21. 8. 2016

Nejlepší z nejlepších: Velká Británie

Pomalu se blížíme do finále našeho letního seriálu. V předposledním článku se podíváme na britské seriálové klasiky, na které se ani po letech nezapomíná a pravděpodobně nikdy nezapomene.

Nejlepší z nejlepších: Velká Británie

Velká Británie je, podobně jako USA, seriálová velmoc. Během uplynulých padesáti let se natočila celá řada seriálů, které se nyní již považují za legendární. Vybrat desítku bylo opět velmi, velmi těžké. Během zúžovací fáze se ukázalo, že je zde mnoho nezapomenutelných kousků, které si místo v desítice jistě zaslouží. Bohužel na všechny se nedostalo, naštěstí čestné zmínky to jistí.

Británie je typická především kvalitními kriminálkami a sitcomy, které jsou svým humorem natolik specifické, že se jim postupem času začalo říkat britcomy (britské sitcomy). Není proto divu, že právě jich máme v naší desítce nejvíce. Pravý seriálový fanda dnes bude znát vše minimálně podle názvu a všeobecných znalostí. Spíše ale sázíme na to, že valná většina z vás má zmíněné seriály velmi podrobně a mnohdy i opakovaně nakoukány :-)

Ve Velké Británii jsou hlavními stanicemi BBC a ITV. Kromě nich patří mezi známější (když nepočítáme jednotlivé odnože BBC) také E4 a Channel 4, takže z těchto hlavních probíhal výběr naší desítky a čestých zmínek.

Název:
Doctor Who (Pán času)
Stanice:
BBC
Vysílání:
23. 11. 1963 – 6. 12. 1989, 26. 3. 2005 – dodnes
Žánr:
Drama/Sci-Fi
Počet sezón:
26, 10+
Ocenění:
2 nominace na BAFTA (starý), 17 nominací na BAFTA (nový): 4 výhry (střih, scénář, nejlepší drama, cena publika)

Pokud bereme oba seriály dohromady, jde bezkonkurenčně o nejdéle běžící britský televizní kousek. Poprvé se sci-fi o mimozemšťanovi s lidskou podobou, který se svou lodí TARDIS cestuje časoprostorem, objevil na britských televizních obrazovkách již v roce 1963. Celkem bylo natočeno již více než 800 epizod. Bohužel během let se nedokázaly dochovat všechny díly staré éry, takže fanoušci nemůžou uspokojivě udělat megalománský maraton kompletního Doctora. Ovšem i kdybyste chtěli maratonově zhlédnout jen ty díly, které jsou natočeny, tak vám to zabere pěkných pár měsíců, ne li let :-)

Asi není třeba konstatovat, že se seriál rychle stal významnou součástí britské popkultury. Jeho sláva sahá i za hranice státu, Doctora znají lidé po celém světě. Za jeho mezinárodní úspěch a všeobecné povědomí připisujeme zásluhy především nové verzi, která se začala vysílat po 16 letech v roce 2005, nicméně i klasický Doctor se podíval do světa.

Na seriálu je velmi působivé to, že dokáže neustále upoutávat zájem diváků, a to i přesto, že pravidelně mění hlavního představitele. Mnoho jiných seriálů po odchodu hlavní hvězdy ztroskotalo, pro Doctora je to ale již pravidlo. Kdykoliv ze seriálu někdo odejde, ať už sám Doctor, nebo jeho společnice, vždy se vedou bouřlivé diskuze o tom, který herec nebo herečka je v roli nahradí. Sama stanice BBC přilívá olej do vody, když skutečně mlží do poslední chvíle, a nový casting oznamuje vždy velkolepě před zraky médií.

Do dnešní doby se v roli Doctora vystřídalo celkem 12 herců a řekněme, že loučení starého a přivítání nového vždy fanoušci oplakají. Všechny jistě jako jeden příklad za všechny napadne emotivní proměna desátého (Tennant) v jedenáctého Doctora (Smith).

