18. 7. 2020

Stranger Things u soudu! Obšlehli tvůrci jiný projekt?

Stranger Things u soudu! Obšlehli tvůrci jiný projekt?

Netflix a tvůrci seriálu Stranger Things Matt a Ross Dufferovi čelí žalobě za to, že pro svůj seriál vykradli scénář s názvem Totem.

Podle žaloby podané ve středu u kalifornského federálního soudu produkční studio Rover Entertainment tvrdí, že Stranger Things vykrádá spoustu materiálu z projektu Totem, napsaného Jeffreym Kennedym. Podle žaloby je ukradený příběh, postavy, hlavní téma, dialogy, nálada a celý autorský koncept.

Žaloba tvrdí, že tyto dva projekty jsou propojený přes Aarona Simse, který pracoval s Kennedym právě během příprav Totemu. A Sims stojí za konceptem prvních dvou řad Stranger Things.

Kennedy tvrdí, že nápad na Totem dostal po smrti Clinta Osthimera, blízkého přítele z dětství, který trpěl epilepsií. Během jejich dětství v divoké Indianě Kennedy s Osthimerem často čelili Osthimerovým osobním démonům způsobeným epilepsií. Právě na to si oba přátelé hráli, že záchvaty epilepsie je přenesly do nadpřirozeného světa osídleného démony.

Žaloba vykresluje spoustu podobností mezi oběma projekty – jako jeden z moha příkladů uvádí tuto pasáž:

V Totemu je jedna z postav malá dívka Kimimela, nebo zkráceně Kimi, která má nadpřirozené schopnosti. Kimimela pomůže přátelům najít portál do alternativního nadpřirozeného světa a pomáhá jim v boji v místním obyvateli; nadpřirozeným temným duchem Azraelem a jeho armádou Blackwolfů.

vs.

Ve Stranger Things je jedna z postav malá dívka Eleven, nebo zkráceně El, která má nadpřirozené schopnosti. Elevn pomůže přátelům najít portál do alternativního nadpřirozeného světa a pomáhá jim v boji v místním obyvateli; Shadow Monsterem a jeho armádou Demogorgonů.

Zástupci Netflixu se vyjádřili, že pan Kennedy už roky tvrdí tyto své konspirační teorie a že mu Netflix opakovaně vysvětloval, že bratři Dufferové o něm ani o jeho nezveřejněném scénáři nikdy neslyšeli, dokud jim nezačal hrozit žalobou. Poté, co odmítli vyhovět jeho nepodloženým požadavkům na výplatu, podal tuto žalobu. Podle nich existují zástupy lidí, kteří by si rádi přisvojili zásluhy za vytvoření Stranger Things. Ale pravda je taková, že seriál by zcela nezávisle vytvořen bratry Dufferovými a je výsledkem jejich kreativní a tvrdé práce.

Podobná žaloba byla podána v roce 2018 Chralesem Kesslerem, který tvrdil, že námět na seriál pochází od něj. Prý svoji vizi sdělil bratrům Dufferovým v roce 2014 během párty v rámci Tribeca Film Festivalu.


Tak co, je Stranger Things vykrádačka, nebo se jen někdo chce přiživit na slávě seriálu?

Magnetky na kliknutí. 
Fruiko

Lukáš Nedvěd

Autor je zakladatelem SerialZone.cz a velkým fanouškem seriálů stanic AMC a FX. Mimo seriálů miluje komiksy, (audio)knihy, vaření, Lego, hádanky a zvrácený humor. Díky tomu všemu potřebuje, aby den měl 30 hodin.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
yuriy

yuriy

A nevykradli aj Majku z Gurunu? 😅
před 3 roky
spike

spike

Bože to je demence. ST vychází z pop-kultury osmdesátých let a je plná odkazů na známé horory a sci-fy...
před 3 roky
F.Valek

F.Valek

Kdybych nečetl ten druhý popisek, ten ST, tak bych řekl, že Totem absolutně není nic podobného Stranger...
před 3 roky
Další články k tématu