23. 8. 2020

Televizní tvůrci: Bryan Fuller

Televizní tvůrci: Bryan Fuller

Vítáme vás zpět u naší rubriky, jejímž cílem je představit vám osobnosti, které v seriálovém světě hrají důležitou roli. Jejich jména mnoha fanouškům nemusí nic říkat, ale přesto znají a obdivují jejich práci. Jde o tvůrce seriálů a právě na ně se tato rubrika zaměřuje.

Jsme rádi, že jste si rubriku po svém návratu oblíbili a doufáme, že máte chuť na další článek. Dnes je na řadě updatovaný článek o tvůrci, který stojí za hity jako Dead Like Me, Pushing Daisies nebo Hannibal. Podíváme se podrobněji na kariéru Bryana Fullera.

Bryan Fuller je scénárista a producent, který má na svědomí několik seriálů, a jehož fanoušci oceňují hlavně jeho svět plný fantazie. Narodil se 27. července 1969 v Lewistonu, Idaho, ale vyrůstal v Clarkstonu, Washington. Vystudoval Clarkston High School a následně navštěvoval Lewis–Clark State College v Lewistonu, Idaho. Později přešel na USC School of Cinematic Arts, ale nedokončil ji a začal pracovat jako záskok v kanceláři.

Fuller sám o sobě říká, že je fanouškem sci-fi, vede u něj původní Star Trek, a tak není překvapením, že jeho první televizní práce je sepjatá právě s tímto žánrem. Ba dokonce i se sérií Star Trek. V roce 1997 napsal dvě epizody pro Star Trek: Deep Space Nine (Star Trek: Hluboký vesmír devět) a poté se v letech 1997–2001 podílel v různých funkcích na 81 epizodách Star Trek: Voyager.

Dead Like Me (Mrtví jako já)

Stanice Showtime
Vysíláno 2003–2004
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2003 začal pracovat na svém prvním seriálu. Pro televizní stanici Showtime vytvořil seriál Dead Like Me, který sleduje George. George byla normální dívka, která nerada poslouchala rodiče, mladší sestra jí lezla na nervy a studium jí připadalo zbytečné. Tohle všechno se jednoho jasného dne nenávratně změnilo, když George zabilo záchodové prkénko padající z kosmické stanice. George však nebyla tak dočista na onom světě. Její smrťák právě sebral poslední duši a ona musí zaujmout jeho místo. S novou situací ji seznamuje Rube, který šéfuje místním smrtonošům. Georgin nový úkol je sbírat duše na smrt odsouzených, aby se v mrtvém těle netrápily. Na mladou dívku, která nikdy nepolíbila chlapce a touží po lásce svých rodičů je toho trochu moc…

Seriál se dočkal pouze dvou sérií a poté s několikaletým odstupem také filmu, ale i přesto si našel své fanoušky. Na své konto si připsal dokonce i dvě nominace na Emmy (za hudbu a speciální efekty). V hlavní roli George se představila Ellen Muth a ostatní smrtonoše si zahráli Callum Blue, Mandy Patinkin, Jasmine Guy a Laura Harris. Ačkoliv byl Fuller tvůrcem původní myšlenky, tak seriál opustil ještě v průběhu první série, aby se mohl věnovat svému novému projektu…

Wonderfalls

Stanice FOX
Vysíláno 2004
Hodnocení na SerialZone.cz

Po opuštění Dead Like Me se Fuller vrhl na vytvoření seriálu Wonderfalls. Příběh sleduje Jaye Tylerovou, která vystudovala filozofii na Brownově univerzitě. Místo aby využila své znalosti ze studií, prodává v obchodě se suvenýry u Niagarských vodopádů s názvem Wonderfalls. Straní se nejen své rodině, ale i ostatním lidem. Bydlí v přívěsu. Její dosavadní flákačský život se změní v okamžiku, kdy na ní začnou předměty s obličejem okolo mluvit. A to dokáže život značně zkomplikovat.

