19. 12. 2017

10 z 10: Akční / Thriller

Náš článkový seriál pokračuje! Dnes se podíváme na desítku seriálů z deseti sezón, které jsou buď akční, nebo to jsou thrillery. Kteří z vybraných i nezmíněných patří mezi vaše oblíbené?

10 z 10: Akční / Thriller

Deset týdnů, deset žánrů, sto seriálů. Postupně vám představíme desítku seriálů z jednoho konkrétního žánru. Je tu ale háček. Jednotliví kandidáti pochází vždy z různých sezón z posledních deseti let! V každém ročníku tedy budeme vybírat jednoho zástupce žánru, který nejen nás, ale i vás a obecně celý svět ohromil a dostal se na seznam nezapomenutelných televizních oblíbenců.

Když se věnujeme dramatům, nemůžeme zapomenout ani na akční seriály a thrillery. Tyto dva žánry se sice od sebe poměrně liší, ale často se i protínají. Prvky těchto žánrů můžeme najít téměř v každém seriálu – ale těch opravdu akčních seriálů, thrillerů a akčních thrillerů zase tolik není. Jako obvykle jsme vám vybrali těch nejlepších deset seriálů a do čestných zmínek přidali i další skvělé kousky z konkrétní sezóny.

Po přečtení článku nám nezapomeňte říct, jaké seriály z desítky jste sledovali nebo sledujete a obecně jaké akční seriály nebo thrillery máte nejraději.

2007/08: Breaking Bad (Perníkový táta)

stanice: AMC
počet sérií: 5
další čestné zmínky ze sezóny: Chuck

Jeden z nejslavnějších seriálů celé televizní historie se konečně dostal mezi našich nejlepších deset. Důvod, proč až tak pozdě, je nasnadě – žánr drama jsme rozsekali na více kategorií a Breaking Bad se vlezl až do této. Na druhou stranu je jasné, že tento seriál si v top desítkách upynulých let zaslouží být stoprocentně.

Příběh o středoškolském učiteli chemie, kterému je diagnostikována rakovina a který se rozhodne se svým bývalým žákem Jesse Pinkmanem rozjet výrobu a prodej pervitinu, aby finančně zabezpečil svou rodinu, je dnes už známým příběhem americké televize. Díky silnému příběhu Vince Gilligana a skvělému hereckému výkonu Bryana Cranstona se může pyšnit celkem 16 cenami Emmy a 2 Zlatými glóby. V odkazu seriálu dále pokračuje jeho spin-off Better Call Saul, který nijak neuhýbá z kvality nastavené Breaking Bad.

2008/09: Sons of Anarchy (Zákon gangu)

stanice: FX
počet sérií: 7
další čestné zmínky ze sezóny: Flashpoint, Leverage (Dokonalý podraz), Fringe (Hranice nemožného), Dollhouse

Kurt Sutter byl už v době počátku produkce Sons of Anarchy znám jako producent The Shield – jednoho z nejlépe hodnocených krimi seriálů televizní historie. Téměř ihned po jeho skončení začal připravovat seriál o motorkářském klubu, který sice není přímým spin-offem Shieldu ani se neodehrává ve stejném univerzu, ale mnohokrát na něj odkazuje. Sutter si totiž ze Shieldu přivedl do SoA spoustu herců, pouliční gang Niners, několik vedlejších postav. Jedinou herečkou hrající hlavní postavu, která spojuje oba seriály ale byla Sutterova žena Katey Sagal.

Sutter sám si v Sons ale zahrál taky, jednoho ze členů SAMCRO, Otta, kolem kterého se točí část příběhu, i když se na obrazovkách objevuje jen sporadicky. Celou skupinu ale táhnou dva jiní – nevlastní otec a syn Clay Morrow a Jax Teller. Morrowa původně hrál Scott Glenn (dokonce s ním byl natočen celý pilot), ale později ho vystřídal Ron Perlman. Jaxe si zase zahrál Brit Charlie Hunnam, který byl později zvažován i pro roli Greye ve fimlové trilogii 50 Shades.

