10. 3. 2014

Piloty v sezóně 2014/2015: Shrnutí

Přehled pilotů všech stanic je za námi. Na závěr jsme pro vás vypíchli několik zajímavostí, které vám v této pilotové sezóně udělají ještě víc jasno.

Piloty v sezóně 2014/2015: Shrnutí

Pilotová sezóna je pro televize jedna z nejdůležitějších částí roku. Připravují se v ní potenciální seriály, z kterých stanice potom vybere několik šťastných do další sezóny. V minulých dnech jsme vám přinesli kompletní pilotový přehled včetně plánů kabelových stanic. Nyní se podíváme na to, jaké trendy a jací hráči letošní pilotovou sezónu ovládli.

Nejprve je ale potřeba říct, proč vlastně pilotová sezóna existuje. Vše vychází už z rozdílu mezi komerčními a kabelovými stanicemi a druhem jejich příjmů. Hlavní zdroj příjmů komerčních stanic je z prodeje reklamy, kterou vysílají v přestávkách během seriálů. Kvůli tomu se snaží vybírat seriály, které by mohly mít co největší sledovanost. Kabelové stanice jsou převážně financovány z poplatků diváků, takže si mohou dovolit větší volnost ve výběru.

Příliš mnoho pilotů

Letošní pilotová sezóna se vyznačuje několika zvláštnostmi. Prvním a nejviditelnějším znakem je celkový počet objednaných pilotů. Celkem jich je 95, což potvrzuje trend sezóny minulé, ve které byla objednána pilotů rovná stovka (dohromady pak s kabelovými stanicemi jich bylo 186, nejvíce v historii). Přebytek dobrých témat nebo nejistota ve výběru? Kdoví. Čísla jsou ale jasná, v roce 2012 bylo objednáno 87 pilotů, v roce 2011 a shodně i v roce 2010 83 pilotů. Abyste ale měli přibližnou představu, loni bylo objednáno celkem 47 seriálů, letos se dá očekávat přibližně stejný počet (samozřejmě včetně již objednaných věcí).

Co se týče žánrů, dramata i komedie dosáhly téměř stejných čísel – dramat bylo objednáno 45, komedií 50. Oproti loňsku ale bylo objednáno o 7 dramat méně a o 2 komedie více. Mírně vystoupaly multikamerové piloty – ze 14 na 17. Singlekame­rových pilotů bylo o 2 méně – 32.

Teď trochu čísel ohledně jednotlivých stanic:

Stanice Pilotů letos (Drama/komedie) Pilotů loni (Drama/komedie) Objednaných seriálů loni (drama/komedie)
ABC 27 (13/14) 25 (13/12) 12 (7/5)
CBS 19 (9/10) 23 (11/12) 8 (3/5)
CW 6 (6/0) 8 (8/0) 5 (5/0)
FOX 16 (8/8) 16 (8/8) 9 (4/5)
NBC 27 (9/18) 28 (12/16) 13 (7/6)
Zajímavost: Průměrná cena dramatického pilotu se loni vyšplhala k 6–8 milionům dolarů, cena komediálního pilotu k 2 milionům dolarů. Celkem se tedy loni na velké pětce jen v pilotech protočilo 720–930 milionů dolarů (odhadem 14–18 miliard korun, což je několik ročních rozpočtů komerční televize u nás).

Velká jména znamenají velkou důvěru

Velká jména dělají velké věci. A mají snadnější cestu do televize. Aspoň tak to platí letos, kdy je za piloty podepsáno 19 jmen, které už mají na kontě oscarovou nominaci (David Shore, Lee Daniels) nebo dokonce i cenu (John Ridley). To samozřejmě není vše, stanice sázejí i na známá jména, jako je třeba Vince Gilligan.

Dobří holubi se vracejí

To samé, co platí o producentech, platí i o hercích. Letos vidíme více než kdy dřív návraty slavných jmen, ať už před nebo za kameru. Vůbec první sitcomový pilot od konce Friends absolvuje David Schwimmer – zahraje si hlavní roli v pilotu ABC Irreversible. Stejně tak se před kameru vrací i jeho přítel Matthew Perry – po Go On si zahraje v remaku slavné divadelní hry The Odd Couple. Hvězda Willa & Grace Debra Messing zase bude na NBC hrát detektivku v pilotu Mysteries of Laura, Henry WinklerHappy Days si zahraje v komedii na motivy vlastního života, hvězda Grey's Anatomy Katherine Heigl pro změnu členku CIA v pilotu State of Affairs.

Spin-offy jako pojistka

V redakci o letošním roce, co se týče nových projektů a pilotů, mluvíme výhradně jako o spin-offovém. Není se čemu divit, takový počet spin-offů, tedy seriálů založených na stejném univerzu jako předloha, tu ještě nebyl. A tady není rozdíl mezi kabelovkou a komerční stanicí – všechny na spin-offy sází stejně. Nejde ale o trend jednoroční, podobné snahy jsme viděli už loni – do programu se dostal např. Once Upon a Time in Wonderland, Chicago P.D., Ravenswood, The Originals, neúspěšně se snažil prosadit NCIS: Red. Letos je spin-offů ještě víc – Flash a Supernatural: Bloodlines na CW, CSI spin-off, NCIS: New Orleans, How I Met Your Dad na CBS a určitě jste zachytili vlnu spin-offů na kabelovkách – ať už šlo o spin-off The Walking Dead nebo o spin off Breaking Bad – Better Call Saul – a mnoho dalších.

