11. 3. 2023

Seriálová abeceda: D

Seriálová abeceda: D

Že už jste zapomněli, že máme tuhle rubriku vůbec rozjetou? Jak jsem vás varovala na začátku, jde o velmi nepravidelnou sérii článků, ale věřím, že i tak vás potěší a rádi si na další díly počkáte. Dnes se mrkneme na nejznámější a oblíbené seriály, které začínají na písmenko „D“.

Ještě než začneme, tak si řekněme, že členy jako „the“ se nepočítají, to by všechno bylo nasázené pod „téčkem“.

Po mrknutí na článek si zkontrolujte vlastní topky a seznamy nejoblíbenějších seriálů a podělte se s námi v diskuzi o to, které déčkové seriály patří mezi vaše nejoblíbenější!

10
Hodnocení na SerialZone.cz

Znělka tohoto seriálu mi vždy naskočí v hlavě, kdykoliv vidím jméno Dawson. Dnešní článek bude hodně nostalgický, vzpomínání na to, jak to bylo před patnácti, dvaceti lety, kdy jsme neměli internety, streamovací služby nebo kabelovky, a byli jsme nuceni sledovat jen to, co nám nabízely české televizní stanice. Dawson, Čarodějky, Gilmorky a Buffy byla svatá čtveřice seriálů pro teenagery, pokud už jste měli dost Hvězdné brány (haha), nebo jste nechtěli sledovat nekonečné telenovely. Nešlo sice o žádný kousek, který by udělal díru do světa, ale Dawson jako seriál dokázal moc hezky dospět spolu se svými hrdiny. Seriál začínal plný klasických teen klišé problémů, ale s přibývajícími roky zvážněl, zmoudřel a respektoval vývoj svých postav. A finále? Jeden z nejlepších seriálových závěrů všech dob.

9
Hodnocení na SerialZone.cz

Není mnoho britských seriálových kousků, které by se těšily tak velké popularitě jako Panství Downton. Seriál o zámožných majitelích velkého sídla a jeho služebnictvu se dočkal šesti sérií. Fanoušci ani tvůrci si ale nepřipouštěli, že by to měla být konečná. A hele, čtyři roky po odvysílání finále byl uveden film. A letos další! Downton Abbey měl velké štěstí na parádní výběr herců. Spolu s poutavým scénářem a nádherným prostředím se podařilo vytvořit něco nezapomenutelného, co by nemělo uniknout pozornosti žádnému seriálovému nadšenci.

8
Hodnocení na SerialZone.cz

Nekonečných soap oper není nikdy dost. Existují takové, které se vysílají do současnosti už desítky let (jedním z příkladů může být i naše domácí Ulice). Tak jde čas je další ze seriálů, na které jsme koukali odpoledne v televizi, protože prostě jiné možnosti nebyly. Seriál se vysílá už od roku 1965 a stále se točí nové díly. Kdybyste si chtěli dát takový menší maraton, stačilo by vám pouhých 452 dní nepřetržitě sledovat bez přestávky nebo spánku. A to je teprve ta správná seriálová výzva!

7
Hodnocení na SerialZone.cz

Další seriál našeho mládí. Doktorka Quinnová léčila lidi z Divokého západu na našich obrazovkách dlouhé roky. Je to jeden ze seriálů, které se staly součástí tehdy velmi omezené nabídky, kterou nám české televize servírovaly. Dávno před rozmachem internetu a streamovacích služeb jsme byli odkázaní na to, co se vysílalo na ČT, Nově a Primě. A každého seriálu, který se do vysílání dostal, jsme si patřičně vážili. V dnešní době by jistě nešlo o nic světoborného, ale tedy byla Doktorka jistota zábavné podívané pro všechny věkové generace.

6
Hodnocení na SerialZone.cz

Ach, kdo by zapomněl na Zoufalky. Seriál našeho mládí, u kterého jsme zůstávali déle vzhůru, i když byla další den škola. Tyhle holky uměly z trablí dokonale bruslit, ale že jim toho osud naložil na talíř nemálo. Ve své době šlo o jeden z nejúspěšnějších seriálů, který se pravidelně umisťoval v top 20 nejsledova­nějších pořadů sezóny. Ze svých hereček udělal velké hvězdy a tvůrce Mark Cherry se stal nedílnou součástí televizního průmyslu. Jeho další seriál – Devious Maids – se nesl na podobné notě, ale přišel až o pár let později, když už nešlo o zlatý věk, který podobným komediálně-thrillerovým soapkám tolik přál.

