26. 3. 2018

Televizní tvůrci: Ronald D. Moore

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se nová rubrika zaměřuje.

Opět nastal čas představit si kariéru jednoho z úspěšných seriálových tvůrců. Na pořadu dne je muž, který je znám díky své práci na několika sériích Star Treku, remaku k Battlestar Gallactice, nebo třeba momentálně na populárním seriálu Outlander. Podíváme se však na celou jeho kariéru, nejen na jeho největší úspěchy.

Ronald D. Moore se narodil 5. července 1964 v kalifornském městě Chowchilla a celým jménem se jmenuje Ronald Dowl Moore. Působí jako scenárista a producent, ale vyzkoušel si i pozici režiséra.

Moore původně studoval politologii na Cornell University, kde byl členem spolku Kappa Alpha Society. Jenže na jaře roku 1986 ztratil o studia zájem a během svého posledního ročníku školu opustil. Později svůj titul dokončil na Regents College.

Poté strávil více než tři roky různými dočasnými zaměstnáními, pracoval například jako recepční na klinice pro zvířata. V roce 1988 se dostal na prohlídku do studia, kde se v té době natáčela epizoda pro seriál Star Trek: New Generation. Zatímco tam byl, odvážil se oslovit jednoho z asistentů Genea Roddenberryho a předal mu svůj scénář k seriálu.

1988–1994


Několik měsíců poté byl kontaktován výkonným producentem Michaelem Pillerem, který scénář koupil a vytvořil podle něho epizodu s názvem The Bonding. Poté mu nabídl možnost vytvoření dalšího scénáře, což vedlo až k pozici editora scénářů a od dva roky později byl povýšen na pozici spoluproducenta. V roce 1994 převzal pozici producenta pro závěrečnou řadu seriálu.

Star Trek: The Next Generation tvoří spolu s Deep Space Nine a Voyagerem jádro celého Star Treku, které je mezi sebou nejvíce pospojováno nejen po obsahové stránce (ve slova smyslu dějových vazeb), ale i zpracováním a výpravou. Od prvního Star Treku (OS – na dnešní dobu značně archaicky působícího seriálu) a od nejnovějšího natočeného (Enterprise – daleko moderněji a akčněji pojatého) jej dělí značná propast. Pro miliony trekkies ve světě tvoří základní kámen…

Nepřekonatelný Patrick Stewart a jeho role v roli kapitána Pickarda vtiskli seriálu novou, přemýšlivější tvář, která silně ovlivnila tvorbu DS9 a Voyageru. Méně rychlé akce, společenská témata v podtextu, humanita a vysoký mravní standard (konvergující k ideálu) členů posádky, utopistický a líbivý model uspořádání lidské společnosti budoucnosti se směrnicí, fakticky nahrazující zákon i desatero, minimální náboženský akcent, rozšíření tematických okruhů (paralelní světy, časové paradoxy…), lidstvo, které se ve vesmírném kvadrantu pozvolna stává nenásilnou dominantou, velké množství cizích ras a imperií, důstojní a mocní nepřátelé (mezi kterými vynikají Borgové, kteří rozhodně stojí za zmínku: vysoce technologická rasa kyborgizovaných organických bytostí s kolektivním vědomím), asimilující všechny ostatní a disponující technologiemi asimilovaných).

Dostupný vesmír je plný bytostí, které jsou uspořádány v jednotlivých společenských seskupeních, která se jedno od druhého výrazně liší. Každé takové seskupení má charakteristické představitele, vlastní strukturu, filosofii a osud. Napříč jednotlivými říšemi, rasami, federacemi (kam patří i lidstvo), skupinkami a jedinci to vře…

Seriál sbíral ocenění a nominace na různé ceny stejným tempem, jako se mu rozrůstal tábor fanoušků, a celkově má na kontě například 18 cen Emmy. Kromě Stewarta se v hlavních rolích představili Jonathan Frakes, LeVar Burton, Marina Sirtis, Brent Spiner, Michael Dorn, Gates McFadden, Majel Barrett či Wil Wheaton. Celkově měl seriál 7 sérií a 176 epizod.

