darbak

off
Jméno
Věk29 let
BydlištěBrno
Twitter
Instagram
FacebookMám, ale neukážu
Poznámka
Názory uživatele darbak
plakát
Nejdelší noc
6. srpna 2022
další názory k seriálu

Už asi chápu to nízké hodnocení...

Na jednu stranu to nebylo nijak špatné, originální nápad hlavní zápletky je fajn a seriál nabízí příjemnou akční podívanou.
Postavy sice nijak nenadchly, ale rozhodně nemůžu mluvit o příšerných hereckých výkonech. Pár nelogičností a zbytečných scén v průběhu seriálu se dá přehlédnout.
Ale ten příběh nebyl na konci absolutně uzavřený. Jestli tohle bylo od začátku koncipováno jako minisérie, tak to teda tvůrci závěr absolutně nedotáhli a v podstatě se tak jedná o zbytečný seriál :D

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
60 %
plakát
Drž se
8. června 2022
další názory k seriálu

Nic moc :(

Tak tohle mě nějak nenadchlo. Dokoukal jsem to pouze jako podklad při práci :D

První díl mi přišel hrozně zmatečný, spoustu lidí a scén, co nějak dohromady nedávaly smysl. Naštěstí se to v dalších dílech srovnalo a děj byl konečně tak nějak plynulý a dával smysl. Přesto to místy drhlo a některé scény na sebe ne moc povedeně navazovaly, pokud vůbec. Celková zápletka pak byla ok, ale o nic překvapujícího se nejednalo.
Překvapující možná bylo jen to, když mi došlo, že se tam jedná o dvě dějové linky a ne jen jednu, což v tomhle případě nemyslím pozitivně.

Nevím, jak moc zhodnotit herecké výkony, protože jsem to měl s českým dabingem (a polské znění jsem ani nikde nenašel), ale co jsem tak pozoroval, tak se asi o nijak strhující herecké výkony nejednalo. A postavy to samé, většina z nich, včetně Adamových rodičů mi z nějakého důvodu vůbec neseděla, jejich chování navíc dost často nedávalo smysl. A ti policisté k tomu mám jen jedno: WTF???

Co se povedlo, byla občasná dobře provedená thrillerová atmosféra. Ale nejlepší na celém seriálu byl asi jeho trailer :D
Za mě je to velmi, velmi průměrné dílo, a je to škoda, potenciál to mělo.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %
plakát
Dívka, která se třpytila
31. května 2022
další názory k seriálu

Žádná oddychovka

Na Shining Girls mě navnadil trailer a popisek, že se hlavní hrdince "začne měnit realita". Byl jsem zvědav, co tím bylo míněno. Samozřejmě to tu nehodlám spoilerovat, ale mohu říct, že se jedná o originální mysteriózní prvek, který dodává zpracovávanému tématu zcela nový rozměr (btw. zase musí jít o adaptaci, to už ve světě seriálů nejde vymyslet nic originálního?)
Ale...
Já to nechápu :D Některé konkrétní úseky, složky děje mi prostě hlava nebere. Odehraje se určitá scéna a já nemám jasno v tom, co se zrovna stalo a hlavně jak, nebo kdy se to stalo.
Možná to nedokázali producenti dobře zpracovat, ale možná je to taky záměr. Třeba je to takhle zamotané a nejasné schválně, aby se divák cítil stejně zmatený, jako hlavní hrdinka. To by byl brilatní krok. A celou logiku věci se tak dozvím v závěru (ne, tak ani poslední díl mi v tom nepomohl :D)
Ještě bych vytkl takový malý detail, děj se má odehrávat někdy v 80. letech ale já z něj žádné "retro" vůbec necítím.
I přesto, že mi všechny podrobnosti ještě nedocvakly, tak si seriál a jeho atmosféru užívám, děj plný záhad hezky graduje.
Postavy jsou vcelku takové zvláštní, všichni mi přijdou hrozně divní :D Což není myšleno vyloženě negativně. Taková hlavní představitelka podává skvělý výkon a klidně bych řekl, že celý seriál táhne.
I přes ty výtky se jedná o povedený psychologický thriller a já se svezu s davem a hodím tomu 70%.

(S pomocí Googlu jsem se dopátral věcí, kterým jsem nerozuměl a doporučuju se na seriál pořádně soustředit, včetně detailů. Mně tam spoustu věcí uniklo... No, není to žádná oddechovka.)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
70 %
plakát
Halo
14. dubna 2022
další názory k seriálu

Povedené sci-fi

No konečně je tu po delší době sci-fi, které zatím (po 4 dílech) vypadá velmi nadějně. Alespoň v rámci toho, co jsem viděl.