Seriál bohužel neměl dostatečnou sledovanost a tak byl již během první série zrušen. I přesto zde Fuller opět dokázal, že fantazie mu rozhodně nechybí. V hlavní roli se představila Caroline Dhavernas a společnost jí dělali například Katie Finneran, Tyron Leitso, Tracie Thoms či Lee Pace. Za tento seriál byl nominován na cenu Writers Guild of America Award for Episodic Comedy.

Heroes (Hrdinové)

Stanice NBC
Vysíláno 2006–2010
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2006 začal spolupracovat na seriálu Heroes (Hrdinové), kde se podílel na 33 epizodách. Tento seriál trochu vybočuje z jeho tvorby, protože není původcem myšlenky (a nepatří do Fullerverse – o tom později), ale určitě se ho sluší zmínit. Přispěl zde jako scénárista i jako výkonný producent a působil zde střídavě do roku 2009. Zmínku zaslouží hlavně proto, že Fuller za scénáře k seriálu získal nominace na Emmy Award for Outstanding Drama Series, Hugo Award for Best Dramatic Presentation a Writers Guild of America Award for New Series.

Po celém světě se objevují lidé, kteří zjišťují, že mají nadlidské schopnosti. Sledujeme osudy nezranitelné roztleskávačky, muže, který dokáže létat, mladíka, co se dokáže teleportovat, nebo policisty, který dokáže číst myšlenky. Musí se se svými nově nabytými schopnostmi jednak sami vyrovnat a zároveň se naučit je využívat. Časem navíc zjistí, že jejich osudem není nic menšího, než zachránit svět. V hlavních rolích se objevili Zachary Quinto, Hayden Pannettiere, Masi Oka, Milo Ventimiglia, nebo Ali Larter.

Pushing Daisies (Řekni, kdo tě zabil)

Stanice ABC
Vysíláno 2007–2009
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2007 vytvořil pro stanici ABC seriál Pushing Daisies. Tento originální seriál nám představuje zvláštního chlapíka jménem Ned, který je výjimečný opravdu zajímavým způsobem. Ned je schopen dotykem oživit mrtvé. Má to však háček. Jde to pouze na jednu minutu. Pokud je to déle, „smrt“ si vezme někoho jiného v okolí náhradou za oživeného. Díky nabídce soukromého detektiva Emersona ke spolupráci může Ned tuto schopnost využít k řešení zločinů. Stačí přece na minutu oživit oběť a optat se, kdo jí to provedl.

Seriál se dočkal pouze dvou sérií, přesto je Pushing Daisies hit, který získal mnoho nominací na ceny. Ukončení se z velké části připisuje hlavně scenáristické stávce. V hlavních rolích se představili Lee Pace, Anna Friel, Chi McBride a Kristin Chenoweth. V roce 2008 získal seriál tři nominace na Zlatý Glóbus. (Lee Pace za hlavní mužskou roli, Anna Friel za hlavní ženskou roli a samotný seriál v kategorii Muzikál/Komedie). Ještě lépe se dařilo na Emmy, kde v roce 2008 seriál získal (včetně vedlejších kategorií) celkem 12 nominací a tři proměnil ve vítězství. O rok později to bylo 5 nominací a 4 vítězství, včetně Kristin Chenoweth za vedlejší roli. Samotný Fuller byl získal v roce 2008 nominaci v kategorii Outstanding Writing for a Comedy Series. Kromě této nominace se může pochlubit i nominacemi na Writers Guild of America Award for New Series, Writers Guild of America Award for Episodic Comedy a Edgar Award for Best Episode Teleplay.

Hannibal

Stanice NBC
Vysíláno 2013–2015
Hodnocení na SerialZone.cz

V roce 2013 odstartoval jeho další seriál, ze kterého se stal diváky oblíbený hit. Řeč je o Hannibalovi. Po extrémně vyčerpávajícím vyšetřování a honu na sériového vraha známého jako Minnesotský ťuhýk, Will Graham svým nadřízeným pohrozí, že v této práci už nebude pokračovat. Šéf jednotky FBI, která má na starost tyto vysoce medializované případy, Jack Crawford, ale Willa zoufale potřebuje. Pomáhá totiž jeho týmu rozlousknout ty nejtěžší případy a jejich úspěšnost je v tomto ohledu úžasná. Aby mladého vyšetřovatele udržel, přijme do jednotky vynikajícího psychiatra Dr. Hannibala Lectera, jehož úkolem je péče o Willovo duševní zdraví. Aniž by o tom sám Will věděl, Hannibal, stejně jako on, má velmi dobrou schopnost nahlížet na tyto příšerné případy a jejich děsivé pachatele jinak, než všichni ostatní. Will tak netuší, že zatímco úspěšně loví brutální vrahy, ten ze všech nejnebezpečnější pravidelně sedá naproti němu u stolu…