1994–1999


Po ukončení Nové generace se připojil během třetí řady k produkčnímu týmu, který pracoval na Star Trek: Hluboký vesmír devět, jako dohlížející producent. Závěrečné dva roky seriálu působil u projektu jako výkonný producent.

Na okraji známého vesmíru, na stanici, která nikdy nebyla určena pro člověka, střeží mír a bezpečnost posádka Hvězdné flotily pod velením komandéra Bena Siska. Siskovi lidé záhy objeví dosud neznámou stabilní červí díru do odlehlého galaktického kvadrantu Gama. Z bezvýznamné orbitální stanice se tak stává strategicky významný objekt a záhy poté i první obranná linie proti nepřátelům z druhé strany červí díry…

I Hluboký vesmír devět patřil mezi úspěšné seriály v očích kritiků, i když je pravda, že tolik cen jako Nová Generace si neodnesl. Přesto se může pochlubit například čtyřmi cenami Emmy a mnoho dalšími nominacemi. Celkově měl seriál 7 sérií a 173 epizod. V hlavních rolích se představili Avery Brooks, Rene Auberjonois, Cirroc Lofton, Alexander Siddig, Colm Meaney, Nana Visitor, Armin Shimerman, Terry Farrell nebo Michael Dorn

1999


Po ukončení Hlukového vesmíru devět v roce 1999 se přesunul do produkčního týmu Star Trek: Voyager před začátkem šesté řady společně s dlouholetým partnerem Bragou. Nicméně u seriálu nevydržel dlouho a brzy ho opustil, údajně právě kvůli neshodám s Brannonem Bragou a tomu, že se u seriálu cítil nadbytečný a nechtěný.

Voyager je čtvrtým seriálem nesoucím jméno Star Trek. Děj se poněkud liší. Je sice opět situován na loď Federace, ale tím končí veškerá podobnost. U.S.S. Voyager totiž nebrázdí známý vesmír a neudržuje mír pod záštitou Federace. Hned při své první misi, která měla za úkol objasnit zmizení Makistské lodi s důstojníkem Hvězdné flotily inkognito na palubě, je přenesen vysoce výkonným zařízením na opačnou stranu galaxie, do nezmapovaného Delta kvadrantu.

Voyager je nyní sám, bez pomoci Federace a spojenců… Jedno mu nikdo vzít nemůže… naději… naději, že narazí na cokoli, co mu zkrátí přes 70 000 světelných let dlouhou cestu. Posádka se s tíží svého osudu odhodlaně vydává vstříc nástrahám a dobrodružstvím zpátky domů.

Celkově měl seriál 7 sérií a 170 epizod. Seriál se stejně jako jeho předchůdci dočkal řady cen a nominací, mezi kterými nechybí například 7 cen Emmy. V hlavních rolích působili Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Robert Duncan McNeill, Ethan Phillips, Robert Picardo, Tim Russ, Garrett Wang, Tarik Ergin, Majel Barrett či Jeri Ryan

2000–2002


Poté, co opustil Voyager, tak krátce pracoval jako poradce u seriálu G vs E (Dobro proti zlu) a v roce 2000 se připojil k Jasonu Katimsovi (článek o tvůrci) u seriálu Roswell. A společně vedli Roswell až konce seriálu v roce 2002 a Moore napsal několik z těch nejúspěšnějších epizod, mezi kterými je například i finále seriálu s názvem „Graduation“.

Hrdinům tohoto amerického seriálu je sedmnáct. Na první pohled se může zdát, že to jsou obyčejní teenageři, kteří řeší problémy se školou či láskou. Ovšem někteří z nich řeší větší problém – jak před veřejností utajit, že nejsou z tohoto světa.

Seriál se dočkal tří sérií a celkově 61 epizod. V obsazení se sešlo hned několik zajímavých jmen, které později v seriálovém světě naplno prorazili. V hlavních rolích se představili Shiri Appleby, Katherine Heigl, Jason Behr, Brendan Fehr, Majandra Delfino, Nick Wechsler či William Sadler, ale třeba také Colin Hanks nebo Emilie de Ravin. Seriál nikdy nepatřil mezi sběratele ocenění, ale svou fanouškovskou základnu si našel.

