25. 12. 2014

5 největších zklamání roku 2014

Rok 2014 se pomalu blíží ke konci. Ten seriálový byl plný skvělých a nezapomenutelných momentů. Nechyběly ovšem ani chvíle, kdy nezbylo nic jiného, než si pomyslet WTF?!

5 největších zklamání roku 2014

V dnešním článku se zaměříme na stinnou stránku našich televizních závislostí. Ačkoliv jsme většinou se svými oblíbenými seriály spokojeni, občas se objeví informace / scéna / hláška atd., nad kterými nám zůstává rozum stát. A jelikož není důvod, proč bychom si měli na konci roku připomínat jen to nejlepší – a přiznejme si, především negativní věci dokážou vyvolat ty nejvášnivější reakce – rozhodli jsme se jeden z posledních článků letošního roku věnovat právě druhé straně mince.

Inspiraci pro náš žebříček jsme čerpali z webové stránky tv.com, podobně, jak tomu bylo u 5 nejočekáva­nějších novinek léta.

Pět věcí z celého roku 2014 je samozřejmě hodně málo. Proto vás vyzýváme, ať svého kandidáta na největší zklamání roku nominujete v diskuzi! Teď už ale konec zdržování, přejdeme rovnou k číslu pět…

5. Extant nevyužil svůj potenciál

Letní novinka Extant si v našem žebříčku nejočekávanějších novinek léta 2014 vysloužila slušné páté místo. Bohužel seriálu se ve výsledku nepodařilo dostát svému potenciálu. Drama mohlo být – a taky mělo být – mnohem lepší než výsledek, který nám byl předložen. Brzičko po premiéře novinka zapadla do klišovitých kolejí sci-fi žánru. Největším hříchem je ale to, že Extant nedokázal proměnit velký potenciál své dějové linie ohledně umělé inteligence. Důraz první série byl převážně kladen na dítě Halle Berry a její mateřskou lásku. Místo toho se měl ale seriál soustředit na Ethana a rozvíjet otázku, co je kvalifikováno jako lidstvo. Tím pádem by příběh o dvou rodičích milujících svého robota jako lidského syna býval mnohem více emotivní. Ethanův příběh by stál za větší pozornost, zvlášť, když se nakonec obětoval pro záchranu světa. Seriál byl obnoven pro druhou sérii, velké naděje do ní však nevkládáme.

4. Osmá řada Doctora Who a problémy, které ani Pán Času nedokáže napravit

Myslím, že je na čase, abychom si připustili, že Doctor Who nikdy nebude kvalitní, skvělá a ohromující televizní tvorba. Když tento fakt akceptujeme, zážitek ze sledování bude pro všechny hned příjemnější. S tím, že v osmé sérii převzal roli Doctora nový herec, se naše očekávání však opět zvedla. Chyby seriálu rozhodně nejsou vinou Doctora v podání Petera Capaldiho, jsou chybou samotného syrového scénáře. Na jednu stranu se tu najdou poklady, viz. „Listen“, který dokázal, že Moffat stále dokáže vytvářet kvalitní minipříběhy, díky kterým jsou diváci z cestování časem nadšeni i po 51 letech. Pak tu byl ale i „Robot of Sherwood“. Obecně je seriál hodně nestálý svou kvalitou z dílu na díl. Stále si zaslouží potlesk za velké dějové linky pro Doctora a Claru a také za Vládcův úžasný návrat. To vše však z kolektivní mysli diváků nedokáže vymazat většinu „Kill the Moon“…

3. Chlapské noční talkshow

Rok 2014 byl obdobím velkých změn v noční televizi. Přesto ze všeho toho vyplynulo, že do příštího roku vstoupíme bez ženské reprezentace. Jak je tohle v 21. století možné? Jimmy Fallon ve svém prvním roce v The Tonight Show skvěle zaválel, Seth Meyers našel v Late Night dobrý rytmus. Ovšem poté, co se odporoučela Chelsea Lately, David Letterman oznámil svůj odchod z Late Show (a Stephen Colbert ho šel nahradit) a Craig Ferguson řekl sbohem Late Late Show, je škoda, že do rodiny nepřibude žádná dáma. Možná žádná tuto práci nechtěla, možná si uvědomily, že mají na práci lepší věci – třeba spolupracovat na plánku k převzetí moci nad světem? :-) Pokud ano, mohly by to ale veřejně oznámit, abychom stále nemuseli přemýšlet, proč to vypadá, že se noční talk shows zasekly v roce 1982.

