11. 7. 2017

10 z 10: Komedie

Druhý díl našeho letního článkového seriálu je zde. Tentokrát se podíváme na to nejlepší, co nám přinesly sezóny 2007-2017 v komediích.

10 z 10: Komedie

Deset týdnů, deset žánrů, sto seriálů. Každý týden vám představíme desítku seriálů z jednoho konkrétního žánru. Je tu ale háček. Jednotliví kandidáti pochází vždy z různých sezón z posledních deseti let! V každém ročníku tedy budeme vybírat jednoho zástupce žánru, který nejen nás, ale i vás a obecně celý svět ohromil a dostal se na seznam nezapomenutelných televizních oblíbenců.

Komedie je jedním ze žánrů, které stanice preferují. Už více než padesát let patří do pravidelného repertoáru televizí a jejich dlouhodobá obliba dokazuje že patří k základním kamenům celé televizní kultury. Dobře napsaná komedie dokáže velmi rychle zvirálnět. O čem si lidé vykládají další den v práci? O dopadení vraha z poslední epizody NCIS nebo o hlášce, kterou pronesl Sheldon v TBBT? Není divu, že v celé historii televizní zábavy byly komedie společně s dramaty hlavními tahouny sledovanosti. Do dnešních dnů se komedie na prvním místě v ratinzích umístily 24×, zatímco dramata 22×, ostatní žánry jako estrády, zprávy, sportovní přenosy, realitky a soutěže 20×. Nutno ale podotknout, že zlatá éra komedií pomalu končí. Posledních patnáct let se komedie jedna po druhé poroučejí z první ratingové desítky, kterou obsazují téměř výhradně dramata, reality shows, zprávy a sport. Loni byla například první komedie (pokud nepočítáme TBBT) až na 30. místě mezi všemi pořady na Velké pětce – pokud bychom počítali pouze skriptové seriály, tak na 20. To je věc, která se v historii americké televize nikdy nestala a do budoucna to může znamenat velkou programovou změnu televizních stanic.

Nezatěžujme se ale historií a otázkou, proč komedie jsou v našem článku. Pojďme se podívat na deset nejlepších komedií deseti posledních sezón.

2007/08: The Big Bang Theory (Teorie velkého třesku)

stanice: CBS
počet sérií: 10+
žánry: komedie / sitcom
další čestné zmínky ze sezóny: Chuck, Doctor Horrible's Sing-Along Blog, The Inbetweeners, Private Practice

Hned zkraje se dostáváme k dnes už legendě televizní zábavy. Jistě, v první sezóně The Big Bang Theory to se seriálem nevypadalo růžově, mezi všemi skončil až na 68. místě a počet diváků nepřesáhl 10 milionů. V druhé řadě zaznamenal zlepšení a od řady třetí se už jednalo o hit stanice. Za pomalý rozjezd mohl hlavně pondělní timeslot – což se od čtvrté řady změnilo a seriál se usadil na čtvrtečních večerech. Druhým důvodem pak byla stávka scenáristů, díky které se první řada dočkala pouhých sedmnácti epizod.

TBBT asi není potřeba představovat – sitcom o dvou teoretických fyzicích, k nimž se přes chodbu jejich bytového domu nastěhuje jednoduchá a vyzývavá blondýnka v sobě snoubí právě konflikt dvou světů, na kterém staví klasické sitcomy snad od nepaměti. Dvojici Sheldon-Leonard pak doplňují neméně podivní nerdi Raj a Howard. Od čtvrté řady se k seriálu přidává i dívčí osazenstvo a z party nerdů, co se nedokáže srovnat se životem, se stává parta nerdů, co se nedokáže srovnat se vztahy. Seriál ale pořád zůstává populární – na jeho vrcholu ho sleduje přes 20 milionů diváků, což je na televizi dneška málo vídané číslo.

2008/09: Parks and Recreation

stanice: NBC
počet sérií: 7
žánry: komedie / mockumentary
další čestné zmínky ze sezóny: Drop Dead Diva

Upřímně, nebýt Parks and Rec, neměli bychom tuto sezónu do výběru co dát a museli bychom hned v druhém článku opakovat Chucka. Jenže to byl úděl této sezóny, která sice pár nových komedií nabídla, ale mnoho z nich se od diváků nedočkalo vřelého přijetí. Komedie byly tuto sezónu dokonce tak slabé, že pouze jediná komediální novinka se dostala mezi padesát nejsledovanějších pořadů týdne – Worst Week, který ale CBS po šestnácti epizodách zrušila.

