23. 2. 2015

Výsledky průzkumu o nejoblíbenější seriály odhaleny!

V uplynulých dnech jste si zavařovali hlavy s odpověďmi na otázky, na které je téměř nemožné odpovědět. Nicméně se povedlo a výsledky jsou na světě! Které seriály jsou tedy podle vás, diváků, nejoblíbenější v ČR a na Slovensku?

Výsledky průzkumu o nejoblíbenější seriály odhaleny!

V první polovině února jsme vám ve velkém článku prozradili, jaké seriály mají lidé v USA nejraději. Ten jste pročítali, komentovali a nás to inspirovalo k tomu, abychom podobný průzkum udělali i v rámci České republiky a Slovenska. S fruikem jsme proto dali hlavy dohromady a vytvořili jednoduchý dotazník. No, jednoduchý… Jak se ukázalo, zvolit si pouze jediného favorita v každé kategorii bylo pro mnohé pěkně tvrdým oříškem!

V následujících sedmi dnech jste se do toho ale opřeli s plnou vervou a my jsme opravdu nadšení! Celkem se nám v odpovědích sešlo skvělých 1583 hlasů! To je tedy parádní vzorek, co říkáte? Takový zájem jsme určitě nečekali, všem moc děkujeme za účast. V tomhle ohledu jste americkým divákům natrhli zadnice :) Jejich 2232 respondentů je sice více, ale v porovnání s tím, jaká divácká základna je tam a jaká tady… Z celkového počtu hodnotících bylo 1095 registro­vaných uživatelů a 488 anonymních hla­sů.

Většina otázek byla povinných, pouze u českého seriálu jsme vám dali na výběr, zda chcete někoho nominovat, či nikoliv. Ve výsledku to nedopadlo až tak zle, jak se možná dalo čekat. Svůj oblíbený český seriál vyplnilo celkem pěkných 1075 lidí.

Ještě než se podíváme na samotné výsledky, máme pro vás pár dalších statistických údajů. Z 1583 celkových hlasů patří většina ženám. Dámy měly nad pány převahu v poměru 62:38 (976 vs. 607 hlasujících). Co se věkového složení týče, bezkonkurenčně nejvíce z vás náleží do věkové skupiny 20–27 let (783 hlasujících). Dále následují věkové kategorie 15–19 let (407), 28–35 let (216), 36+ (130) a pouze 47 zástupců měla kategorie méně než 15 let!

A geografické zastoupení? Čechy jasně vítězí s 817 zástupci. Následuje Morava (465 hlasujících), Slovensko (203), Slezsko (83) a pouze 15 z vás k nám chodí odněkud mimo Českou republiku a Slovensko. Schválně, kolik z těch 15 je ve Velké Británii? :-)

Pro pobavení: Asi nikoho z vás nepřekvapí, že jasný favorit na prvenství v kategorii komedií byl sitcom Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory). Myslím, že už můžeme prozradit, že své pověsti dostál a prvenství s převahou dosáhl. Při sjednocování vašich odpovědí jsme narazili na „Big Bang“ v neuvěřitelných čtyřiadvaceti formách! Jednalo se o české, slovenské i původní názvy a jejich zkomoleniny. Abyste věděli, že nekecám, tady máte kompletní výpis, ať se pobavíte jako my: The Big Bang Theory, BBT, Big Band Theory, big bang teorie, Big Bang Theory, Big Bang Theory, The, Big bang therory, big banh theory , The Bug Bang Theory, The big banh theory, The big beng theory, The Bing Bang Theory, The Bing Bang theory , The Bog bang theory, The Bug Bang Theory, The Big Bag Theory, The big band theory, The Big Bang Teory, the big bang theori, teorie velkého třesku, Teorie velkého třesku (The big bang theory), Teoria veľkého tresku, teória veľkého tresku, TBBT. Bonus na závěr? Americko-česká verze The Simpsonovi :-)

Malé upozornění: Pro přehled všech čtenářů (ne každý zná české názvy) uvádíme seriály v tabulkách v původním názvu. Po klepnutí na název se pak dostanete na profil daného seriálu.

Fanfáry zní pro naše tři vítěze – Hra o trůny (Game of Thrones), Teorie velké třesku (The Big Bang Theory) a Comeback! U všech tří bylo první místo oprávněné, seriály si ho vybojovaly s naprostou převahou. Celkovým vítězem je Big Bang, pro který hlasoval každý třetí člověk. Seriál získal celkem 533 hlasů, za což tedy klobouk dolů.

U dramat měla vítězná Hra o trůny (Game of Thrones) náskok oproti Arrowovi o sto hlasů (180). Čím níže ale v žebříčku dramat jdeme, tím je to napínavější. Černá listina (The Blacklist) si vybojovala pěkné desáté místo, za což jí ale neděkují Lovci duchů (Supernatural), kteří dostali o pouhý jeden hlas méně a museli se spokojit s 11. příčkou! Pro zajímavost Námořní vyšetřovací služba (NCIS), která kralovala výše zmíněnému americkému žebříčku, u nás v dramatech obsadila až 12. místo.

U komedií již byly rozestupy větší. Druzí Přátelé (Friends) na vítěze nevidí ani z dáli (533 vs. 173 hlasů). Překvapivé je jistě 11. místo, které obsadila letošní lednová novinka Galavant. Na desátou příčku ztrácel hrdinný rytíř 7 hlasů.

