2. 7. 2017

10 z 10: Fantasy / Sci-Fi

Léto je tady, což na seriál znamená jediné: Na scénu se opět vrací letní seriál! Pojďte se podívat, co jsme si pro vás připravili letos :-)

10 z 10: Fantasy / Sci-Fi

Opět přišel čas na letní seriál a řeknu vám, je čím dál těžší vymýšlet témata, se kterými bychom vám krátili odpočítávání času do startu nové sezóny. Doufáme, že letošní ročník se vám bude obzvlášť líbit, protože jsme se rozhodli držet se toho, co většina z nás nejvíce zná. Aktuální letní seriál je složen ze seriálů z posledních deseti let, tedy seriálů, které většina z vás důvěrně zná. Loni jste se dozvěděli, jaké jsou nejslavnější seriály z celé historie amerických stanic. Letos se budeme držet žánrů.

Deset týdnů, deset žánrů, sto seriálů. Každý týden vám představíme desítku seriálů z jednoho konkrétního žánru. Je tu ale háček. Jednotliví kandidáti pochází vždy z různých sezón z posledních deseti let! V každém ročníku tedy budeme vybírat jednoho zástupce žánru, který nejen nás, ale i vás a obecně celý svět ohromil a dostal se na seznam nezapomenutelných televizních oblíbenců.

Co se týče vybraných seriálů, ještě před samotným začátkem se hodí říct jedna věc. Většina seriálů obecně není čistě žánrově zařazená. Při výběru jsme se místy trošku chytali stébla, abychom zařadili co nejvíce oblíbených seriálů jedné sezóny do článků. Pokud tady tedy nenajdete svého oblíbence a není napsaný dokonce ani v dalších čestných zmínkách, je velká šance, že se tento seriál nakonec objeví v následujících týdnech u jiného žánru.

Jak už jste asi z názvu článku správně odvodili, dnešní desítka se bude točit okolo dvou populárních žánrů, a to fantasy a sci-fi. Po přečtení článku nám nezapomeňte v diskuzi prozradit, jak máte tyto žánry rádi, které seriály patří mezi vaše zamilované a co vlastně vůbec říkáte na nápad letošního letního seriálu :-) Ale teď už konec úvodu, ať se můžete v klidu podívat na to, jak si posledních deset sezón vedlo ve fantasy a sci-fi.

2007/08: Chuck

stanice: NBC
počet sérií: 5
žánry: sci-fi / akční / dobrodružný / komedie / krimi / drama
další čestné zmínky ze sezóny: Reaper, Terminator: The Sarah Connor Chronicles

Je radost začínat letní seriál zrovna s Chuckem. Seriál se představil v sezóně 2007/2008 na stanici NBC. Vypráví příběh Chucka, docela obyčejného mladíka, trochu stydlivého, přesto sympatického. Chuck pracuje v obchodě s elektronikou jako člen technické podpory a životem ho tlačí kupředu jeho sestra. Vše se mění v moment, kdy shodou okolností obdrží e-mail od svého bývalého spolužáka. Ten obsahuje zakódované tajné vládní informace a nedopatřením se tohle všechno nahraje do Chuckova mozku. Ve chvíli, kdy je vládní počítač, v němž byla tato data uložena, zničen, se Chuck stává prioritou číslo jedna pro výzvědné služby. Chuck je totiž jediný na světě, kdo tyto informace má, a jeho život tak rázem nabírá nečekaných obrátek.

Dobrodružné, akční a vtipné příhody nerda Chucka a jeho nádherné parťačky a agentky Sarah si hned od první série zamilovali fanoušci po celém světě. Charismatické herecké obsazení doplňuje Adam Baldwin, Joshua Gomez, Sarah Lancaster a další. Chuck se od začátku musel vyrovnávat s nízkou sledovaností, ale stanice NBC ho měla natolik ráda, že se dočkal pěti sezón. Co se týče finále, fanoušci jsou na rozpacích, mnozí tvůrcům vyčítají nedořešený konec ohledně Chucka a Sarah, jiní v tom zase ukončení vidí, a to v náznacích.