2004–2009


V roce 2002 byl Moore osloven Davidem Eickem, se kterým dříve pracoval na G vs. E, s nápadem na novou čtyřhodinovou minisérii z univerza Battlestar Galactica. Společně vytvořili minisérii, scénáře a rozhodli se, že pokud minisérie uspěje, tak vytvoří klasický seriál. Minisérie se odvysílala a okamžitě se stala nejlépe hodnocenou minisérií stanice a také nejlépe hodnoceným sci-fi roku a objednávka na první, třináctidílnou sérii byla na světě.

Battlestar Galactica (BSG) je sci-fi seriál, který vychází z původního stejnojmenného seriálu z roku 1978. Cyloni byli vytvořeni člověkem. Vzbouřili se. Vyvinuli se. Vypadají a cítí jako lidé. Někteří jsou naprogramováni tak, aby si mysleli, že jsou lidmi. Existuje mnoho stejných kopií. A mají plán!

Lidstvo, které tvoří federaci Dvanácti kolonií Kobolu, si pro usnadnění vytvořilo Cylony, robotické bytosti, které se nakonec proti stvořitelům vzbouřily a vedly s lidmi válku. Ta byla ukončena příměřím a vymezením hranic.

Jenomže Cyloni se po dobu „příměří“ pečlivě připravovali na zničení lidské společnosti. A tak v den, kdy je bitevní loď „Battlestar Galactica“ odstavena ze své vojenské služby a má se z ní stát muzeum války, dojde k napadení všech 12 planet a následně k holocaustu. Jedinou válečnou lodí tedy nakonec zůstává zastaralá Galactica a kromě vojáků první úder přežívá jen asi 60 tisíc lidí.

Mezi nimi je i tajemnice ministra školství Laura Roslinová, která je v prezidentském nástupnictví až na 43. místě. Díky nové situaci se však stává prezidentkou jako jediná přeživší členka vládního kabinetu a spolu s admirálem Adamou velí zbytku lidstva. Prchají před Cylony, kteří se snaží dokončit svou práci. Cílem lidí je utéct pronásledování a nalézt bájnou planetu Zemi, kde podle legend žije třináctý kmen.

4 série, 73 epizod a nekonečná vděčnost spousty fanoušků. Kromě toho také spousty cen a ocenění, mezi kterými jsou i 3 ceny Emmy. Hlavních rolí se ujali Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Grace Park, Katee Sackhoff, Michael Hogan, Aaron Douglas, Tahmoh Penikett nebo Alessandro Juliani

2010


V roce 2009 pomohl vytvořit seriál Caprica, který byl založen na nápadu jeho kolegy z Battlestar Galactica, Davida Eicka. Vytvořil pilotní epizodu a poté předal kontrolu showrunnerce Jane Espenson. Úspěch se však nekonal a stanice Syfy přispěchala s brzkým rušením, hlavně kvůli nízké sledovanosti.

Caprica se odehrává 51 let před „Pádem 12 kolonií“ a zaměří se na osudy ředitele společnosti, která vyvine prvního robota s umělou inteligencí – Cylona. Seriál se soustředí na osudy rodin Graystonových a Adamových (objeví se i mladý William Adama).

Ukončení přišlo již v průběhu první série, několik epizod ani nebylo odvysíláno a fanoušci se jich dočkali až na DVD. V hlavní rolích se představili Eric Stoltz, Esai Morales, Paula Malcomson, Alessandra Torresani, Magda Apanowicz, Sasha Roiz nebo Polly Walker.

2014–15


Několikaleté snažení se o prosazení na obrazovky u velkých televizních stanic se nepodařilo, a tak se vrátil zpět na Syfy. Při vytvoření příběhu se tvůrčí tým inspiroval pár nápady, které měl v záloze od vytváření scénáře k remaku slavného filmu Věc. A zatímco reklamní kampaň se nebála jeho jméno hojně využívat, tak Moore u seriálu působil hlavně jako poradce a rozhodující slovo předal ostatním.

