15. 1. 2016

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

Druhá na řadě s předpověďmi je stanice CBS. Ta dlouhodobě kraluje televiznímu vysílání v USA a je známá hlavně svými kriminálkami. Udržela si tuto pozici i letos a s kterými seriály se můžeme už předem rozloučit?

Jak který seriál dopadne? Naše předpovědi ohledně CBS

V druhém článku se podíváme na stanici CBS. Ta letos chtěla zasáhnout seriálový svět hlavně superhrdinským seriálem Supergirl, ale i mezi ostatními novinkami se objevily takové, které diváky zaujaly. Na poli tradičních seriálů pak dominovaly hlavně kriminálky. I tady jde ale vidět, jak jedna po druhé pomalu odcházejí. Ještě před startem sezóny CBS obnovila The Big Bang Theory, takže seriál uvidíme i příští rok. Před několika dny také oznámila, že šestá řada Mike & Molly bude poslední.

Stoprocentní jistoty

Šance na zrušení:
0 %

The Big Bang Theory
Série: 9.

Krátký komentář: K TBBT není potřeba nic dodávat. Stanice seriál obnovila už dříve, v dobách jeho nejlepších výsledků. Potenciálním zrušením se tak budeme zabývat až příští rok, vzhledem k velmi dobré a stabilní pozici ale nepředpokládám, že by přišlo rušení. Završení po deseti sezónách je sice pěkné (a herci nejsou zrovna levní), ale příští sezóna může vypadat všelijak – jistota v podobě komedie, která má rating okolo 4 bodů pak vypadá až moc dobře na to, abyste se jí vzdávali.


Ještě si vydechněte

Šance na zrušení:
1 %

NCIS
Série: 13.

Krátký komentář: Tento seriál si bude CBS hýčkat a chránit ještě hodně dlouho. NCIS je v současné době nejsledovanější seriál na komerčních televizích v USA a vypadá to, že se svého postu nechce vzdát. Uvidíme tady rekordní počet epizod? První desítka není zas tak daleko (NCIS je aktuálně počtem epizod 15. nejdelším skriptovým primetimovým seriálem v USA). Vzhledem ke klesající sledovanosti téměř všech ostatních seriálů zůstává NCIS pro stanici jednou z mála jistot, o které se může opřít a okolo kterých může tvořit program. Tady se rušení nekoná ani v nejbližších letech.

Šance na zrušení:
5 %

NCIS: New Orleans
Série: 2.

Krátký komentář: NCIS: LA jako první spin-off populární NCIS se povedl. New Orleans kráčí v jeho šlépějích a prozatím mu to stačí. Jako programový následovník svého populárnějšího bratříčka NCIS naplno využíval divácký potenciál, který mu byl nabízen. Letos byly jeho výsledky slabší, přesto je to jeden z mála seriálů na CBS, který sleduje stabilně více než 10 milionů diváků. Zrušení tady není na pořadu dne.

Šance na zrušení:
10 %

Life in Pieces
Série: 1.

Krátký komentář: Life in Pieces je dalším z řady seriálů, který potvrzuje, že na dobrý výsledek stačí výhodný timeslot – ten po Big Bangu je výhodný až až. Jako jeden z mála seriálů se dokázal dotáhnout na 2 ratingové body a hlavně se na nich udržet. Pokud CBS hledala hit letošní sezóny, v tomhle seriálu ho (lehce překvapivě) našla.

Šance na zrušení:
10 %

Mom
Série: 3.

Krátký komentář: Jeden z mála seriálů, které loni rostly, se dostal zpět na svou startovní pozici. Letos totiž jeho sledovanost klesla nejprve pod 8 milionů diváků a následně i pod 7 milionů. Špatný výsledek je způsobený jednak silnou konkurencí (Scandal, The Blacklist), ke které se teď přidal i American Idol, jednak tím, že jede „až“ po Life in Pieces. Loni seriál využíval silného timeslotu po TBBT. Verdikt o obnovení nebo zrušení rozhodnou následující týdny. Nevěřím ale v prudké zlepšení, spíš v postupný pokles. Třetí řada Mom by mohla být poslední.

Šance na zrušení:
15 %

Scorpion
Série: 2.

Krátký komentář: Scorpion byl loni hit, který převálcoval skoro vše ostatní v dohledu. Letos se trochu umírnil, ale pořád má jeden z nejlepších ratingů na stanici. Sledovanost sice klesla pod 10 milionů, ve svém timeslotu ale vystupuje a je jasné, že se dočká i třetí řady.


Není to tak jednoznačné

Šance na zrušení:
20 %

Blue Bloods
Série: 6.

Krátký komentář: Kdo byste řekli, že jeden z pěti nejsledovanějších seriálů stanice se bude vysílat v pátek v deset hodin? A to celou dobu své sedmileté existence? Ano, Blue Bloods je páteční jistota, které se CBS nevzdá. Rating je sice poměrně nepotěšující (1.0–1.1), ale je stabilní a je dán hlavně specifickou skupinou diváků (Blue Bloods má jedno z nejstarších publik na amerických televizích vůbec). Neumím si představit jiný seriál, který by Blue Bloods mohl stejně úspěšně nahradit.

