15. 1. 2018

10 z 10: Soap opera

Dnes se v našem článkovém seriálu 10 z 10 podíváme na žánr, který seriáloví fanoušci buď milují, nebo z celého srdce nenávidí. Jak si stojíte u vybraných seriálů vy?

10 z 10: Soap opera

Deset týdnů, deset žánrů, sto seriálů. Postupně vám představujeme desítku seriálů z jednoho konkrétního žánru. Je tu ale háček. Jednotliví kandidáti pochází vždy z různých sezón z posledních deseti let! V každém ročníku tedy budeme vybírat jednoho zástupce žánru, který nejen nás, ale i vás a obecně celý svět ohromil a dostal se na seznam nezapomenutelných televizních oblíbenců.

Dnes přišel na řadu mnohými nenáviděný a znehodnocovaný žánr. Hodně lidí si soap opery plete s telenovelami a je fakt, že oba žánry si jsou velice podobné. Přesto soap opery mají svá specifika, díky kterým patří k masově nejpopulárnějším seriálům po celém světě. Tvůrci totiž dokážou vymýšlet příběh, který má svůj odraz v realitě. Postavy jsou skutečné a mají skutečné problémy, takže diváci se s nimi snadno ztotožní. Dnes se podíváme na desítku seriálů, které se minimálně částečně dají jako soap opera vnímat. Opět ale platí, že většina seriálů se dá zařadit mezi mnoho žánrů a mnozí z vás by jistě jako hlavní volili úplně jiný. Soap oper ale nevzniká tolik, proto jsme nuceni v tomto článku sáhnout občas i trošku bokem. Ale nebojte, zase až tak vedle nejsme.

Po přečtení článku nám nezapomeňte říct, jaké seriály z desítky jste sledovali nebo sledujete a obecně jaké lékařské seriály máte nejraději.

2007/08: Dirty Sexy Money

stanice: ABC
počet sérií: 2
žánry: Drama / Právnický / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: Pushing Daisies (i když to je soap jen lehce)

Idealistický mladý právnik musí často prekročit své morální zábrany a balancovat na hranici zákona, pokud chce zastupovat své bohaté klienty. Peter Krause jako mladý právnik Nick George musí po otcově smrti převzít jeho praxi a postarat se také o bohatou rodinu Darlingových, řešit jejich problémy s drogami, nemanželskými dětmi a spoustu dalších protiprávních aktivít. Nick převezme místo po svém otci i proto, že chce zjistit, proč zemřel za tak velmi záhadných okolností.

Seriál nepatří k těm známým, ale do žánru spadá dokonale. Ono je to trošku s podivem, protože obsahuje hvězdné herecké obsazení. Dávám to za vinu právě době vzniku, kdy ještě nebylo stahování a sledování v původním znění s titulky tak rozšířené, aby se Dirty Sexy Money dostal mezi československými seriálovými fanoušky do širšího povědomí. Seriál vydržel na obrazovkách dvě sezóny a už nyní, u prvního příkladu z deseti, můžeme vidět, že dominantou dnešního článku budou seriály od stanice ABC. Ta sklidila úspěch se soapkou Desperate Housewives a od té doby se ji v podstatě marně snaží nahradit něčím, co bude míst stejný dopad. Ne že by některé seriály z dnešního seznamu nebyly úspěšné, ale rozhodně nebyly úspěšné tak moc a tak dlouho jako právě Zoufalky.

2008/09: 90210

stanice: The CW
počet sérií: 5
žánry: Drama / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: –

Seriál se točí kolem tří generací rodiny Wilsonů, kteří se přestěhovali z malého městečka v Kansasu do Beverly Hills v Kalifornii. Otec Harrison Wilson přijal místo ředitele na West Beverly Hills High School.