Na arktické výzkumné stanici zřejmě došlo k úniku nebezpečného viru, přesná data však nejsou k dispozici. Vyšetřit událost se proto vydává speciální tým odborníků ze střediska pro kontrolu nemocí. Po příjezdu na místo však brzy zjišťují, že se ocitli v bitvě o vlastní životy a ve výsledku bude jejich boj zásadní pro přežití celé lidské rasy. Dokáží zabránit vyhubení lidstva?

Seriál se dočkal dvou sérií (26 epizod) a poté byl zrušen kvůli nízké sledovanosti. V hlavních rolích se představili Billy Campbell, Kyra Zagorsky, Mark Ghanimé, Jordan Hayes a Neil Napier.

2014-?


V červenci 2012 bylo oznámeno, že Moore začal připravovat adaptaci knižní série Diany Gabaldon s názvem Outlander. Na podzim pak bylo oznámeno, že stanice Starz se snaží uzavřít dohodu a seriál dostat do vysílání. V srpnu 2014 pak byla odvysílána první epizoda.

Seriál rozpíná žánry romance, sci-fi, historie a dobrodružství. Hlavní postavou je Claire Randall, vdaná zdravotní sestřička, která je z roku 1945 záhadně přenesena do minulosti, konkrétně do roku 1743. Dostane se tak do neznámého světa, kde musí bojovat o svůj život.

Claire je donucena vdát se za Jamieho Frasera, statného a romantického mladého skotského válečníka. Claire má však i vášnivou aféru, která její srdce rozerve mezi dva naprosto odlišné muže. Claire proto začne žít dva neslučitelné životy a nuda jí rozhodně nehrozí…

Seriál má v současnosti odvysílané tři řady a konec se zatím neblíží. Čtvrtá by se měla vysílat na podzim letošního roku a Moore se nedávno nechal na twitteru slyšet, že probírají nápady na pátou řadu. V hlavních rolích hrají Caitriona Balfe, Sam Heughan, Duncan Lacroix, Tobias Menzies, Grant O'Rourke či Graham McTavish

2017-?


Zatím posledním a nejnovějším projektem, na kterém se podílí, je Philip K. Dick's Electric Dreams. Moore u seriálu působí jako výkonný producent, ale projekt momentálně bere jen jako vedlejší a hlavní cílem soustředění pro něho zůstává Outlander.

Britská sci-fi antologie vznikající podle krátkých povídek spisovatele Philipa K. Dicka. Každá epizoda je samostatně stojící příběh, který ukáže prorocké vize Dicka a oslaví zážitek, jehož práce slavného spisovatele nabízí.

Seriál dostal objednávku rovnou na deset epizod. Důvod je prostý, stanice Channel 4 už jednou s podobným projektem zaváhala a ten z něj těží někdo jiný, což nechce znovu dopustit a chce vytvořit rovnou víc epizod. Ten druhý projekt, o kterém je řeč, se jmenuje Black Mirror a davy fanoušků si ho nyní užívají na Netflixu. V jednotlivých epizodách se představili herci jako Bryan Cranston, Richard Madden, Steve Buscemi, Terrence Howard, Anna Paquin, Holliday Grainger, Vera Farmiga, Rachelle Lefevre nebo Geraldine Chaplin.