Šance na zrušení:
20 %

Madam Secretary
Série: 2.

Krátký komentář: Loni šlo o druhou nejsledovanější novinku stanice, letos se pořád drží. Madam Secretary okupuje střídavě 9 a 11 milionů diváků a nejen ve svém timeslotu, ale i v celý nedělní večer je to nejsledovanější seriál. Kde je problém? V ratingu. Stejně jako Blue Bloods, i Madam Secretary má poměrně staré publikum, a tak i při skvělé sledovanosti se rating šplhá maximálně k 1.4. Častější jsou ale spíše výsledky 1.1–1.3. Přesto ale CBS seriál obnoví. Na nedělní večer ho potřebuje, kvůli velkému nebezpečí zrušení The Good Wife o to víc.

Šance na zrušení:
30 %

Criminal Minds
Série: 10.

Krátký komentář: Criminal Minds jde rok od roku nahoru. Za deset let téměř neztratil diváky, což ho loni (díky klesající sledovanosti ostatních seriálů) dokázalo dostat na 11. místo v celkovém posezónním hodnocení. Letos bohužel poprvé výrazněji ztratil v divácích i v ratingu, pořád ale ne tolik, aby se dostal mezi průměr stanice. Uvidíme, jak si povede spin-off. Criminal Minds ho ale dost možná přežije.

Šance na zrušení:
30 %

Supergirl
Série: 1.

Krátký komentář: Prognózy před začátkem sezóny předpovídaly megahit, nakonec je z toho hit jen polovičatý. Seriál nikterak nepropadl, ale úspěch to taky nebyl. V konkurenci dvou silných realitek se po velkém boomu v prvních dvou dílech seriál usadil na 1.5 a nevypadá to, že by měl ambice šplhat výš. Vaz seriálu dost možná zlomí jeho nákladnost, ale prozatím jde pořád o nejlepší novinku, i když ne tolik silnou. Pokud by stanice seriál prodloužila (a ta možnost tu je), pravděpodobně ho přesune na jiný den.

Šance na zrušení:
35 %

Limitless
Série: 1.

Krátký komentář: Limitless se ze začátku sezóny stal mezi uživateli SerialZone velice populárním. V USA to až tak silné není. Ve svém timeslotu měl jedinou konkurenci v Chicago Fire (pak už jen brzy zrušené Wicked City a Best Time Ever with Neil Patrick Harris), ale i přes ulehčenou pozici se na vrchol nedostal. Pokud se ale stanice bude rozhodovat, kterou novinku si nechat, toto bude pravděpodobně ta poslední, která dostane kladný hlas.

Šance na zrušení:
35 %

2 Broke Girls
Série: 5.

Krátký komentář: Komedie o dvou servírkách letos míří dolů. Jako vůdce večera proti The Mysteries of Laura, American Idolu, The Middle a Arrowovi uhrála nepříliš přesvědčivých 1.5–1.7. Sledovanostně je dokonce i pod úrovní konce loňské sezóny, když se poprvé dokázal dostat pod 6 milionů diváků. Uvidíme, jak se seriálu povede po přesunutí na čtvrtek za Mom, osobně ale zlepšení nevěřím, Mom na tom taky není dobře.


Ředitel stanice je na vážkách

Šance na zrušení:
40 %

Hawaii Five-0
Série: 6.

Krátký komentář: Parta z Havaje už nějaký ten čas okupuje páteční večery a až do letoška se zdálo, že poměrně úspěšně. Jenže letos se ve výsledcích seriálu začaly často objevovat ratingy s hodnotou 1.0 a 1.1 a seriál tak kopíroval výsledky svého spoludruha Blue Bloods. V případě Hawaii 5–0 ale roste nebezpečí, že bude zrušen – jeho sledovanost není tak silná jako u Blue Bloods a i když se dá omluvit pátečním večerem, CBS by letos mohla dojít trpělivost. Kým ale nahradit kriminálku? Volba by mohla padnout na některou z novinek.

Šance na zrušení:
55 %

Code Black
Série: 1.

Krátký komentář: Lékařské drama, které ve svém timeslotu nemělo větší konkurenci (krom Chicago P.D.) se nedokázalo příliš prosadit. Přenos diváků od předskokana Criminal Minds nebyl stoprocentní, a tak si během sezóny seriál sáhl i na rating 1.1. Na konci roku ho pravděpodobně potká zrušení, i když malá šance na obnovení tu je. To by si ale musel současný stav vylepšit minimálně o 2–3 desetiny ratingového bodu.

Šance na zrušení:
55 %

The Good Wife
Série: 7.

Krátký komentář: The Good Wife letos nezažívá dobrý rok. Poslední tři roky seriál rostl, letos se propadl jak na poli sledovanosti, tak ratingu. Mezi výsledky se začala pravidelně objevovat i čísla 0.9 a 1.1, což pro seriál na CBS (i v situaci, v jaké se CBS nachází), neznamená nic dobrého. Svůj odchod navíc oznámil showrunner seriálu, takže případné zrušení se zdá být více než příhodné. Seriál nad vodou ale drží hromada ocenění a široká syndikace. Zda to bude stačit, ukáže květen.