Může se tedy zdát až s podivem, že tehdejší novinka Parks and Rec na NBC přežila dlouhých sedm let, i když nikdy nepatřila mezi ratingově silné hráče. Do první stovky nejsledovanějších pořadů se vlezla vlastně pouze jednou – ve své první sezóně. Jenže NBC tehdy nic lepšího neměla – na konci sezóny 2009 zrušila, co mohla, a tak sitcom křížený s mockumentary o vedoucí úřednici na odboru kultury a životního prostředí (což je docela volný překlad názvu seriálu). První řada neschytala od kritiků ty nejlepší recenze, ale po změně přístupu tvůrců Michaela Schura a Grega Danielse začal seriál od druhé řady zářit. I přes nízkou sledovanost se vyhoupl mezi kriticky nejlépe hodnocené seriály v USA.

2009/10: Misfits (Misfits: Zmetci)

stanice: E4
počet sérií: 5
žánry: komedie / nadpřirozený / drama
další čestné zmínky ze sezóny: Modern Family, The Middle (Průměrňákovi), Archer, Community (Zpátky do školy), Cougar Town (Město žen)

Misfits: Zmetci naprosto změnili divácké vnímání komedie. Jistě, mluvíme o britském seriálu, na který neplatí běžná měřítka americké komedie a který si může dovolit mnohem víc, přesto… každý, kdo se s Misfits setká si musí vybrat, zda seriál miluje, či nenávidí. Nejde se v něm pro sprosté slovo daleko – a přitom seriál přináší i něco nového. Břitký britský humor v kombinaci s konceptem pouličních vyvrhelů/hrdinů, kteří ale nechtějí konat dobro – chtějí své nově nabyté schopnosti využít po svém. A samozřejmě nejsou jediní, kdo nějaké schopnosti získal.

Pro britskou stanici E4 znamenal seriál silného hráče ve sledovanosti. Zejména ve druhé a třetí řadě se Misfits stal nejsledovanějším seriálem stanice a po celou dobu svého vysílání nevypadl z první desítky nejsledovanějších pořadů stanice. Misfits byli dokonce tak sledovaní, že na stanici poráželi i The Big Bang Theory. Co říct na závěr? Snad jen to, že není na škodu i v silné komediální sezóně (viz čestné zmínky) sáhnout po britské tvorbě. Ostatně jako i další úspěšné britské seriály, se i tento brzy dočká amerického remaku.

2010/11: Shameless

stanice: Showtime
počet sérií: 7+
žánry: komedie / drama
další čestné zmínky ze sezóny: Akward. (Nešika), Melissa and Joey (Melissa a Joey), Outsourced (Haló, tady Indie), Raising Hope, Parenthood (Famílie)

Shameless je jeden z mála příkladů úspěšného amerického remaku britského seriálu. Věřte tomu, že takových příliš mnoho nebývá. Shameless ale dokázal přerůst svého už tak dost slavného jmenovce – ne v počtu epizod, ale v kritickém hodnocení a ve známosti.

O čem vlastně Shameless je? Temná urban komedie o otci šesti dětí Franku Gallagherovi, který se denodenně utápí v alkoholu, drogách i sexu. Jeho šest dětí se mezitím musí o sebe postarat. Seriál je oceňován hlavně za to, jakým způsobem přistupuje k zobrazení americké pracující třídy. Jde do mnohem větší hloubky a silnějších témat než třeba My Name Is Earl. Ukazuje, jak může alkohol ovlivnit a destrukturalizovat rodinu. Ale nemyslete si – za to samé zobrazení je také pranýřován.

Seriál měla původně natočit HBO, ale produkci převzala stanice Showtime. Premiéra Shameless byla nejsledovanější premiérou seriálu na stanici od premiéry Dead Like Me z roku 2003. Navíc průměrná sledovanost postupně až do vrcholu seriálu, čtvrté řady, rostla. U kritiků seriál kraloval, každá řada od druhé až do páté má na Rotten Tomatoes hodnocení 100 %. Dostat takové hodnocení jednou je výjimka. Dosáhnout ho čtyři roky po sobě je téměř nemožné.

2011/12: 2 Broke Girls (2 $ocky)

stanice: CBS
počet sérií: 6
žánry: komedie / sitcom
další čestné zmínky ze sezóny: New Girl (Nová holka), Last Man Standing (Poslední chlap), Key and Peele, Anger Management, Baby Daddy (Tři kluci a nemluvně), Veep (Viceprezident(ka))

Sezóna 2011/12 přinesla stejně jako ta předchozí spoustu nových a kvalitních komedií. Vybrat jednu z nich je opravdu těžké – stačí se podívat do čestných zmínek a každý zde minimálně jednu komedii podle svého vkusu najde. Stanice CBS ale nabídla jednu takovou, která se z dnešního hlediska nemusí zdát až tak významná. Přesto v době své premiéry šlo v podstatě o událost desetiletí.

