27. 11. 2012

Dočkáme se nového STAR TREK seriálu?

Dočkáme! Ale ne hned.

Rok 2009 zůstane (ať už pozitivně nebo negativně, jak kdo chce) zapsaný v myslích trekkies. Tento rok totiž do kin vtrhl film Star Trek, a zrestartoval celou sci-fi sérii. Jak si postupně podmaňoval peníze v kapsách diváků, začal se připravovat druhý díl. A diváci se logicky začali ptát: Bude další seriál?

Abychom na tuto otázku odpovědět, musíme si udělat malou rekapitulaci. V roce 2005 skončil víceméně úspěšný seriál Enterprise. Další rok se Jonathan Frakes (představitel kapitána Williama Rikera) zastavil ve studiu Paramount s návrhem na nový seriál, který by sledoval osudy kapitána Rikera a jeho objevných cest s lodí USS Titan. Jenže studio návrh i přes četné přímluvy Williama Shatnera a Bryana Singera (který neřekl k projektu nového ST seriálu poslední slovo) smetlo ze stolu s tím, že by takový seriál celé universum jen držel na místě a nikam neposunul.

Ten samý rok se Bryan Singer sešel s Christopher McQuarriem (scénáristou, který je aktuálně zahlcen psaním Top Guna 2 a Mission: Impossible 5, ale napsal nebo revidoval i scénáře k novinkám Jack, zabiják obrů, The Wolverine nebo Valkýra) a Robertem Meyerem Burnettem (který točil dokumenty o Nové generaci, X-Menech a Singerově Supermanovi) a vytvořili spolu koncept seriálu nazvaný Star Trek: Federation. Měl se odehrávat ve stejném vesmíru jako původní série, ale v roce 3000, v době, kdy Federace nemá už dvě století žádnou vlajkovou loď, nepokročila ve výzkumu a zaostala tak za ostatními rasami. Ve Federaci nepanuje svornost a čeká se jen na někoho, kdo by je znova vedl, na nového Kirka.

Paramountu přistál na stole nejenom návrh seriálu, ale i výběr postav a scénář prvních čtyř epizod. Studio sice seriál nepřijalo, ale ani neodmítlo a dalo tak vzniknout mnoha tezím a nadějím. Ve skutečnosti ale najalo J.J. Abramse, aby zrestartoval celou filmovou sérii.
To, co po čase seriál znovu připomnělo, byl právě onen film z roku 2009 (přezdívaný NuTrek, kvůli příběhové lince alternativní reality) a všeobecné nadšení, která se strhlo kolem něj a jeho pokračování. Do dění ohledně startrekovského seriálu se totiž přimíchal ještě jeden člověk – David Foster.
Ten krom toho, že produkoval House, tak také spolupracoval na Battlestar Galactice: The Second Coming. A také mimochodem vlastní produkční společnost 1947 Entertainment.
V roce 2011 oznámil, že má připravený nový seriál z doby po Voyageru, s „Klingony, Vulkánci a Ferengy“ a že ho v případě zájmu může zrealizovat pod stanicí CBS. Ta ale koncept uložila do šuplíku a pravděpodobně jej vytáhne až tehdy, až nebude mít nové nápady. Což je možná škoda, protože podle dostupných informací měl Foster materiálu na 5–7 sezón zbrusu nového seriálu.


Podle Roberta Orciho (producenta Star Treku: Do temnoty – tak se druhý díl nové filmové série nazývá) ale myšlenka nového seriálu zdaleka zavrhnutá není. Všechno prý bude záviset na tom, jak dopadne v kinech druhý díl, jestli mánie okolo toho prvního nebyla jen chvilková záležitost a jestli je zde publikum, které po Star Treku touží. Dokonce prý i probíhají rozhovory mezi Paramountem a CBS o možné spolupráci či odkoupení konceptu Fosterova seriálu a Orci nevylučuje, že pokud by se natočil nový ST seriál, mohl by být i animovaný, přestože dva (tři) filmy před ním jsou hrané. Pokud se tedy bude něco konat, tak nejdřív po roce 2013, kdy má do kin zamířit film.

Do toho ale z jedné strany Paramount prohlašuje, že pokud by byl seriál, určitě jen s Abramsem, Abrams nepochybuje o tom, že z filmů bude trilogie, a Singer? Ten má vlastní plán. A figuruje v něm člověk, kterého jsme doposud ještě nezmínili, a který má ke Star Treku hodně co říct. Tím člověkem je Bryan Fuller.

Jméno Bryana Fullera se poslední dobou objevovalo až přespříliš často, ať už v souvislosti s brzy zrušeným Pushing Daisies, podobně ulítlým Dead Like Me, málem nevysílaném Mockingbird Lane (kterou shodou ironických okolností natáčel právě se Singerem) nebo třeba v souvislosti se seriálem o Hannibalovi, či novým SyFy projektem High Moon. Nesmíme ale zapomínat na jednu věc. Fuller totiž napsal a produkoval kolem pětadvaceti epizod Voyageru a DS9 a k tomu ještě několik epizod Heroes. A je velice blízkým přítelem právě Singera, který okouzlil geekovský svět svými třemi díly X-Menů (na čtvrtý se čeká), webseriálem H+ a novým Supermanem. Zdá se, že kvalitní práce je tu cítit na každém kroku, tak ani nechci pomyslet na to, co by vzniklo, kdyby tito dva mágové režisérského křesla usedli ke Star Treku bok po boku. A oni chtějí. Jen záleží na tom, jestli dostanou na stůl Fosterův koncept nebo opráší svůj vlastní.


Na závěr snad jen taková myšlenka. Ten tolik hardtrekkies proklínaný film nakonec celé strnulé startrekovské universum vlastně rozhýbal. A to je přeci dobře. Sci-Fi totiž není nikdy dost.

Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
janakulka

janakulka

Ja mám teda dosť absťák, seriál by som bral všetkými desiatimi!
před 11 roky
Ajam

Ajam

... jako pořádný ST seriál by se mi líbil, ale taky raději hranej než animovanej. Ten námět se stagnující a...
před 11 roky
Eobard Thawne

Eobard Thawne

Perfektní nápad by byl, kdyby podle filmů z let 2009 (Star Trek) a 2013 (Star Trek: Into Darkness)...
před 9 roky
Další články k tématu