25. 10. 2022

SerialZone Awards 2022: Vítězové a poražení

SerialZone Awards 2022: Vítězové a poražení

Během léta a na začátku podzimu jste nominovali, a poté i hlasovali pro své oblíbence v letošním ročníku SerialZone Awards. Hlasy jsou sečteny, výsledky potvrzeny, takže vám je nyní přinášíme.

Prohlédněte si seznam vítězů a řekněte nám, jak jste se letos do nominací i samotných šampionů trefili, kdo vám udělal radost, a u koho naopak vítězství nedokážete pochopit.

Na jaře jste nominovali, během léta hlasovali a nyní konečně známe vítěze letošního ročníku SerialZone Awards. Konkurence letos byla extrémně vysoká, ale nakonec jste svými hlasy určili jednoznačně vítěze v každé z jedenácti kategorií.

drama

Stranger Things (Podivné věci)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Better Call Saul (Volejte Saulovi), Lucifer, Ozark, This Is Us (Tohle jsme my)
Komentář V záplavě velmi silné konkurence se letos podařilo jednomu seriálu prorazit léta trvající dominanci Lucifera. V prestižní kategorii dramatu vítězí Stranger Things, další libovka od Netflixu, která si získala srdce milionů diváků po celém světě. Lucifer už tu byl naposledy, ale Podivné věci ještě budou mít šanci obhájit letošní vítězství. Čeká nás závěrečná série a my jsme si jistí, že přinese nadupané a bouřlivé rozuzlení celého příběhu.

nové drama

Squid Game (Hra na oliheň)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Hawkeye, Loki, Reacher, Star Trek: Strange New Worlds
Komentář Nevidí se každý den, že by v našich končinách vyhrávaly ocenění seriály mimo USA/Británii, potažmo domácí kousky. Hra na oliheň ale právem trhala na Netflixu rekordy. Seriál neprošel bez povšimnutí ani na československé scéně a i přes těžkou konkurenci dokázal zvítězit v kategorii nového dramatu. Netflix již připravuje druhou sérii, tak uvidíme, jestli bude stejně zábavná a inovativní jako jednička.

komedie

Brooklyn Nine-Nine (Brooklyn 99)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Only Murders in the Building (Jen vraždy v budově), Ted Lasso, What We Do in the Shadows (Co děláme v temnotách), Young Sheldon (Malý Sheldon)
Komentář O překvapení se postarala kategorie nejlepší komedie. Tu neobhájil Mladý Sheldon, ale vítězně z ní vyšla závěrečná série Brooklyn Nine-Nine. Seriál tu s námi byl dlouhé roky bez většího povšimnutí. S příchodem na Netflix se ale dostal do povědomí více diváků, kteří si ho nemůžou vynachválit, jak ostatně vyplývá i z tohoto vítězství. B99 už další sérii mít nebude, tak uvidíme, kdo vyhraje příští rok.

nová komedie

Only Murders in the Building (Jen vraždy v budově)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Heartstopper (Srdcerváči), How I Met Your Father (Jak jsem poznala tvého otce), Our Flag Means Death (Vlajka smrti), Schmigadoon!
Komentář Letošní novinková sezóna byla o poznání silnější než ta předchozí. O tom svědčí i silná nominovaná pětice, ze které se jen těžko vybíral vítěz. Nakonec se vám to ale podařilo, zvolili jste si vražednou záhadu s hvězdným obsazením, která aktuálně vévodí streamovací službě Hulu. Jen vraždy v budově se opět dostaly do povědomí i našemu širšímu domácímu publiku, a to díky streamování na Disney+. Seriál slaví úspěchy a neočekává se, že by v dohledné době končil. Už má objednanou třetí sérii, takže se dá předpokládat, že ho i nadále budeme vídat v nominacích na SZ Awards.

CZ/SK seriál

Devadesátky

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Lajna, Ochránce, SlunečnáZOO
Komentář Česká scéna měla pár svěžích novinek, které jste po delší době se zájmem sledovali. I když se obecně považují domácí seriály za méně kvalitní než ty zahraničí, laťka se rok od roku zvedá. To dokazují i vítězné Devadesátky, které posunuly krimi úroveň zase o stupínek výš.