Úspěch seriálu logicky šel ruku v ruce s tvorbou různých odnoží a pokračování. Od původní verze až do dnešní doby vznikají romány, krátké povídky, komiksy, filmy i audiopříběhy. Co se týče televizních spin-offů, má jich Doctor na kontě hned několik. Mezi nejznámější patří samozřejmě Torchwood, který mnozí milují ve stejné míře jako samotného Doctora. Úspěch slavil také The Sarah Jane Adventures nebo dokument Doctor Who Confidential. Prozatím nejnovější spin-off nese název Class, který by se měl začít vysílat ještě v roce 2016, nicméně datum premiéry prozatím nebylo oznámeno.

Název:
Monty Python's Flying Circus (Monty Pythonův létající cirkus)
Stanice:
BBC
Vysílání:
5. 10. 1969 – 5. 12. 1974
Žánr:
Komedie
Počet sezón:
4
Ocenění:
10 nominací na BAFTA (3 výhry: nejlepší zábavní program, produkce/scénář/he­recké výkony, grafika)

V podstatě u všech seriálů v dnešním seznamu lze říct, že jde o neodmyslitelnou součást celosvětové kultury. Monty Python není žádnou výjimkou. Mnohé skeče patří ke klasikám, k nimž se vrací stále dokola nové a nové generace fanoušků. Je až k neuvěření, že je to téměř 50 let od doby, kdy se Létající cirkus poprvé představil. Skečovou komedii vytvořila komediální skupinka Monty Python, kterou tvořili vysoce vzdělaní členové. Jejich inteligence se odráží v celém seriálu. Scény jsou často vysoce intelektuální a místy politicky nekorektní. Podle slov tvůrců bylo jejich snahou vytvářet humor, který se nedá žánrově zařadit. To se jim podařilo, jelikož Létající cirkus bylo skutečně něco, co do té doby nemělo v televizi obdoby. Pro podobné projekty bylo speciálně vytvořeno označení „pythoneskní“, které podobný styl označuje.

Seriál vznikal v době, kdy si televizní stanice nemohly dovolit zdaleka tolik, co v dnešní době. Mnoho vytvořených věcí bylo cenzurováno nebo dokonce ztraceno. Zákaz odvysílat přišel například u skeče, kdy muž jde do vinného sklípku ochutnávat spoustu lahví, v nichž se však ve skutečnosti nachází moč. Zároveň nemohla být odvysílána slůvka jako masturbace nebo narážky (What a silly bunt, kde postava s poruchou řeči vyslovovala písmeno C jako B).

Zajímavostí je, že ne všechny epizody vznikly a odvysílaly se ve Velké Británii Během návštěvy země se německému producentovi Alfredu Biolekovi skupinka a její inovativní a absurdní skeče natolik zalíbily, že tvůrce pozval do Německa, aby zde napsali a natočili dvě speciální německé epizody. Tak se skutečně stalo a v letech 1971 a 1972 vznikly dva díly Monty Pythons fliegender Zirkus. Nelze, než ocenit výkony členů souboru. Ačkoliv ani jeden z nich neuměl německy, celý první díl byl natočen kompletně v němčině.

Po skončení seriálu vzniklo několik divadelních i televizních pokračování. Kromě toho se skupinou inspirovala celá řada filmových tvůců, mezi nimiž nchybí ani Douglas Adams, tvůrce Stopařova průvodce po galaxii, nebo Lorne Michaels, který tvoří scénky pro Saturday Night Live. Od Pythonů pochází také slůvko spam označující nevyžádanou poštu.

Název:
The Professionals (Profesionálové)
Stanice:
ITV
Vysílání:
30. 12. 1977 – 6. 2. 1983
Žánr:
Drama / Krimi / Akční
Počet sezón:
5
Ocenění:

Než přejdeme k plejádě legendárních britcomů, zastavíme se na chvilku u jiného žánru. Akčí kriminálka The Professionals patří v české televizi do stejné kategorie, kde se nachází například Colombo. Jde o nestárnoucí krimi klasiky, které se vysílají neustále dokola, i když spadají dávno do jiné generace.