Sons of Anarchy se odehrává ve městě Charming v Kalifornii, kde místní motorkářský klub udržuje pořádek a rovnováhu vlastními prostředky a vlastním pohledem na spravedlnost – zbraněmi, zastrašováním, uplácením.

2009/10: Spartacus: Blood and Sand (Spartakus: Krev a písek)

stanice: Starz
počet sérií: 3
další čestné zmínky ze sezóny: Strike Back (Protiúder), Archer

O osudech Spartaka a jeho tažení napříč Itálií ví z hodin dějepisu asi každý. O jeho životě vzniklo několik adaptací, ať už filmových nebo seriálových. Jedna z nejznámějších pochází z dílny kabelové televize Starz. Nejen díky svému vizuálně výraznému vzhledu, ale také díky příběhu, který se váže k hlavnímu herci Andy Whitfieldovi.

Seriál popisuje osud Spartaca, thráckého otroka, který se při obraně římského území proti Getům vzbouří proti svému veliteli Claudiu Glaberovi a je společně se svou ženou zajat a odvezen do otroctví. Skončí ve vile Lentula Batiata, cvičitele gladiátorů, který ho začne připravovat na nadcházející hry, aby se stal slavnějším cvičitelem než jeho soupeř Solonius. Jenže Spartacus sní o svobodě a setkání se svou ztracenou ženou.

2010/11: Nikita

stanice: The CW
počet sérií: 4
další čestné zmínky ze sezóny: Spartacus: Gods of the Arena (Spartakus: Bohové arény), Falling Skies, Hawaii Five-0, Covert Affairs (V utajení)

Do našeho výběru se probojoval i seriál, který se vysílal na stanici The CW. Tato stanice totiž v sezóně 2010/2011 přinesla pouze dva skriptové seriály – středoškolské Hellcats a pak právě Nikitu, která příběhově byla z naprosto opačného soudku.

Nikita Mears uteče z tajného vládního zařízení ovládaného organizací známou jako Divize. Po třech letech skrývání se rozhodne, že Divizi zničí. Ta totiž rekrutuje své nové agenty z řad mladých lidí, často vězňů, kteří nemají kam jít. Těm pak vymže minulost a vyrobí z nich ideální agenty – pokud ne, jsou eliminováni. nakonec jim vpraví do těl sledovací zařízení a smrtící čip.

Tím si prošla i Nikita, která se ale z Divize dostala. Teď se ji pokouší infiltrovat pomocí své přítekyně Alex, kterou propašuje do samého srdce organizace.

Nikita je remakem seriálu La Femme Nikita, který natočil v roce 1998 Luc Besson

2011/12: Homeland (Ve jménu vlasti)

stanice: Showtime
počet sérií: 8
další čestné zmínky ze sezóny: Scandal (Skandál), American Horror Story, Black Mirror (Černé zrcadlo), Bron/Broen (Most)

Homeland je jeden z těch seriálů, které jsou opakovaně oceňovány pro svou kvalitu. Svého nejlepšího výsledku mezi kritiky ale seriál paradoxně dosáhl ve své první řadě – tehdy se neokoukané drama o Carrie Mathison, agentce CIA, která je přeřazena k protiteroristické jednotce, kde pojme podezření, že Nicholas Brody, zachráněný americký voják, je ve skutečnosti agentem Ál-Kajdy.

Seriál během svého vysílání stihl posbírat šest cen Emmy a pět Zlatých glóbů. Často byl vyhlašován jako nejlepší seriál roku 2011 a své místo v kategorii thriller si bezpochyby zaslouží. Žánrově ho naplňuje hned několikrát – v politickém, špionážním i psychologickém zaměření. Pro Showtime jde o jeden z nejúspěšnějších seriálů v historii stanice. Není tedy divu, že mu objednává nové řady s předstihem – i když se letos vysílala šestá, stanice objednala už sedmou i osmou s tím, že osmá bude podle tvůrců závěrečná.