O 2 Broke Girls se přetahovala CBS s dalšími stanicemi ještě předtím, než byl vůbec natočen pilot. Premiéru si pak seriál odbyl v timeslotu po veleúspěšném Two And a Half Men. No, odbyl… téměř 20 milionů diváků znamenalo nejlepší start komedie na CBS od podzimu 2001 (Leap of Faith, který jel po Přátelích, měl o milion diváků víc). CBS načasování vyšlo skvěle – ta epizoda TAAHM, po které 2 Broke Girls jel, byla totiž první epizoda bez Charlieho Sheena – a zároveň nejsledovanější epizoda celého seriálu.

Co je vlastně na 2 Broke Girls tak úžasného? Hlavně chemie mezi hlavními postavami. Představitelky Kat Dennings a Beth Behrs se před kamerou skvěle doplňují – a ve scénáři k tomu mají hodně rasisticky či sexuálně zaměřených vtipů. V podstatě je to podobný koncept jako u The Odd Couple, akorát s ženskými hlavními představitelkami.

2012/13: Orange Is the New Black

stanice: Netflix
počet sérií: 7+
žánry: komedie / drama
další čestné zmínky ze sezóny: The Mindy Project, My Mad Fat Diary, Brickleberry

Jenji Kohan, tvůrkyně OITNB, měla s podobným typem seriálů už své zkušenosti. Sedm let předtím totiž začal Weeds, seriál, který do sebe míchal komediální i dramatické prvky, seriál, který měl v hlavní roli silnou ženu a který se pohyboval na hraně zákona. Ano, takhle se dají definovat obě dvě zmíněná díla. A obě dvě také patří k těm nejlepším novinkám, které v sezónách 2005 a 2012 vznikly.

OITNB ale byl v mnoha ohledech přeci jen výjimečný. Do té doby známý prodejce DVD Netflix už dva roky nabízel svým předplatitelům i originální obsah – a hned jedním z prvních seriálů, House of Cards, si udělal jméno. Orange Is the New Black v tradici kvalitní zábavy pokračoval – a stal se hned při své premiéře nejsledovanějším originálním seriálem stanice. Neskončil ale jen u diváckých úspěchů. Byl také průkopníkem, co se týče ocenění. Za svou první sezónu byl ještě nominován na cenu Emmy v kategorii komedie, pro ty další už v dramatických kategoriích. A to se zprvu ani nevědělo, jestli bude moct být vůbec nominován, jako seriál ne úplně tradiční televize.

A o čem že OITNB je? Je o ženském vězení Litchfield a o trestankyních, které si zde odpykávají své tresty. Do tohoto vězení přichází Piper Chapman, která se zde setkává s ženou, která ji do vězení dostala – svou bývalou milenkou Alex. Po čase zjišťuje, že pro ni bude velice těžké si v tak různorodém prostředí udržet zdravý rozum. To totiž dělá Orange Orangem – je plný netradičních příběhů a lidských osudů, které se právě v Litchfieldu spojují. Protože každý člověk zde má co říct.

2013/14: Brooklyn Nine-Nine

stanice: Fox
počet sérií: 5+
žánry: komedie / krimi
další čestné zmínky ze sezóny: BoJack Horseman, You're the Worst (Nejsem do tebe blázen), Faking It (Předstírání), Young & Hungry (Mladí a hladoví), Rick and Morty

Pomalu se dostáváme do dnešních dnů. Sezóna 2013/14 přinesla spoustu zajímavých komediálních projektů, přesto zde byl jeden, který pomohl své stanici více, než by se na první pohled mohlo zdát. Brooklyn Nine-Nine totiž v této sezóně zachraňoval čest stanice Fox – jako jedna ze dvou novinek si vybojoval další řadu a dokonce jako jediná komedie (tou druhou novinkou byl seriál Sleepy Hollow). Jenže další díly dostal seriál právem – vyhrál to jak u kritiků, tak u diváků.

Komedie o fiktivním 99. okrsku newyorské policie v Brooklynu, jejich detektivech a nově jmenovaném kapitánovi. Ten je narozdíl od lehkovážného policejního sboru téměř učebnicovým příkladem dokonalého policisty. A tak vzniká řada komických situací nejen při vyšetřování, ale i při běžných životech policistů.

2014/15: Galavant

stanice: ABC
počet sérií: 2
žánry: komedie / muzikál / pohádka
další čestné zmínky ze sezóny: Younger, Grace and Frankie, The Brink (Krize)

Další rok přinesl jednu šílenost, která sice nebyla příliš sledovaná, ale mluvit se o ní bude ještě dlouho. Řeč je o Galavantovi, kříženci komedie, muzikálu a pohádky.