Hlavními hrdiny jsou členoví fiktivní britské policejní jednotky CI5, velitel Cowley a jeho nejlepší agenti Doyle a Bodie. Jejich práce je vyžadována u případů, na které klasická policie nestačí, ale nejde přímo o úkoly pro vojenské nebo tajné služby. Název CI5 je inspirován skutečnými organizacemi MI5 a Criminal Investigation Department. Doyle s Bodiem jsou pravé opaky, nicméně jde o přátele na život a na smrt, málokdy je vidíte odděleně. Svému šéfovi bezmezně věří, nicméně se kluci nebojí neuposlechnout rozkaz, pokud to znamená, že se doberou kýženému výsledku.

Poněkud úsměvné v dnešní době je to, že ačkoliv v seriálu tekla krev jen minimálně, byli Profesionálové často kritizováni za velkou míru násilí kvůli častému střílení, rvačkám a inencím k atentátům. Nechyběla ani kritika kvůli politické nekorektnosti a příležitostnému užívání sexistických a rasistických pojmů. Přeci jen jsme v 70. letech, od té doby se televizní svět posunul o neuvěřitelný kus dál.

Představitel Doylea, herec Martin Shaw, často veřejně seriál kritizoval. Přišlo mu, že hraje nikam nesměřující a „plochou“ postavu v plochém seriálu. Roky po skončení vysílání se s herci vyjednávaly nové smlouvy ohledně vysílání repríz v britské televizi, nicméně herec odmítl, z jednání proto sešlo. Později si to rozmyslel a svolil, ovšem údajně tak učinil pouze proto, že vdova po Gordonu Jacksonovi (Cowley) byla po manželově smrti ve velkých finančních problémech a potřebovala poplatky z repríz.

Po ukončení seriálu kriminálku v programu nahradil jiný slavný seriál nesoucí se v podobném duchu, Dempsey and Makepeace. Profesionálové jsou však jen jedni. V 90. letech se jiná britská stanice, Sky, pokoušela o reamke s názvem CI5: The New Professionals, nicméně šlo o rychle zrušený propadák. Hodně inspirace čerpal z původního seriálu také devadesátkový Spender od BBC.

Název:
Yes Minister (Jistě, pane ministře)
Stanice:
BBC
Vysílání:
25. 2. 1980 – 28. 1. 1988
Žánr:
Sitcom
Počet sezón:
5
Ocenění:
8 nominací na BAFTA (5 výher: 3× nejlepší komedie, 2× nejlepší herecký výkon (Nigel Hawthorne))

Dostáváme se k opravdovým lahůdkám a klenotům britské tvorby (ne že by tam výše zmíněné seriály nepatřily). Sitcom Yes Minister a následující Yes, Prime Minister patří bezesporu k vrcholům sitcomového žánru nejen v Británii, ale po celém světě. Jdde o politickou satiru, která skrze fiktivní ministerstvo pro administrativní záležitosti zesměšňuje a symbolizuje skutečný britský vládní systém. Hlavními hrdiny jsou ministr a později premiér Jim Hacker, tajemník ministerstva/vlády sir Humphrey Appleby a osobní tajemník ministra Bernard Woolley, který se věčně ocitá uprostřed nesporů obou tvrdohlavých mužů.

Seriál se ihned po uvedení setkal s vysokým zájmem diváků. Tvůrce Jonathan Lynn se nechal slyšet, že diváci jsou mnohem chytřejší, než jim mnoho jiných sitcomů umožňuje být. O úspěchu svědčí mimo jiné i tři vítězství v cenách BAFTA v řadě za nejlepší komedii. Do dnešní doby pravidelně nechybí ve výčtu nejlepších britských komedií i seriálů obecně v historii televize.