Beverly Hills 90210 byl v devadesátých letech minulého století fenomén. Šlo o seriál, na který se dívaly miliony a miliony lidí, jeho rating letěl do nebes a na počátku neznámé herecké tváře vyšvihl do širokého povědomí a zajistil jim celoživotní slávu. Seriál vydržel na obrazovkách úctyhodných deset let, než se parta přátel z luxusní čtvrti rozutekla do vlastních projektů. V roce 2008 už pomalu začal rozkvétat boom remaků, rebootů a spin-offů a Beverly Hills 90210 byl jeden z prvních seriálů, kterých se to dotklo. Stanice The CW představila novou generaci krásných, mladých a bohatých na známé adrese 90210. Někteří herci z původního seriálu si zopakovali své staré role, nicméně příběh se točil především kolem nových postav, které měly své vlastní starosti a slasti. Nechybělo mnoho dramatu, které je pro soap opery typické, včetně drog, aférek, nemocí, tajemství a podobně.

2009/10: Parenthood

stanice: NBC
počet sérií: 6
žánry: Drama / Rodinný / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: –

Seriál se točí kolem rodiny, která se rozrostla o tři generace a stále bydlí pod jednou střechou.

Možná to mnoho lidí neví, ale Parenthood je remake stejnojmenného seriálu z 90. let. Nová verze však v našem povědomí je asi tisíckrát výše. Tato velká početná rodinka si dokázala získat srdce milionů lidí. Seriál dokonce šel v netradičním trendu; několik prvních sezón mu hrozilo zrušení, ale ve čtvrté řadě se z ničeho nic vzpamatoval a stal se pro NBC stálicí. I zde jsme mohli vidět celou řadu známých herců včetně Lauren „Lorelai“ Graham nebo Petera Krause, který shodou okolností měl hlavní roli i v prvním dnešním zmíněném seriálu Dirty Sexy Money a objevil se i v novější soapce The Catch.

2010/11: Switched at Birth

stanice: ABC Family / Freeform
počet sérií: 5
žánry: Drama / Rodinný / Soap / Teen
další čestné zmínky ze sezóny: –

Dvě dospívající dívky zjistí, že byly omylem zaměněny při porodu. Bay vyrůstala v bohaté rodině s oběma rodiči a bratrem, zatímco Daphne žijící jen s matkou v chudinské čtvrti ztratila jako malá sluch, když onemocněla meningitidou. Rodiny se nakonec rozhodnou, že budou žít společně, aby mohly dohonit zmeškané roky, kdy dívky nevyrůstaly se svými biologickými rodiči.

Switched at Birth se dá zařadit jak mezi sopaky, tak i teen dramata, ovšem v článku věnovanému teen žánru získal prostor Teen Wolf, který má základní slovo v samotném názvu. Switched at Birth se vysílal na ABC Family i na nově přejmenovaném Freeformu a dočkal se stovky epizod. Mezi fanoušky jde o jedno z nejoblíbenějších dramat pro náctileté, ale i celé rodiny. Všechny problémy spojené s rodinou i dospíváním jsou zde vyobrazeny tak, že se s nimi můžou diváci ztotožnit. Seriál je však nejvíce vychvalován za významnou sondu do světa neslyšících. Dokonce jedna z představitelek hlavní role, herečka Katie Leclerc, je neslyšící.

2011/12: Revenge

stanice: ABC
počet sérií: 4
žánry: Drama / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: Hart of Dixie, Dallas, Ringer, The Client List

Mladá dívka Emily Thorne se přestěhuje do sousedství plného lidí, kteří netuší, že se přišla pomstít těm, co zničili její rodinu. Graysonovi totiž udělali zásadní chybu ve chvíli, kdy se rozhodli zradit svého přítele, otce Emily a hodit na něj obvinění ze spolupráce s teroristy. Jeho dcera takové věci totiž neodpouští…

Revenge už patří do té kategorie seriálů, kterým jsme od počátku jejich vysílání věnovali poměrně velkou pozornost, už jsme v té generaci, kdy sledujeme seriálové novinky ihned po odvysílání v zahraničí a s titulkami. Seriál se ihned po uvedení stal na stanici ABC hitem. Soapka v čele s pomstychtivou Emily Van Camp nabídla divákům celou řadu napínavých situací, záhadných flashofrwardů a zvratů a seriál sklízel jeden sledovanostní úspěch za druhým. Bohužel jde o jeden z těch případů, kdy všeho moc škodí. Stanice jej každou sezónu nadšeně prodlužovala, ale k nespokojenosti fanoušků, kteří sopaku kritizovali pro uměle natahovaný a přehnaně kombinovaný příběh, který se dávno odklonil od počáteční zábavnosti a napínavé atmosféry. Revenge se nakonec rozloučil čtvrtou řadou a bídnými ratingy.

