27. 8. 2020

Top 5+5 velkých seriálových výročí září 2020

Top 5+5 velkých seriálových výročí září 2020

Září. Začátek sezóny, největší provoz. Dnešní článek je skutečně nabitý. Bylo v podstatě nemožné vybrat pět seriálů, které si z toho sáhodlouhého seznamu zaslouží vyzdvihnout. Proto přichází speciální vydání 5+5. A upřímně? Dalo by se vybrat klidně i patnáct, nebo dokonce i dvacet kousků, které by si zmínku zasloužily. Takto ale musíme pouze říct, ať se mrknete i na seznam v závěru článku, jestli se v něm náhodou nenachází nějaké další vaše oblíbené seriálové kousky, které v září budou slavit kulaté či půlkulaté výročí svého začátku či konce.

Každý měsíc pro vás připravíme žebříček největších seriálových výročí, která budeme oslavovat. Může jít o seriály, které se před lety začaly vysílat, nebo také o výročí od doby jejich konce. Rubrika je vytvořená podobně jako vašich oblíbených 5 nejočekávanějších seriálů měsíce – najdete zde tedy žebříček pěti velkých výročí s kratším povídáním, a v druhé polovině článku pak kompletní seznam výročí od začátku a výročí od konce našich milovaných seriálů.

Doufáme, že tímto článkem na vás dolehne nostalgie a že si jeho prostřednictvím vyčleníte chvilku na to, abyste si minimálně pustili oblíbené díly nebo alespoň krátká videa na Youtube, v tom časově náročnějším případě vás pak plánujeme navnadit rovnou na opáčkový maraton, protože moc dobře víme, jak moc nesnášíte, když tohle děláme! :-)

Co se týče samotného výběru, seriálových začátků a konců bylo samozřejmě více. Aby však spodní souhrnné seznamy nebyly tak přehlcené např. jednosezónními nebo neznámými věcmi, snažila jsem se vybírat jen ty seriály, které běžely delší dobu, nebo které jsou ve všeobecně větším povědomí. U začátků mi pětileté výročí přijde docela málo – spousta seriálů se pěti řad dočká, takže u začátků dávám hranici minimálně deset let. Pět let od konce už mi naopak přijde, že by se mělo připomenout, protože si kolikrát ani neuvědomujeme, že už je to tak dlouho od doby, co jsme se s daným seriálem rozloučili.

10

Gunsmoke

Vysílání

1955–1975 na CBS

Výročí

65 let od premiéry

Seriál

Ačkoliv se většina seriálových fanoušků současné aktivní mladé generace k tomuto historickému kousku již pravděpodobně nikdy nedostane, pro jeho velkou úlohu v televizní historii ho prostě nelze nezmínit. Seriál se vysílal v letech 1955–1975, bylo natočeno 20 sérií s celkem 635 epizodami. Až do září 2019 si tento western držel televizní rekord nejdéle běžícího hraného seriálu vysílaného v primetime (hlavním vysílacím čase). Až v roce 2019 ho překonala kriminálka Law and Order: SVU, která tehdy vstoupila do své 21. sezóny. Seriálu předcházela rádiová verze, která v rádiu běžela od roku 1952.
9

Fresh Prince of Bel-Air

Vysílání

1990–1996 na NBC

Výročí

30 let od premiéry

Seriál

V září to bude již třicet let od doby, kdy se na stanici NBC poprvé představil sitcom Fresh Prince of Bel-Air. Will Smith si střihnul hlavní roli v nezapomenutelném seriálu, který nesázel pouze na vtipné situace a hlášky, ale nebál se ukázat také vážnější stránku některých společenských témat. Celkem bylo natočeno šest sérií a 148 epizod. V letošním roce (2020) bylo oznámeno, že Will Smith vyvíjí dramatickou verzi tohoto seriálu. Spolupracuje na ní se scenáristou a režisérem Morganem Cooperem, který v roce 2019 představil na YouTube trailer Bel-Air, jenž ukázal seriál v temnějším dramatickém duchu. Potenciální nový seriál prozatím nemá přiřazenou stanici, ale podle dostupných informací o něj mají zájem streameři Netflix, Peacock i HBO Max.
8