Oblibě se paradoxně těšil také u členů tehdejšího skutečného vládního kabinetu. Premiérka Margaret Thatcher se často nechávala slyšet, že jde o její oblíbený pořad. Svá tvrzení dokázala v lednu 1984, kdy spolu s Eddingtonem a Hawthornem zahrála krátký skeč bhěem ceremoniálu, kde tvůrcům byla udělena cena NVLA. Pro herce šlo však o vynucenou práci, o kterou neměli zájem. Tvůrci často skeč kritizovali s tím, že byl vtipný jen proto, že v něm účinkovala premiérka, která se chtěla svézt na vlně jejich popularity.

Postupem let došlo k natočení několika cizojazyčných verzí seriálu. Jistě, pane ministře vzniklo v portugalštině, hindštině, indštině, izraelštině, vznikla také kanadská nebo dánská verze. V České republice se na vlně úspěchu svezlo divadlo na Vinohradech, které v roce 2006 uvedlo stejnojmenné představení. Hlavních rolí se hostili Viktor Preiss a František Němec, kteří samotný seriál nadabovali pro Českou televizi. Lukáše Vaculíka v roli Bernarda nahradil v divadelní verzi Jan Šťastný.

Samozřejmě nelze nezmínit také britské pokračování, na které jsme již naráželi. Plynule po seriálu Yes Minister byl nasazen od roku 1986 Yes, Prime Minister se stejným hereckým obsazením, který se těšil také obrovské popularitě. V roce 2013 byl natočen Yes, Prime Ministers s novými herci, nicméně tento projekt se nesetkal se zájmem a po první sérii byl zrušen.

Název:
'Allo 'Allo! (Haló, haló!)
Stanice:
BBC
Vysílání:
30. 12. 1982 – 14. 12. 1992
Žánr:
Komedie / Válečný
Počet sezón:
9
Ocenění:
5 nominací na BAFTA

V sitcomové jízdě pokračujeme dál. Dva roky po Ministrovi stanice BBC nasadila do vysílání válečnou komedii Haló! Haló!. Jde pravděpodobně o jeden z nejdéle běžících britských sitcomů. Seriál se dočkal devíti sérií a celkem 85 epizod. Jde o parodii válečného dramatu Secret Army, který taktéž vysílala BBC.

Příběh se odehrává během druhé světové války ve francouzském městečku Nouvion, kde René Artois vlastní kavárnu. Ta se stává návštěvním místem německých vojáků, ale také zároveň úkrytem pro britské letce. Všechny postavy jsou jedinečné a každou si spolehlivě zapamatujete. Tvůrci jim totiž dali do vínku typické grimasy a fráze, které postupem času zlidověly. Všichni, kteří seriál viděli, si jistě pamatují Reného „Ty ženská jedna hloupá!“, Edithino „René, co tady děláš s tou servírkou v objetí?“ nebo tchýnino „Copak nikdo neslyší volání s taré ženy?“

Cílem seriálu rozhodně není zesměšňovat válečné období jako takové. Spíše si bere na paškál filmy a seriály, které se tématem vážně zabývají. Tvůrci po seriálu vytvořili další komedie z válečného období, Dad's Army a It Ain't Half Hot Mum, ve kterých se v hostujících rolích objevili herci z původního seriálu.

Seriál se stal natolik úspěšným, že po něm následovalo divadelní turné, kdy herci jezdili v letech 1986–1992 po Británii i za hranice státu a předváděli různé scénky ze seriálu. V letošním roce stanice BBC plánovala vytvořit remake, ovšem na začátku srpna oznámila, že tyto plány ruší, protože by si spousta diváků mohla stěžovat na gestapáka Herr Flicka, ačkoliv staré díly často na svých kanálech reprízuje.

