16. 6. 2015

Starz objednává Americké bohy

Starz objednává Americké bohy

Kabelovka Starz se po dlouhých průtazích ujala adaptace světoznámého bestselleru Neila Gaimana American Gods (Američtí bohové), kterou měla původně v plánu natočit kabelovka HBO. Pilot objednala Starz už dříve, nyní ale potvrdila, že objednává celý seriál.

Seriál se soustředí na záhadnou postavu jménem Stín. Stín byl právě propuštěn z vězení, kde seděl tři roky za bankovní loupež. Dozví se ale, že jeho manželka Laura se zabila při autonehodě, a tak se jeho cesta z vězení stává zároveň cestou na její pohřeb. Během letu si ale vedle něj sedne muž, který se představí jako Středa a který o Stínovi ví mnohem víc, než by vůbec bylo možné. Stín začne pro Středu pracovat a zjistí, že ve skutečnosti je Středa ztělesněním boha Ódina a že všichni mytologičtí bohové jsou v nějaké formě přítomni mezi lidmi. Stín je brzy vržen mezi válku starých bohů a bohů nových, které představují bohové peněz, technologií, médií nebo celebrit. Noví bohové zároveň věří, že pro staré už není na tomto světě místo.

Stanice Starz si k projektu stáhla jako co-showrunnera Bryana Fullera (kdo zná Hannibala a Pushing Daisies, tak ví, v jakém přibližně stylu se bude seriál natáčet) a Michaela Greena, tvůrce Kings a The River. Do role výkonného producenta byl zároveň obsazen i samotný Neil Gaiman, autor předlohy. V současné době probíhá casting na hlavní roli Stína. A Neil Gaiman? Ten je ohledně produkčního týmu spokojen – říká, že si je jistý, že je jeho dítě v dobrých rukou. Bryan Fuller je také nadšený: „Před patnácti lety naplnil Neil Gaiman krabici od hraček bohy a magií a my ji nyní můžeme otevřít a hrát si.“

Původně projekt vyvíjela v roce 2011 skrz produkční společnost Toma Hankse a Garyho Goetzmana Playtone kabelovka HBO. Projekt ale neprošel a když Stefanie Berk odcházela z Playtonu do FremantleMedia North America, vzala celý projekt s sebou. „Od té doby pro nás byli Američtí bohové srdeční záležitost,“ řekl Craig Cegielski, generální ředitel FremantleMedia NA, který dohlíží na skriptové projekty. On a Berk spolu také zastávají role výkonných producentů seriálu.

Prací Bryana Fullera na American Gods se rapidně snižují šance Hannibala na obnovení pro čtvrtou sezónu, který letos, i přes velice pozitivní recenze, zažívá divácky mimořádně špatnou sezónu.

Původní kniha byla přeložena do více než 30 jazyků a byla ověnčena cenami Hugo, Nebula, Locus a dalšími pro nejlepší román roku 2001. V prosince 2011 Neil Gaiman oznámil, že na začátku roku 2012 začne pracovat na pokračování knihy, které by se mělo soustředit na nové bohy.


Očekáváte tuto adaptaci, nebo se na ni vůbec netěšíte? Kdo myslíte, že by měl hrát Stína? A může být tato kniha vůbec úspěšně převedena na obrazovky?

Miluješ seriály a SerialZone? Chceš být součástí rozrůstajícího se týmu redaktorů, kteří přispívají ke každodennímu chodu webu? Máš zájem o psaní článků? Nebo by tě bavilo doplňovat obsahy epizod? Láká tě třeba kontrola, korekce a schvalování seriálových zajímavostí a zajímavostí k osobnostem? Pokud umíš výborně česky (u psaní článků nutná také pokročilejší znalost angličtiny) a máš zájem o kredity navíc, napiš na redakce@serialzone.cz a řekni nám, pod jakou přezdívkou na SZ vystupuješ a na čem se chceš podílet!

Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Seraphine313

Seraphine313

Já jsem zkoušel knižní předlohu, ale po sto stránkách jsem ji odložil s tím, že mě neskutečně nudila....
před 8 roky
Lucious

Lucious

Skvělé, už teď se moc těším. Gaiman patří mezi mé oblíbené spisovatele a mám moc ráda i filmy a...
před 8 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Předlohu neznám, ale seriál může být dobrý, hlavně s Fullerem.
před 8 roky
Další články k tématu