11. 3. 2013

Sbohem Being Human!

Sbohem Being Human!

Včera večer byla na stanici BBC k vidění finálová epizoda britského seriálu Being Human (Cena za lidskost). Bezprostředně po jejím odvysílání se na BH blogu objevil příspěvek od tvůrce seriálu Tobyho Whithouse k závěru seriálu.

V této bleskovce vám tak přinášíme přeložené jeho kompletní vyjádření, které je samozřejmě i trochu spoilerové pro ty, co finále ještě neviděli…

S těžkým srdcem se musíme rozloučit s Being Human. Byla to bezesporu ta nejvíce příjemná, vděčná, ale i náročná zkušenost mé celé kariéry. Myslím, že scénáristou jsem se stal proto, abych mohl stvořit něco jako Being Human.

Ještě pár slov o konci. S tím, jak přesně příběh uzavřeme, jsme zápasili hodně dlouho. Měl by to být definitivní konec? Pokud ano, měl by to být šťastný konec? Nebo by to vypadalo levně a příhodně? Mělo by to být pochmurné? Bylo by sebeobětování našich hrdinů, aby zachránili lidstvo, vhodné? Instiktivně jsem ale cítil, že to by bylo příliš dokonalé. Myslím, že jsem chtěl, aby byl závěr spíše čárka než tečka. Faktem je, že neexistuje konec, při kterém by byli všichni spokojení.

Jak už jsem dříve řekl, svět i postavy z Being Human by teď měly patřit lidem. Kdybychom je nechali mrtvé, či kdyby dokonce byli opět lidmi, okradli bychom tak fanoušky. A tak jsme se úmyslně dohodli na něčem nejednoznačném. I když doufám, že budete souhlasit s tím, že i takový konec si uchovává stanovené vlastnosti seriálu. Naši hrdinové jsou ponecháni odvážnými a jsou spolu – kdekoliv jen mohou být.

Ale i tak to není tak úplně konec. Na DVD bude jedna bonusová scéna – ta se bude odehrávat týden nebo tak nějak po konci šesté epizody. Odpoví na tu otázku, kterou si teď určitě všichni kladete – co se s nimi stalo? Zachránili svět? Zároveň to vytvoří prostor pro další příběhy – budoucí život seriálu a postav.

Měl bych zdůraznit, že to rozhodně není zamýšleno jako způsob, jak zvýšit zisky z prodeje DVD! Vždycky jsme plánovali na DVD natočit bonusovou scénu. Když přišel čas se rozhodnout, co to bude za scénu, mysleli jsme si, že by malé uzavření bylo dobrou příležitostí. I když „uzavření“ znamená spíše otočení na další stránku.

Ale to je ještě daleko. Takže teď oslavme vše, čehož jsme dosáhli. Do toho počítám i fanoušky, blogery a diváky. Společně jsme udělali seriál úspěšným. Vytáhli jsme ho z podivné nejistoty zvané „země pilotů“, opatrovávali a opečovávali jsme jej, až jsme z něj udělali něco velmi, velmi zvláštního. Takže vám všem děkuji. Z hloubi srdce. Vždycky jsem říkal, že výdrž, věrnost a vášeň fanoušků mě neustále inspirovala a určovala během posledních pěti let.

Před pár dny mi byla položena otázka, co by mělo být odkazem Being Human. Příběhy, které mě v dospívání inspirovaly, byly ty, které se v našem světě normálně dějí. Představoval jsem si, že jsem byl jen pár centimetrů od něčeho velkého a epického. Vše, co jsem měl udělat, abych se ponořil do nějakého starověkého a tajemného příběhu, bylo to, že bych se natáhnul a prošel nějakou neviditelnou membránou.

To mě přimělo se na svět dívat jinak, to mě přimělo vytvářet příběhy, které mi dovolily uniknout mému fádnímu a nudnému světu. Takže co se týče odkazu, rád bych si myslel, že náš seriál přiměl lidi koukat na svět trochu jiným způsobem. Otevřely se dveře, avšak jen na malou škvíru, vaší fantazii. Rozdmýchaly se plameny vaším spekulacím a kreativitě. Nic by mě neudělalo šťastnějším, než aby vás tyto příběhy inspirovaly k uskutečnění svých vlastních.

Buďte na sebe hodní.

Toby


Bude vám britské Being Human chybět? Nebo se vám více líbí americká verze? Anebo jste se nesmířili s výměnou herců od čtvrté série? Kterou řadu považujete za nejlepší? Líbilo se vám finále? No, prostě nám dejte jako vždycky vědět v komentářích! :-)

(zdroj: bbc.co.uk/blog­s/beinghuman)

Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Furiant

Furiant

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Biskin

Biskin

budu muset dohnat, z týhle sezóny jsem viděl zatim jen 3 díly
před 11 roky
ragelly

ragelly

Nemáš se flákat po hospodách :D :P
před 11 roky
toebiash

toebiash

Jak jsem již psal jinde, ukončení nelituji, mělo přijít už mnohem dříve, seriál by byl pro mne tak...
před 11 roky
Další články k tématu