úvodní titulky

Daredevil

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Only Murders in the Building (Jen vraždy v budově), Outlander (Cizinka), Peacemaker, The Walking Dead (Živí mrtví)
Komentář Jedna z kategorií, ve které seriály můžou vyhrát pouze jednou. Po dlouhých letech nominací (vlastně od samotného počátku SerialZone Awards) jste volili Daredevila mezi pětici nejlepších. Tentokrát se konečně dočkal a oslavil vítězství. Jak tematické, že zrovna v roce, kdy byl oznámen jeho velkolepý návrat, kterého se dočká na Disney+.

webseriál

Lajna

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Mikýřova úžasná pouť internetem, Simon's Cat (Simonova kočka), sKORO NA miziněTBH
Komentář Vyšehrad se stal fenoménem na české webseriálové scéně a hokejová Lajna na něj s podobným úspěchem navázala. Seriál kombinující komedii a sport má za sebou již tři úspěšné série a již dostal objednávku na čtvrtou řadu. O co působivější toto vítězství ale je, to je fakt, že jde jednak o domácí tvorbu, a také že se mu podařilo porazit téměř neporazitelnou kreslenou kočku. Gratulujeme!

neskriptový / reality show

Survivor (Kdo přežije)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Clarkson's Farm (Clarksonova farma), Last Week Tonight with John Oliver (John Oliver: Co týden dal a vzal), Na lovu, Partička
Komentář Po roce pauzy se Survivor vrátil na televizní obrazovky, a tím pádem zahlásil návrat také do našeho hlasování. Nejen, že Survivor postoupil mezi pětici nominovaných, ale také s přehledem oslavil vítězství. Na to, že jde o více než dvacetiletého staříka, stále dokazuje, že to mladším kolegům stále dokáže nandat a pořád nepatří do starého železa.

neamerický seriál

La Casa de Papel (Papírový dům)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Devadesátky, Heartstopper (Srdcerváči), Peaky Blinders (Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu), Squid Game (Hra na oliheň)
Komentář Jak lépe se s diváky rozloučit, než oslavit vítězství v anketě se svou závěrečnou sérií. Papírový dům je jeden ze zahraničních seriálů, které jsou na Netflixu velmi populární po celém světě. Tento seznam byl před pár lety ještě téměř neviditelný, nyní se ale výrazně rozrůstá, protože Netflix stále častěji nabízí zábavné a kvalitní kousky z různých koutů světa. Nicméně úspěch Papírového domu nebude jen tak utnut, Netflix z něj hodlá těžit objednávkou spin-offu o Berlinovi. Někdo ho miluje, jiný ho nesnáší, ale ve výsledku se oba tábory původních diváků ze zvědavosti na prvních pár dílů jistě podívají. A to je právě ten úspěšný model.

animák

Arcane

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Rick and Morty (Rick a Morty), South Park (Městečko South Park), The Simpsons (Simpsonovi), What If…? (Co kdyby…?)
Komentář Nejen Young Sheldon a Simon's Cat se v letošním ročníku museli smířit s prohrou. Dosud suverénní vévodící Simsponovi, kteří ani jeden rok dosud nenašli přemožitele, odchází letos s prázdnou. Vítězství v kategorii animáků totiž slaví seriál ze světa League of Legends. Arcane oslnil nejen fanoušky původní hry, dokázal zaujmout mimořádnou grafickou propracovaností i neokoukaným příběhem, ve kterém se objevily oblíbené postavy z hry. Arcane se stal dalším velkým hitem Netflixu a už nyní je jasné, že příběh bude pokračovat, jelikož tvůrci již pracují na druhé sérii.

síň slávy

Red Dwarf (Červený trpaslík)

Hodnocení na SerialZone.cz
Ostatní nominovaní Doctor Who (Pán času), Charmed (Čarodějky), How I Met Your Mother (Jak jsem poznal vaši matku), Supernatural (Lovci duchů)
Komentář Listr, Rimmer, Kocour a Kryton to konečně dokázali. Po letech v nominacích se dočkali svého stálého a pevného místa v seriálové síni slávy. Po 13 sériích a 34 letech od premiéry už byl nejvyšší čas, co říkáte? Červený trpaslík patří i po letech k nejmilovanějším britským komediím. Je to jeden z kousků, které dokázaly přežít i svou smrt a po letech se vrátily v plné síle a s původním obsazením. Dosud poslední řada se vysílala před dvěma lety. I když zatím oficiální objednávka nových dílů nepřišla, seriál v minulosti jasně dokázal, že nikdy se nemá říkat nikdy.

Jak jste spokojeni s letošními výsledky? Trefila se většina hlasujících do vašeho vkusu, nebo byste raději viděli jiné zástupce na vítězném stupínku? A máte už nějaké favority pro příští ročník?

Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře11zobraz všech 11 příspěvků
Luisa

Luisa

4x shoda a 2x jsem nehlasovala, ale "výhra" mě potěšila :)
před 77 týdny
Director of SHIELD

Director of SHIELD

7 správných tipů... To docela potěší. Jsem fakt rád, že se do Síně slávy dostal Trpaslík. Ten seriál si to...
před 77 týdny
Popopki

Popopki

Díky za článek. Only Murders jsem vůbec neznal, dal jsem tomu šanci a bingnul jsem to za týden :D
před 76 týdny
Další články k tématu