JAG

Vysílání

1995–2005 na CBS

Výročí

25 let od premiéry

Seriál

Věděli jste, že seriál JAG byl téměř zrušen již po první sérii? Vlastně ne téměř, ale totálně. První řada, která měla premiéru již před 25 lety, se vysílala na stanici NBC. Ta se rozhodla novinku po první sérii zrušit, ovšem rychle zasáhla konkurenční stanice CBS, která si JAGa vzala pod svá ochranná křídla. A zbytek je již historie. Většina z vás jistě ví, že tento seriál patří k pilířům právnických kriminálek. Představil nezapomenutelné postavy v čele s Harmem Rabbem, Mac, Buddem či admirálem A.J. Chegwiddenem. Vydržel na obrazovce dekádu, vzniklo deset sérií a 227 epizod. A co víc, JAG se stal prvním (hlavním) seriálem z rozsáhlého krimi univerza, které si stanice CBS na své platformě vytvořila. Právě z tohoto původního seriálu totiž vznikl spin-off NCIS (Námořní vyšetřovací služba) a jeho další odnože. Schválně – věděli jste, že NCIS není původní seriál, ale že vychází právě z JAGa? Známí hrdinové se v průběhu let vraceli na scénu, a to především v NCIS: Los Angeles (Námořní vyšetřovací služba L. A.).
7

Hawaii Five-0

Vysílání

2010–2020 na CBS

Výročí

10 let od premiéry

Seriál

Ani se to nezdá, že je tomu již 10 let, co se seriál představil. Ještě letos jsme totiž mohli sledovat jeho nové epizody, s nimiž se s námi na začátku dubna rozloučil. Řeč je samozřejmě o exotické kriminálce Hawaii Five-0, která letos slaví deset let od své premiéry. Stanice CBS seriál neočekávaně zrušila letos na jaře, celkem tedy vzniklo deset sérií a 240 epizod. Hawaii Five-0 je důkazem toho, že ne všechny seriálové rebooty jsou zbytečné a nepovedené. Tento seriálový kousek se inspiroval původním seriálem Hawaii Five-O, který se vysílal od roku 1968 a běžel dvanáct let. Nový Havaj se stal také základem pro rozšiřující se seriálové univerzum, do kterého spadají také seriály MacGyver a Magnum P.I.. Havaj navíc měl i jeden crossover s NCIS: LA! Po JAGovi a Havaji to skoro vypadá, že v televizi jsou všechny seriály nějakým způsobem propojené :-) Hlavní roli ztvárnil herec Alex O'Loughlin, který zde vytvořil nezapomenutelné bromance duo se svým kolegou Scottem Caanem.
6

Bones (Sběratelé kostí)

Vysílání

2005–2017 na Foxu

Výročí

15 let od premiéry

Seriál

Kůstky, kosti, kostičky. V září to bude již patnáct let, co se na stanici Fox poprvé představilo duo vyšetřovatelů krimi případů. Booth a Kůstka se stali stálou součástí milionů domácností po celém světě. Herec David Boreanaz zde našel další velkou roli, která následovala po jeho upírských letech v seriálech Buffy a Angel. Oproti tomu pro jeho kolegyni Emily Deschanel byla Kůstka první velkou televizní rolí, kterou herečka dosud nenahradila. Seriál se dočkal 12 řad a 246 epizod a stal se nejdéle běžícím hodinovým dramatem z produkce studia 20th Century Fox TV. Jde o jednu z prvních kriminálek tohoto tisíciletí, která se skutečně dokázala prosadit po celém světě a přinesla pracovně-romantický vztah dvou hlavních vyšetřovatelů a otázku Will they / Won't they. Ani tento seriál nestojí jako samostatná jednotka. V roce 2012 stanice Fox představila spin-off s názvem The Finder (Šestej smysl), který však neslavil podobné úspěchy a byl zrušen po 13 epizodách.
5

Criminal Minds (Myšlenky zločince)

Vysílání

2005–2020 na CBS

Výročí

15 let od premiéry

Seriál

Další seriál, se kterým jsme se rozloučili až v letošním roce. Posledních patnáct let se na stanici CBS vysílala kriminálka, na kterou mnoho diváků nemá žaludek. Závažná témata ještě umocňuje to, že se vyšetřovatelé snaží pochopit myšlení a chování vrahů a dalších predátorů. Za patnáct let (celkem vzniklo 324 epizod) se v seriálu vystřídala řada známých tváří. Mandy Patinkin, Thomas Gibson, Paget Brewster nebo A.J. Cook. Asi nikoho už nepřekvapí, že také na značce Criminal Minds se stanice rozodla těžit. V roce 2011 měl premiéru první spin-off s názvem Criminal Minds: Suspect Behavior (Myšlenky zločince: Chování podezřelých). V roce 2015 pak vznikl druý spin-off Criminal Minds: Beyond Borders (Myšlenky zločince: Za hranicemi). Ani z jednoho z nich se však nový hit nestal. V roce 2017 pak vznikla také korejská verze Keurimineol Maindeu (Criminal Minds).
4