2008/09: Fringe

stanice: Fox
počet sérií: 5
žánry: drama / mysteriózní / sci-fi / thriller / horor
další čestné zmínky ze sezóny: Being Human, Merlin, Warehouse 13

Seriál si pohrává s myšlenkou existence paralelních světů. Mladá agentka FBI Olivia Dunham je donucena spolupracovat s vědcem Dr. Walterem Bishopem a jeho synem Peterem Bishopem, aby mohla objasnit a pochopit vyskytující se nevysvětlitelné úkazy, které ohrožují lidské životy.

V sezóně 2008/2009 se představilo hned několik sci-fi a fantasy seriálů, které se nám vryly do paměti. Fringe je bezesporu jedním z nejlepších, jde o seriál, který by neměl minout žádného fanouška tohoto žánru. Tvůrci rozhodně znají svůj obor a během pěti let dokázali vytvořit komplexní příběh se skvělým hereckým obsazením, k němuž se diváci stále vrací. Jde vlastně o podobný případ jakou Chucka. Sledovanost byla slabá, ale stanice seriál měla ve velké oblibě, takže ho prodlužovala do té doby, než tvůrci přišli se závěrem, jaký si plánovali.

2009/10: Haven

stanice: Syfy
počet sérií: 5
žánry: sci-fi / drama / mysteriózní
další čestné zmínky ze sezóny: FlashForward, Misfits

Do malého městečka Haven v Maine přijíždí agentka FBI, která je pověřena vyšetřením podivného úmrtí bývalého trestance. Po svém příjezdu zjišťuje, že nic není tak jak se zdálo. Haven totiž slouží již dlouhou dobu jako útočiště pro lidi s různými zvláštními schopnostmi.

Sezóna 2009/2010 přináší první těžký souboj, proti Haven stojí neméně úspěšné britské drama Misfits. Určitě dejte vědět v diskuzi, pokud byste zvolili právě Misfits jako zástupce této sezóny. Každopádně zpět k Haven. Seriál patří k jednomu z posledních, které na Syfy vznikly během zlaté éry této stanice. Jde o příběh natočený podle románu The Colorado Kid od mistra hororu Stephena Kinga. Ačkoliv od Kinga v seriálovém světě vzniklo mnoho věcí (vzpomeňme Under the Dome nebo aktuální The Mist), Haven se řadí mezi nejvydařenější adaptace. Fanoušci se dočkali celkem pěti sezón a i když podle nich příběh v pozdějších řadách trošku ztrácel na tempu, tvůrci dostali prostor vytvořit finále podle vlastních představ.

2010/11: Game of Thrones

stanice: HBO
počet sérií: 8
žánry: drama / fantasy
další čestné zmínky ze sezóny: Alphas, Falling Skies

Jako strážce severu považuje lord Stark za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc. V exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic Šíleného krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn. A na severu, tam za Zdí, se mezitím houfuje armáda mrtvých, kteří vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít. Zima přichází.

I kdybychom ignorovali Alphas a Fallings Skies, tak jen s Game of Thrones můžeme říct, že tato sezóna byla co do fatasy skutečně vydařená. Seriál na motivy knih od George R. R. Martina stropil pozdvižení po celém světě a sesadil z trůnu na stanici True Blood. Ne že by knihy nebyly úspěšné již před seriálem, ale až především s jeho uvedením se o nich začalo skutečně mluvit na denní bázi. Už se pomalu blížíme ke konci, celkem seriál bude mít osm řad. V šesté sezóně už tvůrci vymýšleli příběh ze svých hlav, protože předehnali pomalého spisovatele a prostě a jednoduše jim došel zdrojový materiál.

2011/12: Grimm

stanice: NBC
počet sérií: 6
žánry: drama / fantasy / krimi
další čestné zmínky ze sezóny: Alcatraz, Terra Nova, Touch

Policista Nick Burghard se musí naučit přijmout fakt, že mezi Grimmy patří a relativně nečekaně se mu otevírá zcela nový svět, který obyčejní lidé nevidí. Případy, které řeší se svým parťáken Hankem, tak dostávají zcela nový rozměr a je jisté, že nic nebude takové jako bylo dosud.

V sezńě 2011/2012 měla být největším hitem Terra Nova, ale nakonec to nedopadlo tak, jak si stanice představovala. Místo toho zazářil Grimm na NBC. Seriál na motivy strašidelných pohádek bratří Grimmů se stal skutečným ztělesněním svého žánru. Dokázal dokonce zvrátit nepěkný kurz pátečních seriálů, které obecně nemají moc velké šance na úspěch. Ačkoliv sledovanost s každou sérií klesala, stále byla na dostatečné úrovni, aby se drama nakonec dočkalo úctyhodných šesti řad. S Grimmem jsme se rozloučili letos, ale ještě dlouhé roky (ne-li navždy) bude mít v našich srdcích speciální místečko.

