30. 10. 2013

SARS po prvním měsíci - NEDĚLE

SARS po prvním měsíci - NEDĚLE

Většina seriálů si odbyla svých pár epizod a je tedy čas na první prognózy ohledně toho, jaký osud je může potkat. Dnes si rozebereme nedělní program.

Po několikadenní odmlce finišujeme s naší malou sérií o šancích seriálů na prodloužení nebo zrušení.

V neděli vysílají v současné době pouze tři stanice, The CW nedělní program nemá, NBC jej zatím nenasadila (tedy nasadila, ale fotbal moc seriálové fanoušky nezajímá), seriály Believe a Crisis přijdou do vysílání až v únoru.

Neděle je známa jako den The Simpsons. Tento seriál vysílá stanice Fox v neděli nepřetržitě posledních dvanáct let, a i přesto, že už jeho délka přesáhla 500 epizod, nadělila mu novou sezónu. Z hlediska stanice se to dá pochopit – Simpsonovi mají druhý nejlepší rating na stanici. Mají dokonce lepší rating než The X Factor a jen těsně prohrává se Sleepy Hollow, který má za sebou více epizod, ale také větší sledovanost. Ze Simpsonů byly zatím odvysílány epizody dvě, kvůli vysílání World Series MLB.

To další seriál kresleného komediálního večera na Foxu, American Dad! už byl také prodloužen. Jenže ne na Foxu, ale na TBS. Je to tak, jedenáctá sezóna už bude jinde. Co se bude vysílat místo něj, není známo. Stanice má s nedělním večerem poslední dobou neskutečné problémy – krom osvědčené čtveřice nové hity hledá horko těžko.

Bob's Burgers se sice vysílá už čtvrtou sezónu, jeho výsledky ale poslední dobou pořád klesají, přestože minulou sezónu nabídl fanouškům plnohodnotný počet epizod. Jeho ratingy navíc loni létaly od 1.3 k 3.1 a predikovat zrušení nebo obnovení nebylo úplně jednoduché. Nakonec se ale stalo to, co vždy – kompletní blok byl obnoven, protože se prostě nenašla žádná plnohodnotná náhrada. Letos to asi nebude jiné, protože místo už uvolnil American Dad! Family Guy táhne už dvanáctou sezónu, pořád ale má druhé nejlepší výsledky večera. Tady se rušení nechystá.

Jiná situace je na CBS. Ta už tradičně plní nedělní program realitkou Amazing Race a dramaty The Good Wife a The Mentalist. Když odhlédneme od realitky, na níž se vztahují jiná kritéria než na skriptové seriály, a zaměříme se pouze na Dobrou manželku a Mentalistu, zjistíme, že výsledky nejsou příliš potěšující. O rušení obou seriálů se mluvilo už loni, na konci roku ale stanice obrátila a obě dramata prodloužila. Jenže letos se nešťastnému osudu pravděpodobně nevyhne ani jedno z nich. Loni The Good Wife v prvních deseti epizodách nespadla v ratingu pod 1.7, letos? Už ve třetí epizodě jen 1.2. Mentalista? Loni se sice držel kolem 1.6–1.8, letos ale už ve čtvrté epizodě klesl na 1.2.

Tyto změny ovšem zatím nemusejí nic znamenat. Poslední tři týdny se totiž v sedm vysílala NFL a přenosy se protahovaly. The Good Wife i The Mentalist tak byli v seriálu posunuti klidně i o tři čtvrtě hodiny (zajímavé je, že jak Amazing Race, tak The Good Wife si díky tomu poměrně výrazně pomohli ve sledovanosti oproti předcházejícímu týdnu, The Mentalist ale tratil výrazně). Jakmile se program vrátí do normálu, budou se oba seriály muset snažit. Kdybychom ale měli poměřovat podle současných čísel, verdikt by byl jednoznačný. Oba seriály by se po letošní sezóně rozloučily.

Skóre:

• zrušené: –
• obnovené: –
• na zrušení: Betrayal, The Mentalist
• na obnovení: The Simpsons

Bývaly doby, kdy Once Upon a Time míval v ratingu i přes 3.0. A není tomu ani rok. Letos to ale vypadá, že se bude muset spokojit s tím, když jeho rating bude přesahovat hranici dvou bodů (pořád má ale ze všech seriálů v neděli rating nejvyšší). Sledovanost zatím pravidelně prudce klesá s každou epizodou (o půl milionu diváků), podle posledních čísel to ale vypadá, že dosáhl hranice, kterou by mohl udržet. Sedm milionů diváků není moc, ale myslím, že na jedno obnovení mu to bude ještě stačit.

To další seriály na ABC na tom nejsou až tak dobře. Revenge zatím pokles nedokáže zastavit a z 8 milionů diváků v první epizodě této řady se podle posledních výsledků dostala na milionů pět. Celý večer na ABC se oproti loňsku propadá a já marně přemýšlím, čím to může být. Hřebíčkem do rakve je tak Betrayal v deset večer, který má zrušení téměř jisté – rating mu spadl pod 1.0 a ani diváky k obrazovkám moc netáhne.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
Em.

Em.

OUAT mi prostě nedá spát, na jednu stranu zajímavá změna prostředí, na druhou mi chybí postavy ze...
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

podle mě jde fakt o tu zemi nezemi, oni přecenili, zajímavost místa a petra pana. i když to asi...
před 10 roky
Další články k tématu