5
Hodnocení na SerialZone.cz

Netflix stál u počátku nové vlny superhrdinských seriálů a jako první na řadě byl Daredevil. Ten je dodnes fanoušky nejoblíbenější ze všech, kteří se na Netflixu ukázali (nyní můžete všechny tyto seriály – Daredevila, Jessicu Jones, Luka Cage, Punishera, Iron Fista i Defenders sledovat na Diseny+). Slepý hrdina s vyvinutými ostatními smysly v podání charismatického Charlieho Coxe v kombinaci se zábavným scénářem a tunou akce dokázal milovníky superhrdinského žánru uspokojit. Od té doby již vzniklo mnoho dalších navazujících i samostatných seriálů a tento žánr byl pojat už nespočtem různých způsobů. K Daredevilovi se ale vždy rádi vrátíme. A navíc budou i další díly, nebo spíš nový seriál, ale prašť jak uhoď.

4
Hodnocení na SerialZone.cz

Jeden z nejikoničtějších seriálů let minulých, který běžel za dob největší slávy amerických nekonečných soap oper. Dallas spolu s Dynastií (tímto dávám čestnou zmínku) nechával týden co týden u obrazovek přikované mamky, taťky, dědečky i babičky. Osudy hlavních rodin a hádky mezi hrdiny se vášnivě probíraly další den v práci nebo ve škole. I když už se v dnešní době na tento kousek díváme spíše s úsměvem, tehdy to byl opravdu jeden z největších hitů, který diváci brali smrtelně vážně a sledovanost lámala rekordy.

3
Hodnocení na SerialZone.cz

V porovnání s ostatními seriály v našem dnešním seznamu jde o poměrně nový kousek. To mu ale rozhodně neubírá na popularitě. Z počátku nenápadný projekt, o kterém jen málokdo věděl, se ihned po premiéře stal obrovským hitem a strhla se kolem něj lavina zájmu po celém světě. Je super, že tvůrci čerpali z pevně dané předlohy a nesnažili se příběh uměle natahovat jen pro ždímání peněz, protože přiznejme si, že diváci by se určitě našli, i kdyby byla objednaná nová série. To se ale nestalo, máme proto kvalitní a zábavné uzavřené dílko, které je od začátku do konce strhující podívanou.

2
Hodnocení na SerialZone.cz

Není mnoho seriálů, které by dokázaly slavit podobné úspěchy s antihrdinou v hlavní roli, jako právě Dexter. Kabelovka Showtime s tímto seriálem našla zlatou žílu. I po letech od skončení seriálu patří mezi fanoušky stále k nejoblíbenějším a rádi se k němu i po takové době opět vrací. Důkazem neopadajícího zájmu je pokračování formou minisérie z roku 2021, která byla primárně vytvořená pro fanoušky jako spravedlivé a uspokojivé zakončení Dexterova příběhu. Mnozí totiž byli rozhořčení z toho, jak původní seriál dopadnul a co tvůrci udělali s hlavními hrdiny. Jestli se mu podařilo napravit pokřivenou reputaci, to už necháme na vás a vašem názoru.

1
Hodnocení na SerialZone.cz

Pán času je tak legendární seriál, že si první místo rozhodně bez debat zaslouží. Seriál tu s námi je už o poznání déle než většina z nás i než většinová část jeho aktuálních diváků a fanoušků. Jeden z mála dokázal, že se dá i po dlouhé pauze vrátit zpět na obrazovky a pokračovat ve stejné kvalitě, ne-li zábavněji než dřív. Nová éra Doctora patří v současnosti k nejpopulárnějším světovým seriálům, což ostatně dokazuje i jeho opakované zařazení do nominací na naše SerialZone Awards. I když fanoušci polemizují nad kvalitou posledních sérií, především co se scénáře a vhodných představitelů hlavních rolí týče, DW se stále drží na vrcholu britské tvorby.

Čestné zmínky

DuckTales (Kačeří příběhy)
Dead Like Me (Mrtví jako já)
Dollhouse (Dům loutek)
Dominion
Defiance
Dark Matter
The Defenders
Dark
Devious Maids (Mazané služky)
Dempsey & Makepeace (Dempsey a Makepeacová)
Disenchantment (Rozčarování)
Drop Dead Diva (V těle boubelky)
Dharma & Greg (Dharma a Greg)
Designated Survivor (Prezident v pořadí)
Doom Patrol
Dynasty (Dynastie)
Daria

Prostor pro vás

Které seriály začínající písmenkem D patří mezi vaše oblíbené?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
_-0-_

_-0-_

Jjj, u nás se točila méně koukatelná verze (GB, D, US), ta fakt dobrá je RU z roku 2006:...
před 58 týdny
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Tak po půl roce pokračujeme :-) Z hlavní desítky - Dawson mi vůbec nic neříká, Downton Abbey taky ne, Days...
před 58 týdny
Lord Edmund Blackadder

Lord Edmund Blackadder

Šlo by widgety hlavní desítky u D a E prolinkovat s profily seriálů? Díky.
před 31 týdny
Další články k tématu