10. 3. 2016

Residue: jak prodat show Netflixu

Residue:  jak prodat show Netflixu

Loňské jaro vypouštěl Netflix jeden vysoce sledovaný seriál za druhým. House of Cards, Bloodline a Unbreakable Kimmy Schmidt ale nejsou jediné seriály, které jsou nyní k dispozici pro streamování.

Takovým příkladem show, která nepřišla ze studia je Residue – třídílná mini série vypuštěná v březnu 2015. Hvězdy ze seriálu Game of Thrones (Hra o Trůny) Iwan Rheon a Natalia Ten a se v ní potýkají s ničivým výbuchem v Londýnském nočním klubu a vládním spiknutím, které možná kryje pravdu.

Tvůrcem této mini série je John Harrison. Ten popsal krok za krokem, jak protlačil svůj projekt na Netflix, a co sním bude dál.

1. Promyslete show

Residue vznikl jako nápad v Harrisonově hlavě, se kterým přišel za producentkou Charlotte Walls, se kterou předtím spolupracoval na filmu Book of Blood.

„Příběh, který jsem si představoval, byl docela dlouhý. Film, který jsem se jim snažil nadhodit by byl jen začátek celé mytologie. Vzhledem k vývoji v minulých letech mi televize zněla jako dost vzrušující možnost.“

2. Finance

Příběh, který byl nakonec prezentován divákům ve třech epizodách byl o dost jiný, než co měl Harrison původně na mysli. Charlotte Walls přišla s nápadem (ale co je důležitější – s penězi), který Harrison popsal jako „ověření konceptu pilotního dílu“.

„Kdykoli někdo řekne, že má peníze na produkci, musíte je vzít!“

Finance přišly od International Pictures Four, Screen Yorkshire a Green Screen Studios. Protože část peněz pocházela z Anglie, muselo se zajistit, že část týmu bude britská. Místo Harrisona se tedy režie ujal mladý a talentovaný Alex Garcia Lopez (Utopia).

3. Vytvořte show

Jak přilákáte na svůj projekt takové herce jako Tena and Rheon? Podle Harrisona je to kombinace scénáře, kreativního týmu a vysokých ambicí. Tyto ambice přinesly jak film, tak TV show. Když totiž natočený materiál přinesli do postprodukce, distributor navrhl: „Pojďme s tím rovnou do televize!“. Harrison proto připsal pár scén a dodal víc konspiračních témat a po re-editaci prodali mini sérii na Netflix. Jako film se tak Residue stačil vysílat jen v omezeném promítání v UK.

4. Dostaňte show na Netflix

Jak se to stalo? Když byla show přetvořena do své nové podoby a formátu, distributor Content Media jí vzal v roce 2014 na přehlídku na veletrh v Cannes (MIPCON) a také se ujistil, že Netflix jí uvidí v předstihu. To odstartovalo skutečný zájem a i když zájemců bylo několik, Netflix dostal nabídku ze stolu co nejrychleji.

5. Vytvořte ještě více show

Podle producentky Charlotte Walls je to jen začátek příběhu. První řada je prý vlastně takový prodloužený pilot a měla by tak i být chápána. Druhá řada by už měla obsahovat 10 epizod a její premiéra na Netflixu je (alespoň pokud se dá věřit drbům) plánována na jaro 2016.


Znáte Residue? Doufáte v další řadu? Trefuje se Vám Netflix do vkusu?

Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Dadulinka

Dadulinka

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Adík

Adík

Bojím se, že časem se Netflix, pokud bude pokračovat v těchto šlépějích, stane takovou velkou skládkou...
před 8 roky
Suezz

Suezz

Residue bylo fajn. Až na ten otevřený konec... takže jestli má být pokračování, tak jedině dobře... Rheon je...
před 8 roky
Další články k tématu