Když nemáš nápad, hoď tam remake

14 adaptací cizích seriálů nebo remaků. Takový je účet letošní sezóny, který ještě o 2 adaptace překonal pilotovou sezónu loňskou. Letos se ale výrazněji diferencovaly země původu předloh – v loňské sezóně šlo o sedm britských, tři izraelské, jednu argentinskou a jednu australskou předlohu, letos se tvůrci rozhodli pro tři izraelské, dvě britské, dvě australské, dvě španělské, po jednom zástupci má Skandinávie, Nizozemsko, Turecko, Venezuela a Francie/Kanada.

Samostatná kapitola pak jsou filmové remaky. Na komerčních stanicích sice v současné době jede jen jeden – About a Boy, na kabelovkách se jich ale chystá mnohem víc – na TNT seriálový remake filmu The Transporter, stanice FX pokukuje po seriálové verzi ceněného filmu Fargo (pro seriál si zamluvila Martina Freemana), kabelovka El Rey se vytasila s From Dusk Till Dawn od Quentina Tarantina a Roberta Rodrigueze, NBC chystá minisérii Rosemary's Baby se Zoe Saldanou v hlavní roli…

Knihy a komiksy netáhnou

Narozdíl od loňské sezóny, letos se neurodilo tolik knižních a komiksových adaptací – pouze 8 oproti 11 loni. Nutno ale podotknout, že plná polovina námětů letošních adaptací pochází od DC Comics.

Kdo je kdo v letošních pilotech

Letošní sezóna vynesla do světel televizního showbusinessu několik jmen. Tito lidé zaujali natolik, že si od nich stanice objednaly pilotů dokonce několik.

Jedním z nich je Aaron Kaplan. Od toho si objednaly rovnou tři stanice tři různé piloty – Secrets & Lies (ABC, pilot už dostal i seriálovou objednávku), The Mysteries of Laura (NBC) a komedie Dead Boss (Fox).

Stejný počet pilotů objednaly stanice i od v poslední době čím dál tím víc viditelného Marka Gordona. ABC věří jeho pilotům Agatha a Clementine, NBC zase komedii Fifth Wheel. Tři piloty má pod palcem také Peter Trougott – komedie My Thoughts Exactly (ABC) a Lifesaver (NBC) a drama Exposed (ABC).

Nekorunovaným králem, tedy spíše královnou, je ale Pam Fryman. Ta získala objednávku na čtyři piloty – stojí za How I Met Your Dad, Cuz-Bros, Save the Date (CBS) a Cabot College (FOX). K tomu bude ještě letos režírovat finálový díl How I Met Your Mother, takže o spoustu práce má postaráno.

Spousta současných producentů se rozhodla rozdělit svou práci mezi svůj současný seriál a nový pilot. Zda to bylo kvůli pracovní nevytíženosti nebo hledání nové práce po případném zrušení seriálu, to nevíme, každopádně tento osud potkal kupříkladu Harta Hansona (Bones, Backstrom), Bruna Hellera (The Mentalist, Gotham), Grega Berlantiho a Andrewa Kreisberga (Arrow, Flash) nebo Garyho Glasberga (NCIS) a Carol Mendelsohn (CSI) na jejich spin-offu CSI.

Čím víc pilotů, tím míň pilotů

K letošní pilotové sezóně se váže i jeden tvrdý paradox. Čím více totiž stanice objednají pilotů, tím hůře se producentům shánějí jak místa pro natáčení, tak samotný personál pro zajištění natáčení. V prvním případě platí klasické „Kdo dřív přijde, ten dřív mele“, v případě druhém už je ale problém na světě. K situaci se vyjádřila Bela Bajaria, viceprezidentka Universal Television, když řekla: „Už nejsou žádní volní lidé, ředitelé castingů jsou nedostupní, protože se nemohou uvolnit na další seriál, produkční designéři jsou také velice zaneprázdnění. Státy jsou pro byznys uzavřené.“ Bajaria musela totiž aktuálně kvůli této situaci přesunout lokace z New Yorku do Atlanty.

Pilotová sezóna na velké pětce v číslech

95 pilotů
45 dramat
50 komedií
32 rodinných komedií/dramat (2 mají slovo „rodina“ v názvu)
6–8 milionů dolarů stojí průměrně pilot dramatu
175 000 dolarů si průměrně vydělá hvězda seriálu za první sezónu (pokud jde o známé jméno)
19 lidí nominovaných na Oscara letos spolupracuje na pilotech
15 seriálů bylo letos objednáno bez nutnosti pilotu
14 adaptací zahraničních seriálů
12 sci-fi projektů
10 romantických komedií
8 knižních a komiksových adaptací
2 filmové adaptace


Jak vidíte letos pilotovou sezónu? Myslíte, že má něco šanci prorazit do televize?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Luci Frid

Luci Frid

Články s pilotama jsem ještě neprošla, ale chystám se. Celkově mě deptá to, že se objedná tolik pilotů...
před 10 roky
Další články k tématu