2012/13: Da Vinci's Demons

stanice: Starz
počet sérií: 3
žánry: drama / fantasy / dobrodružný / historický
další čestné zmínky ze sezóny: Beauty and the Beast, Continuum, Hemlock Grove, Revolution, Under the Dome

Seriál z pera Davida S. Goyera popisuje dosud neodvyprávěný příběh génia Leonarda Da Vinci během jeho mladých let v renesanční Florencii. Jako pětadvacetiletý umělec, vynálezce, šermíř, milovník, snílek a idealista se musí vypořádávat s vlastní neortodoxním vnímáním světa a pomalu si začíná uvědomovat, že je schopen svá vidění budoucna převádět do reality.

Da Vinci má v této sezóně rozhodně velkou konkurenci. Je těžké vybrat pouze jediného zástupce, když se představilo tolik kvalitních a zábavných sci-fi a fantasy seriálů. Nicméně Goyerovi se podařilo vytvořit svěží a neokoukaný pohled na jednu z nejslavnějších renesančních postaviček v historii. Seriál udělal z Toma Rileyho hvězdu a stal se jedním z pilířů stanice Starz, která se s jeho pomocí dostala do širšího povědomí. Da Vinci byl ukončen po třetí sérii, což pro mnoho fanoušků bylo nepochopitelně brzy, protože drama mohlo ještě několik let pokračovat. Lepší je však skončit, když je seriál na vrcholu, než ho donekonečna natahovat, no ne?

2013/14: The 100

stanice: The CW
počet sérií: 4+
žánry: drama / sci-fi / postapokalyptický / dobrodružný
další čestné zmínky ze sezóny: Bitten, From Dusk Till Dawn, Helix, Penny Dreadful, Sleepy Hollow, Witches of East End

Děj se odehrává devadesát sedm let poté, co nukleární válka zničila civilizaci. Vesmírná loď, která je domovem posledních lidských přeživších, vyšle zpátky na Zemi sto mladých delikventů. Ti mají za úkol zjistit, zda je planeta schopná nové kolonizace.

Čím novější sezóna, tím víc kandidátů v jednotlivých kategoriích, zvlášť zde u fantasy a sci-fi. Ročník 2013/2014 u nás nakonec vítězí The 100, který i po čtyřech letech stále dokáže fanoušky držet napnuté jako struny. Drama začalo na stanici The CW docela nenápadně, ale již na konci první série se z něj především v našich končinách stal oblíbenec svého žánru, jehož opakované prodlužování fanoušci vítali s otevřenou náručí a společně si stěžovali, že na nové díly musí čekat až do midseason. Čekání se však vždy vyplácí, protože jednotlivé série mají pořád hodně šťávy. Jistě, občas se vyskytne lehký kiks a la smrt Lexy, ale špatná reklama je lepší než žádná reklama, alespoň se o seriálu začalo pořádně mluvit. V příští sezóně se můžeme těšit již na pátou řadu.

2014/15: The Librarians

stanice: TNT
počet sérií: 3+
žánry: drama / fantasy / akční / dobrodružný
další čestné zmínky ze sezóny: 12 Monkeys, Dominion, Marco Polo, Outlander, The Strain, Z Nation

Tihle Knihovníci nejsou rozhodně žádní nudní patroni zavalení zaprášenými svazky. Obzvlášť, když je vede fešný Noah Wyle známý ze seriálu Pohotovost nebo filmů Pár správných chlapů, Flynn Carsen: Honba za Kopím osudu. Ten jako knihovník Metropolitní knihovny Flynn Carsen musí zachránit starodávné poklady světa ukrytých v podzemí této vážené instituce. Spolehlivý zaměstnanec se tak mění v akčního hrdinu, zaplétá se do spiknutí plného magie a nadpřirozených sil, a za pomoci znalostí dávných civilizací, jazyků a kultur odhaluje nevídaná tajemství.

