10. 4. 2014

Showrunneři, které stojí za to sledovat! (1. část)

I celebrity občas potřebují dát najevo své pocity nebo jen prostě popřát hezký den. Právě k tomu slouží síť Twitter, na které vlastní profil i showrunneři z různých seriálů. Ty, které máte "followovat", vám poradí náš článek.

Showrunneři, které stojí za to sledovat! (1. část)

Showrunneři a Twitter mají zajímavý a občas dost napjatý vztah. Po dlouhou dobu lidé moc nepřemýšleli o tom, kdo jejich oblíbené seriály řídí. Tak to bylo do doby, než přišli Davidové Chase, Simon a Davis, kteří díky mnoha divákům začali věnovat pozornost tvůrčím silám, které zodpovídaly za seriály, které milovali. Nástup sociálních sítí znamenal, že tito showrunneři mohou mít přímý přístup ke skupině diváků, kteří sledují každou novou epizodu a píší své názory na každý moment epizody ve 140znakových dávkách – okamžitých reakcích fanoušků, fanatiků i haterů.

Někteří showrunneři, jako níže uvedení, se na Twitter zaregistrovali, zatímco jiní, jako výše uvedení Davidové, si udržovali odstup (Simon dokonce zveřejnil příklady, proč nemá rád sociální sítě).

Například Damon Lindelof, scenárista a bývalý showrunner Lost, který teď má nový seriál The Leftovers, skončil v říjnu s Twitterem kvůli tomu, že některé jeho reakce mohly navozovat pocit nespokojenosti s finálem jednoho dramatu na ABC kvůli nekončícím reakcím jeho fanoušků.

Zde je prvních 8 showrunnerů, kteří nejen chválí své seriály, ale kteří stojí i za to být námi sledováni.


Bryan Fuller

Hannibal

Hannibal je velice ponurý seriál, ve kterém můžete zapomenout, že je Fuller také tvůrcem daleko náladovějších seriálů jako Dead Like Me, Pushing Daisies a Wonderfalls. Když se ale obrátíte na jeho Twitter účet, zjistíte, že je plný šťastných tweetů psaných Caps-Lockem, ve kterých neustále přináší nějaké hlouposti ukazující, že na place můžete najít i dost znepokojivá místa. Retweetuje fanoušky, materiály z jeho posledních vystoupení, a zveřejňuje fotografie z natáčení dramatu od NBC o sériovém vrahovi, které naznačují, že produkce pokračuje v podstatně uvolněnějším stavu než samotný seriál.


Andrew Haigh

Looking

Showrunner Looking, Andrew Haigh, je na Twitteru, stejně jako jeho spolupracovník, tvůrce seriálu Michael Lannan. Jakmile nový seriál od HBO začal, oba zvýšili své úsilí ve tweetování. Lannan, který je na sociálních sítích nováčkem, reagoval na dotazy a připomínky k seriálu, zatímco Haigh pátral po názorech. To nejzábavnější na těchto účtech ale je, že si můžete rolovat tweety do doby, kdy se seriál začal natáčet, nebo v případě Haigha, když se natáčel pilot a on byl do seriálu přibrán.


Dan Harmon

Community

Harmon se vždy zdál být až překvapivě upřímný a k dispozici médiím. To jsou vlastnosti, které se zalíbily fanouškům, zatímco jemu spíš působily potíže. Výhodou je, že Harmon je jeden z nejupřímnějších hlasů na Twitteru z oboru televizního průmyslu. Diskutuje o seriálech, škodolibě se hádá s ostatními uživateli tak, že někdy je posílá někam :-) a jindy zase reaguje vtipy, které zní jako by pocházely od jedné z postav.


Emily Kapnek

Suburgatory

Třetí série komedie ABC, kterou Kapnek vede, se přesunula z luxusních předměstí do příjemně neskutečného, ale emocionálně zvučného dospívajícího pocitu úzkosti Tessy a jejího táty George. Jakmile se seriál vrátil na obrazovky, Kapnek odpovídala na otázky a reagovala na komentáře během vysílání – navrhovala ať lidé čtou knihy Jackie Collins, dávala divákům vědět kdy půjde George uklízet a diskutovala o hudebních narážkách v epizodě.


Kyle Killen

Mind Games

„Napsala jsem ten seriál, který byl zrušen a ten film, co jste neviděli,“ hlásá bio Kyle. Killen je velmi uznávaná scenáristka, pracovala na filmu The BeaverJodie Foster v hlavní roli a zrušených seriálů Lone Star a Awake. Killen aktuálně produkuje nový seriál Mind Games, který měl premiéru 25. února na ABC. V seriálu hrají Steve Zahn a Christian Slater bratry řešící problémy svých klientů za pomoci psychologických manipulací. Na Twitter přidává Kyle z legrace fotky z produkce. O svých zkušenostech v televizi ráda vtipkuje.


Jenni Konner

Girls"

Konner působí vedle hvězdy Leny Dunham (která je samozřejmě také na Twitteru) jako co-showrunner Girls. Využívá zkušenosti z projektů, které spoluvytvářela a produkovala – sitcom ABC In The Motherhood z roku 2009 a Help Me Help You z roku 2006. Také psala scénáře k Underclared a poznala se s Juddem Apatowem. Její profil je zábavný a umíněný, stejně jako seriály, na kterých pracuje a na které se dívá.


Ronald D. Moore

Helix, Outlander

Battlestar Galacticou předělal Moore legendu 70. let do něčeho temného a hlubokého, místy se dotýkajícího problémů lidstva a víry, jako odpověď na ambiciózní a odvážná dramata, která vedla ke zlatému věku televize. Moore v současnosti pracuje na dvou projektech – klaustrofobickém Helix na Syfy a na nadcházející historické fantasy sáze Outlander. A co je nejzajímavější na jeho twitterovém účtě? To, jak vychází vstříc fandomu.


Ryan Murphy

American Horror Story, Glee

Murphy v současné době vede dva seriály s velmi odlišnými žánry. Jeden špičkový krvavý horor a druhou stejně výbornou muzikální komedii z prostředí střední školy. Produkuje také film s názvem The Normal Heat s tématem převzatým ze hry Larryho Kramera a dále seriál Open, vše v produkci HBO. Takhle nabitý program může být důvodem, proč Murphy nikoho na Twitteru „nesleduje“. Místo toho radši zveřejňuje fotky ze zákulisí svých seriálů, které jsou opravdu bohaté na detaily. Brad Falchuk, Murphyho dlouholetý produkční partner, je na Twitteru zaregistrovaný také.


Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Odyssea

Odyssea

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
psulek

psulek

Za seba odporucam: 24-Live Another Day Reziser - Jon Cassar X-Men (1,2, Days of the Future Past)...
před 10 roky
Squerago

Squerago

Hannibala můžu jen doporučit!
před 10 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Myslela jsem si, že to je článek o tom, kteří showrunneři mají dobré seriály a stojí za to hlídat si,...
před 9 roky
Další články k tématu