2. Podzimní novinky

Pomyslnou stříbrnou medaili v žebříčku si domů odnáší letošní podzimní novinky. Jistě, není fér házet všechny do jednoho pytle, protože občas prosvitne zářivá výjimka. Na druhou stranu musíme říct, že v obecném měřítku jsme s letošním podzimem hodně zklamaní. Nevím, zda právě tady převzít veškeré argumenty, které tv.com nabízí, jelikož Black-ish a Jane the Virgin jsou vyzdvihovány jako jehly v kupce sena, které letos nově přináší dávku kvalitní zábavy. Každý si však jistě dokáže doplnit do obou kategorií svoje kandidáty, proto jen pro příklad: Gotham pro mnohé nenaplnil očekávání, ačkoliv se jeho kvalita neustále zvyšuje. Reakcí na Bad Judge může být tak maximálně facepalm a Manhattan Love Story je prostě bleh, nudná šeď, stejně jako ničím nevyčnívající NCIS: NO, nehledě na to, že absolutním fiaskem skončila Utopia, která stála miliony a miliony dolarů. Skoro to vypadá, jako by sezóna hned od svého startu potřebovala resuscitaci. Jistě se najdou i pozitivní momenty, ovšem za každý vzrušující moment v The Flash si musíme uvědomit, že NBC objednala celou sérii Mámopoldy (chvíli mi trvalo, než mi došlo, že jde o Lauru :-) ). Vždycky, když se zasmějeme u Black-ish, si musíme uvědomit, že The McCarthys je stále ve vysílání. S přestupem do nového roku nezbývá nic jiného, než se modlit, abychom v příštím roce nemuseli stejnou kategorii na předních příčkách největších zklamání zahrnovat. Bohužel máme už nyní podezření, že tohle přání Ježíšek splnit nedokáže.

1. Finále HIMYM

Čekali jste jiného vítěze? Po devíti letech a výborném náběhu na finálovou hodinovou epizodu nutno říct, že naše (i vaše) očekávání byla vysoká. Když seriál žije tolik let, jeho postavy se v podstatě stanou členy naší rodiny a jejich vztahy vnímáme hodně osobně. Všichni víme, že úspěšná finále seriálů jsou pro tvůrce velkým oříškem. Přesto se nedá odpustit to, co si tvůrci připravili zde. Finále HIMYM nám přišlo spíše jako dodatek na závěr než hlavní bod, do kterého seriál celou dobu směřoval. Naštvání nad tím, že Ted a Robin skončili spolu, s časem trošku odeznělo. Nicméně se tvůrcům rozhodně nedá odpustit, že nebyli schopni připustit, že celý seriál a jeho postavy se za ta léta změnily, a že využili nelineární strukturu vyprávění k tomu, aby si vytvořili konec, jaký chtěli. Navíc většinu epizody byli Marshall a Lily na vedlejší koleji, ačkoliv víme, že Marshall nebude sedět v koutě!


Kdo je podle vás žhavým kandidátem na přední příčky žebříčku o největší zklamání roku? S kterým místem s námi naopak nesouhlasíte?

Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře53zobraz všech 53 příspěvků
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Ale stejně by to mohlo být kapku objektivnejší, když se článek jmenuje obecně a ne přímo z pohledu...
před 9 roky
Hawranek

Hawranek

Souhlasím s HIMYM. Tolik let jsme čekali na nějaký hypersuper vzrušující konec a hle-»SPOILER«. Nebudu...
před 9 roky
zip

zip

Seriál Extant - uplně celý a uplně ve všem (viz můj názor) Ohlášení zrušení seriálu Perception - vzhledem...
před 9 roky
Další články k tématu