Outlander je silný protihráč, mnozí možná nebudou souhlasit s upřednostněním Knihovníků. Jde ale o silnou značku, u níž se fanoušci převedení do seriálové podoby hodně obávali. Novinka se nakonec přestavila v sezóně 2014/2015 a ihned po uvedení šly veškeré obavy stranou. Kabelovka TNT dokázala vytvořit úctyhodné doplnění slavných filmů o Flynnu Carsenovi a z Librarians se rychle stal jeden z vlajkových seriálů stanice, hned vedle Major Crimes a již zrušené kriminálky Rizzoli and Isles. Rušení se jen tak nechystá, seriál již má potvrzenu čtvrtou řadu, která se představí na podzim.

2015/16: Jessica Jones

stanice: Netflix
počet sérií: 2+
žánry: drama / fantasy / superhrdinský / akční
další čestné zmínky ze sezóny: Dark Matter, The Expanse, Humans, Killjoys, The Magicians, Sense8, The Shannara Chronicles, Wynonna Earp

Od té doby, co její pokus stát se superhrdinkou skončil tragédií, se Jessica Jones soustředí na uspořádání svého osobního života a kariéry. Jde o výbušnou zatrpklou drsnou ženu, která se živí jako soukromé očko ve čtvrti Hell's Kitchen v New York City. Jessica každý den bojuje s démony, kteří jsou nejen tam venku, ale také uvnitř jí samé. Využívá k tomu své výjimečné schopnosti, které z ní dělají šampionku pro ty, kteří se ocitnou v nesnázích. Příjemným bonusem je pak to, když tito lidé jsou ochotni hrdince za její služby vypsat šek.

Silná sezóna, Jessicu trošku žánrově přetahujeme jinam, než kde má být, ale dá se říct, že s přítomností Killgravea by se dala do fantasy zařadit, co myslíte? :-) Opět je tu silná konkurence, ale tato nebojácná hrdinka se nám loni dostala i do SZ Awards, takže se sluší se jí věnovat. Jessica je součástí velké smlouvy mezi Netflixem a Marvelem, jde o druhý z pěti seriálů – Daredevil, Jessica, Luke Cage a Iron Fist. Hrdinka se vrátí spolu s ostatními v očekávaných Marvel's Defender a v příštím roce již samostatně s druhou řadou.

2016/17: Westworld

stanice: HBO
počet sérií: 2+
žánry: drama / sci-fi / mysteriózní
další čestné zmínky ze sezóny: The OA, Timeless, Van Helsing

Anthony Hopkins ve své první velké seriálové roli hraje postavu vynálezce Dr. Roberta Forda, který vede Westworld, zábavní park pro dospělé. Ten obývají lidsky vypadající roboti. Androidi, kteří v seriálu vystupují, můžou být kdykoliv zabiti a vrátit se jako jiná osobnost. Seriál je adaptací stejnojmenného filmu z roku 1973, autorem předlohy je Michael Crichton, který ji napsal ještě před Jurským parkem.

I v právě skončené sérii se dá v žánru fantasy a sci-fi vybrat několik dobrých zástupců. Všechny ale spolehlivě převažuje Westworld. O seriálu se hodně mluvilo už před jeho premiérou, a to především kvůli špičkovému hereckému obsazení v čele s Anthonym Hopkinsem. Již pilotní díl ale dokázal, že herecké hvězdy zdaleka nejsou jediným kladem, který se na seriálu dá najít. Mnozí jej v následujících letech (přiznejme si, že tu s námi bude hodně, hodně let) budou nenávidět kvůli přehnanému hypu jako aktuálně GoT. Především ale první řada si rozhodně velký ohlas, jaký se jí dostává, zaslouží. Není divu, že stanice s prodloužením příliš neotálela, proto se již v příštím roce můžeme těšít na pokračování.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře51zobraz všech 51 příspěvků
RedRose

RedRose

tak u me 9 z 10 ;-) a toho Davinciho urcite v dohledne dobe dozenu :-)
před 6 roky
Elvenbane

Elvenbane

no... cetl jsem vse od tebe co jsi tu napsala a musim rict...ze pred mnoha a mnoha lety jsem mel stejny...
před 6 roky
Allien.9

Allien.9

Dva jsem neviděla, 6 považuju sotva za průměr, zbylé dva OK, ale desítku bych nedala ani jednomu.xD
před 6 roky
Další články k tématu