2012/13: Mistresses

stanice: ABC
počet sérií: 4
žánry: Drama / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: Devious Maids, Nashville

Drama sledující životy čtyř kamarádek a jejich složité hříšné vztahy…

Ani Milenky nejsou původní seriál, vychází ze stejnojmenného britského dramatu. Seriál o kamarádkách, které si prožívají lásky, aféry i trable v manželství, získal v americkém remaku hvězdné obsazení v čele s populární Alyssou Milano. Ta byla jistě důvod, proč se mnohým z vás seriál dostal na radar, odkud už ho vyhnalo jen zrušení o čtyři roky později. Šlo o letní kousek, který nikdy nebyl extra hodně sledovaný, ale dokázal si získat stabilní fanouškovskou základnu. Stance se rozhodla ušetřit na nákladech a přesunula natáčení do Kanady, což se nelíbilo Alysse, která nechtěla kvůli rodině tak moc cestovat a rozhodla se, že seriál opustí. Bohužel na konci přišlo to, co nechce nikdo, kdo se seriálem tráví x let života – ukončení s cliffhangerem.

2013/14: Reign

stanice: The CW
počet sérií: 4
žánry: Drama / Soap / Historický
další čestné zmínky ze sezóny: –

Reign vypráví dosud málo známý příběh o tom, jak se k moci dostala mladičká Marie Stuartovna, královna skotská. Ta v patnácti letech přijela do Francie, aby se na trůn posadila po boku prince Františka. Spolu se svými třemi nejlepšími kamarádkami objevuje tajnou historii přežití na francouzském dvoře, kde vládne pevná moc, temné síly a neúnavné sexuální intriky.

Další zástupce stanice The CW získal celkem čtyři série. Soapka Reign je zasazena do historie a inspiruje se životem skutečné panovnice Marie Stuartovny. Samozřejmě ale od této stanice nemůžeme čekat žádné věrné historické drama. Mnohem více se seriál soustředí na aféry a intriky, které na královském dvoře panují. Základních styčných bodů se ale seriál drží, proto jsme se v průběhu museli rozloučit s některými postavami, které v minulosti zemřely, panovníků nevyjímaje. Seriál se stal v první řadě hitem, od druhé sezóny však sledovanost klesala a drama nakonec dokopalo svůj běh v neoblíbeném pátečním programovém slotu.

2014/15: The Royals

stanice: E!
počet sérií: 4+
žánry: Drama / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: Empire, Girlfriends' Guide to Divorce, Jane the Virgin

Za luxusní branou královské rodiny se nachází více skandálů, než si kdokoliv z nás dokáže představit. Helena je vznešená a odvážná královna, která veřejnosti tvrdí, že její rodina má úroveň a eleganci. Nicméně její dcera Eleanor svou divokostí a oblibou v bujarých večírcích přidělává královně neustále vrásky. Reputace rodiny je začerňována články v bulvárních plátcích, ve kterých nechybí sex, drogy a opilé lety s helikoptérou. Eleanořin bratr Liam je playboy každým coulem. Z plna hrdla využívá svého původu a užívá si s krásnými dívkami. Vše se však změní v momentě, kdy Robert, nejstarší syn královny, tragicky zahyne a z Liama se stane nový následník trůnu.

