3

Haven (Městečko Haven)

Vysílání

2010–2015 na Syfy

Výročí

10 let od premiéry

Seriál

Deset let od svého startu slaví Městečko Haven. O tom, že na něj stále nezapomínáte, svědčí i jeho velmi pěkné umístění na 50. příčce v naší první anketě. Stephen King patří mezi oblíbené knižní autory, jeho dílo se už nesčetněkrát stalo předlohou pro seriálová a filmová zpracování. Haven od Syfy patří bezesporu k těm vydařenějším a oblíbenějším. Éra, která na Syfy dala vzniknout mimo jiné i tomuto seriálu, patří na stanici k těm nejlepším, ne-li nejlepší ze všech. Haven je toho důkazem. Seriálu nechybí sympatické postavy, svižný napínavý děj, který si udrží vaši pozornost, a chytré dialogy se špetkou vtipu, které vás donutí všechny postavy mít v oblibě. A navíc všichni víme, že dobrých a zábavných sci-fi kousků nikdy není dost.
2

Rizzoli & Isles (Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně)

Vysílání

2010–2016 na TNT

Výročí

10 let od premiéry

Seriál

Stejně jako Haven (i jako seriál na první příčce), i Rizzoli & Isles v červenci oslaví deset let od preméry. Kabelovka TNT má svá nejlepší seriálová léta dávno za sebou a rozhodně se dá říct, že i zde tento kousek patří do zlaté éry. Jestli si myslíte, že jde jen o další z řady nekonečných kriminálek, které jsou pořád na jedno kopyto, tak se nenechte mýlit. Tomuto seriálu nechybí vtip, akce i silné ženské hrdinky, které si zamilujete na první dobrou. Kombinace policejního a lékařského (pitevního) odvětví seriál trošku připodobňuje k dalšímu povedenému kousku Body of Proof, ovšem Rizzoli & Isles si zaručeně s jiným seriálem nikdy nespletete. Sedm úspěšných sérií mluví za vše.
1

Sherlock

Vysílání

2010-???? na BBC

Výročí

10 let od premiéry

Seriál

Na který jiný seriál jste ochotni čekat roky a roky podobně, jako čekáte na Vichry zimy? První místo nemůže patřit nikomu jinému, než našemu oblíbenému detektivovi. Věřili byste tomu, že už je to deset let, co se Sherlock fanouškům poprvé představil na stanici BBC? Za uplynulou dekádu stihl natočit celých 14 epizod, wow! :-) Ale zase to čekání za to stojí. Osud seriálu je nyní ve hvězdách, z herců se staly světové hvězdy, které nemají tolik času se k Sherlockovi pravidelně vracet. Oficiálně zrušený sice není, ale nečekejte, že by se další díly mohly odvysílat v dohledné době. Zatím se o nich totiž ani nemluví. Každopádně i tak Sherlock patří díky poutavému zpracování a mimořádným hereckým výkonům hlavní dvojice mezi nejúspěšnější seriály posledních let. Jsme rozhodně zvědaví, jak si poradí s konkurencí v aktuálně probíhající anketě, kde soutěží proti 99 konkurentům. Dokáže se postavit na stupínky vítězů, nebo odejde s prázdnou?

Přehled pro červenec 2020

Výročí začátků seriálů

[65 let] Dixon of Dock Green (1955–1976)
[55 let] Till Death Us Do Part (1965–1975)
[45 let] Ryan's Hope (1975–1989)
[30 let] Klíče od pevnosti Boyard (1990 – )
[30 let] Northern Exposure (Zapadákov) (1990–1995)
[30 let] Dream On (1990–1996)
[25 let] Barbara (1995–2003)
[20 let] Big Brother (2000–????)
[15 let] So You Think You Can Dance (Umíte tančit?) (2005–????)
[15 let] Coast (2005–2015)
[10 let] The Glades (Slunečno, místy vraždy) (2010–2013)
[10 let] Sherlock (2010–????)
[10 let] Rizzoli & Isles (Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně) (2010–2016)
[10 let] Masterchef (2010–????)
[10 let] Haven (Městečko Haven) (2010–2015)
[10 let] Covert Affairs (V utajení) (2010–2014)

Výročí konců seriálů

[35 let] Alice (1976–1985)
[25 let] Northern Exposure (Zapadákov) (1990–1995)
[25 let] Dragon Ball Z (1989–1995)
[20 let] Profiler (Případ pro Sam) (1996–2000)
[20 let] Kenan & Kel (1996–2000)
[20 let] Freaks and Geeks (Machři a šprti) (1999–2000)
[20 let] Flipper (Delfín Flip) (1995–2000)
[5 let] Rookie Blue (Policejní bažanti) (2010–2015)
[5 let] My Mad Fat Diary (2013–2015)
[5 let] Degrassi: The Next Generation (2001–2015)

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
andromache

andromache

/rýp/ Linda Cardellini je spíš než Judy z Dead to me, Sam Taggart z ER /rýp/ :D. Ale jinak na...
před 3 roky
Tulrika

Tulrika

Znám jen Sherlocka. Chvíli jsem se snažila koukat na Rizolli & Isles, ale nějak mě to nebavilo.
před 3 roky
Flyer.nick

Flyer.nick

Jen teda VyVolené nevytvořili Češi, ale Maďaři 😉 Češi od nich pak koupili licenci. (Asi to víš, jen...
před 3 roky
Další články k tématu