2012/13: Ray Donovan

stanice: Showtime
počet sérií: 5+
další čestné zmínky ze sezóny: Banshee, Vikings, House of Cards (Dům z karet), Orphan Black, Bates Motel, The Following, Hannibal, Arrow, Chicago Fire

Stanice Showtime se nikdy příliš netajila tím, že je Ray Donovan nástupce veleúspěšného Dextera. Ten v roce 2013 po osmi řadách skončil a stanice tak přišla o jednu ze svých nejslavnějších značek, která ji dotáhla mezi nejvýznamnější kabelovky současnosti. Jenže s odchodem Dextera by vzniklo na stanici prázdno, a tak vlastně z nutnosti vznikl Ray Donovan – irský tvrďák, který se stará o soukromý život hvězd – řeší jejich průšvihy a zametá po nich stopy. Jenže jeho soukromý život je na tom čím dál tím hůř, hlavně proto, že jeho otce po dvaceti letech pustili z vězení.

Premiéra Raye Donovana zaznamenala na Showtimu ta nejlepší čísla v historii stanice – byla nejsledovanější premiérou v historii stanice. Kritika zase oceňovala ústřední duo herců – Lieva Schreibera a Jona Voighta.

A že nejde o seriál průměrný, dokazuje hned první sezóna. Rozjíždí se totiž několik nitek, z nichž některé na televizní obrazovce příliš nenaleznete – ať už se jedna o Rayovu práci profesionálního uklízeče, Mickeyho znovudostávání se do běžného života poté, co dvacet let strávil za mřížemi, vyrovnávání se Rayových bratrů Bunchyho a Terryho s vlastní minulostí, kdy je oba znásilňoval kněz… minulost tuto rodinu pronásleduje na každém kroku. A zdá se, že jediný, kdo s ní je smířený, je Ray.

2013/14: Fargo

stanice: FX
počet sérií: 3
další čestné zmínky ze sezóny: True Detective (Temný případ), The Flash, The Blacklist

V sezóně 2013/14 vznikly dva seriály, které budou už asi věčně soupeřit o první místo tohoto roku – True Detective a Fargo. Prvnímu jmenovanému jsme se už v 10 z 10 věnovali v článku o antologiích a minisériích, na druhý přišla řada teď.

Ono totiž už ze začátku obsazení seriálu v čele s Martinem Freemanem a Billym Bobem Thorntonem slibovalo velkou hereckou jízdu. První řada se setkala s obrovským kritickým ohlasem – seriál byl pasován do role jedné z nejlepších novinek sezóny. Druhá řada, ve které byli vyměněni všichni herci a která se časově přesunula do roku 1979, jen potvrdila, že Fargo je jeden z nejlepších seriálů současnosti.

První řada, díky které byl seriál zařazen do 10 z 10, přináší příběh Lestera Nygaarda, pojišťováka z malého města v Minnesotě. Ten jednoho dne potká Lorna Malva, který městem projíždí. Malvo je nájemný vrah a dodá Lesterovi kuráž k řešení svých problémů. Ten svou kuráž ale promění v několikanásobnou vraždu, čímž na sebe upozorní šerify Guse Grimlyho a Molly Solversonovou, kteří vyšetřují další záhadná úmrtí v okolí města.

2014/15: Sense8

stanice: Netflix
počet sérií: 2 + závěrečný film
další čestné zmínky ze sezóny: The Last Ship (Poslední loď), The Strain (Agresivní virus), Daredevil, Agent Carter, Mr. Robot, The Flash

Sense8 už od samého počátku byl předurčen k úspěchu. Původní myšlenka producentů Wachowských byla late nigth talk-show, ve které by se probírala témata související se vzestupem technologií a jejich využitím. Pak se ale do projektu přidal slavný scenárista J. Michael Straczynski a díky jeho zkušenostem z televize bylo rozhodnuto, že bude natočen seriál.

Zápletka je poměrně složitá – osm lidí z různých částí planety je mentálě a emocionálně spojeno – dokážou prožívat pocity druhých, vtělit se do jejich situace, mluvit spolu na dálku. Zároveň mají přístup i k jejich vědomostem a vzpomínkám. Mohou v různých částech svého života využívat různé vlastnosti a schopnosti těch druhým, s nimiž jsou spojeni. Jenže jde po nich organizace BPO v čele s velmi citlivým sensatem Whispersem – člověkem, jako jsou oni.