Název:
Red Dwarf (Červený trpaslík
Stanice:
BBC
Vysílání:
15. 2. 1988 – 5. 4. 1999, 10.-12. 4. 2009, 4. 10. 2012–
Žánr:
Komedie / Sci-Fi
Počet sezón:
10+
Ocenění:

Další seriál a další fenomén. Nerada se opakuju, ale Červený trpaslík je prostě kult. I po téměř třiceti letech od začátku vysílání zpráva o produkci nových epizod vyvolala neuvěřitelnou míru nadšení mezi fanoušky všech generací. Přitom Trpaslík zažil comebacků již několik. Základní běh skončil v roce 1994, nicméně seriál pokračoval sedmou řadou o čtyři roky později, následovala dvouletá přestávka, osmá série a prozatím nejdelšpí pauza trvající celou dekádu. V roce 2009 se s velkou slávou seriál vrátil se třemi novými epizodami. Po vzoru Sherlocka si pak dal další tříletou přestávku a v roce 2012 nabídl desátou řadu, tentokrát již šestiepizodní. Jedenáctá série je naplánována na září a říjen letošního roku, takže se určitě máme na co těšit. Kromě toho byla potvrzena také dvanáctá série, která by se měla vysílat v roce 2017.

Na seriálu je sympatické to, že si i po tolika desetiletích stále drží nezměněnou sestavu. Žádní náhradníci, stále stejné postavy se stejnými představiteli, které si svět v 80. letech zamiloval. Red Dwarf se žánrově dá zařadit k sitcomu, sci-fi a parodii. Původy sahaj v rozhlasovém pořadu Space Cadet, sérii pěti skečů, které do programu zařadilo rádio BBC Radio 4. V těchto skečích hrdina Dave Hollis cestuje vesmírem daleko od země. Jeho jediným společníkem je mluvící počítač Hab. Tvůrci Red Dwarf si vzali skeče za základní inspiraci, pouze pozměnili některé elementy, například jméno hrdiny (Dave Lister), jelikož Dave Hollins bylo skutečné jméno fotbalisty, který se mezitím proslavil. Haba nahradil/a Holly.

Původně se v seriálu objevovaly pouze postavy Davea, Kocoura a Rimmera. Robot Kryten se stal hlavní postavou až ve třetí sérii, přičemž předtím se objevil pouze jednou, a to v díle 2×01, kde jej navíc hrál jiný herec.

Seriál vznikl vlastně náhodou. Tvůrci se jej snažili stanici prodat, nicméně ta jej odmítla s tím, že nevěří, že by sci-fi sitcom mohl mít někdy úspěch. Pak ale stanice ušetřila finance z rozpočtu, které měly být určeny na druhou řadu Happy Families, rozhodla se proto zariskovat a natočit Trpaslíka. A vše ostatní je již historie :-)

Název:
Poirot (Hercule Poirot)
Stanice:
ITV
Vysílání:
8. 1. 1989 – 13. 11. 2013
Žánr:
Krimi / Mysteriózní
Počet sezón:
13
Ocenění:
1 nominace na Emmy, 14 nominací na BAFTA (4 výhry: makeup, kostýmy, grafika, původní hudba)

Pravděpodobně ještě dříve, než se mnozí z vás narodili, začala stanice ITV vysílat mysteriózní seriál na motivy románů Agathy Christie, Poirot. Seriál se stal natolik úspěšným, že se vysílal následujícího čtvrt století; finálový díl byl odvysílán v listopadu 2013. Během celé doby a 70 natočených epizod měl hlavní roli na starost herec David Suchet.

Sucheta si pro roli vyhlídli přímo potomci Agathy Christie. Její vnuk Matthew se v jednom rozhovoru vyjádřil, že ho moc mrzí, že jeho babička nikdy Sucheta neviděla. „Myslím, že vzhledově je ztělesněním knižní postavy.“ Prvních osm sérií měli pod taktovkou tvůrci Clive Exton a Brian Eastman. Po jejich odchodu došlo k proměně seriálu, který chytl temnější nádech. Přesto i nové epizody získaly výborné recenze s tím, že se ještě více ponořily do zdrojového materiálu, z něhož dokázaly vytáhnout temnou psychologičnost.