Pár zajímavostí na závěr

  • Během svého prvního ročníku studií strávil měsíc tím, že sloužil na lodi USS W. S. Sims.
  • Moore napsal mnoho epizod, které přispěli k rozvoji klingonské rasy a kultury, včetně epizody „Sins of the Father“, která představila jejich planetu.
  • Celkově napsal (či se podílel na) 27 epizod k seriálu Star Trek: Nová generace.
  • Několik z epizod napsal společně Brannonem Bragou a společně vytvořili i finále seriálu s názvem „All Good Things…“, za které získali v roce 1995 cenu Hugo.
  • Podílel se i na filmech Star Trek: Generace (1994) a Star Trek: První kontakt (1996)
  • Během práce na Deep Space Nine pokračoval v rozšiřování klingonské kultury. Kromě toho napsal (spolunapsal) také kontroverzní epizody, které se přinesli genetické inženýrství, první polibek postav stejného pohlaví či odstranění oblíbené postavy.
  • U Voyageru se podílel jako scénárista pouze na dvou epizodách, poté ho opustil kvůli rozdílným názorům na to, kam by se měl děj a příběh posouvat.
  • Z prvního manželství má syna jménem Robin Copper Moore, který se narodil 26. ledna 1999.
  • Během práce na seriálu Roswell začal pracovat na adaptaci knihy Anne McCaffrey s názvem Dragonriders of Pern pro stanici The WB, ale projekt byl pozastaven z důvodů neshod mezi Moorem a stanicí. Stanice se snažila změnit příběh bez jeho schválení. Moore je fanouškem originálních knih a v okamžiku, kdy se od nich pilot odchyloval, tak se rozhodl od práce odstoupit.
  • V roce 2003 napsal tři epizody pro seriál Carnivale a u seriálu měl sloužit jako výkonný producent. Po první sérii však přišla zajímavější nabídka a on se vrhl na předělání Battlestar Galacticy.
  • Rozšířil vesmír Battlestar Galactica o minisérii (2003), seriál (2004–2009), minisérie s podtituly The Resistance (2006), Razor Flashbacks (2007), The Face of the Enemy (2008–09) a film s podtitulem Razor (2007)
  • Moore a Eick původně nechtěli ve filmu Razor (který patří mezi třetí a čtvrtou řadu) odhalit lesbický vztah mezi Ginou a Helenou Cain. Protože se obávali toho, že první velký homosexuální vztah série mezi záporáky by mohl vyznít jako výraz homofóbie.
  • Moore odhalil, že všichni herci při podpisu smlouvy před první minisérií (2003) museli podepsat kontrakt na sedm let.
  • Čtvrtou řadu BSG zasáhla stávka scenáristů, a tak se Moore rozhodl skončit desátou epizodou, která by mohla sloužit i jako závěr seriálu. Po ukončení stávky mu stanice Sci-fi Channel dovolila vytvořit závěr, který chtěl.
  • Celou dobu vysílání Moore udržoval blog na komunikaci s fanoušky seriálu. S ubývajícími příspěvky se Moore rozhodl zvolit nahrávání podcastů.
  • V dubnu 2009 si Moore společně s několika herci z BSG zahrál v epizodě CSI s názvem „A Space Oddity.“ Epizodu režíroval Michael Nankin (který režíroval několik epizod BSG), napsala ji dvojice Bradley Thompson a David Weddle (oba začali kariéru prací na Hlubokém vesmíru devět a psali i pro BSG) a byla založena na příběhu Narena Shankara (který chodil do školy s Moorem a pracoval na Nové generaci)
  • V roce 2009 připravil pro stanici FOX pilot Virtuality, který však nebyl vybrán pro seriál.
  • V roce 2010 ho Syfy oslovila s nápadem na nový spin-off Battlestar Galactica s podtitulem Blood & Chrome, který nakonec vznikl úplně bez Mooreova zapojení.
  • V roce 2011 připravoval pro NBC fantasy s názvem 17th Precinct, ale stanice se nakonec rozhodla pilot nevybrat a zvolit místo něho seriál Grimm. Přes výběr mu ten rok neprošly ani projekty Hangtown (ABC) a The Wild Wild West (NBC).
  • Podobně v roce 2012 dopadl nápad na A Knight's Tale (založeno na stejnojmenném filmu).
  • 3× získal cenu Emmy, 5× Hugo Awards, 1× Peabody Awards a 1× Streamy Awards.

Znáte Ronalda D. Moorea? Sledovali jste, sledujete či se chystáte sledovat jeho seriály? Který je váš nejoblíbenější? Napadá vás tvůrce, kterého jsme ještě nepředstavili?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
peta2q

peta2q

Som fanúšik Cudzinky, ale netušila som že robil aj Star Trek: Novú generáciu :o super článok :)
před 6 roky
Pajky

Pajky

Jsem rád, že se líbilo! Trocha motivace na další článek se přece jen našla :D
před 6 roky
kjama

kjama

Díky za článek, díky němu mám teď rozkoukanou Galacticu.
před 6 roky
Další články k tématu