MacGyver

Vysílání

1985–1992 na ABC

Výročí

35 let od premiéry

Seriál

Kdo by neznal starého dobrého MacGyvera. Ještě než se stal nezapomenutelným Jackem O'Neillem ve Stargate SG-1 (Hvězdná brána), ztvárnil Richard Dean Anderson hlavní roli neohroženého MacGyvera, který se dokáže dostat z jakkoliv svízelné situace použitím věcí, které najde ve své blízkosti. Věříte tomu, že seriál měl premiéru před 35 lety? To ještě většina z nás ani nebyla na světě! Přesto se k němu fanoušci i po tolika letech stále s radostí vrací. A pokud raději zůstáváte u současných seriálů, nemusíte chodit daleko. Od roku 2016 se totiž na CBS vysílá nový MacGyver, který má úspěšně našlápnuto k dlouhým létům v televizi a mnoha dalším sériím.
3

How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku)

Vysílání

2005–2014 na Foxu

Výročí

15 let od premiéry

Seriál

Spousta lidí tuto partičku označuje za kopii původních Přátel. Nicméně během svých devíti let ve vysílání se sitcom HIMYM dokázal postavit na vlastní nohy. Mnoho hlášek zlidovělo, série facek bavila dlouhá léta… a co si budeme nalhávat, baví dodnes. Barney je ultimátní sukničkář, kam se hrabe Joey. Suit Up a High Five se neodmyslitelně pojí právě s tímto seriálem. Jak jinak ještě Matku shrnout? No přece LEGEN… wait for it… DARY! Především první série patří k tomu nejlepšímu, co v sitcomovém světě za poslední roky vzniklo. Názory na závěrečnou řadu se různí, názory na finále jsou vesměs totožné – tohle si seriál a jeho hrdinové nezasloužili. I tak ale HIMYM patří mezi nezapomenutelné sitcomy a často se dostává do střetu s Friends a Big Bangem v anketách o nejoblíbenější sitcom.
2

Xena the Warrior Princess

Vysílání

1995–2001 v syndikaci

Výročí

25 let od premiéry

Seriál

To by bylo nářků, kdyby se Xena neobjevila v dnešním článku! 😅 Ale ne, samozřejmě musíme vyzdvihnout tento kulturní fenomén, který v září oslaví 25 let od své premiéry. Xena je jeden z mála seriálů, který neměl žádnou vlastní pevnou stanici. Vznikal v syndikaci, Xena se stala dalším seriálem z univerza, které představil Hercules: The Legendary Journeys (Herkules). Kdo by neznal úvodní intro Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinku… Bezpochyby nejslavnější, dá se říct i ikonická role herečky Lucy Lawless jí vynesla celosvětovou slávu. Do dnešního dne se Xena aktivně vyskytuje ve fanouškovských výtvorech fan fiction. V roce 2015 se dokonce objevila zpráva, že se chystá reboot (psali jsme i my), ovšem v roce 2017 stanice NBC oznámila, že plány na reboot ruší.
1

Supernatural (Lovci duchů)

Vysílání

2005–2020 na The CW

Výročí

15 let od premiéry

Seriál

V září to bude patnáct let, co se tehdy ještě na stanici The WB představili bratři Winchesterové, kteří se po zmizení svého otce vydali napříč Amerikou ve snaze ho najít.. a ve volném čase se rozhodli zabít nějakého toho démona. Zvedněte ruku – kdo z vás se seriálem vyrostl? Kdyby vše šlo podle plánu, už by tato zmínka byla hořkosladkým připomenutím patnáctiletého běhu seriálu, který byl zakončený oplakaným finále. Bohužel, doba je, jaká je, takže slavíme patnáctileté výročí dřív, než jsme se stihli se seriálem rozloučit. Za ty roky jsme si prošli spoustou témat, krizí, zabili nespočet démonů, najeli tisíce kilometrů, hádali se, usmiřovali, smáli se, brečeli… a kluky jsme si naprosto zamilovali. Když už nic, alespoň se můžeme těšit na závěrečných sedm epizod a finále, na které trpělivě čekáme nejen my, ale i sami herci a tvůrci. Doufejme, že se dočkáme ještě nějakých těch meta narážek a hlášek, které dělají Supernatural tak ikonickým seriálem.