Galavanta můžete buď milovat, nebo nenávidět. Při žánrovém zaměření směrem k pohádkám je to až s podivem. Galavant byla jedna z mnoha nových komedií, kterými stanice ABC zahrnula své diváky v sezóně 2014/15. Nevedla si nejhůř, ale také ne nejlíp. Stanice objednala hned 6 nových komedií a v dobré víře ty aspoň trochu sledované na konci roku prodloužila.

Seriál je výjimečný tím, že si v téměř v každý moment dělá legraci z čeho může – z vlastního žánru, pohádkových postav, příběhových postupů a zvratů, televizních děl i televizí samotných. Galavant je jméno hlavní postavy – slavného rytíře, který je tak trochu pohádkovým superhrdinou. Teď zrovna ale prodělává menší krizi poté, co mu zlý král Richard ukradl lásku jeho života Madalenu. Vydává se na cestu s princeznou Isabellou, která po něm chce, aby pomohl jejím lidem z království Valencie.

2015/16: Ash vs Evil Dead

stanice: Starz
počet sérií: 3+
žánry: komedie / horor / akční
další čestné zmínky ze sezóny: Master of None, Impastor, Tripped, Life in Pieces

S novou televizní vlnou posledních několika let se roztrhl pytel s netradičními tématy, remaky a dříve téměř nemyslitelnými záležitostmi z oblasti hororů, komedií, dramat a dalších žánrů. Začíná se přitvrzovat a hledat nové zdroje zábavy, čímž se nutně stanice poohlížejí po tom, čím by překonaly svou konkurenci.

Perfektním příkladem takového přístupu je Ash vs Evil Dead. Je to seriálové pokračování trilogie klasických hororů The Evil Dead z let 1981–92. A díky stanici se může opravdu rozjet v objemu krve. Proč ho tedy řadíme do výběru komedií? Protože si z žánru hororu vlastně utahuje – ať už přehnaností krvavých scén nebo prostě jen faktem, že lovec Ash je už za zenitem a musí si hodně vybavovat ze své „kariéry“.

Ash vs Evil Dead znamenal pro Starz (další) kriticky velmi dobře hodnocený seriál. Hned od začátku, i přes svou záměrnou krvavost začal sbírat ocenění, jak pro herce, tak i pro seriál samotný. Už po odvysílání první epizody druhé řady byl obnoven pro řadu třetí. Kombinace krve a humoru u diváků zafungovala. A pokud se cítíte dostatečně zvrácení, mrkněte se na něj taky.

2016/17: GLOW

stanice: Netflix
počet sérií: 1
žánry: komedie / drama / sportovní
další čestné zmínky ze sezóny: Speechless, Dirk Gently's Holistic Detective Agency, Girlboss, Santa Clarita Diet

Sezóna 2016/17 byla co se týče kvalitních komedií podobně chudá jako sezóna 2012/13. Ze začátku sezóny byli diváci nadšení z komedie Speechless a The Good Place, následně z Big Little Lies od HBO (který si pro změnu schováváme do jiného článku). Nakonec ale streamovací služba Netflix vytáhla něco, co by se žánrově dalo přirovnat k jeho už léty prověřenému seriálu Orange Is the New Black. Seriál na pomezí komedie a dramatu s ženskými hrdinkami jako hlavními postavami.

Kritici i diváci na seriálu oceňují hlavně zobrazení atmosféry 80. let., ve kterých se děj odehrává. Seriál v podstatě zachycuje to nejlepší, co si pamatujete z mládí – a to vše balí do zajímavého příběhu žen, z oblasti, které se mnoho seriálů nedotýká a kterou byste zde ani nečekali – wrestlingu.

Netflix samotný je znám tím, že si rád bere netradiční témata a zpracuje je až s přílišnou precizností vůči divákovi. Pravidelně se pak ale tyto seriály umisťují na vrcholcích žebříčků oblíbenosti a třeba u Emmy se Netflix (poměrně rychle na svou krátkou dobu působení v oblasti seriálů) začíná vyrovnávat dominantní HBO. Prostředí ženského wrestlingu z 80. let se může zdát jako ujeté téma, které nejde zpracovat, ale pod křídly Netflixu se zdá, že nic není nemožné. K příběhu samotnému, ve kterém se nikdo nebere vážně, tak dostanete i kus zábavy.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
katush

katush

7/10. No, v tejto kategórii som očakávala vyššie čísla. Ale GLOW ma po pár minútach prešlo (možno tomu...
před 6 roky
Lola_L

Lola_L

Stejně si myslím, že New girl je lepší než 2broke
před 6 roky
Hannyska

Hannyska

Tady pouze Shameless ten je super, ostatní samozřejmě znám, ale vůbec mě nelákají. Manžel například sem...
před 6 roky
Další články k tématu