Vizuál je super, postavy zaujmou, chvílemi se dočkáme nějaké akce a i příběh je slibný.

Po velmi vydařeném úvodu pilotního dílu, který si nebral servítky mě bohužel zklamala postava Kwan. Třeba se ještě předvede, ale zatím mě ona, ani její dějová linka nijak nevzala. Scény s ní působí spíše jen jako výplň, jelikož zatím nemá na hlavní události příběhu žádný vliv (což se ale téměř určitě změní). Během druhého dílu jsem se obával, že tohle pro mě asi nebude, ale jeho konec mě přesvědčil, abych seriál ještě zkusil. A zatím mohu říct, že jsem dobře udělal.
Příběh kolem Master Chefa a postavy, které ho obklopují, to už je jiná. Postupné odhalování záhad kolem artefaktu, proměna MasterChefa a různorodé postavy kolem něj, to vše slibuje zajímavé věci. A nesmím zapomenout i na nepřátelské alieny a (asi) hlavní záporačku (teď mi došlo, že většinu hlavních postav tvoří ženy :D) která také vypadá docela nadějně.

Tak doufám, že na mé poměry docela vysoká očekávání nebudou nijak zničena. Až první série skončí, tak dám vědět.

75 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
80 %
plakát
Nulová akce
5. ledna 2022
další názory k seriálu

Absurdnost - ale je to opravdu tak vtipné?

Protože mě Španělé obecně zaujali svou tvorbou, rozhodl jsem se vyzkoušet i jejich komedii, v tomto případě tedy sitcom.

Jedná se o absurdnost na druhou. Ať už na straně policistů nebo zločinců, jedná se o absolutně karikaturní postavy, které by na svých postech v reálu nepřežili ani minutu.

Nějak se nemohu rozhodnout jestli mě Sín Novedad baví, jestli je spíš vtipný, nebo trapný. Protože obojího je v něm poměrně dost. Těch několik fakt dobrých gagů střídá několik průměrných vtipů a několik trapných konverzací. Takže se párkrát stalo, že v jeden moment se dobře bavím a vzápětí si říkám "achjo" s očima v sloup. Většinou se jedná o "vtipy" nebo konverzace sexuálního charakteru, které se objeví cca 2x-3x za epizodu. Dá se to se zatnutými zuby přetrpět, ale fakt by to tam být nemuselo. A naštěstí to zachraňuje (i když nevím jak moc) těch pár povedených momentů.

Seriál se odehrává celkem na třech místech. Prvním je dispečink, holky na něm mě ale absolutně nebaví, strašně nevtipné až trapné rozhovory. Víc pobaví policajti na hlídce v autě - kteří jsou občas docela vtipní ale stejně tak občas i pěkně trapní. Nejlepší pak je zločinecká dvojka, hlavně ženská-zabiják je z celého seriálu asi nejlepší element, ta mě každý díl spolehlivě rozesměje a i po herecké stránce je asi nejlepší.

Naprostá většina "děje" pak probíhá pouze prostřednictvím dialogů - jednotlivé postavy jen sedí a baví se mezi sebou. Pouze dva sledovaní zločinci nabídli trochu akce a posun v hlavním "příběhu", jinak ale v podstatě jen čekám na to, co kdo řekne a jestli to bude vtipné. Ono to funguje, ale musí se to vymyslet dobře a tady se to teda úplně na 100% nepovedlo.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
30 %
plakát
Ochránce
8. prosince 2021
další názory k seriálu

Manipulativní?

Seriál mě po prvotním zaujetí bohužel lehce zklamal.
Je sice pravda, že po výpravné, herecké a i scénaristické stránce je seriál perfektní. Samotné téma, o kterém seriál pojednává je originální a poutavě zpracované. Je to něco, co tu ještě nebylo a jedná se o celkem důležité téma. Česká televize zkrátka umí.
Bohužel hlavní postava mi nesedí svým působením a chováním, obzvlášť vůči své ženě. Což je spíš můj emoční dojem, ne že by ta postava byla špatně napsaná nebo zahraná. A mimo to měl i několik slušných momentů. Tady bych rád vyzdvihl skvělý dialog vedený na konci druhé epizody mezi ombudsmanem a šéfporadcem z ministerstva, to byla pecka. Ono se v seriálu ukázalo už víc takových trefných a pronikavých dialogů.
Nejvíce pak samozřejmě zaujmou samotné případy, jejich řešení a jejich protagonisté.
Takže jo, "technicky" je to zpracované velmi, velmi dobře. Ale...