O úspěchu Poirota svědčí i to, že pouze během prvních tří let se dočkal 20 nominací na britské ceny BAFTA. Seriál byl prodán po celém světě, vysílal se samozřejmě i u nás, kde dokázal oslovit mnoho nadšených diváků. Suchet byl moc pyšný na to, že dokázal natočit celého Poirota. Jediným příběhem, který nikdy nebyl Se Suchetem zfilmován, je hra Black Coffee. Herec však přečetl kompletní verzi hry v živém představení divadelního souboru Agatha Christie Theatre Company, čímž skutečně naplnil celý kánon. Jen krátce nestihl splnit své předsevzetí, když chtěl mít úlohu splněnou před dovršením 65. narozenin.

Název:
Mr. Bean
Stanice:
ITV
Vysílání:
1. 1 . 1990 – 15. 12. 1995
Žánr:
Komedie
Počet sezón:
1
Obsazení:
Ocenění:
5 nominací na BAFTA

Pomalu mi začínají docházet superlativy. Ale přiznejme si. Není Mr. Bean ten nejgeniálnější sitcom, jaký kdy byl vytvořen? Rowan Atkinson spolu s Richardem Curtisem vytvořili seriál, který navzdory nízkému počtu epizod navždy zůstane součástí televizního kulturního dědictví. Rodiče ho budou předávat svým dětem, děti zase svým dětem… a tak dále, však to znáte. Mr. Bean je nezapomenutelná klasika.

Ani se nechce věřit, že už je to více než 25 let od doby, kdy byl odvysílán první díl. Atkinson si postavu Beana vymyslel již během svých magisterských studií na univerzitě v Oxfordu. Sám herec jej popisuje jako dítě v těle dospělého člověka. Hrdina musí řešit různé problémy, které přináší každodenní život, během čehož sám většinou zapříčiní ještě větší chaos. Bean mluví jen zřítkakdy. Humor seriálu spočívá v interakci postavy s jinými lidmi, jde o tzv. fyzický humor.

Mr. Bean si v Británii dokázal získat sledovanost, o které se jiným pořadům ani nesnilo. Nejúspěšnější epizodu The Trouble with Mr. Bean sledovalo v televizi téměř 19 milionů diváků! O jeho popularitě kromě nesčetných ocenění svědčí i fakt, že byl prodán do více než 245 televizních teritorií, byl natočen animovaný spin-off, dva celovečerní filmy a Bean se dokonce objevil na zahajovacím ceremoniálu letních olympijských her v Londýně v roce 2012.

Kromě samotného hrdiny musíme zmínit dvě věci, které k seriálu neodmyslitelně patří. První je Teddy, Beanův medvídek a pravděpodobně i nejlepší kamarád, jelikož hrdina často předstírá, že méďa žije. Během let si medvídek prošel proměnou. Na začátku měl menší hlavu, poté se zvětšila, ale chyběly mu oči, které Bean nahradil zlatými špendlíky. Pak byly oči doplněny dvěma malými bílými knoflíky, díky nimž měl méďa obličej. Druhou věcí je Beanovo autíčko Leyland Mini 1000, které se v podstatě stalo jednou z hlavních postav.

Název:
Black Books
Stanice:
Channel 4
Vysílání:
29. 9. 2000 – 15. 4. 2004
Žánr:
Komedie
Počet sezón:
3
Ocenění:
2 nominace na BAFTA (2 výhry: 2× nejlepší sitcom)

Black Books je se třemi řadami jeden z nejkratších seriálů v našem seznamu. Nicméně své čestné místo zde určitě má. Kdo by neznal Bernarda Blacka a jeho věčně pochmurnou náladu utopenou v alkoholu a cigaretách? Jeden z nejznámějších seriálových cyniků udělal z komedie o knihkupectví nezapomenutelný zážitek.