Natáčením nové řady The Royals aktuálně hýbou skandály, protože tvůrce Mark Schwahn byl v rámci kauzy hollywoodského sexuálního obtěžování a #metoo jedním z obviněných a ze seriálu byl nakonec vyhozen. Nicméně i tak jde o první drama v našem seznamu, které se stále vysílá, letos se diváci můžou těšit už na čtvrtou řadu. The Royals jsou ztělesněním soap opery. V centru dění se ocitá královská rodina, jejíž členové mají různé zájmy, úchylky a celou řadu skandálů, které se nedají všechny před zvědavými novináři a celou veřejností ututlat. Sympatické obsazení vede hvězda Elizabeth Hurley v roli královny Heleny.

2015/16: Blood & Oil

stanice: ABC
počet sérií: 1
žánry: Drama / Soap
další čestné zmínky ze sezóny: –

Nejvýznamnější nález ropy v celé historii Ameriky způsobil změnu geopolitické moci a ekonomický boom Severní Dakoty, který stát neviděl od dob zlaté horečky v roce 1849. Billy a Cody Lefeverovi jsou mladý ambiciózní pár, který se stěhuje k ropným polím v Bakkenu. Zde hledají bohatství a lepší život. Musí však čelit různorodému složení obyvatelstva, mezi kterým nechybí rváči, podvodníci, ropní baroni, kriminálníci a další zlatokopové.

Původně jsem sem chtěla dát jako příklad Scream Queens, ale čím déle jsem o tom přemýšlela, tím méně jsem v seriálu soapkovitost viděla. Přece jen je to mnohé, ať už komedie, horor, parodie… ale soapka asi ne, i když se tak občas chová. Prostor proto dostává drama zrušené po první sérii, Blood & Oil. Stanice ABC se pokusila navázat na úspěch Dallasu a přišla v sezóně 2015/16 s další soap operou z prostředí ropného průmyslu. Bohužel seriál s průměrným hereckým obsazením a ještě průměrnějším scénářem diváci rychle zahodili. Sledovanost šla prudce dolů i přes silnou propagaci a nasazení v silném nedělním slotu. Seriál byl nakonec předčasně stažen z vysílání a zbylé epizody se dovysílaly po Vánocích v tichosti… a to jsme mohli být rádi, že vůbec byly, abychom věděli, jak to celé skončí, když už jsme se sledováním začali.

2016/17: This Is Us

stanice: NBC
počet sérií: 3+
žánry: Drama / Soap / Rodinný
další čestné zmínky ze sezóny: Riverdale

Podle Wikipedie sdílí průměrný člověk narozeniny s 18 miliony dalších lidí. Nebylo prokázáno, že stejné datum narození značí jakékoliv spojení v chování těchto lidí. A pokud ano, Wikipedie nás o tom zatím neinformovala.

Druhým a zároveň posledním seriálem, který se stále vysílá, je i největší hit ze seznamu. I když ono by se nemělo soudit dne před večerem. This Is Us se aktuálně pomalu blíží na konec druhé řady, stále jde ale o nejsledovanější drama na Velké pětce, svými ratingy předčí i svého předskokana The Voice a nedosahuje pouze na komedii The Big Bang Theory od CBS. Kdo by to byl tušil, že takto nenápadný seriál dokáže vystřelit ještě před rokem upadající stanici NBC zpět ke hvězdám, zvlášť když se jedná o soap operu jako vyšitou. Příběhy jedné nevšední rodiny vyprávěné v různých časových dobách dokázaly chytnout za srdce miliony diváků po celém světě. Ihned po uvedení na podzim 2016 se ze seriálu stal hit, není proto divu, že jej stanice NBC zanedlouho prodloužila nejen pro druhou, ale rovnou i pro třetí řadu.

Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře23zobraz všech 23 příspěvků
es.dixon

es.dixon

Ještě pořád se propracovávám Reign, skončila jsem někde u 3. série. Začátek super, hodně mě to nadchlo,...
před 6 roky
xtomas252

xtomas252

Ok, asi jsem si vždycky pod pojmem soap opera představoval něco jinýho. Ono se pod to dá schovat...
před 6 roky
Litocha

Litocha

Rok se s rokem sešel, a tak bych se ráda zeptala, jestli náhodou nebude ještě desátý díl tohohle...
před 5 roky
Další články k tématu