Přehled pro září 2020

Výročí začátků seriálů

[70 let] Danger (1950–1955)
[70 let] The Cisco Kid (1950–1956)
[65 let] Gunsmoke (1955–1975)
[65 let] The Life and Legend of Wyatt Earp (1955–1961)
[65 let] Cheyenne (1955–1963)
[60 let] The Flintstones (Flintstoneovi) (1960–1966)
[60 let] Davey and Goliath (1960–1975)
[60 let] Danger Man (1960–1968)
[60 let] My Three Sons (1960–1972)
[60 let] Bootsie and Snudge (1960–1974)
[55 let] I Dream of Jeannie (Sním o Jeannie) (1965–1970)
[55 let] The Wild Wild West (The Wild Wild West ) (1965–1969)
[55 let] The F.B.I. (1965–1974)
[55 let] The Dean Martin Comedy Hour (1965–1974)
[55 let] Hogan's Heroes (1965–1971)
[55 let] Get Smart (Agent Smart) (1965–1970)
[50 let] The Odd Couple (1970–1975)
[50 let] The Mary Tyler Moore Show (1970–1977)
[50 let] McCloud (1970–1977)
[45 let] Angels (1975–1983)
[35 let] The Twilight Zone (1985–1989)
[35 let] The Golden Girls (1985–1992)
[35 let] The Equalizer (1985–1989)
[35 let] MacGyver (1985–1992)
[35 let] It's Punky Brewster (1985–1986)
[35 let] Alfred Hitchcock Presents (Příběhy Alfreda Hitchcocka) (1985–1989)
[30 let] The Fresh Prince of Bel-Air (Fresh Prince) (1990–1996)
[30 let] Law & Order (Zákon a pořádek) (1990–2010)
[30 let] Captain Planet and the Planeteers (Captain Planet) (1990–1996)
[25 let] Xena: Warrior Princess (Xena) (1995–2001)
[25 let] The Drew Carey Show (Kancelářská krysa) (1995–2004)
[25 let] JAG (1995–2005)
[25 let] Hang Time (Dobrá trefa) (1995–2000)
[25 let] Caroline in the City (1995–1999)
[20 let] My Family (Moje rodina) (2000–2011)
[20 let] Girlfriends (2000–2008)
[15 let] Výměna manželek (2005–????)
[15 let] Ulice (2005–????)
[15 let] Supernatural (Lovci duchů) (2005–2020)
[15 let] Ordinace v růžové zahradě (2005–2007)
[15 let] My Name Is Earl (Jmenuju se Earl) (2005–2009)
[15 let] How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku) (2005–2014)
[15 let] Ghost Whisperer (Posel ztracených duší) (2005–2010)
[15 let] Criminal Minds (Myšlenky zločince) (2005–2020)
[15 let] Bones (Sběratelé kostí) (2005–2017)
[10 let] Raising Hope (Vychovávat Hope) (2010–2014)
[10 let] Nikita (2010–2013)
[10 let] Malá farma (2010–????)
[10 let] Lost Girl (Dívka odjinud) (2010–2015)
[10 let] Law & Order: Los Angeles (Zákon a pořádek: Los Angeles) (2010–2011)
[10 let] Hawaii Five-0 (Hawaii 5–0) (2010–2020)
[10 let] Downton Abbey (Panství Downton) (2010–2015)
[10 let] Boardwalk Empire (Impérium – Mafie v Atlantic City) (2010–2014)
[10 let] Blue Bloods (Spravedlnost v krvi) (2010–????)

Výročí konců seriálů

[55 let] Armchair Mystery Theatre (1960–1965)
[40 let] The Pink Panther Show Show (1969–1980)
[40 let] Barnaby Jones (1973–1980)
[10 let] Heartbeat (1992–2010)
[10 let] As the World Turns (1956–2010)
[5 let] Under the Dome (Pod kupolí) (2013–2015)
[5 let] CSI: Crime Scene Investigation (Kriminálka Las Vegas) (2000–2015)

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře36zobraz všech 36 příspěvků
Yellow

Yellow

Vyřídím, je to jeden z mála seriálů, na který je vyloženě alergická. Já to od ní občas chytila,...
před 3 roky
andromache

andromache

Aha, do školky... Tím se to vysvětluje :D. To jsi minimálně o deset let mladší než já :D. Mě to...
před 3 roky
Yellow

Yellow

Ano, řekla bych těch 10 let (23 let věk můj), ale Xena jela nějak průběžně furt, když tolik nefičelo...
před 3 roky
Další články k tématu