V čem mě to vlastně Ochránce teda zklamal?

Já jsem se totiž podíval i na ty skutečné případy, kterými se seriál "inspiruje". A zjistil jsem, že si tvůrci tyto případy dost silně upravují dle svého. Ano, vím, že spousta televizních a filmových děl, jež jsou založená na nějaké předloze jsou do jisté míry upravená, ale naprosto převracet charaktery, kde z normálního člověka v reálu udělám v seriálu grázla, a z grázla nevinnou oběť - to mi přijde dost přes čáru.
Seriál tak ve většině dílech vysílá poselství, že učitelé, ředitelé a vychovatelé jsou většinově ta špatná strana, kdy jsou zlí, neschopní nebo ignorantští, zatímco chudáčci dětičky jsou vždy oběť. Nechápejte mě špatně, já neříkám, že to tak nemůže být, nebo není. Ale toto už mi přijde jako jednostranná prezentace a manipulace s divákem, a to se mi nelíbí. A když se v pátém díle objevila otázka rasismu, tak se z toho tématu elegantně vybruslilo a rasismus se nakonec vlastně neřešil. To mi přijde zase zbabělé.

Za zpracování bych dal 90, nebo snad i klidně 100%
Ale za účelové převracení skutečnosti a vyhýbání se kontroverzním tématům bych nedal víc jak 50%. Spíš míň.

A je to škoda, protože to mělo obrovský potenciál, některé díly jsou skvělé, ale celkový dojem pak boří přítomnost jakési "propagandy" a přílišná korektnost.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
70 %
plakát
Kolo času
20. listopadu 2021
další názory k seriálu

Průměrné fantasy

Stalo se to, co jsem tak nějak očekával, plusem tedy je alespoň to, že nemohu říct "jsem zklamán".
Jak uvádí nadpis mé recenze, jedná se o průměrné fantasy. Není to to nejhorší, co lze v rámci fantasy vidět (a že toho je), ale rozhodně to ani není žádná bomba.
Příběh je takový ten stokrát ohraný boj dobra proti velmi mocnému zlu, jež může porazit jen nějaký vyvolený. I to putování hlavních hrdinů na určené místo je téměř jak přes kopírák. Zatím mi přišlo, že to není nic, co bychom nemohli už vidět někde jinde v trochu jiném provedení.
Celý příběh je navíc odvyprávěn... No jak to říct. Na začátku žádné pořádné uvedení, představení hlavních postav a jejich povah, chybí tomu jakási epická fantasy atmosféra, hloubka, kterou takový příběh zasluhuje... Spousta děje je zkratkovitá a scény skáčou od jedné k druhé bez příliš plynulé návaznosti.
Nádherně se kouká alespoň na scenérie, ale i to jsou již profláklé lokality: Slovinská Soča, naše Prašná Brána nebo lom Amerika...
A bohužel to nezachraňují ani postavy. Většina z nich, zejména ti čtyři vybraní hrdinové jsou docela povrchní charaktery. Ještě že tam je hlavní čarodějka Moraine, která je famózní. Ale jediná kvalitní postava bohužel takový seriál neutáhne.
I tak ale zase nemohu říct, že by to byla katastrofa, při sledování jsem netrpěl. Ale ani jsem se kdovíjak nebavil.
No, třeba se ještě rozjede, ale tak nějak o tom spíš pochybuju. Zatím to vypadá na průměrné dílo, které si asi úplně nezaslouží být zatracováno, ale rozhodně taky nevejde do síně slávy...
PS: na to okaté multikulti si prostě nejspíš nezvyknu :D

UPDATE: Druhá série byla lepší... Mnohem lepší. Postavy i děj a jeho zpracování bylo daleko lépe zpracované. Zatímco první sérii jsem sledoval tak nějak setrvačně, druhá mě skutečně bavila.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
60 %
plakát
4400
4. listopadu 2021
další názory k seriálu

(Anti)rasistická agitka?