Bernard Black je vlastník malého knihkupectví Black Books. Jeho náladovost a cyničnost z něj dělají velmi náročného kamaráda pro Mannyho a Fran. Bernard opovrhuje čímkoliv, co se netýká pití, kouření a čtení, přičemž vyloženě nesnáší šťastné lidi… vlastně lidi obecně. Ačkoliv se Fran s Mannym snaží z Bernarda udělat většího lidumila, vůbec se jim to nedaří.

Ačkoliv měl seriál premiéru v roce 2000, pilot byl natočen o poznání dříve. Promítal se již v roce 1998 na festivalu v Riverside. První verze byla ještě temnější než celý seriál, točila se okolo Bernardova a poté Mannyho rozhodnutí spáchat sebevraždu. Tvůrce Dylan Moran se ujal také hlavní role Bernarda. Šlo o jeho první tvůrčí i scenáristickou televizní zkušenost. Spolu s Moranem za seriálem stojí také Graham Linehan, který poté přešel k vlastní tvorbě, jež na vás čeká v podobě následujícího seriálu.

O úspěchu seriálu svědčí dvě ocenění BAFTA v kategorii nejlepší sitcom. Do současnosti jde o jednu z nejmilovanějších britských komedií, jejíž slávu Moran nikdy nedokázal překonat.

Název:
IT Crowd (Ajťáci)
Stanice:
Channel 4
Vysílání:
3. 2. 2006 – 27. 9. 2013
Žánr:
Sitcom
Počet sezón:
4
Obsazení:
Ocenění:
7 nominací na BAFTA (3 výhry: herec v komedii (Richard Ayoade i Fremantle Media v jeden rok), herečka v komedii (Katherine Parkinson), nejlepší komedie)

Předposledním kouskem v našem seznamu je sitcom IT Crowd. Jde o seriál, který se sice těšil vysoké popularitě doma v Británii, nicméně jeho kultovní odkaz je mnohem silnější v našich končinách. Příběh je zasazen do kanceláří Reynholm Industries, fiktivní britské firmy v centru Londýna. Hlavními hrdiny jsou Roy a Moss, dva technici a věční nerdi, kteří se musí vypořádávat s novou šéfovou Jen. Jen často hlasitě prohlašuje, že má mnoho zkušeností s počítači, nicméně kluci hodně rychle přijdou na to, jak se věci ve skutečnosti mají. Kdo by mohl zapomenout na legendární scénku s internetem.

Tvůrce Graham Linehan napsal celý seriál sám bez pomoci. Natáčelo se před živým publikem, což v té době bylo považováno za docela riskantní, protože časy živého publika již byly dávno pryč. Nicméně Linehan si sám živé publikum vybral, což se vyplatilo.

Seriál se dočkal čtyř sérií. Ačkoliv stanice objednala i pátou, která měla vyjít v roce 2011, k natočení nikdy nedošlo. Linehan začal pracovat na nové sérii, tentokrát již s týmem scenáristů. Tvrdil, že půjde o rozloučení s postavami. Tým se však nedokázal pravidelně scházet, komunikovali proto online a Linehan sám dával scénář dohromady. Čas se však protahoval, Linehan měl stále méně času a peníze nepřicházely, z plánů na novou sérii proto sešlo.

Až poté začal tvůrce pracovat na speciálu, který byl natočen v roce 2013. Od té doby se vyjádřil ve smyslu, že některé postavy by si zasloužily vlastní spin-off, především Douglas. Jeho představitel však již získal další roli, proto z plánů na pokračování nakonec sešlo.