České prostředí jasně ovládl Comeback se 160 hlasy. Druhé místo patří veteránovi v podobě Četnických humoresek, který si ho vysloužil díky 96 hlasům svých fanoušků. Těsně pod Top 10 se umístilo nové drama Vinaři, ovšem současnost byla pod stupni vítězů zastoupena mnohem více, umístily se – Expozitura, První republika a Cirkus Bukowsky, vše v těsném závěsu za sebou s rozdílem pouhých několika hlasů. všemi oceňovaný Hořící keř skončil až na 20. místě. Nejúspěšnější večerníček byla pohádka O krtkovi, která se umístila na 26. příčce.

To nejzábavnější a nejdůležitější jsme pro vás vybrali do malé infografiky.

Top 3 podle různých faktorů

V následující tabulce si můžete najít své kategorie a zjistit, jestli se shodujete s „davem“. Podobně jako v USA, ani u nás se s pořadím příliš nemíchá. U některých kategorií jde ale přece jen pěkně vidět, jaké seriály jsou na koho cíleny.

V několika případech se využití několika filtrů nesetkalo s vysokým zastoupením a Top 3 vytvořit prostě nešlo. Jedná se především o věkovou kategorii do 15 let, ve které jsme měli nejméně hodnotících, a pak o naše přátele v zahraničí.

  Muži Ženy
  1. místo 2. místo 3. místo 1. místo 2. místo 3. místo
drama Game of Thrones Breaking Bad Arrow Game of Thrones Sherlock Arrow
drama < 15 let jen 7 hlasů pro 7 seriálů The Vampire Diaries Pretty Little Liars Arrow
drama 15–19 Game of Thrones Arrow Suits Game of Thrones Pretty Little Liars Arrow
drama 20–27 Game of Thrones Breaking Bad Arrow Game of Thrones Sherlock Grey's Anatomy
drama 28–35 Game of Thrones The Walking Dead Banshee Game of Thrones Sherlock The Walking Dead
drama 36+ Game of Thrones Breaking Bad Banshee Game of Thrones The Mentalist Supernatural
drama v Čechách Game of Thrones Breaking Bad Arrow Game of Thrones Pretty Little Liars The Walking Dead
drama na Moravě Game of Thrones Breaking Bad The Blacklist Sherlock Game of Thrones Arrow
drama ve Slezsku Game of Thrones Arrow Lost Arrow Game of Thrones Revenge
drama na Slovensku Game of Thrones Breaking Bad Arrow Game of Thrones The Walking Dead The Vampire Diaries
drama jinde jen 4 hlasy pro 4 seriály jen 11 hlasů pro 10 seriálů
 
komedie The Big Bang Theory Friends Two and a Half Men The Big Bang Theory Friends How I Met Your Mother
komedie < 15 let jen 7 hlasů pro 5 seriálů The Big Bang Theory How I Met Your Mother Baby Daddy
komedie 15–19 The Big Bang Theory How I Met Your Mother Friends The Big Bang Theory How I Met Your Mother Friends
komedie 20–27 The Big Bang Theory Friends 2 Broke Girls The Big Bang Theory Friends 2 Broke Girls
komedie 28–35 The Big Bang Theory Red Dwarf Friends The Big Bang Theory Friends M.A.S.H.
komedie 36+ The Big Bang Theory Two and a Half Men Friends The Big Bang Theory Two and a Half Men Friends
komedie v Čechách The Big Bang Theory Friends Two and a Half Men The Big Bang Theory Friends 2 Broke Girls
komedie na Moravě The Big Bang Theory Friends Red Dwarf The Big Bang Theory Friends How I Met Your Mother
komedie ve Slezsku The Big Bang Theory Friends The Simpsons The Big Bang Theory How I Met Your Mother Scrubs
komedie na Slovensku The Big Bang Theory 2 Broke Girls How I Met Your Mother The Big Bang Theory Friends How I Met Your Mother
komedie jinde jen 4 hlasy pro 4 seriály jen 11 hlasů pro 7 seriálů
 
český Comeback Okresní přebor Četnické humoresky Comeback Četnické humoresky Vyprávěj
český < 15 let jen 4 hlasy pro 4 seriály První republika Comeback Gympl s ®učením omezeným
český 15–19 Comeback Okresní přebor Vyprávěj Comeback Vyprávěj Ulice
český 20–27 Comeback Okresní přebor Případy 1. oddělení Četnické humoresky Comeback Vyprávěj
český 28–35 Četnické humoresky Comeback Vyprávěj Četnické humoresky Vyprávěj Arabela
český 36+ Okresní přebor Vyprávěj Comeback Comeback Vyprávěj Taková normální rodinka
český v Čechách Comeback Okresní přebor Vyprávěj Comeback Vyprávěj Četnické humoresky
český na Moravě Comeback Okresní přebor Četnické humoresky Comeback Četnické humoresky Ulice
český ve Slezsku Comeback Četnické humoresky Případy 1. oddělení Comeback Četnické humoresky Vyprávěj
český na Slovensku Comeback Okresní přebor Až po uši Arabela České století Bob a Bobek – Králíci z klobouku
český jinde jen 2 hlasy pro 2 seriály jen 10 hlasů pro 7 seriálů
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře103zobraz všech 103 příspěvků
lllleon

lllleon

Páni, teď mě docela mrzí, že jsem se nezúčastnila (ani nevím proč, vůbec jsem si toho nevšimla). Přátelé...
před 9 roky
LadyJ

LadyJ

Taky mám Mentalistu ráda, ale ono to bylo těžké, vybrat jen jeden nejoblíbenější seriál.
před 9 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Nechtěli byste zrovna zveřejnit kompletní seznam seriálů s počtem hlasů? Vidím, že na svoje favority se...
před 9 roky
Další články k tématu