Na hrobníkově vrtkavé lopatě

Šance na zrušení:
60 %

NCIS: Los Angeles
Série: 7.

Krátký komentář: Přestože oba další NCIS seriály jsou velmi úspěšné, Los Angeles je na dně. Sledovanost se pohybuje na hranici 8 milionů diváků a rating mezi 1.2 a 1.4. Kdysi velmi úspěšný seriál (je to jen dva roky nazpět, co měl stabilně přes 15 milionů diváků a rating 2.4), se nyní potácí v podprůměru stanice a vypadá to, že tahle sezóna by mohla být jeho poslední. Diváky mu odčerpává hlavně Blindspot a Castle, kteří společně s NCIS: LA tvoří rovnocennou trojku pondělních večerů. Seriál ale můžou pořád zachránit peníze ze syndikace, ve které je téměř od začátku svého vysílání.

Šance na zrušení:
70 %

Angel from Hell
Série: 1.

Krátký komentář: Angel from Hell má za sebou teprv dvě epizody, které byly divácky spíš průměrnější. První epizoda získala rating 1.6, což by v následujících týdnech mohlo znamenat průměrný rating kolem 1.1–1.3. Stejně jako Mom má seriál poměrně silnou konkurenci (Scandal a The Blacklist), ale začal na výsledku horším, než se Mom aktuálně nachází. Angel from Hell tu bude jen jednu sezónu.


Oběma nohama v seriálovém hrobě

Šance na zrušení:
80 %

Elementary
Série: 4.

Krátký komentář: Nebýt syndikace, Elementary by tuto sezónu vůbec neexistoval. Výsledky, které předvádí, asi na CBS netěší vůbec nikoho. Na druhou stranu, pořád je to rentabilní seriál, který může stanice zařadit do nevýhodného timeslotu; ostatní seriály jsou pak tohoto timeslotu ušetřeny. O obnovení bude asi rozhodovat posezónní názor ze strany WGN America/Hulu, které odkupují vždy každou řadu zvlášť. A dávat 50 milionů dolarů (cca 1 miliardu Kč) každý rok za druhý nejméně sledovaný seriál na CBS pro ně asi nebude lehké.

Šance na zrušení:
90 %

CSI: Cyber
Série: 2.

Krátký komentář: Loni jsem obnovení CSI: Cyber chápal hlavně jako investici, protože CBS prodala seriál už před premiérou ve spoustě zemí. První dvě epizody taky zaznamenaly poměrně slušný výsledek. Potom? Propastný pád, který pokračoval i letos až k 0.8. Kam až bude muset seriál spadnout, aby to stanici přesvědčilo, že značka CSI je mrtvá? Zrušení CSI: Cyber je otázkou letoška. Příští rok bych se seriálem nepočítal.


Naprosto určitě a neodvolatelně zrušené

Šance na zrušení:
Zrušeno

Mike & Molly
Série: 6.

Krátký komentář: Mike & Molly se konečně dočkal konce své pouti. Původně velice oblíbený seriál se postupem času stal jistotou v midseason a poslední dva roky pro něj nevypadaly dobře. Postupný propad potvrzuje i premiéra šesté řady, která nedosáhla ani sedmi milionů diváků. Jeho zrušení je logické, i když seriál bude divákům chybět.

Pojďme si tedy výsledky shrnout. Nejdřív ale ještě vyjmenujeme seriály, které jsme nehodnotili a kterých se dočkáte (pravděpodobně) v druhé sérii článků. Svou premiéru si totiž ještě neodbyly Person of Interest, Zoo, The Odd Couple a novinky American Gothic, Criminal Minds: Beyond Borders, Rush Hour, BrainDead. Programem se mihla i kriminálka CSI, která v září zakončila svou patnáctiletou pouť závěrečným filmem.

Prodloužení pravděpodobně obdrží NCIS, NCIS: New Orleans, Life in Pieces, Mom, Scorpion, Blue Bloods, Madam Secretary, Supergirl, Limitless a 2 Broke Girls. O zrušení si naopak říká Elementary, NCIS: LA, Angel from Hell a CSI: Cyber. Ostatní seriály ještě mají šanci.


Je pro vás případné zrušení vašeho seriálu překvapení? Koho byste rádi viděli v další sezóně?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak si to nenech jen pro sebe! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře30zobraz všech 30 příspěvků
STOUPA

STOUPA

Mě stačí že bude dál Scorpion.
před 8 roky
Caroline115

Caroline115

TBBT mě bavilo i celkem dlouho, ale poslední dobou je už to takový nudný,humor je dělán podle stejný...
před 8 roky
teraxa

teraxa

Code Black přes padesát procent? Mě asi švihne. Pro mě nejlepší novinka tohoto roku a ještě o ní...
před 8 roky
Další články k tématu