16. 7. 2013

Smrt hlavní hvězdy: Jak se seriály vypořádávají s tragédií

Smrt hlavní hvězdy: Jak se seriály vypořádávají s tragédií

V neděli ráno fanoušky po celém světě zasáhla zpráva o smrti mladého populárního herce Coryho Monteitha, který se proslavil rolí Finna Hudsona v hudebním seriálu Glee. Monteith ovšem není první hvězdou, která předčasně odešla a zanechala za sebou kromě rodiny a přátel také nedokončenou práci.

Jelikož v diskuzi spekulujete o tom, jak to teď s Glee bude, jestli seriál skončí nebo ne, jestli ostatní herci odejdou a tak podobně, rozhodli jsme se v dnešní bleskovce ukázat, jak to bylo dosud jinde.

V celé televizní historii se oblíbené seriály musely potýkat s podobnou tragickou ztrátou. Vždy se potom nabízí otázka, jak tuto událost do seriálu zakomponovat. Některé z nich pošlou postavu pryč, jiné ji nechají zemřít, další zase její zmizení úplně ignorují…

Smrt postavy

Dallas

Nejčerstvějším příkladem je Dallas a ztráta Larryho Hagmana. Tvůrci do příběhu druhé řady smrt JRa zakomponovali. V době jeho smrti stihl herec natočit šest epizod z patnácti. Seriál ukázal jeho zavraždění a pohřeb s využitím techniky a dříve natočených záběrů.
(Seriál byl obnoven pro třetí sérii)

8 Simple Rules

Smrt Johna Rittera tvůrci zakomponovali do druhé série. Ritter zde zářil jako spisovatel a otec dvou dětí. Herec zemřel po natočení čtyř epizod druhé série. Tvůrci však nechali jeho postavu náhle zemřít již v díle 2×01.
(Seriál byl po třetí sérii zrušen)

NewsRadio

V době zavraždění Phila Hartmana měl seriál zrovna produkční pauzu. NewsRadio se vrátil s pátou sérií a v prvním díle sdělil fanouškům, že Hartmanova postava náhle zemřela.
(Seriál byl po páté sérii zrušen)

Výmluvy

Cheers

Nicholas Colasanto aka barman Coach zemřel během natáčení třetí série. Jeho nepřítomnost byla vysvětlena buď tím, že má dovolenou, nebo že zrovna něco zařizuje mimo bar. Až na začátku čtvrté série bylo odhaleno, že Coach zemřel.
(Seriál se vysílal dalších osm let)

Chico and the Man

Freddie Prinze hrál tři roky Chica. Poté se ale potýkal s depresemi kvůli rozvodu a nakonec spáchal sebevraždu. Před kamerou byla jeho absence vysvětlena tak, že Chico odjel navštívit svého otce do Mexika. Během čtvrté série potom tvůrci do seriálu zakomponovali odhalení, že i Chico později zemřel.
(Seriál byl ukončen po čtvrté sérii)

Dallas

Také originální Dallas se musel potýkat se smrtí hvězdy. Jim Davis zemřel během třetí série. Jeho smrt však nebyla vysvětlená až do následujícího roku, kde tvůrci do příběhu napsali informaci, že Jock Ewing zemřel během pádu helikoptéry.
(Seriál se natáčel ještě dalších deset let)

Ukončení seriálu

The Royal Family

Po smrti Redda Foxxe během natáčení sedmé epizody se tvůrci rozhodli úspěšně rozjetý seriál ukončit a uctít tak památku své hlavní hvězdy. Brzy si však toto rozhodnutí rozmysleli a pokračovali s tím, že tak uctí jeho památku. Změnili děj seriálu a přidali nové postavy. Seriál již však nepřitáhl žádné diváky a po pouhých dvou nových dílech byl ukončen.
(Seriál se smrtí herce skončil)

The Adventures of Superman

Po smrti hlavního představitele George Reevese byl seriál ihned ukončen. Tvůrci se sice ještě pokoušeli o spin-off, ten ovšem neuspěl.
(Seriál se smrtí herce skončil)

Přeobsazení role

Spartacus

Stanice Starz se po smrti Spartaka Andyho Whitfielda rozhodla se seriálem pokračovat a ústřední roli přeobsadit. Těžká úloha padla na Liama McIntyreho, který musel skalním fanouškům Andyho dokázat, že se role slavného otroka zhostí s úctou a respektem vůči svému předchůdci.
(Seriál pokračoval další dvě série)

Se smrtí představitelů významných postav se ze známějších seriálů potýkaly například také The West Wing (Západní křídlo) nebo The Sopranos (Rodina Sopránů).

Jak to bude s Glee, se zatím neví. Produkce páté série měla začít již tento týden, dá se ovšem očekávat, že se natáčení kvůli Coryho smrti odloží. Až budou k dispozici nové informace, ihned se je dozvíte.


Do které kategorie byste Glee nejraději zařadili? Myslíte si, že se seriál může ze ztráty Finna vzpamatovat? Budou fanoušci zvědaví, jak si tvůrci s jeho ztrátou poradí?

(Zdroj: THR)

Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře42zobraz všech 42 příspěvků
emily84

emily84

Tak vážení jsou venku informace z pitevní zprávy. Jednalo se prý o kombinaci alkoholu a heroinu....
před 10 roky
Lucius

Lucius

Takže podle TVLine z rozhovoru s Ryanem Murphym, budou první dvě epizody Beatles tribute, který už...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

já myslím, že kolem toho je zbytečně velký rozruch. seriál tohoto typu může odepsat postavu na 30 různých...
před 10 roky
Další články k tématu