Název:
Sherlock
Stanice:
BBC
Vysílání:
25. 7. 2010–
Žánr:
Drama / Krimi
Počet sezón:
3+
Ocenění:
1 nominace na Zlatý glóbus, 31 nominací na Emmy (7 výher: herec v hlavní roli (Benedict Cumberbatch), herec ve vedlejší roli (Martin Freeman), scénář, kinematografie, hudba, střih, zvuk), 17 nominací na BAFTA (8 výher: cena publika, zvuk, herec ve vedlejší roli (Andrew Scott), scénář, 2× střih, herec ve vedlejší roli (Martin Freeman), nejlepší drama)

Sherlock je sice nejnovější seriál v našem seznamu, nicméně zde nemůže chybět. Aktuálně jde o jeden z nejpopulárnějších televizních kousků nejen v Británii, ale po celém světě, v Česku a na Slovensku nevyjímaje. Hvězdné obsazení, poutavé příběhy a vysoce kvalitní kinematografické zpracování, to vše dělá z Sherlocka seriálovou perlu, kterou by měl mít nakoukanou každý správný fanoušek seriálové tvorby.

V hlavních rolích se představuje hvězdné duo Benedict Cumberbatch a Martin Freeman. Kvůli vysoké vytíženosti obou pánů, kteří jsou velikány i v hollywoodských filmových trhácích, fanouškům šediví vlasy. Natáčení se totiž musí přizpůsobovat jejich nabitému programu. Ačkoliv každá série má pouze tři epizody, najít si čas je natočit dá velkou práci. Proto se každé série dočkáváme v průměru jednou za dva nebo tři roky. Alespoň čas od času se čekání zkrátí díky nějakému tomu vánočnímu speciálu, ale přiznejme si, to přece není to pravé ořechové.

Sherlock je adaptací klasických příběhů od sira Arthura Conana Doylea, děj je zasazen do přítomnosti. Sherlock využívá moderních technologií k řešení případů, nicméně některé elementy z knih jsou do příběhu zahrnuty. Původně byl projekto známen jako samostatné šedesátiminutové drama. Záměrem bylo natočit šest hodinových dílů, pokud by pilot slavil úspěcy. První verze pilotu, která podle deníku The Guardian stála 800 tisíc liber, vedla první novináře k přemýšlení, zda nepůjde o potenciální propadák. Stanice se rozhodla pilot neodvysílat a vynutila si jeho předělání a celkem tři 90minutové díly.

Seriál se ihned po uvedení setkal s obrovským kladným ohlasem ze strany kritiků i diváků. Všechny tři série si drží vysoké hodnocení, i když během třetí se začaly objevovat názory o tom, že kvalita začíná upadat. Přesto jde o jeden z nejvyhypova­nějších a nejdiskutovanějších seriálů současnosti, o který bude zájem, dokud herci budou mít chuť a čas natáčet dál.

Další čestné zmínky:

BBC

Fawlty Towers (Hotýlek) (1975–1979)
The Blackadder (Černá zmije) (1983–1989)
Top Gear (2002-)
Little Britain (Malá Velká Británie) (2003–2006)
Hustle (Podfukáři) (2004–2012)
Torchwood (2006–2011)
Jekyll (2007)
Merlin (2008–2012)
Wallander (2008–2016)
Luther (2010–2015)
The Fall (2013–2017)
Peaky Blinders (Peaky Blinders – Gangy z Birminghamu) (2013-)
The Musketeers (Tři mušketýři) (2014–2016)

ITV

Downton Abbey (Panství Downton) (2010–2015)
Vicious (2013–2016)
Broadchurch (2013–2017)

Channel 4

This is England '86/88/90 (2010–2015)
Black Mirror (Černé zrcadlo) (2011-)

E4

Misfits (Misfits: Zmetci) (2009–2013)

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře50zobraz všech 50 příspěvků
sandokan555

sandokan555

aktualny clanok .. Benny Hill odkaz
před 7 roky
Shppen

Shppen

Eeee...nemel nahodou vyjit jeste jeden clanek? :)
před 7 roky
JolanaC

JolanaC

Našla jsem zde plno oblíbenců a nějakou tu srdcovou záležitost. Ale stejně jako mnoho jiných i já na...
před 7 roky
Další články k tématu