Obvykle nepíšu hodnocení hned po první epizodě, ale tady mi to nedalo.
Četl jsem hodně kritiky na to, jak naprostou většinu postav tvoří černoši. Příběh se odehrává v Detroitu, jehož obyvatelstvo se téměř z 80% skládá z černochů. Ale ukáže se, že ti nově objevení lidé mají být z celého světa. No, to už nedává příliš smysl.
Už v tom prvním díle je spoustu narážek na rasismus. Formou obráceného rasismu. Kdy bílí lidé jsou automaticky špatní. Černoška se cítí strašně utlačovaně jenom proto, že tam jsou v ochrance běloši. C'mon. A ta scéna s protestem proti ropě, to co jako mělo být :D Borec se zastane holky před agresivním policajtem a ona na něj místo poděkování spustí "vy běloši jste tak hrozní". A korunou scény je, že týpek hned odpoví "jo, to je fér". Jakože... Cože? :D Nehledě na to, že jak to sakra zapadá do celého příběhu?? To byla zcela a naprosto zbytečná scéna.
Když pominu tuto antirasistickou propagandu, která je naprosto příšerně a účelově provedená, tak scénář jako takový, postavy a herecké výkony jsou silně průměrné. Rozhodně nic, co bych vyzdvihl, pochválil, co by mě zaujalo. Většinou mám rád seriály s nadpřirozenou mysteriózní zápletkou (Lost, Flashforward, Manifest...), ale tohle fakt ne-e.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
20 %
plakát
The Republic of Sarah
28. července 2021
další názory k seriálu

Městečko Greylock

The Republic of Sarah se ukázala být víceméně jakousi soap operou plnou vztahů, která je však naštěstí okořeněná podle mě docela originální myšlenkou městečka snažícího se osamostatnit a být nezávislým státem. Nebýt tohoto námětu, tak bych o seriál nejspíš ani nezakopl.

Bohužel se mi zdá, že tomuto nápadu není dáno tolik prostoru, kolik by si zasloužil. Jistě, prolíná se všemi epizodami a hraje důležitou roli. Ale až příliš prostoru je zde vyhrazeno osobním příběhům jednotlivých postav, které nejsou nijak extra zajímavé ani důležité. Dávné lásky, zrady, tragédie... Prostě takové ty klišé. Alespoň postavy jsou vcelku milé.

Mohlo by toho přesto být alespoň trošičku méně a více bych se věnoval tomu budování nového malého státu. Přetahovačky s guvernérkou se povedly, ale chtělo by to víc! Třeba se víc věnovat volbám při sestavování vlády, budování ekonomiky a infrastruktury. Většina těchto problémů se ale vždy jen letmo představí a nakonec se jen ukáže, jak se vyřeší. Zbytek vyplňují zmíněné osobní příběhy. Já fakt nepotřebuji vědět, s kým Sarah nakonec skončí ve vztahu, nebo jestli se usmíří s otcem. Ale někoho to třeba baví :D

Republic of Sarah mi celkově přijde jako takové jednoduché, naivní až sluníčkové dílo. Zápletky, jak už jsem popsal, nejsou nijak složité, propracované a herecké výkony rozhodně nepatří k nijak zvlášť výrazným, nebo působivým. Srdcovka z toho nakonec dost možná nebude, ale je to takové příjemné, milé a nenáročné sledování na zabití volného času. Za mě takový trošku lepší průměr.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
60 %
plakát
Slovani
25. července 2021
další názory k seriálu

Seriál plný kontrastů

Po rozpačitém, nejistém a ne úplně dobrém začátku se seriál nakonec docela pěkně rozvinul a celkem podařeně i skončil. Nicméně asi bych Slovany hodnotil jako seriál plný protipólů.
Děj tu popisovat samozřejmě nebudu, abych nespoileroval, nicméně mohu říct, že mnohdy byl předvídatelný, plný klišé, ale občas tam byly také světlé chvíle. Stejně tak postavy. Některé postavy byly přesně jak podle nějakého návodu - tyranský vládce, zlá macecha, chytrá, milá a mocná hlavní hrdinka, která je však zároveň totální outsider. Ale opět, jiné postavy byly pojmuty dobře - Čarad, Vlad, možná Beľo... Ty klišé postavy nicméně bohužel spíš převažovaly.
A opět, plné protipólů bylo i celkové zpracování seriálu. Efekty byly většinou spíše vtipné, kamera to chvílema taky moc nedávala, ale například výprava a kostýmy byly zdařilé, závěrečná bitva se taky celkem povedla.
Možná se mohli trošičku víc věnovat uvedeným historickým zvykům, jako byly postřižiny, nebo slunovrat, víc je představit, ukázat.
Těžko říct, jak zhodnotit herecké výkony, asi to moc nejde srovnávat se světovou tvorbou, kterou známe zejména z USA, ale zase to bylo nesrovnatelně lepší se současnou tvorbou typu Ordinace, Ulice...
Seriál měl tak trochu tendence být velkým fantasy pro dospělé, takže nechyběla krev a nahota, ale přesto to na mě paradoxně často působilo spíš jako pohádka :D
Asi bych Slovany úplně nehejtil, ale nějaké vychvalování si bohužel také nezaslouží. Je to takové 50/50.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
50 %