V roli Hannibala Lectera se představil Mads Mikkelsen a Willa Grahama si zahrál Hugh Dancy. Kromě nich je zde k vidění například Caroline Dhavernas, Laurence Fishburne nebo Gillian Anderson. Seriál se dočkal tří sérií a celkově 39 epizod. Seriál sice sbíral nominace na různé ceny, ale nominace na Emmy či Zlatý Glóbus se mu vyhýbaly, výjimkou budiž jedna nominace na Emmy za speciální efekty v roce 2016.

Star Trek: Discovery

Stanice CBS All Access
Vysíláno 2017-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Stanice CBS ohlásila nový seriál ze světa Star Treku v listopadu 2015. Od počátku na přípravách pracoval Alex Kurtzman a během února 2016 se k tým připojil i Bryan Fuller. Společně s Kurtzmanem vytvořili základní podobu seriálu a měl zde působit i jako showrunner. Jenže přípravy se protahovaly, rozpočet se překračoval a tvůrčí neshody se stupňovaly. Takže v říjnu 2016 Fuller odstoupil ze své pozice, přestal se podílet na vývoji Discovery a začal se věnovat pouze American Gods. I přesto je uváděn jako tvůrce.

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. V návaznosti na padesátileté výročí od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Nové postavy, nová místa, nové civilizace, to všechno tam, kam se dosud nikdo nevydal… Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Green).

American Gods (Američtí Bohové)

Stanice Starz
Vysíláno 2017-????
Hodnocení na SerialZone.cz

Po krátké odmlce se na televizní obrazovky vrátil v roce 2017, kdy představil svou vizi u seriálu American Gods. Úspěšná kniha Neila Gaimana posloužila jako předloha a seriál byl jeden z nejočekávanějších v daném roce. Jenže hned po první sérii seriál opustil kvůli tvůrčím neshodám ohledně dalšího vývoje seriálu a rozpočtu, avšak i nadále je uváděn jako tvůrce. A to i přesto, že autor knižní předlohy, Neil Gaiman, pokračuje v dohlížení na seriál.

Děj dramatu se soustředí okolo války zuřící mezi starými a novými bohy. Tradiční bohové, kteří mají svůj původ v Bibli a mytologiích z celého světa, postupně přicházejí o své věřící. Ti totiž přecházejí k novému panteonu bohů, kteří odráží jevy moderní společnosti, jakými jsou jsou láska k penězům, moderní technologie, média, celebrity nebo drogy. Hlavní postavou je bývalý podvodník Shadow Moon, který se stane osobním strážcem a cestujícím společníkem pana Wednesdaye. Ten vystupuje jako podvodník, ale ve skutečnosti je jedním ze starých bohů. Vydává se na cestu napříč Amerikou s úkolem shromáždit spojence a připravit se na bitvu proti novým bohům.

Pár zajímavostí na závěr:

  • V roce 2005 napsal pilotní díl animovaného seriálu The Amazing Screw-On Head pro stanici Sci-Fi Channel, ale objednávka na seriál nepřišla.
  • V roce 2012 napsal a produkoval Mockingbird Lane, objednávka na seriál se však nekonala. Pilot však stanice NBC odvysílala jako Halloweenský speciál.
  • V roce 2014 napsal a produkoval pilot s názvem High Moon pro stanici Syfy, který se zakládal na knize The Lotus Caves. Seriál se opět nedočkal objednávky pro sérii.
  • Jeho produkční společnost se jmenuje Living Dead Guy Productions.
  • V jednom z interview řekl, že jeho oblíbeným filmem je Amélie z Montmartru, což byla jedna z inspirací pro seriál Pushing Daisies. Podle něho je to film, který vás dovede k pláči svou dobrotu namísto smutkem.
  • Fullerverse – tak přezdívají fanoušci seriálový svět do kterého jsou všechny seriály zasazené. Ty jsou navzájem propojené postavami, ale i firmami či značkami.
  • V oblibě má smrt, tedy alespoň jeho seriály ji pravidelně nějakým způsobem zobrazují.
  • Pravidelně se také alespoň jedna ženská postava jmenuje mužským jménem (Chuck v Pushing Daisies, George v Dead Like Me, Freddie Lounds v Hannibalovi). Stejný odkaz po sobě zanechal i v seriálu Star Trek: Discovery, kde se hlavní hrdinka jmenuje Michael Burnham.
  • Například postava Marianne Marie Beetle (Beth Grant) se nejprve objevila v jedné epizodě Wonderfalls, později v epizodě Pushing Daisies a k vidění byla i v pilotu Mockingbird Lane. Podobně se Gretchen Speck-Horowitz (Chelan Simmons) objeví ve Wonderfalls a později i v Hannibalovi. I když tam už je po rozvodu a používá pouze jméno Gretchen Speck.
  • V jedné epizodě Pushing Daisies zmíní Ned, že musí v přestrojení pracovat ve firmě Happy Time Temp Agency. Přesně na tomhle místě pracuje George ze seriálu Dead Like Me.
  • Podobně cestuje i fiktivní značka „Lil' Ivey's“. Nejprve je k vidění ve Wonderfalls na obalu koktejlových třešní a později se objeví na těstovinách v Pushing Daisies.
  • Zajímavé odkazy lze najít i při obsazení herců do různých rolí. Ellen Muth se představila jako Georgia „George“ Lass v Dead Like Me a později také jako Georgia Mädchen v Hannibalovi. Mimochodem Lass znamená anglicky děvče a Mädchen je německý výraz pro děvče. Aby toho nebylo málo, tak George je v Dead Like Me smrtonoš, takže je po smrti, ale pořád „žije“ naopak v Hannibalovi trpí Cotardovým syndromem, a je přesvědčena o tom, že je vlastně mrtvá.
  • V seriálu Dead Like Me hrála Britt McKillip postavu jménem Reggie Lass. Do Hannibala byla později obsazena Anna Chlumsky pro roli Miriam Reginy Lass. Jak sám Fuller na Twitteru potvrdil o náhodu nešlo a Reggie je zkratka pro Reginu.
  • V Hannibalovi se představila také postava jménem Katherine Pimms (zahrála si ji Amanda Plummer). Stejné jméno používala v několika epizodách Pushing Daisies i Charlotte „Chuck“ Charles.
  • O hlavní roli v seriálu Hannibal se ucházel i David Tennant a i když roli nakonec nezískal, tak Fuller byl z jeho výkonu tak nadšený, že mu do budoucna slíbil nějakou „vražednou“ roli.
  • Do American Gods také nalákal několik herců, kteří se podíleli na jeho předchozích seriálech. Mezi nimi i Gillian Anderson (Media) a Kristin Chenoweth (Easter), které se rozhodly nepokračovat v práci na seriálu u druhé série, když Fuller seriál opustil. Následkem toho byla Media přeobsazena a Easter už prostě nebyla znovu zmíněna.
  • Je v dlouhodobém vztahu s návrhářem interiérů Scottem Robertsem.

Znáte Bryana Fullera? Sledovali jste či sledujete jeho seriály? A který je váš nejoblíbenější? Co říkáte na provázání jeho seriálového světa?

Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře19zobraz všech 19 příspěvků
Pajky

Pajky

On toho za poslední dobu moc nevytvořil, ale pořád trvá, že ty starší seriály stojí za doporučení. Pořád...
před 3 roky
Lill

Lill

Z toho som vlastne pár epizód videla. Marí sa mi, že kedysi to chodilo v telke a spája sa mi to práve...
před 3 roky
lenochod6

lenochod6

Dead like me byla lahůdka, z toho seriálu nemůžu doteď a podobný humor jsem zatím nikde jinde nenašla,...
před 3 roky
Další články k tématu