První řada seriálu se setkala s velmi dobrým kritickým ohlasem, stejně jako řada druhá. Přestože za seriálem stálo velmi hlasité obecenstvo, Netflix oznámil, že seriál ruší. Sense8 byl přitom jedním z pěti nejvíce dosledovávaných seriálů na stanici – více než 70 % diváků, kteří vydrželi do třetí epizody, tak dosledovali celou sezónu. Přesto těchto diváků nebylo dost. Nakonec ale na nátlak fanoušků stanice ustoupila a rozhodla se natočit závěrečný film, ve kterém se mají všechny dějové linky spojit.

2015/16: Into the Badlands

stanice: AMC
počet sérií: 3+
další čestné zmínky ze sezóny: Narcos, Jessica Jones, The Night Manager (Noční recepční), Lucifer, Blindspot (Mrtvý bod)

Into the Badlands se původně zdál jen jako pokus. Stanice AMC mu také na zkoušku objednala pouhých 6 epizod. Kritika seriál příliš nechválila, hlavně díky nenaplněnému potenciálu. Diváci ale seriál milovali – a slušná sledovanost mu také zajistila pokračování. Mix východních bojových umění, postapokalyptické budoucnosti, akčních scén a feudální společnosti zafungoval – i když nikdo nepředpokládal, že by mohl.

Ústředním bodem příběhu je Sunny. Elitní zabiják a vůdce clipperů barona Quinna. Quinn je jedním z několika baronů, kteří vládnou Badlands – krajině kdesi ve Spojených státech několik století po apokalyptické válce, která naprosto zdecimovala lidstvo. Některé lidské vynálezy jako elektřina či auta přežily, ale většina společnosti se vrátila k zemědělství, chladným zbraním a komunitnímu způsobu života.

Sunny dostane k výuce chlapce jménem M. K. Ze začátku se zdá průměrný, ale je nadaný temnou energií, kterou chce další baronka Vdova, přeměnit ve zbraň. Sunny společně s M. K. utíkají od Quinna, aby nalezli vysněné město Azru, které má ležet za Badlands.

2016/17: The Exorcist

stanice: Fox
počet sérií: 2+
další čestné zmínky ze sezóny: Eyewitness, Shooter, Stranger Things

The Exorcist byl poměrně podceňovaný, i když očekávaný kus sezóny 2016/2017. Děj je založený na knize The Exorcist od Williama Petera Blattyho, která je zase založená na skutečných událostech nalezení svitků od Mrtvého moře a exorcismu provedeném v roce 1949 na malém chlapci v St. Louis.

Seriál je neoficiálním pokračováním prvního filmu z roku 1973. Sleduje mladého kněze Thomase Herreru, který se setkává s rodinou Ranceů. Vypadá to, že mladší z dcer je postihnutá ďáblem. Setkává se s otcem Marcusem, který má s exorcismem zkušenosti a přemlouvá ho, aby mu s případem pomohl, i když sám žádné zkušenosti s vymítáním nemá. Ve skutečnosti je ale ďáblem stižená druhá z dcer a tento problém není v rodině poprvé…

The Exorcist zaznamenal při své televizní premiéře poměrně slušné kritiky, které oceňovaly hlavně hororovost scén a soudržnost příběhu. I když divácky seriál nezářil, hlavně kvůli svému nasazení v pátek, dostalo se mu druhé sezóny.

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
andromache

andromache

Pobavilo mě, že jsem se do článku pustila zrovna v době, kdy mi v uších zní soundtrack ze Spartaca...
před 6 roky
Spasitel

Spasitel

Breaking Bad, Fringe, Homeland, Hannibal či Narcos sú dôvody prečo milujem seriály :) Bodajby viac takých...
před 6 roky
Kyra01

Kyra01

Videla som viaceré, ale moje najobľúbenejšie sú Leverage, Into the Badlands, SoA, Lucifer a Agent Carter. Na...
před 6 roky
Další články k tématu